Blog

A mágneses ajtózár működése

2023.03.16 08:33

A mágneses ajtózár páratlan előnyöket kínál a kiváló minőségű és esztétikus belső kialakítás érdekében. Csendes, elegáns és könnyen beszerelhető, emellett tökéletesen biztonságos. Sajnos, ha otthonunk biztonságáról, vagyonvédelméről van szó még mindig ritkán jut eszünkbe a mágneszár. Pedig irodai, nagyüzemi alkalmazásban nagyon népszerű, például beléptető rendszerként. Gondoljunk csak arra, hogy hány társasház esetén nyújt a lakóknak a mágneszár védelmet. Hiszen a legtöbb társasházban vagy szállodában már elképzelhetetlen, hogy az ajtót ne mágneszárral nyissuk. Miért olyan közkedvelt ez a zártípus? Mert a szigorú tűzvédelmi és menekülési útvonalakra vonatkozó szabályoknak is megfelel.

Hogyan működik a mágneses ajtózár?

A hagyományos ajtózár mechanikusan működik. A reteszt egy rugó tolja ki, amely záráskor bepattan a zárólemezbe. A mágneses ajtózár ezzel szemben, ahogy a neve is sugallja, a reteszt mágnes mozgatja. Amikor az ajtó nyitva van, a retesz behúzódik a zárba, amikor az ajtó be van csukva, egy erős mágnes behúzza a reteszt a zárba, és ott is tartja.  A mágneses ajtózár mechanizmusa további vezérlőelem nélkül automatikusan blokkolja a reteszt, és ezért hatékony védelmet nyújt a „hitelkártya módszerrel” történő behatolási kísérletekkel szemben. Az automatikus ajtózárnak köszönhetően a zár ideálisan használható elektronikus szerelvényekkel is.

 

A mágneses ajtózár előnyei

A halk működés a mágneses erőben rejlik. Az elektromos mágneszár magába az ajtó szerkezetébe kerül beépítésre és a zár nyelvével szemben kerül felszerelésre. Ezért, ha az ajtó teljesen be van csukva, semmi sem súrlódik, és zajosan semmi sem pattan a helyére. Éppen ellenkezőleg: a mágneses zárral ellátott ajtó csendesen záródik és ráadásul könnyen is, mert nem kell semmilyen ellenállást leküzdenie. Ez az önzáró mechanizmus különösen elegáns, amely támogatja az ajtó halk és könnyű zárását. A mágneses zár másik előnye, hogy könnyen és hosszú ideig tökéletesen működik. Gondoljunk csak bele, a kisebb kopás kevesebb gondot jelent.

A mágneses ajtózár belsejében a kopás jelei nem jelentkeznek. A mechanikus zár komoly igénybevételekor a zár belsejében található rugók eldeformálódhatnak, eltörhetnek, ami akár működésképtelenséghez is vezethet. Ezzel szemben a mágnesesség, mint fizikai erő nem kopik el. Mellesleg nem kell sem kenni, sem egyéb módon karbantartani. De pontosan milyen előnyei vannak még a mágneses zárnak, ezt röviden most összefoglaljuk:

 

  • Modern beltéri ajtók esztétikus kialakítása
  • Biztonságos ajtózár
  • Egyszerű és gyors beépítés, meglévő ajtókba is
  • A mágneses ajtózár növeli az ingatlan értékét és biztosítja a magas életminőséget
  • Kopásmentes, hosszú élettartam
  • Kiváló minőségű, modern megjelenés: zárt ajtónál nem látszik a zárólemez (főleg beltéri ajtóknál fontos)
  • Nincs kiálló retesz, amikor az ajtó nyitva van, amely szép megjelenést garantál.

 

A mágneses ajtózár szinte kötelező a modern ajtókhoz

A nagy ötletek gyakran az apró részletekben rejlenek. Ez vonatkozik a mágneses zárra is. Miért? Mert az ilyen típusú ajtózár lehetővé teszi az ajtólap és az ajtótok következetesen minimalista kialakítását.

Napjainkban otthonunk belső terének kialakítása a díszítések egyre növekvő csökkenése felé mutat, és ez érvényes a beltéri ajtókra is. Lassan ott tart a minimalista belsőépítészet, hogy szinte csak a nyílás és az ajtólap az, amely látható kell, hogy legyen. Ennek eredményeként maga a funkcionalitás kerül előtérbe. Ennek köszönhetően a süllyesztett és a keret nélküli ajtó az új etalon.

 

A minimalista stílus csak akkor hatásos, ha minden részletet ennek rendelünk alá. Például az ajtólapnak falcmentesnek kell lennie, pontos élekkel és síkfelületekkel. Ebbe a koncepcióba szinte csak a mágneses ajtózár fér bele, hiszen a zárnak a lehető legláthatatlanabbnak kell lennie. Az ajtólapjával egy szintben lévő retesz valóban láthatatlanná teszi, így az ajtólap felülete végig lapos marad, sőt a süllyesztett filigrán reteszelő lemez az ajtó zárásakor nem látható. Ezeknél az ajtóknál többnyire csak a belső oldalon van kilincs vagy nyomógomb. Napjainkban egyre elterjedtebb, hogy a mágneszárral rendelkező bejárati ajtó kívülről kártyával, vagy kóddal nyitható.

 

Amit a mágneses ajtózár beszereléséről tudni érdemes

A klasszikus ajtózárhoz hasonlóan a mágneses zár is bevésőzár, ezáltal könnyen illeszkedik az ajtólap szabványos mélyedésébe. Az ajtólap amibe a mágneses ajtózárat be kell szerelni, semmiben sem különbözik a hagyományos zárral szerelt ajtólaptól. Minden releváns részlet megfelel a megszokottnak, például az ajtószárny mérete, a zsanér vagy a zár helyzete. Az beszerelés és a beállítás, a kilincs helyzete egyedileg állítható, ez a mágneses zárat felújításkor ideális megoldássá teszi.

 

Tipp: Amennyiben Önnek fontos otthona kényelme, biztonsága, stílusa, akkor a mágneses zár a jó megoldás. Az ajtók okos otthon rendszerrel való nyitásához a mágnesesség használata tökéletesen illeszkedik a belsőépítészet jelenlegi trendjeihez.

 

 

A mágnes ajtózárak különböző típusai

Többféle működtetésű mágneses zárak vannak. Ezeknek a záraknak a működéséhez mindenképp áramra van szükség. Ezzel tudjuk szabályozni, hogy ki és mikor haladhat át az ajtón. Ne feledjük a mágneszár magába az ajtó szerkezetébe kerül beépítésre.

 

  • Munkaáramú mágneses ajtózár: Csak elektromos feszültség esetén nyitható a szerkezet. Váltóáram esetén ilyenkor jellegzetes berregő hangot hallunk, viszont egyenáram esetén a működés zajtalanul történik.
  • Fordított működésű mágneses ajtózár: A zár folyamatosan zárt állapotban van, mindaddig amíg feszültséget nem kap. Amennyiben megszakítjuk, vagy áramszünet következik be, akkor a zár elfordításával vagy a kilincs lenyomásával tudjuk az ajtót nyitni.
  • Memóriás mágneses ajtózár: Ennél a típusnál nincs szükség folyamatos elektromos feszültségre, elegendő egyetlen gombnyomás, vagy egyéb a szerkezet számára autentikus utasítás és az ajtót már nyithatjuk is.

 

A mágneses ajtózár ideális minden ajtótípushoz

Elvileg minden bejárati ajtó vagy beltéri ajtó felszerelhető mágneses ajtózárral. Bármelyik típusba beépíthető, legyen az vas, fa, műanyag vagy alumínium ajtó. Mivel a zár időjárás álló védelemmel van ellátva, így akár kültéren is alkalmazható. De ez a zártípus olyan ajtókhoz is tökéletes, amelyeket nem szabad bezárni. Ha már ajtó, akkor beszélni kell a kilincsről is. A mágneses zár elvileg minden kilincskészlettel kombinálható.

 

 

A mágneses ajtózár ára

A mágneses működési elv miatt ezek a zárak drágábbak, mint a hagyományos beltéri ajtózárak. Minél jobb a mágnes minősége, annál magasabb az ajtózár ára. Hátrány ez? Nem feltétlenül, inkább csak egy iránymutatás arra, hogy gondolkozzunk el azon, hogy hogyan is használhatjuk fel észszerűen házépítéskor, felújításkor a korlátozott költségvetést. Mert a biztonság sok esetben megfizethetetlen.