Blog

Létezik feltörhetetlen bőrönd lakat?

2023.04.04 11:32

Amikor repülővel utazunk a tolvajoktól és a hanyag földi személyzettől tartva zárjuk bőröndjeinket. Miért nem jó ötlet minden esetben egy lakattal zárni a koffert, és hogyan kell megfelelően lelakatolni a poggyászt? A következő cikkben bemutatjuk, hogy mit tegyünk mielőtt elutazunk és milyen bőrönd lakatot használjunk.

Sokunk, mikor utazunk, hogy megvédjük csomagjainkat, a repülés előtt a cipzáron lévő lakattal zárjuk le csomagjainkat. Ezért olyan lakatot választunk, amely a cipzárak találkozásánál zárható. De több esetben azért alkalmazunk bőrönd lakatot, hogy a zár megakadályozza, hogy a csempészek visszaéljenek poggyászainkkal. Ennek ellenére a bőröndön lévő extra biztonság gyorsan vissza is üthet. Most biztosan Önben is felmerült a kérdés, hogy ez hogyan lehetséges? A reptéri biztonsági alkalmazottak számára a bőrönd lakat annak a jele, hogy alaposabban meg kell vizsgálni a bőröndöt, ugyanis tiltott tárgyakat rejthet.

 

Nem létezik feltörhetetlen bőrönd lakat!

Azt mindenki tudja, aki már utazott repülővel, hogy indulás előtt minden poggyász átmegy a repülőtéri ellenőrzésen, legyen szó kézipoggyászról vagy feladott bőröndről. A bőrönd ellenőrzése a színfalak mögött történik, ezért erről csak akkor értesülünk, ha valami nagyon gyanús tárgyat jelez a berendezés. Ha a bőröndünk átvilágításakor gyanús tartalom merül fel, a biztonsági személyzetnek ki kell nyitnia a poggyászt. Amennyiben extra bőrönd lakattal láttuk el a kofferunkat, akkor sajnos mindkettő zárat feltörik. Ha a poggyász a Travel Sentry által fejlesztett zárral van lezárva, a biztonsági tisztek ellenőrzés céljából egy főkulcs segítségével kinyithatják a zárat, majd újra bezárják. A TSA zár nélküli bőrönd zárakat, lakatokat a megkérdezésünk nélkül feltörik. Így a címben szereplő kérdésre hamar meg is adjuk a választ, hogy feltörhetetlen bőrönd lakat nem létezik. Ha azonban ki kell nyitni egy bőröndöt, általában harmadik félnek is jelen kell lennie, például olyan biztonsági cégek alkalmazottainak, akik a légitársaságnál vagy a repülőtéren dolgoznak.

 

Mit jelent pontosan a Travel Sentry?

A Travel Sentry egy olyan vállalat, amely az utazással kapcsolatos, a biztonság területén használt szabványokat fejleszt és engedélyez, például a TSA bőrönd lakatok szabványát. A Travel Sentry egy olyan zárrendszert fejlesztett ki, amelyet a világ számos repülőtéri biztonsági szolgálatai elfogadnak és elismernek, és lehetővé teszi számukra, hogy speciális eszközök és kódok segítségével kinyissák és újrazárják a zárakat, lakatokat.

 

A Travel Sentry rendszerét az Egyesült Államok és Kanada összes repülőterén használják, és a világ számos pontján néhány nagyobb repülőtéren is, mint például Ausztriában, Belgiumban, Kanadában, Kínában, a Cseh Köztársaságban, Dániában, Finnországban, Németországban, Izraelben, Japánban, Hollandiában, Dél-Koreában és Svájcban. A rendszert világszerte több mint 500 vállalat alkalmazza, ezek elsősorban bőrönd márkák, zárgyártók és utazási cikkek forgalmazói.

 

Ezután felmerül a kérdés, érdemes bőrönd lakatot használni?

Igen, szükséges. Mi a teendő ilyenkor? Ha feltétlenül extra biztonságot szeretnénk, akkor csak is szabványos TSA-bőrönd zárakat használjunk, amely számok kombinációjával nyitható vagy zárható. Ezeket amúgy is sok modern bőröndhöz kínálják már.

 

Az utazás során miért olyan előnyös a TSA-bőrönd zár?

A TSA zárral ellátott poggyász könnyen nyitható és zárható mesterkulccsal. Más bőröndzárak esetén nagy a kockázata annak, hogy a bőrönd erőszakkal kinyílik és megsérül. Ezért erősen javasoljuk a TSA bőrönd lakat használatát, A TSA kombinált bőrönd zárat azért fejlesztették ki, hogy megakadályozza a lezárt bőrönd sérülését, ha azt a repülőtéri hatóságoknak ki kell nyitnia. A TSA-zárat a repülőtéri személyzet egy mesterkulccsal könnyen kinyithatja és újra bezárhatja. Ezenkívül a koffer ilyen technikával való lezárása megvédi poggyászunkat a lopástól, a manipulációtól és a csempészek általi visszaéléstől. Mi is ez a TSA-zár? Ez a speciális zár alapvetően egy biztonsági zár, amely elsősorban a poggyászunkat teszi lopásbiztossá. A TSA a Transport Security Administration angol szóösszetétel rövidítése.

 

Mikor van szükségem TSA-bőrönd zárra?

Ha a bőröndünk már rendelkezik Travel Sentry szimbólummal ellátott beépített zárral, akkor nincs szükségünk további TSA bőröndzárra.

 

Mi a teendő, ha nincs TSA típusú bőrönd zárunk, és mégis szeretnénk lezárni a bőröndünket?

A szakemberek szerint a légitársaságok és a repülőtéri biztonsági szolgálatok alkalmazottai rendelkeznek speciális eszközökkel, amelyekkel a legtöbb esetben sérülésmentesen ki tudják nyitni poggyászunkat. De nem mindig. Ezekben a különleges esetekben a légitársaság mérlegelésén múlik, hogy amennyiben gyanús tárgyat észlelnek bőröndünkben, akkor esetleg oda kisérnek minket, hogy mi magunk nyissuk ki a bőrönd lakatot, vagy esetleg feltörik a lakatot. Hogy ebben az esetben megtérítik-e a kárt? Nem gyakori, mondják a szakemberek.

 

A legfontosabb talán, amit ebben az esetben javasolni tudunk, az az, hogy eleve úgy csomagoljunk, hogy az megfeleljen az előírásoknak. Mely tárgyak okozzák legtöbbször a problémát?  A telefon akkumulátorok, a power bankok és az e-cigaretták felelősek legtöbbször a csomagok kinyitásáért. Ne feledjük ezek a személyes tárgyak a kézipoggyászba valók.

 

Mi a helyes eljárás, ha a bőröndön van már beépített zár?

Sok gyártó már eleve beépít többnyire számzáras bőrönd zárakat a poggyászba. Javasoljuk, hogy mielőtt elutazunk, előzetesen ellenőrizzük, hogy ez már TSA-bőrönd zár-e. Ha nem, akkor vásároljunk egy TSA bőrönd lakatot. Az utólagos felszerelésre szolgáló bőrönd lakatok acélkábellel vagy fémkonzollal kaphatók.

 

Vannak különböző típusú bőrönd lakatok?

Igen, a TSA típusú bőrönd lakatok alapvetően záródásukban különböznek egymástól. Napjainkban a legtöbb modell három vagy négy számjegyű kombinációs zárral vagy a klasszikus kulcsos zárral kapható. Ez azonban meglehetősen ritka. A kombinációs zár előnye, hogy nincs kulcs, ami elveszik. Mindazonáltal emlékeznünk kell egy három- vagy négyjegyű kódra, amely akár szükség esetén elmenthető a mobiltelefonunk jegyzeteibe is. A kombináció tetszés szerint újra és újra változtatható. Amennyiben színben és dizájnban is a bőröndünkhöz tökéletesen illeszkedő poggyász lakatot keresünk, erre is van lehetőség. A színestől a feketéig a TSA poggyász zárak széles választéka áll rendelkezésünkre. Vásárláskor javasoljuk, hogy fordítsunk különös figyelmet a bőröndzár jó minőségére.