Blog

Melyik a legjobb motorzár? Motor lakat teszt

2023.04.11 13:27

Amennyiben közterületen parkolunk kedvenc kétkerekünkkel és szeretnénk haza is jutni vele, a különböző motorzárak ehhez kiváló védelmet nyújtanak. De nem árt robusztus, megerősített acél felépítésű motorzárat, féktárcsazárat választanunk, amely biztonsággal megvédi a motort a tolvajoktól.

Milyen típusú motorzárak kaphatók a piacon?

Az utcán parkoló motorkerékpárjaink védelme sokszor aggodalomra adhat okot. Gyakran hallani lopásokról, akár kisteherautókba rakott és így ellopott motorkerékpárokról is. A gondolat, hogy napközben vagy éjszaka ellopják a motorunkat, megnehezíti a nyugodt mindennapjainkat. Szerencsére különböző típusú motorkerékpár lopásgátló eszközök léteznek. Kettő motorzár típust különböztetünk meg, az egyik a motorlezáró lánc, a másik pedig a féktárcsazár.

 

Mi a különbség a féktárcsazár és a lánczár között?

A motoros lánczárral a speciálisan kialakított parkolóoszlopokhoz könnyedén rögzíthetjük robogónkat vagy nagymotorunkat. A tolvajok nem fognak szemet vetni motorbicinklinkre, ha különösen masszív lánczárral vagy féktárcsazárral zárjuk le. A féktárcsazár akkor kiváló, ha ésszerű ideig szeretnénk felügyelet nélkül hagyni motorkerékpárunk, és előre tudjuk, hogy a bűncselekmény nem marad észrevétlenül. Biztonságtechnikai szakemberek egy része azt mondja, hogy például a térfigyelő kamerák nem akadályozzák meg a tolvajokat abban, hogy felemeljék a járművet, és kisteherautóval elvigyék. Ebben az esetben az egyetlen jó megoldás a sodronyzár vagy másnéven a motorlezáró lánc, amelynek a végén lehet, zár, lakat vagy U lakat is. Viszont, ha már beszéltünk a különbségekről, akkor azt is meg kell említeni, hogy ezen védelmi eszközök kettőse megfelelő elrettentő funkciót tölt be. A tolvajoknak sokkal keményebben kell "dolgozniuk", ha szeretnék eltulajdonítani motorunk, és ezáltal meg kell kockáztatniuk, hogy elkapják őket Ebben az esetben sokuknak a rizikó már túl nagy, ezáltal elértük célunkat, mégpedig a megelőzéssel.

 

Miben tér el a motorkerékpár lánczárak zárrendszere?

Sok motorkerékpár lánczár speciális U-zárral van rögzítve. Ezek gyakorlatilag lakat szerűen működnek, amivel a láncszemek össze vannak kötve. A lakat a lánchoz hasonlóan edzett speciális acélból készül, ami különösen strapabíró. Mivel a lakatot néha bonyolult a lánc két végén található szembe belefűzni, ebben az esetben választhatunk integrált zárral ellátott motorlezáró láncot is. Ennek a zártípusnak van még egy nagy előnye, mégpedig az úgynevezett zártest, amely a lánc szerves része, és így nem veszíthetjük el. Miért van erre szükség? Mert a legjobb motorkerékpár lánczár sem tudja megvédeni motorkerékpárunkat, ha a lakatot útközben elveszítjük.

 

Mennyire fontos a motorkerékpár lánczár láncszemének az erőssége?

Természetesen mindenki pehelykönnyű, ámde a legnagyobb biztonságot nyújtó lánczárat szeretné használni. Ez a kettő sajnos a technika mai szintjén nem lehetséges. Választhatunk vastag, erős motoros lánczárat vagy könnyűt, de az majdhogynem a biciklihez sem elegendő. A stabilitás és a biztonság az edzett speciális acélból készült láncszemek keresztmetszetétől függ. Minél vastagabbak és ennélfogva nehezebbek a szemek, annál nehezebben szakadnak szét, repednek meg a különböző szerszámok hatására.

 

A különböző motorkerékpár lánczár összehasonlító tesztek győztesei többnyire azon láncok, amelyek bivalyerős láncszemekből készülnek. Ha biztonságos motoros zárat szeretnénk, akkor válasszunk olyan motorkerékpár lánczárat amelynek megfelelő a hossza, és a láncszemek legalább 12 mm-es keresztmetszettel rendelkeznek. Milyen hosszú a megfelelő hossz? Minden esetben gondoljuk át annak a tárgynak a vastagságát, amelyhez a motorkerékpárt le akarjuk láncolni, ez határozza meg azt, hogy milyen hosszúságú motorlezáró láncot válasszunk.

 

Amit a féktárcsazárakról tudni érdemes

A féktárcsákra rögzíthető motoros zárat féktárcsazárnak nevezzük. Vannak féktárcsazárak riasztóval és anélkül. Míg a riasztóval ellátott féktárcsazár akár 120 decibel hangosan is tud riasztani, addig a hagyományos féktárcsazár a különösen erős acél alkalmazásával hódit.  Ne feledjük a féktárcsazárakat alapvetően kiegészítő motorkerékpár záraknak kell tekinteni, és soha nem szabad egyedüli zárként használni őket. Vastag lánczárral kombinálva viszont verhetetlenek és érezhetően növelik a biztonságot.

 

Internetes motor lakat tesztek

Ha motoros lánczárat szeretnénk vásárolni, mindig a biztonság az első. A motorbicikli lánczárak internetes tesztjeiben a döntő kritériumok eltérő súlyozást kapnak. Azt rögtön érdemes rögzíteni, hogy természetesen egyetlen zár sem nyújt abszolút védelmet. Ezért döntésünkben nagy szerep hárul a láncszem minőségére, vastagságára. Miért olyan fontos ez? Mert ez határozza meg, hogy a zár kinyitásához mennyi időre is van valójában szükség. Erre a rendőrség is felhívja a figyelmet, hiszen semmi sem bosszantóbb a tolvajok számára, mint ha hosszú időt kell bütykölni a motor lakattal. Minél tovább ellenáll a lánczár vagy a féktárcsazár annál nagyobb a lebukás veszélye, és a bűnözők ezt szeretnénk a leginkább elkerülni. Ezért fontos, hogy megtudjuk, hogy a tesztet végzőknek mely prioritások voltak elsődlegesek, és csak akkor nyújt a teszt számunkra megfelelő tájékoztatást.

 

Általában hány különböző gyártót mutatnak be és értékelnek a motorzár teszteken?

A motorzár tesztekben általában 10-15 különböző gyártó termékeiről gyűjtik össze a véleményeket. Melyek ezek a gyártók? Az Abus, Krytonite, Urban, Vinz, Burg-Wächter, Oxford, Segotendy, AGPTek, REAPP, Biglufu, Relaxdays, Nean. A tesztek során volt-e olyan termék, amely kiemelkedett ár/érték arányával? Igen, van ilyen, ez pedig az Abus 28625, és ezt nem ok nélkül mondjuk. Sokan nyilatkoznak erről a motoros zárról úgy, hogy egy kiemelkedő terméktulajdonságokkal rendelkező termék. Van még olyan motoros zár, amelyet érdemes kiemelni, megemlíteni? Igen van, ezek a zárak minden esetben nagyon jó értékeléseket kaptak a tesztek során: Abus Granit Sledg 77, Kryptonite New York Fahgettaboudit 1410, Urban U8K120, Abus Granit Extreme Plus 59/12HKS170, Abus 28625, Vinz BIS710-3010, Vinz BIS710-301 Urban.1.1.

 

Tipp: Amennyiben szeretnénk a maximumra törekedni, akkor ajánlott egy motorkerékpár riasztórendszer is, amellyel tovább növelhetjük kétkerekünk védelmét.

 

Motorzár vásárlása előtt mit kell figyelembe vennünk?

Az igényeinknek leginkább megfelelő választáshoz figyelembe kell vennie néhány paramétert. Mégpedig az anyagot, amiből a zár vagy a lánc készült. A fémnek különösen keménynek és tartósnak kell lennie. A kriptonit motorkerékpár zárak különösen biztonságosak. A következő szempont az a lánc átmérője. Az egyes láncszemek vastagsága nagyon fontos. Minél vastagabbak, annál masszívabbak. Ez a tolvajok számára megnehezíti azt, hogy átvágják a motorlezáró láncot vagy a lakatot egy drótvágóval. Ügyeljünk a zárszerkezetre is. Itt a zár robusztusságára kell figyelnünk. A lánc hossza, azért fontos szempont, mert a hosszúság a motorkerékpár biztonságos rögzítését biztosítja, ha a lánc rövid, akkor nem tudjuk motorunkat semmilyen fix közterületi elemhez rögzíteni. Utolsósorban érdemes megnézni, hogy a motorzár milyen kiegészítőkkel, tartozékokkal rendelkezik. Például a motorlezáró lánc zárrésze lezárható-e műanyagfedéllel, ami megakadályozza, hogy nedvesség kerüljön bele. De ügyeljünk arra is, hogy egy minőségi féktárcsazárhoz szállítótáska is jár, és ne féljünk használni azt.