Blog

Betörőbiztos ajtónyitó gomb

2023.04.21 08:55

Legyen szó bejárati ajtóról, terasz- vagy erkélyajtóról, a különböző nyílászárók az ablakokkal együtt a ház bejáratait alkotják, amelyek potenciális célpontok a betörők számára. A hatékony betörésvédelem csak akkor működik, ha a ház gyenge pontjai is a lehető legjobban védettek. Legyen szó betörésbiztos bejárati ajtóról vagy utólagos biztonsági megoldásokról, a legfontosabb, hogy ügyeljünk a részletekre. Például arra, hogy betörésbiztos ajtónyitó gombokat alkalmazzunk.

Elavult és nem biztonságos a bejárati ajtó?

Ez egy komoly probléma, hiszen a védtelen ajtókat sokszor még a tapasztalatlan bűnözők is képesek egyszerű eszközökkel és néhány könnyed mozdulattal pillanatok alatt kinyitni. Az általában a ház mögött, az utcáról nem látható helyen elhelyezkedő, ezért rejtettebb terasz- vagy erkélyajtók potenciális betörési pontokká válhatnak a betörők számára, ha nincs megfelelő kilinccsel vagy zárbetéttel védve.

 

Különféle lehetőségek vannak az ajtók betörés elleni védelmére. Az, hogy a gyakorlatban melyik megoldás mennyire hatékony, mindig az egyedi esettől és a helyi adottságtól függ. Az első lépés azonban az, hogy alaposan vizsgáljuk meg a saját házunk összes külső ajtaját, és mérjük fel az esetleges gyenge pontokat. Ha a bejárati ajtón rések láthatók, ha az ajtó már nem ül egy síkban a keretben, vagy a zárbetét már nincs szilárdan a helyén, esetleg nem a megfelelő ajtónyitó gomb, kilincs van felszerelve, cselekednünk kell. Az elavult bejárati ajtók ráadásul nem csak a betörésvédelem, hanem az energiahatékonyság szempontjából is gyenge pontot jelentenek. Ne feledjük, ugyanez vonatkozik a terasz- és erkélyajtókra is. Az, hogy végül milyen magas legyen a bejárati ajtó betörésállósága, nagyon személyes döntés, és olyan egyéni tényezőktől függ, mint a költségvetésünk, a saját biztonsági szükségletünk és a ház elhelyezkedése.

 

A betörésbiztos ajtónyitó gomb utólag is beszerelhető

A bejárati ajtók fontos szempontja az, hogy milyen anyagból készültek. Az elmúlt években a műanyag bejárati ajtók különösen robusztusnak bizonyultak a betörési kísérletekkel szemben. Magát az anyagot a betörők nehezen tudják legyőzni, a műanyag pedig különösen könnyen karbantartható, tartós és időjárásálló. Az új bejárati ajtó több esetben egy hosszú távú befektetés is. Ha a meglévő bejárati ajtó szerkezetileg még ép, néhány betörésbiztos intézkedés utólag is beszerelhető. Mire gondolunk? Betörésbiztos zárszerkezetre vagy ajtónyitó gombra.

 

 

 

A betörés elleni védelem könnyen javítható egy modern ajtónyitó gombbal

Rögtön nézzük is meg, hogy a betörőbiztos ajtógombról mit érdemes tudnunk. Azt már minden kisiskolás is tudja, hogy az ajtógomb az ajtónak egy fontos része, ezzel a résszel nem is fecsérelnénk az időt. Mégis fontos megemlíteni, hogy szokatlan formájának köszönhetően alkalmas bármely helyiség stílusának meghatározására. Amennyiben szeretjük a vintage stílust, akkor ez a forma a kedvencünk lesz.

 

A betőrésbiztos ajtónyitó gomb tulajdonságai

Az ajtógomb lehet fix, nyomós vagy mindkét irányba forgatható, a szerkezet is ennek megfelelően működik. A legegyszerűbb ajtógombokban nincsenek reteszek, így ezekkel az ajtógombokkal bútorokon találkozhatunk. A modern, betörésbiztos zárszerkezettel ellátott ajtónyitó gombok nem csak a bejárati ajtókra, de bármely a beltéri ajtóra is könnyen felszerelhetők. Ahogy már korábban említettük egy stílusos ajtónyitó eszközzel van dolgunk, amelynek számos előnye van. Fel is sorolnánk párat: Az ajtónyitás irányától függetlenül bármilyen ajtóra felszerelhetjük, a zárszerkezethez pedig minden esetben tökéletesen illeszkedik, akár lakatos segítsége nélkül is könnyen be tudjuk építeni. Maga a fogantyú része készülhet műanyagból, rézből, acélból vagy fából is, tartós, nem kerül többe, mint a hagyományos változat. Fontos megjegyezni, hogy beszerelésekor nem lesz szükségünk egyéb különleges cilinderre, de kérhetjük körrozettás, négyzetrozettás, de ovális rozettás kivitelben is, vagyis egy stílusos ajtónyitó gomb felszerelése során az ajtó felülete szinte sértetlen marad.

 

Amikor a megfelelő ajtónyitó gombot keressük a bejárati ajtónkhoz, sokféle kifejezéssel találkozhatunk, mint például a biztonsági szerelvények vagy betörésbiztos ajtószerelvények. Ügyeljünk a részletekre, mert ezek a biztonsági felszerelések hozzájárulnak otthonunk megfelelő biztonságérzetéhez. Ez olyan termékeket érint, mint a biztonsági zárbetétek, ajtónyitó gombok és az ajtón található vasalat.

 

Tipp: A legjobb személyre szabott megoldás megtalálása érdekében a megfelelő védelem kiválasztásánál kérjük ki szakkereskedő tanácsát.

 

Milyen színű ajtónyitó gombot válasszunk?

Erre nagyon nehéz a válasz, hiszen erre a kérdésre a válasz nagyon szubjektív. Az tény, hogy a gyártók nagyon széles szín és forma választékkal kényeztetnek bennünket. Néhány évvel ezelőtt még divatosnak számítottak a rézből készült ajtónyitó gombok. Napjainkban viszont a modern és kortárs stílusú kilincsek a közkedveltek, amelyek megjelenése elegáns és egyszerű. Napjainkban a minimalista stílus a legkedveltebb, ezért a legnépszerűbb színek a szürke különböző árnyalatai. Például a szatén króm és a szatén nikkel tónusok, de említhetjük a sötétebb szürke és az antracit színeket is, de a porszórt fekete felülettel rendelkező ajtónyitó gombok is egyre népszerűbbek. Természetesen vannak különleges színek, mint a piros, vagy a fehér, de az ilyen színű ajtónyitó gombok kevésbé kedveltek.

Az ajtónyitó gombok formavilága

A forma egy másik fontos szempont, amelyet vásárláskor érdemes figyelembe vennünk. Ovális rozetták esetén az ajtónyitó gombok nyújtottabbak, határozott él nélküliek, gyakran simák és polírozottak. Kör alakú rozetták használatakor az ajtónyitó gombok általában tökéletesen kör alakúak. Amennyiben négyzet alakú rozettával van dolgunk akkor az ajtónyitó gombok négyzet vagy téglalap alakú formával rendelkezhetnek, amelyeket akár éles élekkel is ellát a gyártó. De valljuk meg őszintén, lehet, hogy nagyon jól néz ki, de azt már nem kellemes megfogni.

 

Az ajtónyitó gombok és a zárbetétek helyes kombinációja

Természetesen, elméletileg az ajtónyitó gombokat bármely zárszerkezettel tudjuk kombinálni. A lényeg az, hogy a biztonságos zárbetét zökkenőmentesen tudjon működni, ehhez nem kell másra odafigyelnünk csak arra, hogy a zárbetét megfelelő minőségű legyen. A legfontosabb, hogy a zár megvédje otthonunkat a betöréstől, amelyet zárkihúzással, felfúrással vagy zárfeltöréssel követnek el a bűnözők. Ne feledjük, a biztonságos ajtó több elemből áll, amelyek csak együtt eredményeznek tényleges betörésvédelmet.