Blog

Hova tehetek lehajtható parkolásgátlót?

2023.05.30 16:15

Nincs is annál idegesítőbb, mint amikor este fáradtan hazaérünk, és megint valaki ott áll a parkolóhelyünkön. Sajnos ez a helyzet ma már nem ritka, és sok időbe és idegeskedésbe kerül, mire az illető végre gépkocsijával eláll. Parkolásgátló használatával ez többé nem fordul elő, és biztosan megszabadulunk ettől a problémától. Mert magánterületünkön, mi tulajdonosok, más járművek parkolását akár tereptárgyakkal is megakadályozhatjuk.

Egy parkolásgátlót azért állítunk fel, hogy távol tartsuk vele az idegeneket saját parkolónktól, hogy számunkra az mindig rendelkezésre álljon. A parkoló méretétől függően különféle parkolóvédő megoldások állnak rendelkezésünkre, például különböző sorompók, behajtásgátló oszlopok stb.

 

Ha a parkolásgátló mellett döntünk, vásárlásakor különös figyelmet kell fordítanunk arra, hogy milyen alapanyagból készült, mennyire illeszkedik házunk homlokzatának megjelenéséhez és hogy ezt a biztonsági eszközt mennyire stabilan tudjuk az útburkolathoz rögzíteni.

 

A ZárDepo következő cikkében összeszedtük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a témában!

 

Miért van szükség lehajtható parkolásgátlóra?

Ennek a terméknek a mottója: Ne adjunk esélyt az illegális parkolóknak! A lehajtható vagy levehető parkolásgátlóhatékony eszköz a privát parkolóhelyek védelme érdekében, hogy mások illetéktelenül ne tudják használni azt.

 

Főleg a nagyvárosokban sokszor bizonytalan a parkolási lehetőség, és nekünk lakóknak gyakran szembe kell néznünk azzal, hogy valaki engedély nélkül áll a parkolónkban. Gyakran figyelmen kívül hagyják azokat a táblákat is, amelyek szerint a parkolónk privát terület. De ez e probléma nemcsak az otthonunk előtt, hanem irodaházak, középületek előtt is gyakran előfordul. Parkolásgátlóval egy leküzdhetetlen akadályt emelünk, amely másnak lehetetlenné teszi a parkolóhely használatát.

 

Jó tanács: Akármennyire is zavar minket a parkoló elfoglalása, ne rongáljuk meg az ott található autót vagy motort, mert azzal szabálysértést vagy akár bűncselekményt is elkövethetünk, és a problémát sem oldottuk meg!

 

De nem csak ezért van szükségünk parkolásgátlókra, hanem azért is, hogy esetleg a telkünkre, garázsunkba a ki- és behajtást biztosítani tudjuk. Sajnos sokan nincsenek tekintettel arra, hogy esetleg az a pici szabad hely, ahova autójukat leparkolják, azzal más közlekedését akadályozzák. Például, ha a felhajtónkat állandóan kanyarodásra használják, vagy ha van olyan átjárónk, amely nem közforgalomra szolgál, akkor ott is elhelyezhetünk parkolásgátlót, amely megakadályozza, hogy illetéktelenek áthaladjanak rajta. Mert tilos várakozni ott, ahol a jármű az ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást akadályozza, és ott is tilos várakozni, ahol a másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozza.

 

Mikor helyezhetünk ki közterületre lehajtható parkolóőrt?

A legfontosabb, amit ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban tudni érdemes, az a szabály, hogy a közterületre engedély nélkül semmi nem helyezhető el, sziklák, kövek, betontömb, karó vagy oszlop sem. Ha a kihelyezett tárgyak a lehúzódó járművekben sérülést okoznak, kártérítési kötelezettséggel kell számolnunk.

 

Amennyiben a parkoló területe az önkormányzat tulajdona, és béreljünk azt, vagyis közterület használati engedéllyel rendelkezünk, akkor érdemes utánanézni a település önkormányzati rendeletének. Mert a szabály településenként eltérő lehet. A kérdés mindig ugyanaz: mikor és milyen esetben helyezhetünk ki parkolóőrt. Esetleg érdemes személyesen megkérdezni erről a jegyzőt, aki érdemben tud nekünk releváns információval szolgálni.

 

Mire érdemes még odafigyelni a lehajtható parkológátló beszerzésekor?

Elsősorban a kidolgozásra, és a színre.

 

Az antracit színű parkolóőr lehet, hogy első ránézésre nagyon tetszetős, de kevésbé látható, mint egy piros-fehér csíkos vagy sárga modell, amely esetleg még fényvisszaverőkkel is rendelkezik. Ezek figyelemfelkeltő jelek a sötétben is láthatóvá teszik a parkolóőrt. A megfelelő magasság is fontos, hogy a járműből jól észrevehető legyen.

 

Ügyeljünk a zár típusára és a kulcsok számára is. A legtöbb parkolóőr hengerzárral vagy egyszerű lakattal van rögzítve. Amennyiben népes a család, akik ezt a parkolót használják, fontos, hogy megfelelő számban álljon rendelkezésünkre kulcs. A több kulccsal szállított modell megkímél bennünket a kulcsmásolás fáradalmaitól.

 

Ha a parkolóőrt nem aszfaltra vagy járdára rögzítjük, hanem természetes talajra, például kavicsos, murvás felületre, akkor érdemes elgondolkodni a parkoló területének lebetonozásán. Ellenkező esetben a parkolásgátlót nem tudjuk fixen rögzíteni, és rövid időn belül kifordulhat a helyéről, vagy pedig könnyen a vandalizmus áldozatává eshet.