Blog

Ajtó retesz: Hogyan növeld az otthonod védelmét?

2023.08.02 11:31

Az, hogy betörnek lakásunkba sok ember számára rettenetes félelmet jelent. Ezért az ajtó retesz kiegészítő védelemként a bejárati ajtó belső felére kifejezetten ajánlott. Amennyiben a betörőktől hatékonyan akarjuk megvédeni otthonunkat, akár otthon tartózkodunk, akár úton vagyunk, mindig használjunk biztonságos ajtóvédelmet. Az ajtó reteszeket azért szereljük fel bejárati ajtónkra, kertkapunkra, hogy megvédjük házunkat, lakásunkat a nem kívánt behatolástól. A piacon többféle ajtó retesz létezik, amelyek biztonsági, összeszerelési és zár rendszerükben különböznek egymástól.

Az ajtó retesz a költséghatékony megoldás

Hogy megvédjük magunkat a hívatlan vendégektől, létezik a biztonsági ajtóknak egy viszonylag olcsóbb változata is. A biztonsági ajtók beszerzése jóval drágább a különféle kiegészítő zárakhoz képest, és sok gonddal jár annak beszerelése. Nem kell fáradoznunk a régi ajtó kibontásával és a drága biztonsági ajtó beszerelésével, mikor van ennél egy sokkal hatékonyabb megoldás is. Egy kis kézügyességgel gyorsan és egyszerűen megvédhetjük otthonunkat. A különféle típusú ajtó reteszek egyszerű és hatékony megoldást biztosítanak erre a problémára. A beszerelésük nagyon egyszerű anélkül, hogy szakembert kellene igénybe vennünk. Igazán egy csavarhúzóra és pár darab erős csavarra van szükségünk. 

 

Miért jó választás az ajtó retesz? 

Mikor arra törekszünk, hogy a legköltséghatékonyabban védjük meg értékeinket, akkor elsősorban erre a zártípusra gondolunk először. Attól függetlenül, hogy az ajtó reteszek manapság rém egyszerű szerkezeteknek tűnnek, mégis nagyon hatásosak. Nem kell mást tennünk, csak eltolni a csúszkát a másik irányba és már zártuk is ajtónkat. Mikor ajtó reteszt vagy másnéven tolózárat választunk, egyre kell nagyon ügyelnünk, hogy olyan tolózárat válasszunk, amely megfelelő biztonságot nyújt. Ez például a lakatolható erősített tolózár. Mivel egy ilyen záron az illetéktelen behatolók képtelenek zajtalanul bejutni, ezért biztosan felébredünk az erős hangra. Hogyan lehetséges ez?  Azon az ajtón, amire egy ajtó retesz van felszerelve, csak úgy lehetséges a bejutás, ha különösen erős fizikai erőt fejtenek ki a bűnözők. Mivel a retesz csak akkor enged az erőszaknak, amikor az ajtóhoz rögzítő csavarok hatalmas zajjal kiszakadnak a helyükről. De ne feledjük, az ajtó retesz egy kiegészítő biztonsági eszköz, nem helyettesíti a mai modern zárakat és egyéb biztonságtechnikai berendezéseket. 

 

Hol érdemes alkalmazni az ajtó reteszeket? 

Ha azt gondoljuk, hogy az ajtó retesz egy elavult megoldás, hogy megvédjük otthonunk, akkor nagyot tévedünk. A tolózárakat a mai napig is sok helyen használjuk. Ez nagyban függ a zár méretétől, valamint attól, hogy hol szeretnénk ezt a klasszikus zártípust kiegészítő biztonsági eszközként alkalmazni, valamint attól is függ, hogy hol nem szeretnénk kulcsot használni. Ez lehet akár a kertkapu, a kétajtós szekrény, vagy akár a WC ajtó is. Felhasználásuk annyira sokrétű, hogy felsorolni is nehéz, hogy otthonunkban, kertünkben hol alkalmazhatjuk ezt a sokrétű zártípust.

 

Milyen hátránya van az ajtó retesz használatának? 

A tolózáraknak, vagyis az ajtó reteszeknek a népszerűsége pontosan az egyszerűségében rejlik. Az ajtó reteszeknek a legnagyobb hátránya, hogy csak egy oldalról lehet őket nyitni vagy zárni. Ezért, abban az esetben használjuk őket, amikor hazaérkeztünk és rátoljuk a reteszt az ajtóra, vagyis magunkra zárjuk az ajtót. Viszont, amikor tűz van, akkor a lakatolható tolózár hatalmas hátrány, hiszen ilyenkor nincs időnk arra, hogy a lakat zárjával is bajlódjunk, miután az ajtóban a kulcsot könnyedén elfordítottuk. 

 

Milyen típusú ajtó reteszek léteznek?

Azt már korábban megállapítottuk, hogy ezek a zárak kiegészítésként szolgálnak, amelyeket bejárati és beltéri ajtókon, kertkapukon, bútorokon alkalmazunk. Elsősorban az ajtók, kapuk védelmére és a nem kívánt személyek bejutásának megakadályozására szolgálnak. Míg a bejárati ajtó esetén többek között ajtó reteszt használunk, addig például a kertkapunál tolózárat. Érdemes olyan változattal hazatérnünk, amely horganyzott felületének köszönhetően nem csak beltérben, hanem kültéren is használható. Ezenkívül a horganyzott csavar különösen jó megoldást kínál, hiszen így az egész szerkezet ellenáll a korróziónak.

 

Az ajtó reteszek felhasználása egyszerű, működésük mégis egészen napjainkig ugyanolyan megbízható, mint akár 200 évvel ezelőtt. Manapság a következő ajtó reteszek közül választhatunk: 

  • egyenes és hajlított épülettolózárak: használata bútorok, kisebb ajtók, kapuk fixálásához javasolt 
  • bútortolózárak: rögzítése összesen kettő csavarral történik, aminek következtében tényleg csak a bútorajtók zárására alkalmas
  • egyenes és hajlított bajonett tolózárak: ez a zártípus nyitott és zárt állapotban egyaránt rögzíthető, nagyobb erőhatásnak is könnyen ellenáll
  • átvetős tolózárak: többnyire beltérben használatosak ezek az ajtó reteszek, duplaajtók rögzítése esetén találkozhatunk velük a leggyakrabban
  • lakatolható sima vagy erősített tolózárak: a lakatolható erősített tolózárak az erőszakos, testet bűnözőkkel szemben is nagyon komoly ellenállást biztosítanak.  

 

Az ajtó reteszek a biztonsági ajtók alternatívái

A legjobb ajtó reteszek erősek és korrózióállók. A rozsdamentes acélból készült tolózárak mindkét kritériumnak kiválóan megfelelnek. Nagyon stabilak, nem törnek könnyen, és jól bírják akár a fürdőszobában lévő nedvességet is. Ha különösen időjárásálló tolószerkezetre van szükségünk, akkor a horganyzott acélból készült változatot válasszunk. Ezek a típusok nagyon jól bírják a zord időjárási viszonyokat is. Ezek a reteszek nagyon funkcionálisak, azt a célt szolgálják, amire tervezték őket, de ennél többet nem nyújtanak: megbízhatóan zárják az ajtókat. Az antik ajtó reteszek viszont szebb kivitelűek, és díszként is szolgálhatnak otthonunkban. Különösen elterjedtek a látványos fekete és vasból készült ajtó reteszek. De vannak olyan acélból készült tolózárak is, amelyek rusztikus megjelenésűek.

Más anyagokból készült változatok, mint például a réötvözetből készült típusok, amelyek ugyan jobban néznek ki, mint az acélból készült társaik, szintén használhatók belső ajtózárakként. A kovácsoltvas jellegű tolózárak különösen alkalmasak pincékben, padlásokon vagy régebbi épületeken.