Blog

Különleges antik kilincsek nyomában

2023.08.09 14:29

Az ajtókilincsek az ajtó díszei, főleg, ha valamilyen pompás, korabeli kilincsről van szó. Ezekkel a régi kilincsekkel főleg műemlékek, múzeumok ajtajain találkozhatunk. De nem ritka, hogy modern lakásokat is ilyen jellegű fogantyúkkal díszítenek tulajdonosaik. Mert az antik kilincsek is, mint modern társaik stílusos megjelenést kölcsönöznek otthonunknak. Az, hogy kinek mi a stílusos, az már egy másik kérdés. Az biztos, hogy a jó ízlést nem lehet megvásárolni, ezért, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy az adott antik kilincs illik otthonunk megjelenéséhez, kérjük belsőépítész segítségét.

Az antik kilincs nagyban meghatározza az ajtó megjelenését

A fogantyú ugyanolyan fontos az ajtó megjelenése szempontjából, mint maga az ajtó, emellett a kilincs legyen könnyen használható és kellemes tapintású. Ügyeljünk arra is, mikor antik kilincset választunk, hogy a fogantyú robusztus, könnyen kezelhető és tartós legyen. Mikor antik modellt választunk, ne kerülje el figyelmünk, hogy a vasalat is ugyanolyan kialakítású legyen. De nem csak a megjelenés fontos, hanem az antik fogantyúknak is biztonságot és védelmet kell biztosítaniuk a betörők ellen.

Ahogy a modern formavilággal rendelkező kilincsek, úgy az antik fogantyúk is nagymértékben felelősek az ajtó funkcionalitásáért. Az, hogy melyik antik kilincset is választjuk legvégül, meghatározza az ajtó típusát és az ajtó zárásának módját is. A fekete öntöttvasból, kovácsoltvasból vagy rézből készült antik kilincsek szinte a legtöbb ajtóhoz tökéletesen passzolnak, valamint harmonikusan illeszkednek lakókörnyezetünkbe.

 

Antik kilincsek, kis műalkotások egy csipetnyi történelemmel

Műemlékvédelmi épületek esetén nagyon fontos, hogy minden részlet korhű legyen, mert a műemlékvédelmi hatóság előírja a teljesen hiteles megjelenést. Ezért még a kilincseknek is az adott korszak stílusához kell igazodniuk. Ha a régi kilincsek tönkrementek, akkor ki kell cserélni őket. Ebben az esetben az ingatlan tulajdonosa, fenntartója komoly kihívások elé néz, hogy anyagban, formában, megmunkálásban ugyanolyan antik kilincset tudjon beszerezni. Például az antik sárgaréz ajtókilincsek gyakran helyettesítik az eredetiket, de ugyanez mondható el az öntöttvasból, kovácsoltvasból készült antik kilincsek esetében is.

 

Milyen antik kilincset válasszunk? 

Az antik kilincsek különlegessége a tömör, öntöttvas, kovácsoltvas, esetleg réz alapanyag. Amennyiben szeretjük a vintage lakáskiegészítő termékeket, de a kényelmet is szeretjük, akkor válasszunk olyan régi stílusú kilincset, amely már napjainkban készült. Így ez a kilincs is rendelkezik minden szükséges biztonságtechnikai kiegészítővel, mint modern társaik. Ennek eredményeként az antik ajtó kilincsei szinte zökkenőmentesen illeszkednek a bejárati ajtónkhoz, vagy akár beltéri ajtóinkhoz, és olyan eleganciát közvetítenek, amely manapság ritkasággá vált. A nosztalgikus sárgaréz antik ajtókilincs, akár polírozott sárgaréz felülettel, akár egy további matt vagy magasfényű nikkel bevonattal rendelkezik, a legkedveltebb változatai az antik fogantyúknak. Miért ezek a legnépszerűbbek? Mert a sárgaréz antik ajtókilincs fénye kiemeli a gondosan kidolgozott részleteket.

 

Antik kilincsek, akár nosztalgikus, akár klasszikus, a stílus kötelez

Régi épületeken, parasztházakon a díszes antik kilincs szinte kötelező, hiszen, akkor autentikus egy épület, ha minden részletében korhű. A vidéki házak ajtajának antik vasalatai szintén nélkülözhetetlenek a népszerű vidéki ház stílusának kialakításához. Akár gondosan felújított, akár új antik kilincsről van szó, egy stílusos antik fogantyú segítségével bontakozik ki az ingatlan teljes szépsége.

 

Antik kilincshez milyen rozettát, vasalatot válasszunk? 

Az antik ajtó kilincshez többnyire hosszú rozetta illik. Amennyiben szeretjük a régi kilincseket, akkor a történelmi ihletésű ovális hosszú vasalatok tökéletes kiegészítői lesznek antik kilincseinknek. Arra ügyeljünk, hogy a fogantyú és a rozetta, mind anyagában, mind stílusában tökéletesen kiegészítsék egymást. Ha a visszafogott elegancia az, amit kedvelünk, akkor mind az ajtó, a kilincs és a vasalat is ezt a stílust kell, hogy kövesse. De a tökéletesség érdekében nem feledkezhetünk meg a különleges névtáblákról, csengőhöz való rozettákról, ajtókopogtatókról, díszes ajtópántokról, valamint a hatalmas kulcsokról és az ajtóreteszekről sem. Ennek alapja a legapróbb részletekig átgondolt tervezés és a legjobb kivitelezés. Bár az eredeti régi kilincsek gyakran elhasználódhatnak vagy nehezen felújíthatók, a végeredmény mindig kárpótol minket a sok fáradságért. Ha úgy döntünk, hogy nem felújított régi antik kilincset és vasalatot szerelünk fel ajtónkra, akkor válasszunk kézzel készült új antik fogantyút. Mert, ha azt szeretnénk, hogy a kilincs és a vasalat is teljesen egyedi legyen, akkor a gyártók vevősablonok alapján komplett, egyedi gyártású termékeket is kínálnak.

 

Az antik kilincsek anyaga, felületei és színei

A különböző változatok rozsdamentes acélból, sárgarézből vagy vasból készülnek, valamint különböző felületű kilincsek rendelhetők a polírozottól a nikkelezetten át, egészen a krómozottig. De pontosan milyen antik kilincsek is léteznek? Nikkelezett, fényes, matt, krómozott, patinás, felújított, horganyzott, vésett, kovácsolt, faragott és védőbevonattal ellátott. A fekete színű antik kilincsek igazán szemet gyönyörködtetők, talán ezek a legkülönlegesebbek. Különösen, ha még arannyal vannak kombinálva, mert ez még jobban kiemeli a stílusos formát. Ehhez fekete öntöttvasból készült vasalatokat válasszunk. De melyek a legnépszerűbb stílusú antik kilincsek? A barokk, a biedermeier, a szecessziós, és az art deco-s.

 

Az antik kilincsek kialakítása és típusai

Amennyiben antik kilincs megvételében gondolkodunk, akkor hatalmas választékban lesz részünk, főleg, ha új készítésű antik fogantyúkat keresünk. Választhatunk klasszikus kilincseket, tolózárakat, gomb kilincseket, de WC ajtóra való retesz zárakat is. De széles a kínálat műemlékvédelmi ingatlanokhoz való biztonsági szerelvényekben is. Hiszen a betörésvédelem ebben az esetben is fontos szempont. A minőségi kidolgozásnak köszönhetően az antik kilincsek mind ergonomikus kialakítással rendelkeznek, a fogantyú méretek pedig a rövidtől, egészen az extrém hosszúig terjednek. Napjainkban az ajtókilincsek hossza 100-140 mm között mozog, a gomb fogantyúk átmérője pedig 60 mm-nél kezdődik, de nem kell más kialakítású kilincset választanunk akkor sem, ha jobb, bal, páros vagy univerzális fogantyút keresünk. 

 

Után tudom gyártatni az eredeti antik kilincsemet?

Általában igen, az antik ajtókilincsek eltérő gyártási módszerei ellenére szinte bármilyen modellt képesek a kisebb fémmegmunkálással foglalkozó manufaktúrák reprodukálni. De ha még mindig nem találtuk meg azt, amit keresünk, akkor segítségül hívhatjuk a modern technikát is. Például 3D szkenneléssel és 3D nyomtatási technikával is rendelhetünk antik kilincset. Ne feledjük ma már a kreativitásnak nincsenek határai.