Blog

Tolókapu vs. szárnyaskapu: melyiket válasszam?

2023.10.14 09:49

A bejárati ajtóhoz hasonlóan a kertkapu is reprezentatív szerepet tölt be. Mielőtt azonban a megjelenésen gondolkodnánk, döntsük el, hogy a helyi adottságokat figyelembevételével melyik kaputípus felel meg jobban az igényeinknek, és melyik az, amelyik a legjobb választásnak bizonyul. Mikor házunk elkészült, sokunk gondolkodik azon, hogy milyen kertkaput is szereltessünk fel. Mielőtt a kapu színével és a díszítésével foglalkoznánk, tisztában kell lennünk azzal, hogy a kapunknak vagy a kertajtónknak milyen funkciót kell betöltenie. El kell döntenünk, hogy a kertajtónk teljesen zárható legyen vagy minden vendégünk előtt nyitva álljon? Ezt akkor kell megfontolnunk, ha a csengőnk közvetlenül a ház bejáratánál van elhelyezve. Ezekután már könnyű eldöntenünk, hogy toló- vagy szárnyaskaput válasszunk. Ennek érdekében szeretnénk bemutatni, hogy mi a különbség a tolókapu és a szárnyaskapu között. 

Mire ügyeljünk a tolókapu megvásárlásakor? 

A tolókapukat mind kereskedelmi, mind lakossági felhasználásra egyaránt használjuk. A tolókapu ideális megoldást jelent arra, hogy illetéktelen személyek ne lépjenek területünkre. A bejárati oldalon a tolókapu határolja az ingatlant. A kapukat illetéktelen személyek nem nyithatják ki. Így elriasztják a betörőket. Amennyiben gyermekünk van, esetleg háziállat is futkározik a kertben, védve lesznek attól, hogy akadálytalanul kiszaladjanak az utcára. Ipari és kereskedelmi telephelyek esetén a tolókapu mögött többnyire egy speciális beléptető rendszer is található. Mivel a kapu nyitásához nem mindenki rendelkezik távirányítóval, ezért egy erősebb tolómozdulatra van szükségünk ahhoz, hogy kinyissuk vagy esetleg vagy esetleg bezárjuk. A tolókapuk minőségi tolószerkezeten keresztül egy sínen csúsztathatók balra vagy jobbra, az ingatlanon elfoglalt helyüktől függően. Az egyszerű szárnyaskapukkal ellentétben itt jelentős helymegtakarítás érhető el. De erről egy kicsit később. Ahol kevés a bejáratnál a hely, ott a tolókapu a jó megoldás, mivel nyitáskor és záráskor nincs szükség további területre. Viszont a tolókapukat sem lehet mindenhol felszerelni. A tolókapu esetében elegendő helyre van szükség ahhoz, hogy nyitásakor ne ütközzön a kerítés mellett akadályokba.

 

Milyen motort válasszunk a toló-vagy szárnyaskapunkhoz? 

A kapu megrendelésekor, nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy milyen motort vásárlunk hozzá. Legyen az szárnyaskapu vagy tolókapu, mindegyik fajta különböző erősségű motorral szerelhető, amelyek súlytól és kapumérettől függenek. Ezért a választás során ügyelnünk kell a kapu maximális magasságára és a szélességére. A kisebb kapuk esetén a motor általában 300 kilogramm súlyt mozgat, a közepes méretű kapuk tömege pedig nem haladja meg az 500 kilogrammot. A kifejezetten nagy bejárati kapukhoz különösen erős motorra lesz szükségünk, amelynek súlya akár az egy tonnát is elérheti, de ezekkel általában csak ipari területeken találkozunk.

 

Figyelem: Bármelyik kaput is választjuk, az elektromos mozgatás esetén további helyet kell biztosítani a motor/motorok számára.

 

Amit a szárnyaskapukról tudni érdemes

A szárnyaskapuk a bejárati kapuk klasszikus változatai. Fizikai tulajdonságaikból adódóan a szárnyaskapuk nem nyújtanak olyan tágas áthajtási lehetőséget, mint a tolókapuk, megvan a helyigényük. A szárnyak rögzítése a kerítés mindkét oldalán megtalálható, és mikor kinyitjuk a szárnyakat, akkor két irányba kell nyitnunk őket. Mivel jóval kisebb fesztávval rendelkeznek a kapuk egyes szárnyai, mint a tolókapuk esetén, ezért a mozgatásukhoz is kisebb teljesítményű motorokra van szükség, viszont a rossz hír az, hogy ebben az esetben kettő kapumozgató motort kell felszerelnünk. Alapvetően a szárnyaskapu befelé és kifelé is nyílhat. Azonban olyan helyzetekben, amikor a kifelé nyíló szárnyaskapu akadályozná a közlekedést, például kinyúlik a járdára, a kapuszárnyaknak csak befelé szabad nyílniuk. Amennyiben a kapuszárnyak az ingatlanba befelé mozognak, ott sok hely kell a kapu mozgatásához. Ezenkívül a kapuszárnyak teljes mozgatási tartományának mindig szabadnak kell maradniuk. Mert amennyiben gyermekünk ott felejtette a rollerjét, akkor az akadályozza a kapu működését. Ez azt is jelenti, hogy közvetlenül a felhajtón parkolni nem javasolt, különben a kapu nem nyílik ki, vagyis az ilyen típusú kapuk nem megfelelők a kisebb bejárattal rendelkező ingatlanok esetén.  

 

Az ingatlan külsője nagyban meghatározza, hogy toló vagy szárnyaskaput válasszunk

A modern, lapos tetővel rendelkező családi házak, társasházak esetén a tolókapu az, ami igazán jól passzol hozzájuk. Bár a hely nagyban meghatározza, hogy milyen kaput is választhatunk. De ha ránézünk egy festményre, régi fényképre, amely mögött fenségesen magasodik egy ház, akkor szinte csak szárnyaskapuval találkozhatunk. Ne feledjük, ha ilyen megjelenésben gondolkodunk, akkor egyetlen más bejárat sem mutat olyan fenségesen, mint egy kétszárnyú kapu. A tolókapuk megjelenése nagyon egyvonalú és szinte egyszínű is, főleg antracit színben találkozhatunk ilyen stílusú kapukkal. A kétszárnyú kapuk ezzel ellentétben gyakran nagyon igényesen kivitelezettek, díszesebbek. Nagyobb kreatív szabadságot biztosítanak, mint a tolókapuk, és optimális választás azok számára, akik kerti kapuként valami igazán szemet gyönyörködtetőre vágynak.

 

Költségek tekintetében a tolókapu vagy a szárnyaskapu a kedvezőbb? 

A tolókapuk betonalapot igényelnek, ami meglehetősen bonyolulttá teszi a beépítést. Ez az összeszerelési költségekben is megmutatkozik. A szárnyas kapuk viszont viszonylag egyszerűen felszerelhetők, ezzel időt és pénzt takaríthatunk meg. Viszont manapság nem vásárlunk kaput, motor nélkül. Ezért a költségekbe ezt is bele kell kalkulálnunk. A motoros kapuk árkülönbségei azonban némileg eltérnek egymástól. A tolókapukhoz általában erősebb motorra van szükség, mint a szárnyaskapukhoz, ezért egy közepes méretű tolókapu általában valamivel többe kerül, mint egy szárnyaskapu. Minél nehezebb és masszívabb egy ilyen jellegű bejárat, annál erősebb szerkezetet igényel, ami viszont drágább is. 

 

Különböző időjárási viszonyok között a toló- vagy a szárnyaskapu az ideális választás? 

Kedvezőtlenebb időjárási viszonyok esetén még szembetűnőbbé válnak a különbségek a kétféle kapu működésében.  Ezt a kérdést azért is érdemes boncolgatnunk, mert ahol nagyobb az esélye annak, hogy télen jelentős mennyiségű hó esik, ott a tolókapu gyorsabban és könnyebben nyílik, mint a szárnyaskapu. A motoros tolókapuk különösen kényelmesek, és ideálisak a gyakran használt bejáratokhoz. Amennyiben rengeteg hó vagy lehullott falevél van a felhajtón, a tolókapu akkor is tökéletesen működik. Szárnyaskapu esetén azonban időbe telik mire a kapu mozgatásának területét megtisztítjuk. A tolókapu szeles időben is felhasználóbarátabb megoldásnak bizonyul. A szárnyaskapu kinyitása erős szélben kihívást jelenthet, addig a tolókapu működését a szél nem befolyásolja.