Blog

Gravírozható lakat: az örök emlék

2023.11.16 08:15

Lakatokkal találkozhatunk pinceajtókon, edzőtermek öltözőjében, de gyakran bőröndökre is teszünk ilyen típusú zárakat. Az ilyen típusú zárszerkezetek elsődleges célja, hogy a tolvajoktól megvédjék értékeinket. Normál használat esetén választhatunk klasszikus lakatot, amelyet kulccsal tudunk nyitni vagy zárni, de léteznek újjlenyomatos és számzáras riglik is. Amennyiben ilyen zárszerkezetet vásárolunk ügyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, amely rendkívül robusztus, és használatuk során nem veszítik el funkcionalitásukat a rozsda vagy a túl sok por miatt. Amennyiben az ilyen zárat kültéren szeretnénk alkalmazni, akkor vízállónak is kell lennie, hogy a belső része védve legyen az esőtől vagy egyéb csapadéktól. Viszont a lakatnak van egy egészen más funkciója is. Mégpedig az örök szerelem szimbóluma. Sokunk ezzel jelzi a választottja és a külvilág felé, hogy komolyak az érzelmei

Hogyan lesz egy hagyományos lakatból szerelemlakat?

A különleges kapcsolatok egyedi lakatot igényelnek. Természetesen egy hagyományos retesz is megfelel ennek a célnak, de egy személyre szabott gravírozható szerelemlakat sokkal hatásosabb. Ha szeretnénk kifejezni romantikus érzelmeinket és ennek az érzésnek szimbolikusan egy emlékművet szeretnénk állítani, akkor egy gravírozott szerelmi zár ideális erre! De nemcsak beszerezni kell ezt a lakatot, hanem a kiválasztott helyre fel is kell akasztanunk, természetesen a megengedett keretek között. Ez egy örök emlék, ami mindig emlékeztet minket arra, hogy mit érzünk, éreztünk a párunk iránt. A trend szerint a legjobb hely erre egy gyönyörű régi híd.

 

Mikor ajándékozzuk meg kedvesünket egy gravírozott piros lakattal?

Természetesen a Valentin-nap a legkézenfekvőbb alkalom egy gravírozott szerelmi zár ajándékozására. Ha személyre szabott lakatot adunk ajándékba, még aznap érdemes elhelyezni azt a megbeszélt helyen. De még egy évforduló, esküvő vagy eljegyzés is remek alkalom arra, hogy ezzel is megerősítsük kapcsolatunkat. Ez egy szimbólum, mégpedig azt hangsúlyozzuk vele, hogy párunkkal örökké együtt akarunk maradni. Amennyiben kedvesünk nem szereti a meglepetéseket, akkor az is nagyon romantikus, ha együtt választjuk ki a megfelelő szerelemlakatot. Bár sokáig nem érdemes keresgélni, mert az ideális gravírozható lakatot a zardepo.hu oldalon találjuk meg! 

 

A gravírozható lakat akár még veszélyes is lehet

Európában először 2008-ban a Szajna felett átívelő Pont des Arts gyalogos hídon helyeztek el a szerelmesek lakatokat, de annyit, hogy a Louvre múzeumához vezető hídon a korlát a lakatok súlyától még 2014-ben leszakadt. Természetesen a korlátot helyreállították és azóta a világ számos nagyvárosában találkozhatunk hasonló hídkorlátokkal ahol a szerelmesek rengeteg gravírozott lakatot helyeznek el. Például Párizsban, ami a szerelem városa címet is viseli, a becslések szerint jelenleg több mint 700 ezer szerelemlakat lóg a Szajna feletti hidakra erősítve. Mivel New York City-ben nem akarnak úgy járni, mint a párizsiak, ezért a város egyik jelképéről, a Manhattant Brooklynnal összekötő függőhídról biztonsági okokból rendszeresen eltávolítják a lakatokat. Ezért oda nem érdemes szerelemlakatot elhelyezni. 

 

A piros gravírozható lakat rejtelmei 

Ahogy azt már fentebb elemeztük, a gravírozható lakat nem azzal a céllal készült, hogy a bűnözők ellen védjük értékeinket. A szerelem jelképe, ráadásul választhatjuk gyönyörű piros színben is, ami ugye köztudottan a szerelem színe. Ez a romantikus lakat eleve nagyobb mérettel rendelkezik, hogy a személyre szabott szerelmi üzenet ráférjen. Ez az üzenet lehet monogram, név, dátum, amelyet egyénileg lehet a lakatba gravírozni. Mikor elkészítettjük ezt a fantasztikus ajándékot, mutassuk meg kedvesünknek, gondoljuk ki közösen, hogy hol helyezzük el szerelmünk zálogát. Akár most ismertük meg életünk párját vagy most szeretnénk eljegyezni, esetleg most ünnepeljük 50. házassági évfordulónk, a gravírozott lakat mindig kiváló ajándékötlet. Ezután nincs más teendőnk, mint az egyedi gravírozott lakatot egy romantikus helyre felakasztani, a trendnek megfelelően egy híd korlátjára. Ezután közösen dobjuk a kulcsokat a vízbe, hogy ezzel is megpecsételjük az örök köteléket.  

 

A piros gravírozható lakat megmutatja, hogy teljes szívünkből szeretjük

Természetesen a lakatolás Budapesten is felbukkant. Például a Szabadság hídon találkozhatunk szerelemlakatokkal. De nemcsak a fővárosban, hanem a vidéki nagyvárosokban is felütötte a fejét ez az trendi dolog. Például Kaposváron is egyre több ilyen gravírozott zárszerkezet díszíti a gyalogos-kerékpáros felüljárót a buszmegálló feletti részen. De ha kitekintünk egy kicsit a nagyvilágba, akkor szinte minden fővárosban találunk megfelelő helyet, ahová a gravírozott lakatunkat elhelyezhetjük. Például Németországban, Kölnben a Hohenzollern hídon tudunk szerelemlakatot elhelyezni. Szerbiában a Szerelmesek hídján érdemes lakatolni. A Vrnjacka Banja településen található gyaloghídon már 100 éve gyűlnek az örök szerelmet szimbolizáló riglik. Amennyiben Moszkvában járunk, akkor a Vodovodny-kanálison átívelő hídon mesterséges szerelem fákat találunk, ezekre erősíthetjük a gravírozott lakatunkat. A vasból készült szerkezetek elég stabilak ahhoz, hogy megtartsák a rengeteg szerelemlakatot. De Prágában is elhelyezhetjük szerelmünk zálogát, a sörfőzés fővárosának egyik gyalogos hídján is szívlakatok hirdetik a szerelmesek összetartozását. Ehhez csatlakozhatunk saját, egyedi lakatunkkal. 

 

Mit tegyünk a gravírozott lakattal, ha már tovatűnt a rózsaszín köd?

Mivel ezek a piros gravírozható lakatok ki vannak téve a zord időjárásnak, bizonyos idő elteltével berozsdásodnak. Mivel számos különféle típusú lakat létezik, köztük a számkombinációkkal, újjlenyomattal nyitható lakatok. A funkcionalitás azonban mindegyiknél ugyanaz. Amikor a kulcsot behelyezzük, a zárban található mechanizmus mozgásba lendül, de ha ez be van rozsdásodva, akkor az akadályozza a nyitómechanizmust. Vagyis a szerelem múlásával, a gravírozott lakatot nehezen távolíthatjuk el az adott helyszínről. Ez akkor kellemetlen, ha a kapcsolat csúnya véget ért, és szeretnénk eltávolítani az adott korlátról. Ezért fontos, hogy rendszeres időközönként megfelelő eszköz segítségével tartsuk karban a lakatot, Ugyanúgy, mint ahogy egy kapcsolatot is ápolni kell. Bár sokféle lakat létezik, a rozsdás lakat általában mindig ugyanúgy nyitható, lángvágóval.