Blog

Zárható kulcsszekrény: Melyik modell a legjobb?

2023.11.25 14:19

A zárható kulcsszekrényt a kulcsok biztonságos tárolására magánlakásokban és kereskedelmi ingatlanokban egyaránt használjuk. A szekrényen belül található kulcsok a felépítésnek és kiváló minőségű zárrendszernek köszönhetően az illetéktelenektől jól védettek. Otthoni használatra kisebb mérettel rendelkező kulcsszekrényt javasolt, kereskedelmi használatra viszont olyan szekrényt is választhatunk, amely több mint ezer kulcsot tud biztonságosan tárolni. Ami a kulcsszekrény zárrendszerét illeti, ezek a kulcstároló dobozok ma már majdnem olyan jól felszereltek, mint a bejárati ajtók. Melyik modell a legjobb választás? A megfelelő modell és a hozzátartozó zárrendszer kiválasztása elsősorban attól függ, hogy magán- vagy kereskedelmi céllal kívánjuk használni. De nézzük is a részleteket.

Magánhasználat esetén milyen zárható kulcsszekrényt válasszunk? 

Privát felhasználás esetén nem feltétlenül kell a legbiztonságosabb, hármas zárral ellátott zárható kulcsszekrényt választanunk. Természetesen, ha otthonunkba választunk kulcstároló dobozt, akkor annak illeszkednie kell a belső tér kialakításához, akár formájában, színében, vagy alapanyagában. Bármilyen színűt is választunk, ügyeljünk arra, hogy a zárható kulcsszekrényünk minden esetben tűzálló legyen. A legtöbb kulcsszekrény enyhe tűzvédelemmel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a láng által okozott kártól akár 30 percig is megvédheti a doboz belsejét. Ezzel a tűz eloltása után is tudjuk használni kulcsainkat. De valljuk meg őszintén, ezeknek a kulcsszekrényeknek kialakítása és kapacitása inkább kereskedelmi használatra alkalmas. Amennyiben a külső teljes mértékben elüt lakásunk, házunk belső kialakításától, el is rejthetjük egy szekrényben, ahol még nagyobb biztonságban lesznek kulcsaink. Hiszen, ha a betörő nem tudja, hogy a házon belül a zárható kulcsszekrény hol található, azzal időt nyerünk, és ezzel meg is óvhatjuk értékeinket. Például a garázsban lévő autónkat, motorunkat, egyéb olyan eszközünket, amihez kulcs szükséges. 

 

Milyen zárral ellátott kulcsszekrényt vigyünk haza?

Otthonunkban bármelyik zárrendszerrel ellátott kulcsszekrényt használhatjuk. Legyen szó kóddal nyitható, ujjlenyomatos zárról vagy klasszikusról hengerzárral felszerelt kulcsos szekrényről. A legolcsóbb természetesen a klasszikus hengerzáras változat, amelyet kívánság szerint akár egy másik zárszerkezetre is cserélhetünk, ha az alapkivitelt nem érezzük elég biztonságosnak. Amennyiben társasházban lakunk, és a többi lakóval egyetemben használjuk a zárható kulcsszekrényt, ahol például a pince kulcsai találhatók, akkor érdemes inkább egy egyszerű zárrendszerrel ellátott kulcsos szekrényt használni. Végül is több embernek kell gond nélkül hozzáférnie ezekhez a kulcsokhoz. 

 

Kereskedelmi, ipari felhasználás esetén melyik zárható kulcsszekrény teljesít a legjobban? 

Ebben az esetben csak az arra jogosult személyek kezelhetik a kulcsokat. Éppen azért, hogy elkerüljük, hogy nem az a személy nyúl bele a szekrénybe, aki arra felhatalmazást kapott, érdemes kulcs nélküli zárrendszerrel ellátott kulcsszekrényt alkalmazni. Ilyen esetekben a kódos vagy kombinációs zárral felszerelt kulcsos szekrények biztosítanak kellő védelmet. Természetesen ebben az esetben több kód is beprogramozható, hogy minden arra jogosult hozzáférhessen a kulcsokhoz.

Irodai, kereskedelmi, logisztikai vagy ipari ingatlanok esetén a tűzállóság kifejezetten fontos. Ezért ebben az esetben csak olyan zárható kulcsszekrényt szabad választani, amely ezzel a tulajdonsággal és ahogy fentebb említettük, a legmodernebb zárrendszerrel rendelkezik. 

 

Hogyan tároljuk zárható kulcsszekrényben a többek által használt kulcsokat?

Minél összetettebb a kulcsok kezelése, annál valószínűbb, hogy profi rendszerre lesz szükségünk. Az első és legfontosabb, hogy a kulcsszekrényben tárolt kulcsokat megjelöljük. Például színek használatával, különböző színeket használhatunk akár a címkékhez, akár magukhoz a kulcsokhoz is. De a színek segítségével akár a vállalat különböző területeit is azonosíthatjuk. A raktár összes kulcsa legyen kék színű, az adminisztrációs szárnyé piros, és aki a fejlesztési vagy a gyártói részlegre szeretne bejutni, annak sárga jelzésű kulcsra lesz szüksége. Az ilyen színkódolás sokkal könnyebbé teszi a kulcsszekrény áttekintését. A másik legfontosabb teendőnk, hogy dokumentáljuk, hogy melyik kulcs mit nyit. Ez azért is fontos, mert ezen információ alapján tudni fogjuk, hogy ha egy kulcs hiányzik, és az milyen helyiséget, asztalt, szekrényt, járművet, gépet működtet. 

 

Milyen anyagból készült zárható kulcsszekrény az ideális választás? 

A kulcsszekrény készülhet rozsdamentes acélból, fémből vagy fából. A fém, mint alapanyag azért népszerű, mert különösen robusztus és tűzálló. A szükséges stabilitást a fémből készült zárható kulcsszekrények garantálják, ez különösen a kereskedelmi szektorban fontos. Figyelemre méltó a rozsdamentes acélból készült változat is, hiszen ötvözi a biztonságot és az elegáns megjelenést. Végül is a rozsdamentes acél teszi a kulcsszekrényeket modernné és stabillá. A fából készült zárható kulcsszekrények viszont inkább magánhasználatra alkalmasak. Nagyon dekoratívak, és inkább optikai pluszt, mint biztonságot nyújtanak. Köztudott, hogy a fa rosszul reagál a tűzre, ezért a fából készült kulcsszekrények csak olyan helyen javasoltak, ahol nincs akut tűzveszély.

 

Hány kulcs fér el egy zárható kulcsszekrényben?

A kulcsos szekrények típustól függően tizenöt, de akár több mint ezer kulcsot is képesek tárolni. Ezért fontos, hogy megnézzük, hány darab és milyen típusú kulcsokat szeretnénk a szekrényben tárolni. De gondolnunk kell a pótkulcsokra is, ezért mindig válasszunk nagyobb modellt, amelyben elegendő hely van a tartalék kulcsok számára is. Kialakításuk és kapacitásuk miatt a nagyméretű kulcsszekrények különösen alkalmasak kereskedelmi, ipari felhasználásra. Tehát ha praktikus, biztonságos helyre szeretnénk helyezni cégünk kulcsait, akkor megfelelő méretű kulcsszekrényt kell választanunk. Természetesen a kulcsos szekrények esetén nincsenek szabályok. Ha valamelyik robusztus kulcsszekrényt magáncélra szeretnénk használni, senki sem fog minket ebben megállítani. Tegyük azt, ami nekünk a legszimpatikusabb.

 

A zárható kulcsszekrény felszerelése

Amennyiben a zárható kulcsszekrényt az épület homlokzatára szeretnénk felszerelni, akkor időjárásálló kulcsos szekrényre van szükségünk. Vagyis vízhatlannak kell lennie a szekrénynek, hogy a benne tárolt kulcsokat ne érje nedvesség. A felszerelés teljesen egyszerű, csavarral kell rögzíteni a szerkezetet a falhoz. De ehhez tudnunk kell, hogy milyen falazattal van dolgunk, illetve van-e hőszigetelés a homlokzaton. Mert akkor ennek fényében kell csavart és tiplit beszereznünk. Beltéri rögzítésnél ilyen problémával nem fogunk szembesülni, ott egyszerűen meg kell jelölni a leendő tiplik helyét, ki kell fúrni a lyukakat és csavarral rögzítenünk kell a zárható kulcsszekrényt.