Blog

Gyermek kerékpárzár: miben különbözik a többi kerékpárzártól?

2023.12.04 11:20

Amennyiben szeretnénk gyermekünknek egy hatékony kerékpárzárat vásárolni, hogy megtanítsuk a biztonság fontosságára, akkor az egyik legfontosabb szempont amire érdemes odafigyelnünk, az a zár hossza. Minél hosszabb, annál rugalmasabban tudják gyermekeink lezárni kerékpárjukat. Ez azért is fontos, mert ezáltal nemcsak megtanítjuk gyermekünket arra, hogy hogyan vigyázzon értékeire, hanem meg is óvjuk a gyermek kerékpárt a tolvajoktól. Ebben az esetben talán az a legjobb választás, ha a gyerkőcöt is bevonjuk a biciklizár vásárlásának folyamatába.

Miért olyan fontos a gyermek kerékpárzár beszerzése?

A gyerekeknek szánt kerékpárokat is védeni kell a lopás ellen. Ne legyenek illúzióink a tolvajok nem fogják otthagyni a védtelen kerékpárt, mert az gyerekbicikli. A gyerekek kerékpárzárjára is ugyanaz az elv vonatkozik, mint a felnőtt kerékpárok lakatjaira, hogy a bűnözők a megfelelő eszközökkel többnyire minden zárat képesek feltörni. Mivel a kerékpártolvajok átlagosan három perc után feladják, és egy másik kerékpárt vesznek célba, érdemes olyan gyermek biciklizárat vásárolnunk, amely a lehető leghosszabb ideig ellenáll a feltörési kísérletnek. Mivel manapság a gyerek biciklik sem olcsók, ezért érdemes a legnagyobb biztonságot nyújtó zárat választanunk. Sajnos, gyermekeink könnyen elhagyják dolgaikat, ezért kérdéses, hogy a kulccsal zárható gyermek kerékpárzár a legjobb megoldás-e. Talán ebben az esetben a számzárral zárható lakat a legjobb döntés. De velünk felnőttekkel ellentétben, ahol maximum a kerékpárzár színére figyelünk, a gyermekeink előtérbe helyezik a motívumokkal, rajzfilm figurákkal ellátott zárakat.

Válasszuk a legnagyobb biztonságot nyújtó gyermek kerékpárzárat!

Legyen szó az iskoláról vagy az esti fociedzésről, a gyerekeknek szánt kerékpárzárral lényegesen kisebb az esélye annak, hogy ellopják a kerékpárjukat. A kerékpárlopás villámgyorsan történik, néha tíz másodpercnél is rövidebb ideig tart. A szakavatott tolvajok a megfelelő pillanatra várnak, sőt az olcsó zárral ellátott drága kerékpárokra utaznak. Ezzel mi magunk könnyítjük meg a bűnözők dolgát. De ne gondoljuk, hogy a társasház pincéjében, vagy kerékpár tárolójában lezáratlanul biztonságban van a gyerek drótszamárja. Mert a tolvajok szívesen lovasítják meg a kétkerekűt az alagsorból, hiszen ott háboríthatatlanul tevékenykedhetnek. Sajnos a statisztikai adatok is ezt mutatják. A rendőrség adatai szerint a nagyvárosokban a bejelentett kerékpárlopások kevesebb mint 10 százalékát tudják megoldani. De ha ehhez hozzávesszük a be nem jelentett esetek számát, akkor sajnos egy még rosszabb kép körvonalazódik. A profi bandák kis furgonokkal és megfelelő elektromos szerszámokkal járják a várost, és keresik a megfelelő bicikliket, egyszerre több tucat kerékpárt visznek magukkal, amelyet aztán teljesen más városokban értékesítenek.

 

Milyen gyerek biciklizárat válasszunk?

Minden ízlésnek megfelelő gyerek kerékpár zártípusok közül választhatunk. Talán ilyenkor azt a legfontosabb számba venni, hogy melyiket tudja gyermekünk a legkényelmesebb használni, vagy hogy melyik lakathoz tudunk a legkönnyebben cserekulcsot beszerezni. Természetesen nem veszíthetjük szem elől a biztonsági faktort sem. Sajnos ezt a tényezőt sokszor figyelmen kívül hagyjuk, hiszen csak egy gyerek bicikliről van szó. De ez egy hatalmas tévedés, hiszen mi felnőttek jóval könnyebben fel tudjuk dolgozni, hogy ellopták a kétkerekünket. Gyermekünknek ez sokkal nagyobb traumát okoz, hiszen imádnak kerekezni.

 

Zárdepó tipp: ha tehetjük, ne a legolcsóbb, trendi külsővel rendelkező gyermek kerékpár zárat válasszuk, amelybe gyerekünk első ránézésre beleszeret, hanem azt, amely erőt és védelmet is biztosít.

 

Milyen gyermekkerékpárra érdemes gyermek kerékpárzárat tennünk?

Ahogy azt már korábban is említettük, mindegy, hogy 3 éveseknek való futókerékpárról van szó, vagy esetleg egy komolyabb gyerek mountain bike-ról, a lakat szinte minden esetben elengedhetetlen. De arra ügyeljünk, hogy a biztonságra való túlzott odafigyelés ne riassza el gyermekünket az örömteli kerekezéstől.

 

Miben különbözik a gyermek kerékpárzár a felnőtt biciklizártól?

A gyermekek számára készült kerékpárzárat ugyanolyan tulajdonságok jellemzi, mint a felnőttek számára készült modelleket. A különbség általában a gyermekbarát kialakításban, a zárszerkezet bonyolultságában vagy a zár, vagy a lakat általános kezelésében rejlik. Különböző típusok vannak, amelyek minőségben és kezelésben különböznek egymástól. Kifinomult modellek is léteznek, különösen idősebb gyermekek számára. Ami a kicsiket illeti, a gyerekbiciklihez való biciklizár általában játékos célt szolgál. Ebben az esetben nekünk szülőknek kell gondoskodnunk a kérdéses kerékpár lezárásáról. A gyermek kerékpárokhoz való kombinációs zár a szokásos lakat alternatívájának is tekinthető. Ahogy azt már korábban is említettük, a külső megjelenésben is van egy kézenfekvő különbség. Mégpedig, hogy mi felnőttek többnyire nem használunk rajzfilm figurás kerékpárzárat.

 

Mire kell figyelnünk, amikor gyerekeknek kerékpárzárat vásárlunk?

Ha gyerekeknek szeretnénk kerékpárzárat beszerezni, érdemes néhány fontos szempontot figyelembe vennünk, hogy a céljainknak a legjobban megfelelő zárat, lakatot vásároljuk meg. Mindenekelőtt fontos, hogy a gyerekeknek szánt kerékpárzár a lehető legmagasabb szintű biztonsággal rendelkezzen. A legtöbb lakat az átlagos biztonságot nyújtja, és kevesebb az olyan változat, amely kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért ügyeljünk arra, hogy a lánc vagy a fémszerekezet megfelelő vastagsággal rendelkezzen. A mindennapi biztonság érdekében csak ezek a zárak tudják azt garantálni, hogy a tolvajok feladják a küzdelmet és tovább álljanak. Amennyiben tini korú gyermekünknek szeretnénk zárat vásárolni, érdemes kettő különböző zárszerkezetet beszerezni, egyet, amely lánccal rendelkezik és egy másikat, amely kiegészíti az előzőt, például U-lakatot vagy vázra szerelhető zárat. Ne feledjük a lánczárak általában biztonságosabbak, mint a hajtogatható bicikli zárak. Arra is érdemes figyelnünk, hogy mivel gyermekeink kevésbé óvják használati tárgyaikat, hogy a kerékpárzár kellő bevonattal rendelkezzen, így megvédjük a kerékpárt a sérülésektől, vagyis a későbbi korróziótól.

 

Gyermekeknek ne adjunk felnőtteknek való kerékpárzárat!

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyerek biciklizár pont annyit ér, amennyit a kerékpár. Sajnos ezen nem szabad spórolnunk, különösen, ha olyan területen élünk, ahol gyakrabban fordulnak elő lopások. Mellesleg a riasztóval ellátott gyermek biciklizár is biztonságos kerékpárzárnak számít, de ez attól is függ, hogy milyen típusú. De semmit sem ér a riasztó, ha a gyerek kerékpárzár önmagában véve könnyen feltörhető. Ha a kicsik egyedül mennek kirándulni, vagy csak különórára igyekeznek, akkor különösen fontos, hogy a zár vagy a lakat ne legyen túl nagy. Ezért ne adjunk nekik felnőtt biciklihez való zárat, lakatot. Mert ezzel nem fogunk komoly összeget megtakarítani.