Blog

Ajtó alkatrészek kiválasztása: Hogyan válassz a megfelelő elemek közül?

2024.01.03 11:32

Az ajtó különféle alkotórészből áll. A legfontosabb része az ajtólap és a keret. Az ajtólap biztosítja azt, hogy illetéktelenek nehogy bejussanak otthonunkba, a keret pedig stabil tartást ad. A két- és háromrészes változatban kapható zsanérok összekötő szerepet töltenek be a tok és az ajtólap között, valamint az ajtó mobilitását biztosítják. A kilincs pedig az ajtó nyitásához és zárásához szükséges, amely sokféle stílusban és kivitelben kapható. Az ajtó további fontos eleme a zár. De az ajtó biztonságos használata érdekében sokunk alkalmaz még ajtóbehúzót, ajtóláncokat, ajtóütközőket, ajtókitekintőket vagy esetleg ajtókeféket. Az ajtó alkatrészek segítenek nekünk abban, hogy ajtónk és a körülötte lévő falak, bútorok sokáig megőrizzék szépségüket. De most sokunkban biztosan felmerült a kérdés: mikor melyik ajtó alkatrészt érdemes felszerelnünk? Ebben segít cikkünk.

A legtakarékosabb ajtó alkatrész az ajtóbehúzó

Nyitott ajtók esetén a meleg és a hideg levegő kénye-kedve szerint távozik otthonunkból. De ebben az esetben a huzat is csakúgy csapkodja az ajtót. Az ajtóbehúzó felszerelésével ezt a problémát gyorsan és hatékonyan tudjuk kiküszöbölni, hiszen ezzel az ajtó alkatrésszel az ajtó magától becsukódik. A legtöbb modell könnyen felszerelhető, felhelyezésükhöz nem lesz szükségünk szakemberre. De, hogyan lesz egy ajtó alkatrész takarékos?  A nyitott ajtók télen növelik a fűtési költségeket, nyáron pedig lehetővé teszik a hideg levegő távozását. Az ajtóbehúzóval ezek a problémák már a múlté, a nyitott ajtó finoman és automatikusan záródik. Mielőtt ajtóbehúzót vásárlunk, győződjünk meg arról, hogy az ajtónk nem túl nehéz vagy túl vastag a kiválasztott modellhez. Miért olyan fontos ez? Mert, ha az ajtólap túl nehéz, nem fog megfelelően bezáródni. Ezért például, ha bejárati ajtóhoz keresünk ajtóbehúzót, akkor ügyeljünk arra, hogy a megfelelő ajtó alkatrészt válasszuk. 

 

Az egyik legbiztonságosabb ajtó alkatrész az ajtólánc

Az ajtólánc felszerelése nagyon egyszerű, és ennek az ajtó alkatrésznek a felszerelése sem igényel kézügyességet. A beszerelését nem kell szakemberre bíznunk, vagyis, ha eldöntöttük a felszerelését, akkor gyorsan fel is tudjuk helyezni. A biztonsági ajtólánc felszereléséhez csak egy fúróra és egy csavarhúzóra lesz szükségünk. De amennyiben elakadnánk, nézzük meg a szerelési útmutatót, amely bemutatja a pontos folyamatot. A láncot úgy kell felszerelnünk, hogy a betörő ne tudjon benyúlni és kinyitni azt. Ezért ennek a láncnak olyan rövidnek kell lennie, hogy ki tudjunk nézni anélkül, hogy a bűnözők közben már be tudjanak nyúlni otthonunkba, ezzel pedig helyzeti előnybe kerülnének és a testi erejüket kihasználva már benyomnák az ajtót. Ennek érdekében az ajtóáncot a megfelelő csavarokkal kell rögzítenünk. 

 

Ajtóütközők és ajtókitámasztók lakásunk állagát óvják

Biztosan sokunk megtapasztalta már, hogy egy heves lendülettől az ajtólapja nekicsapódott a falnak, és a kilincs nyoma csúnya nyomott hagyott a falon. Az ajtóütközőkkel vagy ajtókitámasztókkal könnyedén elkerülhetjük az ilyen típusú baleseteket, és megspórolhatjuk magát a felújítást, ha nem szeretnénk a falon keletkezett sérülést minden alkalommal nézegetni, ha bemegyünk a szobába. A kettő ajtó alkatrész között a legszembetűnőbb különbség az, hogy az ajtóütköző megakadályozza a leendő sérülést, a kitámasztó, ahogy a nevében is szerepel, rögzíti az ajtólapot. Elhelyezésüket végezhetjük csavarokkal vagy ragasztással. Az ajtókitámasztók viszont akkor is elvégzik feladatukat, ha nincsenek fixen a padlóhoz rögzítve. Ne féljünk, ezek az ajtó alkatrészek nem rontják el lakásunk belterének megjelenését. Manapság már nagyon dekoratív darabokat találunk. Választhatunk szálcsiszolt rozsdamentes acélból készült funkcionális ajtóütközőt vagy ajtókitámasztót, de számos kézzel készült díszes változatot is felszerelhetünk. Amennyiben üvegajtó rögzítésére, kitámasztására szeretnénk ezeket az ajtó alkatrészeket alkalmazni, akkor érdemes széles gumibetétes ajtóütközőt vásárolnunk. 

 

Az ajtókitekintőkkel, mint az ajtó alkatrészek speciális tagjaival idős családtagjaink biztonságát növeljük

Az ajtókitekintők mindenki számára alkalmasak, aki otthonában egy kis kényelmet és biztonságot szeretne. A bejárati ajtón szemmagasságban egy lyuk található, általában egy csappantyúval van ellátva, hogy kívülről otthonunkba ne lássanak be az illetéktelenek. A jelenlegi modellek széles látószögű lencsével rendelkeznek. Ez segít, hogy azokat is meglássuk, akik nem közvetlenül a bejárati ajtónk előtt állnak. Ez lehetőséget biztosít számunkra, hogy nyugodt és biztonságos körülmények között eldöntsük, hogy beengedjük-e azt az illetőt, aki az ajtó előtt áll vagy sem. Ezzel az ajtó alkatrésszel a nemkívánatos személyek nem juthatnak be otthonunkba. Ez mindenki számára növeli a kényelem és a biztonság érzetét, de idősebb rokonaink, barátaink számára hatalmas megnyugvást ad. Az ajtókitekintőkkel még a kellemetlen beszélgetéseket is elkerülhetjük, például a házalókkal. Amennyiben idősebb embertársaink számára a hagyományos ajtókitekintő nem nyújt megfelelő biztonságot, akkor a digitális ajtókitekintő jelent megoldást.

Az ajtó alkatrészekkel még padlónk épségét is megóvhatjuk

Biztosan sokunkkal előfordult már, hogy az ajtó alá bekerült egy fránya kavics és ahogy kinyitottuk vagy becsuktuk az ajtót, jó nagy karcolást rajzoltuk a padló felületébe. Ugye, hogy milyen bosszantó? Ezeket elkerülendő érdemes ajtókefét felszerelnünk. Az ilyen típusú ajtó alkatrészeknek a felhelyezése sem okozhat nagyobb kihívást. Hiszen, ha leemeltük az ajtót a helyéről, akkor az ajtókefét akár ragasztóval, vagy több csavarral könnyedén az ajtólap aljára rögzíthetjük, amit előtte érdemes méretre vágnunk. Ezenkívül az ajtókeféknek van még egy hasznos tulajdonságuk. Amennyiben olyan változatot választunk, amely sűrűbb sörtével rendelkezik esetleg más anyagból készült ez a zárórész, akkor nagyban segíti a huzat megakadályozását. Sőt az ajtó alatt a meleg sem tud távozni. Ezzel minimálisra tudjuk csökkenteni a szoba hőveszteségét is.

 

Az ajtó alkatrészek segítenek a futárnak, hogy a megfelelő helyre hozza csomagjainkat

Főleg társasházak esetén fontos, hogy jelöljük bejárati ajtónkon, hogy mely lakás mely számmal rendelkezik. Az ajtószámok felhelyezése történhet csavarral vagy ragasztással, de mi inkább a ragasztott változatot javasoljuk, mert azt könnyebben eltávolíthatjuk. Az ajtószámok az ajtó alkatrészek azon csoportjába tartoznak, amelyek környezetünk számára információt biztosítanak. Ez nagyon sokféle alapanyag felhasználásával történhet. Akár fából, rozsdamentes acélból, műanyagból, de akár kerámiából készült ajtószámot is felszerelhetünk. A lényeg, hogy a szám megfelelően látszódjon.