Blog

Fa postaláda vagy műanyag postaláda? Melyik a praktikusabb?

2024.01.17 06:29

Annak érdekében, hogy postai küldeményeink biztonságosan megérkezzenek, zárható postaládával kell rendelkeznünk. Választhatunk falra szerelhető, talppal ellátott vagy akár amerikai stílusú levélszekrényt is. Nagyon fontos, hogy a postafiók tökéletesen illeszkedjen házunk, otthonunk külső megjelenéséhez. Mert ma már a postaláda több mint egy praktikus tárolódoboz. Amennyiben számunkra fontos az, hogy a postaládát sokáig tudjuk használni, akkor válasszunk rozsdamentes acélból vagy műanyagból készült időjárásálló változatot. Amennyiben számunkra viszont az egyediség fontosabb szempont, akkor a fából készült levélszekrényt részesítsük előnyben. Akármelyiket is fogjuk megvásárolni, két dologra figyeljünk még. Az egyik, hogy a kiszemelt darab megfelelően zárható legyen, a másik pedig, hogy rendelkezzen belső világítással. Mert ekkor még sötétben is kényelmesen ki tudjuk belőle venni leveleinket, postai küldeményeinket.

Akár műanyag, akár fából készült, a lényeg, hogy legyen postaládánk

A postaláda azért fontos, mert, ha nem tartózkodunk otthon vagy cégünk székhelyén, a postás akkor is kézbesíteni tudja a nekünk címzett leveleket, dokumentumokat. Alapvetően háromféle postafiók létezik: az egyszerű, a kerítésre szerelhető- vagy az álló postaláda. Míg az álló és az egyszerű levélszekrénynek is csak egy nyílása van, addig a kerítésre szerelhető változatnak kettő. Elől bedobja a postás a nekünk küldött küldeményeket, mi pedig kényelmesen a saját telkünkön vesszük ki onnan a leveleinket. Postaláda vásárlásakor még amire az eddig leírtakon kívül érdemes odafigyelnünk az a levélszekrény mérete és az, hogy elől megfelelő nagyságú nyílás álljon a postás rendelkezésére, mert, ha nem fér bele a küldemény, akkor sajnos van, hogy a fontos postai dokumentumért, csomagért be kell fáradnunk a legközelebbi postahivatalba. 

 

A postaládákra milyen szabvány vonatkozik? 

Ha azt gondoljuk, hogy a postaládákra semmilyen szabvány nem vonatkozik, akkor nagyon tévedünk. Amennyiben olyan műanyag vagy fából készült levélszekrényt szeretnénk vásárolni, amely a kontinensünkön hatályban lévő szabványnak megfelel, akkor nézzük meg, hogy az általunk kiválasztott modell csomagolásán szerepel-e a DIN EN 13724 EU szabványszám. Ha igen, akkora az érvényben lévő szabályok szerint készült a levélszekrény. Ez szabályozza a postafiókok minimális méreteit és követelményeit. Mert a problémamentes postai kézbesítés esetén a nyílásnak legalább 3 cm magasnak és 23 cm szélesnek kell lennie. Akár műanyag, akár fából készült a kiszemelt postaláda.

 

 

 

A postaláda alapanyaga mellett mire ügyeljünk még? 

A levélszekrény alapanyaga mellett a megfelelő méret minden bizonnyal az egyik legfontosabb vásárlási kritérium. Hiszen a reklámküldemények és az újságmellékletek miatt az elmúlt években jelentősen megnőtt a postai küldemények mennyisége. A postaládát alapvetően a háztartás méretétől függően érdemes kiválasztanunk. Egy 14-21 liter térfogatú változat 1-2 fő számára elegendő. Amennyiben rendszeresen kapunk folyóiratokat és újságokat, válasszuk inkább a 35-70 literes levélszekrényt. Amennyiben vállalkozásunk is van, akkor a 70-110 literes modell a megfelelő.

 

A műanyag postaláda előnyei

Műanyag postaládákkal például lakóházak folyosóin, de családi házak homlokzatán találkozhatunk. A műanyag levélszekrényeknek rengeteg előnye van. De nézzük is részletesen melyek ezek. Ma már nem kell attól tartanunk, hogy a műanyagból készült termékek szennyezik környezetünk, mert a napjainkban uralkodó technológiával készült műanyag változatok könnyen újrahasznosíthatók. Ráadásul az ilyen típusú modellek egyszerűen tisztíthatók, valamint könnyen javíthatók. Ezenkívül, mivel a műanyag nem tartozik a drága alapanyagok közé, az ebből készült postaládák költséghatékony megoldást jelentenek. Mivel ez az alapanyag ellenáll az időjárás viszontagságainak, ezért roppant tartósak is. Könnyen át is festhetjük őket, ha nem tetszik már a színük. Ebben az esetben olyan festéket válasszunk, amely műanyag festésére is alkalmas. 

 

A műanyag levélszekrény hátránya

A sok pozitív tulajdonság mellett az ilyen típusú postaládáknak van egy nagy hátránya. Mégpedig az, hogy a műanyag nem olyan dekoratív alapanyag, mint például a rozsdamentes acél. Ezért nem is biztosítanak elegáns megjelenést. Amennyiben kicsit extravagánsabb elképzelésünk van, ami a külsőt illeti, akkor sajnos más alapanyagból készült levélszekrényt kell választanunk, mivel a műanyag postaládák nagy mennyiségben többnyire szabvány szerint készülnek. 

 

Milyen előnyei vannak a fából készült postaládáknak?

A fából készült változatok esetén rögtön látjuk, hogy tulajdonos nagy hangsúlyt fektet a természetazonos anyagok használatára. A fa levélszekrényeket többnyire kézzel készítik és gyakran faragással díszítettek. Ez gyakran stílusosabb megjelenést garantál, mint a műanyag postafiókok. Méretét és térfogatát tekintve nincs különbség a fából készült változatok között, hiszen a szabvány ezekre a levélszekrényekre is vonatkozik. De mivel ezek modellek kézzel készülnek, ezért számos olyan változat létezik, amely akár 40 cm-es magassággal is rendelkezik. Ezt azoknak ajánljuk, akik gyűrődés nélkül szeretnék elolvasni magazinjainkat. Sőt, fából bármilyen forma megvalósítható. Ebből az alapanyagból a szokatlan formájú postaláda álmok is elkészülhetnek. Itt csak a képzeletünk szab határt annak, hogy milyen külsővel rendelkezik majd levélszekrényünk. Ez azt is jelenti, hogy elegendő helyet kínálnak magazinok, levelek és egyéb dokumentumok számára. A fa postaládákat érdemes megfelelő felületkezeléssel ellátnunk, hogy annak megjelenése tökéletesen illeszkedjen otthonunk külsejével. Az ilyen típusú postaládák további előnye, hogy gravírozással, festéssel könnyen egyedivé tehetők. 

 

Milyen hátránya van a fából készült postaládáknak? 

A fa levélszekrényeknek pont az alapanyagból kiindulva lehet hátrányuk. Mégpedig az, hogy a fa folyamatos felületkezelést igényel. Tehát a fából készült változatokat négy-öt évente érdemes lecsiszolni, és újra lakkozni, vagy más felületkezeléssel ellátni. 

 

Akár fa, akár műanyag postaládát választunk, ügyeljünk a biztonságra! 

Annak érdekében, hogy a bejövő leveleink a lehető legnagyobb biztonságban legyenek, válasszunk stabil zárszerkezettel rendelkező levélszekrényt. Különösen a kerítésre felszerelt és a helyhez kötött postaládák kell, hogy nehezen feltörhetők legyenek, hogy a küldeményeinket ne lehessen könnyen ellopni. A legjobb zárral ellátott postaládák általában 2 kulccsal rendelkeznek. Ha ennél több kulcsra van szükségünk, vagy elvesztettük a kulcsot, megrendelhetjük a gyártótól vagy egyszerűen a kulcsmásolónál készíttethetünk belőle több példányt. Viszont ebben az esetben ne felejtsük el magunkkal vinni a kulcs kódját, mert különben a másolat nem fog elkészülni.