Blog

Miért éri meg bronz kilincset használni a bejárati ajtón?

2024.02.21 14:24

A bronzot, mint anyagot különféle formában már évszázadok óta használjuk. Legyen az ajtókilincs vagy esetleg egy bronz szobor. Mert a bronz időtlen, és a környezetével együtt patinásodik. Ennek talán egyik legjobb bizonyítéka a New Yorkban, Alsó-Manhattanben, a Bowling Green Park mellett álló bronz bikaszobor. Jól láthatók azok a helyek, ahol a bikát rengetegen megérintik, mert ott sokkal fényesebb a fém felülete. Na, de térjünk vissza a bejárati ajtók kilincseihez. A kérdés ebben az esetben az, hogy egy igazán tetszetős ajtókilincset szeretnénk, vagy esetleg valami olcsó bevonattal ellátott "valamit". Mi az előzőre szavazunk. De miért is olyan különleges egy bronz kilincs? A természetes bronz nem színtartó. A felülete az idők során az oxidáció miatt matt, kissé sötét patinát kap. Ez védőréteget képez rajta, ami olyan környezeti tényezőktől függ, mint a levegő minősége, páratartalma stb. Csak sok év elteltével válik a bronz zöldes-sötétbarna színűvé. Viszont, ha úgymond használjuk azt a tárgyat, akkor az újra fényes lesz! Ne feledjük a bronz kilincsek egyik legnagyobb előnye, hogy korrózióálló, így nincs szüksége külön bevonatra.

Ön is rajong a bronz kilincsért, de fogalma sincs, mennyi törődést igényel? 

A bejárati ajtóra szerelt bronz kilincs minimális karbantartást igényel. Nincs más dolgunk, csak hagyjuk, hogy a természet tegye azt, amit tennie kell! Természetesen azért rendszerességgel egy nedves ruhával is át kell törölnünk. Tökéletesen fog kinézni a bronz kilincsünk, a vasalat természetes oxidációja mellett a leggyakrabban használt részek természetes módon fényesek maradnak, ami gyönyörű patinát ad majd. A tetszetős bronz bejárati ajtókilincsek ezért az évek során egyre szebbek lesznek, ahogy a valódi bőr is az évek alatt egyre gyönyörűbb lesz. Ezért azt javasoljuk, hogy hagyjuk a természetes változásokat megtörténni, és a bronz autentikus karaktert nyer.  Ezt a szakemberek úgy nevezik, hogy „él” az anyag. Tényleg nagyon szép. Amennyiben ezt tapasztaljuk, biztosak lehetünk benne, hogy kilincsünk tömör bronz ötvözetből készült. Garantált, hogy értékes kilincs díszíti bejárati ajtónkat és nem olcsó bevonattal ellátott vasalat van rajta, amely néhány év után elhasználódik. Amennyiben nem szeretnénk, hogy bronz kilincsünk úgymond kétszínű legyen, akkor fel is polírozhatjuk. Egy dologra viszont figyelnünk kell, ha ilyen típusú kilincset választunk, vegyszerrel semmiképp se tisztítsuk. Ha így teszünk, az anyag tartósan károsodik, és még több foltot okozunk a bronz szerelvényeken. 

 

A bronz kilincsek autentikus megjelenést kölcsönöznek bejárati ajtónknak

A bronz egy olyan anyag, amelyet a szakemberek általában ajtókilincsekhez használnak. Jogosan, mert a bronznak számos előnye van. A bronz nemcsak robusztus és antibakteriális, hanem sokoldalú is. Nem szabad azt gondolnunk, hogy a bronz kilincsek csak klasszikus külsővel rendelkező bejárati ajtókon mutatnak jól. Mert a letisztult vonalakkal rendelkező bejárati ajtók megjelenését is nagyban befolyásolják. Néhány éve már a minimalista bejárati ajtók letisztult formákkal és egyszerű színekkel adják meg a belsőépítészet alaphangját. Hiszen mi az, amivel először találkozik a vendég, aki hozzánk érkezik. A bejárati ajtó. Abban sokunknak igaza van, hogy korábban ritkán használtunk bzonzból készült szemet gyönyörködtető kilincseket. Inkább a rideg krómozott kilincsek uralták a bejárati ajtók megjelenését. Ez a tendencia mára teljesen megfordult, és egyre több otthon ajtajain jelennek meg a bronz ajtóvasalatok. Manapság már a belső terek is a melegséget sugárzó bronz kilincsek fényében ragyognak. 

 

Megérkezett az új bronzkor!

A bronz kilincsekkel, ahogy azt már fentebb említettük, melegséget és otthonosságot csempészhetünk otthonunkba. A bronz kilinccsel díszített bejárati ajtó azonnal stílusos, hangulatos megjelenést teremthet! Be sem lépünk a lakásba, házba, máris tudatosul bennünk, hogy a tulajdonos, lakberendező nagy hangsúlyt fektet a természetes anyagok használatára. A bronz kilincsek hagyományos homoksablonos öntési eljárással készülnek. Tehát egy ilyen kilincsben benne van a múlt, a jelen és a jövő. Ezt azért kevés anyag mondhatja el magáról. Jó, persze, például az arany, de abból egy kilincs horror áron készülne el, illetve egy biztonsági őr is szükséges lenne hozzá, hogy másnap is ajtónkat díszítse. 

 

A bronz kilincs számos formában, stílusban kapható

A nyers bronz a réz és ón ötvözete. Ezért ezt az anyagot meleg réztónusok jellemzik. Hosszan tartó használat után a bronz természetesen fényessé válik és enyhén csillogni kezd. Egy idő után a felület patinás lesz. Az eredmény fantasztikus. Amennyiben bronz ötvözetet alkalmazunk, annak vörös a színe, és az oxigénnel való kémiai reakció során barna oxidréteget kap. A több oxigénnek kitett területek sötétebbek, a nagyobb súrlódású területek, például ahol nap mint nap megérintjük, ott pedig világosabb lesz. Ez a tulajdonsága leginkább az Art Deco és szecessziós stílusban készült ajtókon érvényesül. Ezt a stílust az impozáns díszítések jellemzik. Az ilyen stílusú tömör bronz kilincsek presztízst sugároznak. Mert a természetes bronz tökéletesen szimbolizálja az 1920-as évek elegáns karizmáját és fényűző megjelenését. Ahogy már korábban említettük, ma már a minimalista megjelenésű ajtókon is gyakran láthatunk bronz kilincset. Az egyenes vonalakkal megtervezett változatok kifinomult, otthonos atmoszférát teremtenek, mind a bejárati-, mind a beltéri ajtókon. 

 

Mit tegyünk, ha bronz kilincset szeretnénk, de nem szeretjük a természetes patinát?

Ebben az esetben két lehetőség áll a rendelkezésünkre. Az egyik, ha szeretjük a bronz ötvözetből készült kilincs színét, akkor rendszeresen méhviasszal kell az ajtókilincsünket kezelni. A méhviasz megakadályozza a természetes oxidációs folyamatot, és biztosítja, hogy a bronz vasalatok megőrizzék eredeti állapotukat. De ne feledjük, a méhviaszos kezelést rendszeresen meg kell ismételnünk! A második lehetőség pedig az, hogy ha például fekete bronzot vagy nyersfémet használunk. Ne feledjük, minden bronz típus egyedi, másképp oxidálódik. De vannak olyan különleges bronz kilincsek is, amelyek fantasztikus megjelenést biztosítanak és nem keletkezik rajtuk az a természetes patina, ami esetleg nem tetszik nekünk. Ebben az esetben kérdezzünk rá az eladónál, hogy van-e fehér bronzból, vagy matt fehér bronzból készült bejárati ajtó kilincse. A fehér bronz egy olyan bronzötvözet, amelyben a réztartalom egy részét ónnal és cinkkel helyettesítik. Az ezüstszín az oxidáció során matt korróziós réteget kap, de a színkülönbség minimális marad. Anyaga színtartó és korrózióálló, így nem igényel semmilyen ápolást, sem viasszal, sem lakkal, sem semmilyen más bevonattal nem kell bevonnunk.