Blog

Ablakzár vasalatok karbantartása - Egy egyszerű útmutató

2024.03.05 16:00

Számos módja van annak, hogy otthonunkat betörésbiztossá tegyük. De sokunk megfeledkezik az ablakokról. Pedig a lakásunk biztonsága annyira biztonságos, amennyire a leggyengébbik pontja az. Ezért mindenképp érdemes elgondolkodnunk azon, hogy felszerelünk lakásunk nyílászáróira zárható ablakkilincseket, ablakcsapdákat vagy esetleg ablak résnyitót, kitámasztót. De ahhoz, hogy ezek a vasalatok hosszú távon tökéletesen működjenek megfelelő karbantartásra van szükségük. Mert a bűnözőknek a nem megfelelően védett ablakon történő betörés kevesebb mint 30 másodpercet vesz igénybe, vagyis, ha nem védjük megfelelően házunk ablakait akkor nagyon megkönnyítjük azok dolgát, akik hívatlanul érkeznek lakásunkba. Ebben az esetben viszont ne csak azokra az ablakokra gondoljunk, amelyek jól láthatók, hanem leginkább a garázs- vagy pinceablakokra. Van még egy fontos részlet amire érdemes odafigyelnünk, mégpedig a forró nyári napokon a résnyire nyitva hagyott nyílászárók kifejezetten hívogatólag hatnak az alkalmi bűnözőkre. A nyitott ablakon keresztül könnyen be tudnak mászni, a megdöntött ablak sem akadályozza meg őket abban, hogy bejöjjenek lakásunkba, miközben mi nyugodtan alszunk.

Milyen ablakzárakat érdemes felszerelnünk? 

Az ablakzárak olyan mechanikus zárak, amelyek az ablakokra rögzíthetők és növelik ezeknek a nyílászároknak a stabilitását. Az ablakzárak különböző formákban és változatokban állnak rendelkezésünkre, és arra szolgálnak, hogy megnehezítsék a betörők dolgát, vagy ideális esetben teljesen feltartóztassák őket. Mivel az ablakok lakásunk biztonsága terén gyakran a gyenge pontot jelentik, ezért a biztonsági szint növelése érdekében akár szükséges lehet az ablakzárak utólagos felszerelése. Különbséget kell tennünk a zároldali vasalatok felhelyezése, ez az az oldal, ahol a zárszerkezet és az ablakkilincs található, és a zsanéroldali szerelvény, vagyis a zsanéroldal, ahol az ablak rögzítve van, között. Amennyiben szükségét érezzük kombinálhatjuk a kettőt egymással. A zardepo.hu webáruházban az ablakzárak széles választékát találjuk, amennyiben nem tudjuk melyik is a megfelelő, kérdezzünk nyugodtan, mert szakszerű tanácsadásban lesz részünk. Az ablakzár vasalatainak karbantásában is bizton kapunk tanácsot. 

 

Miért fontos az ablakzár vasalatainak karbantartása? 

Ahogy azt már fentebb említettük, hiába van nekünk egy betörésbiztos bejárati ajtónk, ha az ablakon minden ellenállás nélkül bejuthatnak a betörők. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy megfelelően védjük ablakainkat is. Mielőtt a bűnözők nekilátnak a folyamatnak, terepszemlét tartanak, keresik otthonunk leggyengébb pontját. Ez több esetben az ablak. Ezért a legtöbb betörő az ablakon keresztül jut be otthonunkba. Az erre specializált tolvajok néhány másodperc alatt kinyithatják a nem védett nyílászárót, vagy egyszerűen benyomhatják azt. Különösen megkönnyítjük a behatolók dolgát, ha résnyire, döntve hagyjuk az ablakokat. Ne feledjük, a résnyire döntött ablak egyenlő a nyitott ablakkal. Miért? Mert a bűnözők szinte zaj nélkül pár másodperc alatt kinyitják azt. Ebben az esetben a biztosító sem fizeti meg a teljes kárt, mert arra fog hivatkozni, hogy nem tettünk meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozzuk a betörést. Ezért szereljünk fel ablakzárat. Ha már fel is szereltük azt tartsuk is karban.  

 

Milyen anyagból készülnek az ablakzárak, vasalatok? 

Ahhoz, hogy a karbantartás hatékony legyen, ami az ablakzárak vasalatát illeti, szükséges tudnunk, hogy miből is készülnek ezek a szerelvények. Az ablakzár belseje természetesen nagy keménységű acélból készül. A kilincsek pedig kemény ABS műanyagból, amely hosszú távon biztosítja azt, hogy a zárat hatékonyan tudjuk működtetni. Az ablakzár természetesen, mint más zárak belső része is zártoldókból, zárhengerből, zárszakállból, rugókból, csapokból, zégergyűrűből, csaprögzítő végből stb. állnak. A zárható ablakkilincsek csak kulccsal nyithatók és zárhatók. De nemcsak a zárra kell gondolnunk, hanem a zsanérokra is. Ezek a vasalatok is nagy szilárdságú acélból készülnek. Miért olyan fontos ez és miért kell őket védeni? Az oldalvédelem nélküli ablakokat nagyon könnyen ki lehet emelni. Ez az egyik leggyakoribb betörési mód. Ezért is kell a kiegészítő ablakzárakra is gondolnunk, mint például az ablakcsapdára, és ezeket is megfelelően karban kell tartanunk. Ezen kiegészítőzár működésekor a reteszeléskor egy rúd visszahúzódik a felső és alsó biztonsági pontokba, ami rögzíti az ablakot. 

 

Az ablakzárak karbantartása

Az ablakzárakat nap mint nap használjuk, ezáltal komoly mechanikai terhelésnek tesszük ki őket. Ahhoz, hogy hosszú távon megfelelően működjenek szükség van a rendszeres ellenőrzésre. Amennyiben a zárszerkezet szorul vagy akad, azonnal meg kell néznünk, hogy mi okozza az anomáliát, általában egy olajozás megoldja a problémát. Amennyiben nem, akkor viszont érdemes szakembert hívnunk, aki megjavítja azt. Ne várjunk ezzel, mert magától nem fog megjavulni. De ne szaladjunk azért ennyire előre. Először nézzük meg, hogy magunk is meg tudjuk-e oldani a problémát. Ahogy azt már említettük a zárak, vasalatok szinte kizárólag fémalkatrészekből állnak, ezért szükség van a rendszeres kenés biztosítására. Hiszen szárazon, fém a fémen mozgó alkatrészek fokozott kopáshoz, nehezebb működéshez és ezáltal a zárak, vasalatok idő előtti elhasználódásához vezetnek. Ezért is fontos, hogy az ablakzárak karbantartására fokozott figyelmet fordítsunk. A zárak, vasalatok rendszeres kenéséhez használjunk zárolajozót, zárolajozó spray-t. Ezt körülbelül 5-10 centiméter távolságról fújjuk a vasalatra, illetve egy kicsivel közelebbről pedig az ablakzár belsejébe. Ez kellő mértékben meg kell, hogy olajozza az alkatrészeket. A felesleges, lefolyó kenőanyagot minden esetben távolítsuk el. Amennyiben a problémán ez nem segít, akkor esetleg a zárszerkezet, vasalat rögzítése lazulhatott meg. Ebben az esetben meg kell keresnünk azt a csavart, amely kilazult, és egy könnyed mozdulattal meg kell húznunk azt.