Blog

Távvezérelt garázskapuk - Előnyök és telepítési tanácsok

2024.07.11 09:59

Amikor közeleg az ősz és vele a rossz idő, akkor gondolkodunk el igazán azon, hogy az autóból milyen kényelmes is lenne a garázskaput egy távirányító segítségével nyitni. Hiszen amíg odakint hideg, viharos az időjárás, addig a kocsiban jó meleg van. 

Ilyenkor nincs kedvünk kiszállni az autóból, hogy kinyissuk a kertkaput, vagy/és a garázskaput. Ekkor azon morfondírozunk, hogy mikor szálljunk ki az autóból, ami inkább egy 100 méteres akadályfutásra emlékeztet. 

 

Ráadásul ezen még az esernyő sem segít, inkább csak akadályoz bennünket a mozgásban. Ebben a pillanatban fogadjuk meg százegyszer, hogy most tényleg veszünk egy távvezérlőt a garázskapuhoz! A ZárDepo következő blogbejegyzésében most ehhez nyújtunk útmutatást! 

 

A távvezérelt garázskapuk rövid története

Anno amikor a billenő vagy a szekcionált garázskapuk elterjedtek, elsősorban a térteremtés érdekében szerelték fel őket. A kétszárnyú garázskapuk használata gyakran nehézkes volt, ráadásul rengeteg helyet foglaltak. A modern garázskapuk nemcsak funkcionalitásban kínálnak többet, mint elődjeik, hanem elegánsabb megjelenéssel is bírnak.

 

Ezen felül könnyű kezelhetőséggel és a nagyobb biztonsággal kényeztetnek minket. De egy ilyen típusú garázskapu a betörőkre is demoralizáló hatással van, hiszen tudják, hogy feltörésük zajjal jár, amit ők szinte minden esetben kerülnek. 

 

A garázskapukkal egyetemben a távvezérlők is sokat fejlődtek az elmúlt években. A mai modern rádiós adó-vevő rendszerekben a gyártók egyre hatékonyabb titkosítási technológiákat alkalmaznak. Ennek köszönhetően a távvezérlők már magasabb biztonságot garantálnak, hiszen a gépjárművek mellett sok más értékes elektronikai eszközt is tárolunk egy garázskapuk mögött.

 

Milyen előnyökkel jár a távvezérelt garázskapu használata? 

A ZárDepo csapata összefoglalta 4 pontban, hogy amennyiben modernizáljuk garázskapunkat, akkor milyen előnyökkel számolhatunk: 

  1. Segítségével a garázs kényelmesen nyitható és zárható. Ezzel sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat és növeli kényelmünket.
  2. A garázskapu működtetése érdekében nem kell elhagynunk az autót. Amennyiben nem a legbiztonságosabb környéken lakunk, ez nagyban növeli biztonságunkat.
  3. Az eső, ónos eső és a havazás már nem okoz riadalmat számunkra, száraz marad öltözékünk, ami nagyban elősegíti, hogy ne fázzunk meg.
  4. A motor retesze mindenképp lezárja a garázskaput, így ez minden esetben zárva marad. Kézi működtetés esetén előfordulhat, hogy elfelejtjük ráhúzni a reteszt, vagyis a távvezérelt garázskapuk növelik családunk biztonságát. 

 

Milyen típusú garázskapu távvezérlő közül választhatunk? 

A kívánt távirányító kiválasztásakor választhatunk ujjlenyomat leolvasós és rádiókóddal működő távvezérlő között, de akár saját okostelefonunkkal is vezérelhetjük kapunkat.

 

  • A mobiltelefonnal való használat nagyon praktikus, hiszen minden esetben kéznél van. Egyetlen egy esetben okoz gondot az efajta nyitási mód, ha esetleg telefonunk lemerült.

 

  • Amennyiben ezt a kockázatot nem vállaljuk, akkor a távirányítóval való nyitás is megbízható megoldást kínál. Egyetlen egy dologra kell csak figyelnünk, hogy ne veszítsük el, és lehetőleg ne az autóban tároljuk azt. Miért? Mert, ha a bűnözők feltörték autónkat, akkor már gond nélkül az otthonunkba is be tudnak jutni. 

 

Mi azt javasoljuk, hogy a távirányítót helyezzük a kulcscsomónkra, amelyet szinte mindig magunkkal viszünk. 

 

Mikor garázskaput választunk, a távirányítóján kívül mire ügyeljünk még? 

Aki már építkezett az tudja, hogy a garázskapuk számos változatban elérhetőek. 

 

  • A leginkább elterjedtebb modell a szekcionált változat, de sokan vásárolnak billenő garázskaput is. Létezik olyan változat, amelyet oldalra tudunk eltolni, de ez a modell hazánkban nem igazán terjedt el. Hogy melyiket választjuk, az a helyiség kialakításától, a pénztárcánktól, és attól függ, hogy nekünk melyik tetszik. 

 

  • A modern garázskapuk minőségben is jelentősen felülmúlják a régebbi modelleket betörésállóságban és hőszigetelésben is. Ezeket a szempontokat mindenképpen figyelembe kell venni a megfelelő változat kiválasztásakor. 

 

  • A garázskapu biztonságos beépítése mellett fontos, hogy esztétikusan is passzoljon otthonunk külső megjelenéséhez. Itt gondolunk a színére, illetve a garázskapu anyagára. 

 

  • Sőt, amikor a garázsunkra szerelhető kaput kiválasztjuk, azt is el kell döntenünk, hogy szigetelt vagy egyszerű változatot vásárlunk. Ez a kérdés nem elsősorban annak szól, hogy az autónk ne fázzon, hanem hogy esetleg a garázsban szeretnénk még mást is tárolni.

 

  • Sokunk attól tart amikor el kell döntenünk azt, hogy manuálisan vagy elektromosan szeretnénk azt működtetni, hogy mi történik akkor, ha esetleg áramszünet van. Természetesen ebben az esetben kézzel is ki tudjuk nyitni a kaput. Sőt, akinek már van napelem a házán annak meg aztán pláne nem kell emiatt aggódnia. De a biztonságot azzal lehet fokozni, ha beszerzünk akkumulátort, amely a napelem rendszerből érkező energiát tárolja.

 

  • Egyre kell gondolnunk még, amikor építkezünk vagy felújítunk, hogy ha most nem is rendeljük meg a távvezérlést a kapuhoz, akkor is a megfelelő helyre a villanyszerelő a konnektorokat, csatlakozókat helyezze el. Mert utólag sokkal költségesebb, ráadásul sok kosszal jár. 

 

A távvezérlő utólag is felszerelhető a garázskapura? 

A távirányítós garázskapu utólagos felszerelése nem bonyolult. A motort a mennyezetre kell szerelni, ami így nem zavar bennünket, csak rendelkezzen kellő belmagassággal. Az univerzális garázskapu távvezérlők gyakorlatilag bármely modern garázskapuhoz használhatók, így általában viszonylag könnyen utólag is beépíthetők. 

 

A rendszer egyedileg kódolt, ráadásul a motorban található retesz az, ami megakadályozza, hogy kézzel kívülről bárki is kinyissa azt. Sőt a mai modern távvezérelt garázskapuk automatikusan leállnak, ha akadályt észlelnek. Tehát nem kell attól félnünk, hogy kisgyermekünknek, vagy háziállatunknak sérülést okoznak.

 

Ráadásul, ha több garázskapu található egymás mellett, akkor olyan távvezérlőt kell választanunk, amelyen több gomb található, és így egy távirányítóra szinte az összes ráhangolható. Ezzel egymástól függetlenül történő nyitásuk, zárásuk minden probléma nélkül megoldható.

 

Kössük össze távvezérelt garázskapunkat okosotthon rendszerünkkel!

Ha még kényelmesebb, biztonságosabb és hatékonyabb távvezérelt garázskaput szeretnénk, akkor kössük össze a távirányítót az okosotthon rendszerünkkel. Ebben az esetben láthatjuk, hogy ki és mikor használta a kapunkat, ezzel tudjuk kontrollálni azt, hogy otthonunkba ki megy be. 

 

Mivel így teljesen kizárt az, hogy a garázskapu nyitva marad, tehát az automatizálással akár 20-30 százalékkal is csökkenthetjük energiaköltségeinket!