Blog

Automatikus kapunyitó rendszerek - Mit érdemes tudni?

2024.08.03 11:11

Az, hogy a kapu kézzel, illetve elektromosan vezérelhető már teljesen hétköznapi dolog. Mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, de egyre több ingatlantulajdonos választja az automata kapunyitó rendszert, amely kényelmes és biztonságos megoldást kínál mindenki számára. Ma már inkább megfizetjük azt a plusz költséget, ami a rendszer kiépítésével jár, főleg, ha új otthonba költözünk. Sőt, már az sem fenyeget bennünket, hogy amennyiben áramszünet van, akkor nem tudjuk a kaput használni, hiszen ebben az esetben egyszerűen csak manuális üzemmódra állítjuk, és már nyitható vagy zárható is a kapu. De legalább nem kell a zord időjárásban kétszer is kiszállnunk a jó meleg autóból, valamint az sem fenyeget bennünket, hogy ha elfelejtjük bezárni a kaput akkor az egész nap nincs kulcsra zárva. Hiszen az automatikus kapunyitó rendszer lereteszeli a kaput és ezáltal az nem nyitható. De az automata kapunyitó rendszer alkalmazásával időt is megspórolunk.

Miért volt szükség automata kapunyitó rendszerekre? 

Régebben a kétszárnyú kapuk voltak a legelterjedtebbek, de napjainkra az egy irányba eltolható kapuk is nagyon népszerűek, amelyeket elsősorban a térteremtés érdekében szereltek fel tulajdonosaik. De volt itt egy másik nyomos érv is. A modern társadalomban a család már nemcsak egy autóval rendelkezik, hanem kettővel vagy akár hárommal is. Ebben az esetben a hölgyeknek nehézséget okozott a nagy és nehéz kapu mozgatása. Nem is beszélve arról, hogy a bűnözők rájöttek, hogy mi a kapunk előtt vagyunk a legsebezhetőbbek. Mire gondolunk? Arra, hogy ha hazaérünk, beállunk a kapunk elé, és a slusszkulcsot bent hagyva az autóban kipattanunk kinyitni a kaput. Hiszen ki fogja leállítani, bezárni az autót arra a pár pillanatra. Na pontosan ezt használták ki a bűnözők. Sőt ebben az esetben a biztosító sem nagyon akart fizetni, hiszen mi is nagyban elősegítettük azt, hogy a kocsinkat és a benne lévő értékeinket meglovasították. A fentebb említett kényelemről pedig már ne is beszéljünk. Szóval hatalmas igény mutatkozott arra, hogy a gyártók ezt a problematikát hatékonyan megoldják. Ezért ma már szinte el se tudnánk képzelni az életünket automata kapunyitó nélkül. Sőt aki egy kicsit körültekintő, az a kapunyitó gombjára ráhangoltatja a garázskapu nyitót is. Ennek köszönhetően az utcáról egyenes a garázsunkba hajthatunk.  

 

Az automata kapunyitók nemcsak funkcionalitásban kínálnak többet, mint manuális változataik

Nemcsak azért választunk automata kapunyitó rendszert, mert könnyebb vele kinyitnunk a kaput és ráadásul biztonságosabbak is, hanem használatuk elegánsabb benyomást is keltenek. Hiszen ma már egy modern családi ház vagy egy új építésű társasház elképzelhetetlen automata kapunyitó rendszer nélkül. Napjainkban ez már szinte kötelező. Ráadásul vannak olyan területek, ahol a kapu és az út között kevés hely van. Ezért az automata kapunyitó közlekedés technikailag is előnyt biztosít. Mert már, amikor közeledünk a kapunk felé nyomhatjuk is a gombot, hogy mire odaérünk csak be kelljen hajtanunk. Ezenfelül könnyű kezelhetőséggel és a nagyobb biztonsággal kényeztetnek minket. Mert nem lóg ki az autó hátsó része az útra még egy pillanatra sem. Az automata kapunyitó rendszerek nemcsak a motorok terén fejlődtek hatalmasat, hanem a távvezérlők tekintetében is komoly előrelépés történt. A mai modern rendszerekben egyre hatékonyabb titkosítási technikákat alkalmaznak, így a távvezérlők már magas szintű biztonságot garantálnak, hiszen azt nem szeretnénk, hogy illetéktelenek kertünkbe, vagy otthonunkba jussanak. 

 

Milyen előnyökkel jár az automata kapunyitó rendszer használata? 

  1. Segítségével a kapu kényelmesen nyitható és zárható. 
  2. A kapu működtetése érdekében nem kell kétszer kiszállnunk az autóból, és esőben, hóban manuálisan kinyitni vagy becsukni a kaput. Ez nagyban növeli biztonságunkat is. 
  3. Egészségünkre is pozitív hatással van az, hogy nem ülünk az autónkban, vagy a tömegközlekedési eszközökön vizes ruhában, ami nagyban elősegíti, hogy ne fázzunk meg.
  4. A motor retesze mindenképp lezárja a kaput, így az minden esetben zárva marad. 

 

Milyen automata kapunyitó rendszert válasszunk? 

Talán az automatikus kapunyitó rendszer kiválasztásánál leginkább a motor teljesítményére kell ügyelnünk. Az sem mindegy, hogy kétszárnyú kapunk van, vagy egy úszó esetleg tolókapunk. Mert az első esetben kettő meghajtásra lesz szükségünk, a második esetben pedig arra kell figyelnünk, hogy az úszó kapu esetén erősebb motort válasszunk, mivel a kapunak a lehető legmagasabb funkcionalitást kell garantálnia. De a rendszernek ellenállónak kell lennie a rossz időjárási viszonyokkal szemben és karbantartás mentesnek is kell lennie. Ezért a tolókapu automata kapurendszere az oszlopba beépíthető, így védve van a káros környezeti és időjárási hatásoktól. Valamint arra is kérdezzünk rá, vagy ha van rá lehetőség próbáljuk is ki, hogy milyen zajszinttel működik a kapunyitó. Mert, ha minden alkalommal olyan hangja van, mint amikor egy traktor beparkol az udvarunk elé, akkor az elég idegesítő tud lenni. Viszont van egy dolog amire kevesen gondolnak. Mégpedig az, hogy ha van kutyánk, akkor ő unalmában hajlamos szétrágni a szabadon hagyott vezetékeket. Erre két megoldás létezik, az első, hogy az összes vezetéket gondosan elrejtjük, a másik, hogy a szabadon maradt részeket egy fémcsőbe rejtjük. Sokan a zuhanyzóban található sodrott csövet alkalmazzák, hogy a vezetékeket megóvják a roncsolástól. 

 

Mire ügyeljünk automata kapunyitó rendszer vásárlásakor? 

Az elektromos meghajtású kertkapukat megfelelően kell rögzíteni, hogy ne történjenek súlyos balesetek. Ezért a motor beépítését mindenképp bízzuk szakemberre, de ha forgalmas részen lakunk, akkor érdemes elgondolkodnunk fényjelzésen is, amely jelzi a kapu nyitását és zárását. Sőt, az automata kapunyitó rendszer beállításakor arra is ügyeljünk, hogy ha a kapu akadályba ütközik, azt észleli és megáll. De arra is figyelmet kell fordítanunk, hogy a távirányító hatósugara megfelelő legyen. Hiszen, ha messzebbről szeretnénk a kaput kinyitni, akkor egy gyengébb hatósugarú változattal azt nem tudjuk megtenni. Sőt ezeket a kapunyitókat, az okosotthon rendszerünkkel is összehangolhatjuk, aminek következtében arról is kapunk értesítést, ha valami oknál fogva kinyílt a kapu. De ebben az esetben a kapunyitót a kaputelefonnal is össze tudjuk hangolni. A régebbi modelleknél előfordult, hogy a kapu valahonnan jelet kapott és kinyílt. Ez akkor jelentett komoly gondot, ha nem tartózkodtunk otthon és kutyáink a lakókörnyezetünkben riogatták az ott lakókat. Ezt sajnos sokan feljelentéssel honorálták. 

 

Az automata kapunyitó rendszerek milyen mértékű karbantartásra szorulnak? 

Szinte semmilyenre. Amennyiben a távirányítóban gyenge az elem, akkor azt ki kell cserélnünk, de ez nem havonta fordul elő. Tavasszal érdemes a kapumozgató karnál és a motornál a leveleket, faágakat eltávolítani, de ez a művelet sem tart tovább, mint az elemcsere. De ha még van öt percünk, akkor a hosszú távú használat érdekében a mozgó alkatrészeket érdemes beolajoznunk.