Blog

Miért válasszunk műanyag bejárati ajtó kilincset?

2023.01.17 08:24

Az elmúlt években a műanyag termékek a modern életvitelünk részévéváltak. Könnyűek, higiénikusak és sokoldalúak. Ezeknek a pozitív tulajdonságoknak köszönhetően a műanyag egy gyakran használt alapanyag, amely a mindennapi életünk számos területén megtalálható. Legyen szó háztartási gépekről vagy használati tárgyakról, a műanyag szinte mindenhol jelen van. Ezért már nagyszámban készülnekműanyagból ajtókilincsek. Egyrészt mert viszonylag olcsó és tartós, másrészről pedig könnyen kezelhető és ellenáll az ütéseknek, karcolásoknak, valamint modern megjelenést kölcsönöz a bejárati ajtónak, lakásnak vagy háznak.

A műanyag bejárati ajtókilincsek kiváló minőségűek

A műanyag ajtókilincsek nem csak kedvező árukról híresek, hanem arról is, hogy nagyon strapabírók. További előnyük, hogy higiénikusabbak, mint a más anyagokból készült ajtófogantyú, mivel könnyebben tisztíthatók. Ezenkívül az ilyenajtófogantyúkat könnyebb felszerelni, mint a más anyagból készült ajtókilincseket. Sokan azt gondolják, hogy a műanyag bejárati ajtókilincsek nem kifejezetten jó minőségűek. Ez azonban nem igaz. A több évtizedes innovációnak köszönhetően mára már olyan keménységgel, szilárdsággal rendelkeznek, amelynek hatására sokáig élvezhetjük őket. Sokféle forma és szín létezik, így Ön is pontosan megtalálhatja azt, amit keres. A műanyag ajtókilincsek nem csak a bejárati ajtóhoz ideálisak, hanem a beltéri ajtókra is, a moderntől a rusztikusig.

 

A műanyag ajtókilincsek megvédik otthonát

A műanyagból készült ajtófogantyúkminden esetben biztonságos választás az Ön otthonába is. Mert használatkor a bejárati ajtót nem csak könnyű kinyitni, bezárni, hanem nagyon nehéz feltörni is. Régebben a legtöbb embernek a fémből készült kilincs jutott az eszébe, amikor a bejárati ajtófogantyúra gondolt. De a műanyag kilincs nagyon biztonságos választás, merta betörők ellen hatékony elrettentő eszközt is jelenthetnek. Sok bűnöző erőszakkal próbálja meg kinyitni az ajtókat, és ha kemény anyagból készült kilincsre bukkan, azt feltételezi, hogy a zár, zárbetét is ugyanilyen szintű védelemmel rendelkezik, és már nem is próbálkozik tovább. Ezért érthető, hogy mindenki olyan biztonsági szerelvényeket szeretne vásárolni, amelyek bizonyos fokú védelmet nyújtanak a betörés ellen. Az ajtókilincsek védelmi foka öt osztályba sorolható, ezért vásárláskor érdemes a legnagyobb a 4-es fokozatút választani. Miért? Mert ezek nyújtják az illetéktelen behatolók ellen a legmagasabb védelmet, és elrettenthetik őket attól, hogy a bejárati zárbetéteket felfúrják vagy ütőszerszámokkal próbálkozzanak.

 

Tehát, amennyiben Önnek is fontos, hogy megvédje otthonát, fontolja meg a műanyag ajtókilincsek felszerelését. Ne feledje, a magyar háztartások közel a fele műanyag fogantyúkkal rendelkezik. Ez valószínű annak is köszönhető, hogy manapság számos különböző kivitelű műanyag ajtókilincs létezik. Így Ön is ízlése szerint választhat, és ezzel még személyesebbé teheti otthonát!

 

Tűz-vagy füstgátló bejárati ajtó esetén milyen kilincset válasszunk?

De mielőtt még a külső megjelenésre rátérnénk, beszélnünk kell még egy fontos részletről, mégpedig a tűzállóságról. Ha tűz- vagy füstgátló ajtóhoz szeretne műanyag kilincset vásárolni, akkor ezeknek a biztonsági szerelvényeknek minden esetben meg kell felelniük az 1. osztályú tűzvédelmi ajtókra vonatkozó követelményeknek. Ehhez 0. osztályú biztonsági követelmény, amely minden más kilincsre vonatkozik, nem elegendő.

 

Amit a bejárati ajtókilincsek korrózióállóságáról tudni érdemes

A bejárati ajtók kilincsei kívülről eltérő környezeti feltételeknek vannak kitéve, mint a helyiségen belül található fogantyúk. A kültéri ajtókilincs lényegesen magasabb páratartalmú levegőnek, vagy gyakran közvetlenül a csapadéknak van kitéve. Hogy Önnek se kelljen a korrózió miatt folyamatosan újat vásárolnia, érdemes figyelni a korrózióállósági osztályra is. A 0. osztályú biztonsági szerelvény nem rendelkezik korrózióálló tulajdonságokkal. Az 1. osztály alacsony korrózióállóságú tulajdonságokat feltételez. Ezek elegendők a beltéri ajtókilincsekhez, például fürdőszoba ajtóhoz. A 2. osztály közepes korrózióállóságú kilincs, a már kívülről is használható ajtók biztonsági vasalataként alkalmazható. A 3-as osztály nagy korrózióállósággal rendelkezik, amely ideális választás a bejárati ajtókhoz. Amennyiben tenger melletti házhoz keres kilincset, válassza a 4-es osztályba sorolt fogantyút, amely rendkívül magas korrózióállósággal rendelkezik. Hogyan határozzák meg, hogy mely kilincs melyik kategóriába sorolható? Az egyes osztályokba soroláshoz minden fogantyúnak 24 és 240 óra közötti sópermetnek kell ellenállnia, ami a nedvesség különböző hatását szimulálja.

 

A műanyag bejárati ajtókilincsek sokféle színben készülhetnek

Természetesen nem csak a forma, hanem a szín is meghatározza a fogantyú stílusát. A gyártók a bejárati ajtó kilincseiket különböző színekben készítik, hogy azok illeszkedjenek az ajtók és a homlokzatok különböző stílusaihoz és színvilágához. A színek kiválasztásánál manapság egyre több bátorságot és egyedi kombinációk iránti vágyat tapasztaltak a gyártók. Például néhány éve még szinte lehetetlen volt a piros műanyag kilincset találni, ma a kereskedőknél az ilyen típusú kilincsek széles választékát találjuk.

 

Milyen formájú a trendi bejárati műanyag ajtókilincs?

A szakemberek véleménye szerint a vásárlók leggyakrabban kerek és szögletes kilincseket választanak. A hossz kiválasztásakor érdemes ügyelni arra, hogy a bejárati ajtó milyen stílus jegyekkel rendelkezik, például van-e benne üvegbetét, ha igen, akkor az milyen mintával rendelkezik. Szabálytalan vonalvezetéssel vagy íves vonalakkal rendelkező bejárati ajtóknál a kerek fogantyúk a legnépszerűbbek, mert ezek a legalkalmasabbak egy ilyen stílushoz, ugyanakkor ergonomikus formájuk miatt a legfelhasználóbarátabbak is. Ezzel szemben az üvegezés nélküli, minimalista kialakítású, szabályos formavilággal rendelkező ajtók esetében a négyzet alakú kilincsek a népszerűek.

 

-Modern formájú műanyag bejárati ajtóhoz milyen ajtókilincs az ideális?

Az utóbbi években egyre több olyan típusú bejárati ajtókilinccsel találkozhatunk, melyek az ajtólapba süllyesztettek vagy rejtettek. A klasszikus formájú bejárati ajtófogantyúkkal ellentétben ezek a kilincsek nem tűnnek ki, hanem elegánsan illeszkednek az ajtó felületéhez. Az eredmény egy még kifinomultabb megjelenés, amely a minimalista kifinomultságot teljesen új szintre emeli.

 

-Klasszikus stílusú műanyag bejárati ajtón milyen ajtókilincs mutat jól?

A régebbi vidéki épületek vagy a kifejezetten rusztikus stílusban épült otthonok is igénylik, hogy a bejárati ajtófogantyú is illeszkedjen a dizájnba, lehetőleg autentikus megjelenéssel. Ahhoz, hogy egy ilyen ajtó teljes egészében beleolvadjon az épületbe, a kilincs formájának és színének is megfelelőnek kell lennie. Ezért a gyártók rusztikus, íves formával rendelkező műanyag bejárati ajtókilincseinek széles választékkal várják az ilyen elképzeléssel rendelkező vásárlóikat.