Rászegezős másodzárak

Sorrend:
Sorrend:

Miben hasznos egy másodzár felszerelése?

A másodzárakat (ahogy nevük is jelzi) leginkább második zárként szokták használni egy főzár mellett. Másodzárakkal egyaránt találkozhatunk fa, fém, de még műanyag ajtókban is.Szinte egyedül az üvegajtók esetében nem ajánlatos másodzárat használni. Nem csak a rögzítésért felelnek, az ajtó reteszelése is az ő feladatuk. Ebből adódóan ez a zárszerkezet nem is rendelkezik csapdanyelvvel, amit azt jelenti, hogy kilinccsel nem is működtethetők. Ehelyett kívülről kulccsal, belülről pedig forgatógombbal nyitható ki.

Többféle szempontból is védelmet tud nyújtani az ajtónknak egy minőségi másodzár beszerelése:

  1. Véd az ajtó befeszítése ellen. Tulajdonképpen majdnem ugyanúgy működik, mint egy mini hevederzár, amit azt jelenti, hogy ha netán egy betörő megpróbálná befeszíteni az ajtót, akkor egy másodzár plusz védelmet nyújt ez ilyen jellegű támadási próbálkozás esetén.
  2. Egyes biztosítók követelményeinek megfelelhetünk. Azon kívül, hogy több zárral több védelmet is kapunk, a gyengébb zárak esetében egyre több biztosító követeli a másodzárak használatát.
  3. Kevésbé macerás, ha elvesztjük a kulcsunkat. Ha netán elveszítenénk a kulcsunkat, akkor nem biztos, hogy ki kell cserélni mindkét zárat, sok esetben az alsó cilinderes zár cseréje is elég lehet.
  4. Egy esetleges betörési kísérlet esetén megnöveli az ajtó feltörésének az idejét.

A legtöbb ajtó közepén található az úgynevezett kilincses zárrész. Ez többek között lehet hasábnyelves, rudas, illetve egy- vagy többpontos zárszerkezetű is. Mivel ezek a zárak az ajtó középső részén helyezkednek el, az ajtónak ennek a részét védik leginkább. Azonban ez azt is jelenti, hogy ilyenkor kimarad az ajtó felső része a védelemből! Másodzár felszerelésénél tehát mindenképpen figyeljünk arra, hogy a központi zár fölé helyezzük el. Így már sokkal jobban tudjuk védeni az ajtót az esetleges befeszítési próbálkozások ellen.

Összefoglalva tehát csak ajánlani tudjuk a másodzárak használatát. A Zárdepo kínálatában megtalálja a német gyártó, az Abus másodzárakat, de olyan más neves gyártó termékei közül is válogathat, mint például az Amig, a Burg Wachter, a Mauer, a Titán, és az Elzett másodzárak.

Teljes leírás Kevesebb leírás