Kategóriák

TOP termékek

Termékajánló

Miért minket válasszon?

A legszélesebb választékú és legmegbízhatóbb internetes zár szaküzlet.


A leggyorsabb kiszállítás a legkedvezőbb áron.


A legtöbb terméket azonnal raktárról szállítjuk.


Regisztráció nélkül is vásárolhat.


A megrendelését személyesen is átveheti az ország több mint 500 GLS csomagpontján.

Tanúsítvány

SSL Certificate

GLS Bankkártyás fizetés

Bankkártyás fizetés a GLS furnál

Fizetési megoldás

Hírlevél

Partnereink

Összehasonlítás

Forgalmazott márkák

Gyártó

Zárak
A zárak működése

A zár (vagy zártest) az ajtónak az az alkatrésze, ami a nyitásért és zárásért felel, tehát amikor lenyomjuk egy ajtó kilincsét a zár, pontosabban a zárnyelv dolgozik. Nem összekeverendő a zárbetéttel, ami magát a zárat működteti: ez az az alkatrész, ahová a kulcsot dugjuk be.

 

Zár típusok működtetésük szerint

  • Kulcsos zárak. Amikor magába a zárba (és nem a zárbetétbe) helyezzük a kulcsot, akkor kulcsos zárszerkezetről beszélünk. A közvetlenül kulccsal működtetett záraknál jellemzően egy- vagy kéttollú kulcsokat szokás használni. A kettő közti különbség a biztonsági szintben rejlik: típustól függően a kéttollú változatok sokkal nehezebben törhetők fel.

 

  • Cilinderes zárak. Az ilyen típusú zárak képtelenek cilinderbetét nélkül működni, a különböző ajtó vastagságok miatt azonban majdnem minden esetben külön kell megvásárolnunk a két alkatrészt.  A záron található nyílásba illeszthető a betét. Ebből adódóan viszont feltörni is nehezebb őket: ha magasabb biztonsági elvárásaink vannak a bejárati (vagy bármelyik) ajtónkkal szemben, akkor ezt a zár fajtát érdemes választanunk.

 

  • Toalett zárak.  Nevükből adódóan talán nem is szükséges taglalni, hogy hol szokás ezeket a zárakat használni. Az előbbiektől abban különböznek leginkább, hogy a zárbetét vagy a kulcsnyílás helyén az ajtó kilincséhez hasonló alkatrészt találhatunk, amellyel a zárat működtethetjük. A toalett zárcímet – amelynek a külső oldalán piros vagy zöld szín jelzi, hogy foglalt-e az illemhely – külön szerezhetjük be hozzá.

 

Zár fajták a zárnyelv típusa szerint

  • Egynyelves zár. Elég csak ránéznünk az ajtóban lévő zárra, hogy saját szemünkkel is megállapítsuk a zár típusát. Az egynyelves záraknak nevükből adódóan egyetlen egy nyelvvel működnek. Többségük pont emiatt másod- vagy reteszzárnak számít, de a normál kulcsos bevésőzárak is lehetnek egynyelvesek.

Kivételek persze lehetnek: néhány zár egy nyelv helyett például három rudat mozgat. A lényeg, hogy ha azok egyszerre mozognak, akkor egynyelvesnek számít a zár.

 

  • Kétnyelves zár. Ezeknél a zár fajtáknál egy felső és egy alsó nyelv működteti a zárat. Az ék alakú felső nyelv – az úgynevezett csapdanyelv – az, ami záráskor „csapdába ejti” az ajtót. Ez minden esetben visszahúzható a kilinccsel, de egyes esetekben a kulccsal is.

Az alsó nyelvet retesznyelvnek is szokás nevezni, ez felel az ajtó biztonságos zárásáért. Ezt a nyelvet (a csapdanyelvvel ellentétben) csak zárbetéttel vagy kulccsal lehet kitolni és visszahúzni.

 

  • Kampós zárak. Az ilyen záraknál a reteszelést végző nyelv kampó alakú, innen is ered a nevük. Zárt ajtónál nem csak belekerül az ellendarabba, hanem bele is akad. A legtöbb ajtónál ez azt jelenti, hogy a zár nagyobb védelmet képes biztosítani a kifeszítés ellen. Ezen kívül tolóajtók és –kapukban is alkalmazható ez a zár típus.

A kampós zárak görgős változataiban nem található kilincs, ehelyett egy rugós görgő tartja bezárt állapotban az ajtót.

 

  • Többpontos zárak. Ezeket a zárakat úgy lehet a legegyszerűbben felismerni, hogy a zár előlapja teljes mértékben végigfut az ajtó élén, és különböző magasságokban újabb és újabb zárásért felelős nyelveket, görgőket, és kampókat találhatunk.

A többpontos zárak nyelvei a legtöbb esetben a kilincs felhúzásával mozdulnak el, de olyanokat is találhatunk, ahol a kulcs többszöri elforgatásával húzódnak be a zárak nyelvei.

 

A zárak méreteinek jelölése

A zárak működésén kívül természetesen a méretüket is figyelembe kell venni, ezt minden esetben jelöltük zár webáruházunkban. Webáruházunkban a könnyű beazonosítás érdekében termékek elnevezése után két értéket fog látni, amelyek egy per jellel vannak elválasztva (pl. 65/72). Ezek milliméterekben adják meg a zár méreteit.

Az első érték a dorn méret: az a kilincstengely közepe és a zár előlapja között lévő távolság. Fontos megjegyezni, hogy ezt mindig az előlap vastagságával együtt kell megmérni.

A második érték a kilincs-kulcsközép táv: ez pedig a kilincstengely közepe és a kulcslyukközép között mért távolság. Normál kulcsos kialakításnál a kulcslyuk kör alakú részének közepétől, a cilinderes záraknál pedig a zárbetétnek szánt lyuk kör alakú részétől tudjuk ezt megmérni.

Egyes típusoknál egy harmadik és negyedik értékkel is kiegészülhet a zár jelölése (pl. 65/72/16/8). Ilyenkor a harmadik érték az előlap szélességét, a negyedik érték pedig a kilincstengely vastagságát jelöli. Ez utóbbi ma már szinte minden esetben 8 mm.

Legkeresettebb márkák:
ABUS Euro Elzett Kaba Elzett BURG WACHTER
JIS ANBO AMIG Silmec
TITAN G-U DORMA Citadel By Abus
MAUER S.I.B. BRANO

 

Ingyenes kiszállítás

INGYENES KISZÁLLÍTÁS
15.000 Ft felett

Ügyfélszolgálat

TELEFON
0630-386-1336

Email

EMAIL
info@zardepo.hu

TOP KATEGÓRIÁK:

 

Nomál zárbetétek

Bevésőzárak

Portálzárak

Normál lakatok

Biztonsági lakatok

Postaládák

Széfek

A Zárdepo webáruházban feltűnteteet árak minden esetben brutto árak, tartalmazzák a 27% ÁFÁ-t. Az árváltozás jogát fenntartjuk. A weboldalon szereplő minden képi és szöveges információt szerzői jog véd, a Zárdepo Kft. írásbeli engendélye nélkül nem másolható, terjeszthető.