Ajtócsukó, ajtóbehúzó

Kínálatunkban megtalálhatók az ABUS, DORMA, BRANO, S.I.B. és GEZE ajtócsukók/ajtóbehúzók, melyet a köznyelvben sokan olajfékként hívnak. Az ajtóbehúzók fő feladata a nyitva hagyott ajtó becsukása és ajtó folyamatos zárva tartása elkerülve ezzel a hangos ajtóbecsapódást pl. egy huzatos helységben. Új ajtóra történő felszerelés esetén az megfelelő ajtócsukó típusát az ajtó súlya és szárnyszélesség alapján szükséges kiválasztani, melyhez az EN 1154-es szabvány szerinti táblázat nyújt Önnek segítséget:

Csukóerő táblázat
Csukóerő EN 1154 szabvány szerint Maximális ajtó szélesség  Ajtószárny tömege
EN 1 750 mm 20 kg
EN 2 850 mm 40 kg
EN 3 950 mm 60 kg
EN 4 1100 mm 80 kg
EN 5 1250 mm 100 kg
EN 6 1400 mm 120 kg
EN 7 1600 mm 160 kg

 

Teljes leírás Kevesebb leírás
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Ajtócsukók és ajtóbehúzók működése

Webáruházunkban az AbusBranoS.I.B.Dorma, és Geze ajtócsukók és ajtóbehúzók széles kínálatát találhatja meg, ráadásul a felsoroltak különféle ajtó méretekhez igazítva és különböző színekben is kaphatók. Gyártótól függően, az ajtócsukó testhez tartozó kar azzal együtt, annak tartozékaként is beszerezhető. Más esetekben külön kell megvásárolnunk ezt az alkatrészt.

Az ajtócsukók, ajtóbehúzók fő feladata a nyitva hagyott ajtó becsukása és az ajtó folyamatos zárva tartása, rengetegen keresik fel ezeket a termékeket olajfék szerepük miatt, mivel képesek halkan bezárni az ajtót egy gyakran huzatos helységben elkerülve ezzel a hangos ajtóbecspódást.

Tapasztalataink alapján az átlagos felhasználási körülményekhez igazítottuk kínálatunkat, ezért szinte minden ajtótípushoz megtalálhatja azt ajtóbehúzót, amit keres. Legyen szó műanyag, vas, vagy alumínium ajtóról, minden típusra létezik egy optimálisan felszerelhető ajtócsukó az ajtó súlyától függően. Ráadásul az olajfékek ugyanolyan hatékonyan telepíthetők az ajtó külső vagy belső részére, és még annak sem kell befolyásolnia a választásunkat, hogy balos vagy jobbos az ajtónk nyitásiránya. Már meglévő meghibásodott ajtócsukó cseréjére minden esetben típusazonos ajtócsukó felszerelését javasoljuk, mert így a furatok ugyanoda fognak esni.

Színválaszték szempontjából a Dorma ajtóbehúzók képesek a legtöbb alternatívát nyújtani: választhatunk közülük ezüst, fehér, vagy akár barna színűt is. Amennyiben más márkájú ajtócsukót választana, azokat szinte bármilyen színkörnyezetbe illő ezüst színben találhatja meg.

Színtől és márkától függetlenül bármelyik ajtóbehúzó mellett is dönt, a csomagolásban - a rögzítőkar mellett - minden olyan csavart meg fog találni, ami a felszereléshez szükséges. A telepítésnél viszont fokozottan figyelnie kell majd a szakszerű beállításra, ugyanis csak így várhatja el, hogy rendeltetésszerűen, hosszú távon is hatékonyan működjön az ajtócsukó. Természetesen ehhez a megfelelő útmutatás sem maradhat el: a felszerelésben segítségére lesz a minden ajtóbehúzóhoz mellékelt 1:1 arányú szerelési rajz. Így különösebb tapasztalat nélkül is megoldhatja a telepítést.

A felszerelésnél még a beszabályozásra figyeljen, ez a legtöbb esetben az ajtócsukó működésének két szakaszára vonatkozik. Eszerint külön szabályozható az ajtóbehúzó 15-90°-os szögig végbemenő behúzási szakasza, és a végbehúzási szakasz is. Ez utóbbi ajtó bezáródásának végső centiméterein vezérli a folyamatot.

Teljes leírás Kevesebb leírás