Blog

A gomb kilincs előnyei és hátrányai

2023.09.05 11:39

A kilincs talán az ajtó legszembetűnőbb része. Az ajtó nyitásához és zárásához szükséges ajtókilincsek az első benyomást jelentik, mikor megközelítünk egy lakást, családi házat. Az ajtó esztétikailag jelzi, hogy mire számíthatunk, ha belépünk a lakás, családi ház belső terébe, amely lehet elegáns vagy rusztikus, minimalista vagy indusztriális. Ezért rettentő fontos, hogy mind az ajtó, mind az ajtókilincs kiválasztásánál a megfelelő döntést hozzuk. A választás során az alapanyagot, a minőséget és a dizájnt vegyük figyelembe, és ezek alapján döntsük el, hogy melyik ajtókilincs lesz a megfelelő. De a legelső kérdés általában az: klasszikus fogantyút vagy esetleg gomb kilincset válasszunk? A kérdés megválaszolásakor esztétikai és funkcionális szempontok egyaránt szerepet kapnak, vagyis ezt is az ajtó formája, a homlokzat kialakítása, a belső terek megjelenése határozza meg.

Milyen ajtókilincset válasszunk? 

Hazánkban a legelterjedtebb típus a hagyományos kilincs, de egyre többször találkozunk ajtó gombbal is. A klasszikus ajtókilincseket gyakran az ajtó felé befelé kerekítik a gyártók, hogy ezzel megakadályozzák, hogy a ruházat vagy hasonló beszoruljon a kilincs és az ajtólap közé. Ez a probléma a gomb kilincseknél nem fordulhat elő, hiszen ahogy a nevében is szerepel, a kilincs egy kör alakú gömböt vagy legalábbis egy ovális kialakítást formáz. A klasszikus ajtókilincseket gyakran használjuk szobaajtókhoz is, nem csak bejárati ajtókhoz. Mert különösen könnyen kezelhetők, szükség esetén akár könyökkel is le tudjuk őket nyomni, amelynek köszönhetően gond nélkül be tudunk lépni az adott helyiségbe, még akkor is amikor nincs szabad kezünk. Az egyszerűség azonban problémákhoz is vezethet, a találékony kisgyerekek vagy háziállatok gyorsan megtanulják kinyitni azokat az ajtókat, amelyeknek valójában zárva kell maradniuk előttük. Ezért is olyan népszerűek az olyan lakásokban, ahol kisgyermek vagy háziállat van a forgatható gomb kilincs, hiszen annak kinyitásához erő és valljuk meg őszintén számukra minimális gyakorlás is szükséges. Ezért, az, hogy milyen formájú kilincset választunk, nagyban függ a lakás, családi ház külső és belső kialakításától, valamint attól, hogy milyen célzattal szeretnénk egyik vagy másik változatot felszerelni. 

 

Amit a gomb kilincsekről tudni érdemes

Ezek a fajta fogantyúk világszerte nagyon elterjedt típusú változatok, de hazánkban például nem annyira közkedveltek, mint például az Egyesült Államokban, ahol szinte az összes ajtó ilyen típusú kilinccsel van felszerelve. Ott két oldalán forgó gombbal ellátott ajtókat használnak, zár nélküli kilinccsel, amely az európai hagyományos fogantyúk megfelelői. Ezeket a változatokat forgatható gomb kilincseknek is szokták nevezni, pontosan azért, mert ahhoz, hogy az ajtót ki tudjuk nyitni, el kell forgatni a fogantyút. A művelet kicsit nehezebb, mert forgó mozgást kézzel kell végezni, és például könyökkel nem helyettesíthető, valamint határozott fogást igényel. Ahogy már korábban említettük, ugyanakkor ez biztonságosabbá teszi a helyiségeket a kisgyermekes vagy a háziállatokkal rendelkező háztartásokban. Viszont létezik olyan típusú változat is, amelynek az egyik oldalán gomb található, amelyet nem tudunk elforgatni, tehát fix, és az ajtó másik oldalán viszont hagyományos ajtókilincs található. Ezeket az ajtószerelvényeket például bejárati ajtókhoz használjuk. Megnyomásával belülről bármikor kinyitható a bejárati ajtó, kívülről viszont kell egy kulcs, amivel a retesz visszahúzható a zártokba.

 

Klasszikus ajtókilincs kontra gomb kilincs

A hagyományos változaton a fogantyú egy kar, amelyet le kell nyomnunk. Ilyenkor az ajtó belsejében lévő mechanizmus visszahúzza a reteszt, és az ajtó kinyílik. Ennek nagy előnye a könnyű használat: Ha mindkét kezünk tele van, akkor vészhelyzetben a könyökünkkel is működtethetjük a kilincset. Emiatt gyakran használják ezt a típust szobaajtókon. Hátránya a biztonság: a kisgyerekek vagy házi kedvencek is gyorsan rájönnek a kilincs működésére, ha biztosra akarunk menni, hogy az ajtó zárva maradjon, akkor kulcsot kell használnunk, ami viszont macerás folyamat. Európában ezenkívül a gomb kilincseket főleg fürdőszobákban, WC-kben és más olyan helyiségekben használjuk, ahol fontos a privátszféra garantálása. Sokan azt gondolják, hogy a gomb kilincsek nem nyújtanak olyan biztonságot, mint a klasszikus társaik. Ez tévedés! Ezek a változatok is zárhatók kulccsal, ebben az esetben a gomb közepén találjuk a zárat, ahová a kulcsot behelyezhetjük. A felhasznált anyagokban sincsen különbség a klasszikus és a forgatható gomb kilincsek között. Egyre ügyeljünk, hogy az anyag, amiből a fogantyú készült, kellően robusztus legyen, főleg, ha bejárati ajtóra kerül. 

 

A gomb kilincsek kialakítása, formája

A funkciótól függetlenül az ajtókilincsek szinte minden kivitelben, stílusban és anyagban kaphatók. A legtöbb változat ergonómiai okokból kerek, de vannak hengeres kialakításúak is. A gomb kilincsek sokoldalúak, hiszen használhatjuk őket bejárati és beltéri ajtókon egyaránt. A modern ajtókon gyakran használunk kerek fogantyúkat. Nagy előnye ennek az ajtókilincs típusnak, hogy könnyen cserélhető, valamint sokoldalúan kombinálható más típusú kilincsekkel. Mivel ezek az ajtószerelvények működtetéséhez egy bizonyos kézmozdulatra van szükség, a legjobb, ha olyan forgatható fogantyút választunk, amely kényelmesen illeszkedik tenyerünkbe. Méretileg a gomb kilincsek 60 mm-nél kezdődnek, ezért érdemes erre a nagyságra megfelelő figyelmet fordítanunk.

 

Milyen színű gomb kilincset válasszunk? 

A választék hatalmas, nincs is talán olyan szín, amelyben ne készülne gomb kilincs, Többnyire az anyagának a színében pompázó forgatható ajtószerelvényt válasszunk, de a műanyag változatok anyagukban színezettek. Napjainkban a szürke, az antracit, a fekete színű kilincsek a legnépszerűbbek, de válasszunk olyat amely mind anyagában, mind színében tökéletesen illeszkedik ajtónkhoz. 

 

Milyen anyagból készült elforgatható gomb kilincset válasszunk? 

A vasból vagy sárgarézből készült díszes vagy antik patinás gomb kilincs remekül passzol a vidéki ház stílusához vagy a hagyományos berendezési tárgyakhoz. A fém és a fa kombinációja is jól illik a klasszikus stílushoz, meghitt hangulatot biztosít egy modern lakásnak. Az alumíniumból, krómból és rozsdamentes acélból készült minimalista változatok az indusztriális stílust támogatják. Rendelhetők az ilyen típusú kilincsek polírozva vagy, ami ma nagyon divatos matt szálcsiszolással is. Ez a változat különösen jól illik a loft lakások stílusához, de más stílusú belső terekhez is tökéletesen passzol. De választhatunk elegáns, kellemes tapintású változatokat is fekete vagy kasmírszürke színben, amelyek jelenleg a legújabb trendet képviselik. De választhatunk elforgatható gomb kilincset műanyagból is. Előnyük, hogy nagyon könnyen tisztíthatók és sokféle színben kaphatók. Azonban nem tartanak sokáig.