Ajtókilincsek, ajtócímek

Ajtókilincs típusok a felhasznált alapanyag szerint

Sokkal több ajtókilincs fajta létezik, mint elsőre gondolnánk. Kialakításuk szerint megkülönböztetünk belső, illetve külső ajtóra tervezett kilincseket, de alapanyag felhasználás szempontjából ennél sokkal több kilincs típussal is találkozhatunk. Ilyenek például a…

  • Réz kilincsek
  • Rozsdamentes acélból készült kilincsek
  • Kovácsoltvasból készült kilincsek (az előbbi kettővel együtt ezek mind strapabíró anyagoknak számítanak, nem véletlen ilyen népszerűek a modern kilincseknél)
  • A kevésbé ismert zamak kilincsek (a réznél egy kicsit merevebb anyag)
  • És az alumínium kilincsek (tartós, de mégis könnyű, divatos anyag)

Ráadásul elképesztően sok változata is létezik a felsoroltaknak, úgyhogy kilincs színek téren különösen nagy a bőség zavara. Réz kilincsek esetében például választhatunk matt króm vagy súrolt bronz felületet, alumínium kilincseknél pedig ezüst, de még pezsgő szín is létezik. Ezek a példák csak töredékét fedik le az elérhető variációknak: nézzen szét ajtókilincs áraink között, és válogasson bátran a Zárdepo bőséges kínálatából!

 

Ajtókilincs fajták felhasználás szerint

Kulcsos kilincsek. Mivel a legtöbb esetben kulcsos zárakat szerelnek fel a belső ajtókra, et a kilincstípus való hozzájuk.

Rozettás kilincsek. Leginkább modern ajtókhoz szokták használni őket. Az ilyen kilincseknél a kilincs és a kulcslyuk külön van díszítve. Legfőbb előnyük, hogy gyakorlatilag minden zártípushoz használhatók mobilitásuknak hála. Ráadásul még külön mérésre sincs szükség, ha ilyen kilincset választunk, mivel a zárszerkezethez igazítva lehet felhelyezni a zártakarót.

Címes kilincsek. Hagyományos, vagy netán felújított, újrafestett ajtóknál használják leginkább ezeket a kilincseket.

Erkélyajtó kilincsek. Olyan kilincs, ami ablakra és erkélyajtóra is szerelhető. Ezek a kilincsek 90 fokonként különböző funkciókat látnak el.

Tűzgátló kilincsek. A tűzgátló ajtók lelassíthatják, vagy adott esetben meg is akadályozhatják a tűz terjedését. Természetesen az ilyen ajtókhoz tűzgátló kilincset kell választani.

 

 

Tippek ajtókilincs felszereléséhez

  • A megfelelő kilincs méret kiválasztásához a legtöbb esetben elengedhetetlen a mérés (habár a rozettás kilincsek ebben több rugalmasságot biztosítanak). Mindig a cilinderlyuk közepe és a kilincslyuk közepe között lévő távolságot kell nézni. Ajtócímet, zárcímet is ehhez mérten válasszunk.
  • Amennyiben bejárati ajtóhoz keress kilincset, akkor olyan biztonsági kilincset válasszon, ami csak belülről nyitható!
  • Ha viszont belső ajtóra szeretne kilincset találni, akkor már díszesebb kilincset is választhat, mint például a rozettás kilincs.
Teljes leírás Kevesebb leírás