Blog

Kovácsoltvas kilincs vagy hagyományos kilincs? Melyik éri meg jobban?

2023.09.14 07:32

Építkezéskor, felújításkor gondosan ügyelünk arra, hogy minőségi és stílusosan elkészített bejárati ajtót szereltessünk be. De, ha már ajtóról van szó, akkor lehet, hogy az i-re a pontot nem az ajtó teszi fel, hanem az ajtókilincs illetve a bejárati ajtókilincs. A régebbi vidéki épületek vagy a kifejezetten rusztikus stílusban épült otthonok esetén is az egységes megjelenés az egyik legfontosabb, amire oda kell figyelnünk. Ebbe beletartozik az is, hogy otthonunk stílusához megfelelő ajtókilincset választunk. Az autentikus megjelenés érdekében az ilyen stílusú házakhoz, lakásokhoz pedig elengedhetetlen a kovácsoltvasból készült ajtókilincsek felszerelése. Miért van erre szükség? Ahhoz, hogy egy ilyen jellegű ajtó teljes egészében beleolvadjon az épületbe, az ajtókilincs stílusának is megfelelőnek kell lennie.

Az ajtókilincs, legyen az kovácsoltvasból vagy alumíniumból, mindig az ajtó ékköve marad

A bejárati ajtó kilincse azonnal fel kell, hogy hívja a figyelmünket, ha a bejárati ajtóra nézünk. Ha ez nem így van, akkor rosszul választottunk. Egy jól megválasztott bejárati ajtókilincs, de ez érvényes a beltéri fogantyúkra is, kiegészíti és kiemeli az ajtó stílusát. Ezért ne vegyük félvállról ajtókilincsek kiválasztását, szánjunk rá elegendő időt, hogy olyan modellt válasszunk, amely tökéletesen illeszkedik a kiválasztott ajtólap dizájn elemeihez és az egész épület megjelenéséhez. Az ajtókilincsek főleg fémből készülnek például alumíniumból, kovácsoltvasból, rozsdamentes acélból vagy sárgarézből. De műanyag változatokkal is találkozhatunk, főleg beltérben. A kiváló minőségű ajtószerelvények, legyen az bármilyen anyagból, döntő szerepet játszanak otthonunk megjelenésében. Nemcsak funkcionális elemek, hanem jelentősen hozzájárulnak az ajtók és a helyiségek általános megjelenéséhez, biztonságához.

 

Kovácsoltvas ajtókilincs kontra modern ajtófogantyú

Korábban szinte csak különféle formájú kovácsoltvasból készült klasszikus ajtókilincsekkel találkoztunk, de az ajtólapok kialakításának fejlődésével a kiegészítők külső megjelenése is megváltozott. A minimalista eleganciával átitatott modern ajtókon például sokkal jobban mutatnak az egyszerűbb vonalvezetésű változatok. A modern fogantyúk nemcsak a kifinomult stílusuk miatt olyan közkedveltek, hanem más fontos előnyökkel is rendelkeznek. Talán az egyik legfontosabb különbség, amit a klasszikus kovácsoltvasból készült ajtókilincs és a modern kialakítású fogantyúk között azonnal észrevehetünk, az a biztonság. Ezek a modern, formatervezett ajtókilincsek sokkal jobban megfelelnek a mai kor követelményeinek, biztonsági előírásainak, mint a régi, hagyományos ajtókilincsek. Viszont a kovácsoltvas fogantyúk tartósak, robusztusok és könnyen karbantarthatók. Szóval, mindegyik változatnak megvan a maga előnye. De hogy végül is, nekünk mi a fontos, illetve melyik stílus tetszik jobban, az már nagyon szubjektív.  

 

A klasszikus fogantyúval ellátott egyszerű ajtónyitó mechanizmushoz képest a modern ajtókilincsek elvileg nagyobb biztonságot nyújtanak. Ez nem azon múlik milyen anyagból is készült a szerkezet. Modern ajtószerelvények esetén biztosak lehetünk benne, hogy az ajtó zárva marad akkor is, ha nagyobb testalkatú betörő szeretne behatolni otthonunkba, mert annak az erőbehatásnak is sikeresen ellenáll. Sőt egy modern ajtó kinyitásához, bezárásához nincs szükség kilincsre sem, sőt több esetben már kulcsra sincs szükség. Az intelligens ajtónyitó rendszer használata esetén regisztrált ujjlenyomat, érvényes numerikus kód vagy a rendszerhez csatlakoztatott okostelefon szükséges, nem pedig kulcs. 

 

A kovácsoltvas kilincsek továbbra is nagyon népszerűek

Mind az alumínium kilincseket, mind az egyéb anyagokból készült modelleket, így a kovácsoltvas változatokat is, egyre bővülő stílus- és színválaszték jellemzi. Mindkét stílus esetén az egyszerű stilisztikai megoldásokat egyre innovatívabb és modernebb dizájn egészíti ki, de továbbra is népszerűek a hagyományos épületeket otthonossággal megtöltő rusztikus modellek. Az utóbbi években a modern trendek mellett egyre népszerűbbek a klasszikus domború formával rendelkező ajtókilincsek. Ezért azt kell, hogy mondjuk, hogy akik nem olyan rég még azt jósolták, hogy az ilyen jellegű fogantyúk hamarosan eltűnnek a gyártók kínálatából, azok nagyot tévedtek. Az ilyen típusú ajtók felületéhez elegánsan illeszkednek a klasszikus kovácsoltvas ajtókilincsek is. A végeredmény pedig egy még kifinomultabb megjelenés, amely eleganciát, megfelelő stílusérzéket teljesen új szintre emeli.

 

Milyen formájú kovácsoltvas ajtókilincset válasszunk? 

Azért, mert hagyományos megjelenésű otthonunk, akkor sem kell lemondanunk az ajtókilincsek sokszínűségéről, és itt nem a kilincs színéről van szó. Választhatunk kerek formájú fogantyút, négyzet alakú ajtókilincset, de akár a süllyesztett változat beépítésében is gondolkodhatunk. De ha mégis a tradicionális külső az, ami nekünk személy szerint a kedvencünk, akkor a rusztikus megjelenéssel megáldott, hatalmas kilinccsel rendelkező fogantyút kell választanunk. Azért, mert otthonunk megjelenésének egysége érdekében régies jellegű ajtókilincsre van szükségünk bármilyen méretű és formájú kovácsoltvas fogantyút választhatunk, ebben nincs különbség a modern, minimalista stílusban gyártott változatokkal szemben.

 

Napjainkban mely formájú ajtókilincs a legnépszerűbb? 

A www.zardepo.hu ajtókilincs webáruház szakemberei szerint napjainkban a leggyakrabban a kerek és szögletes fogantyúkat keressük. Nézzük is a részleteket: a modern vonalvezetésű vagy kör alakú betéttel, mintával ellátott ajtóknál a kerek formájú kilincsek a legnépszerűbbek, mert ezek a legalkalmasabbak egy ilyen stílushoz, ugyanakkor ergonomikus formájuk miatt a legfelhasználóbarátabbak is. Ezzel szemben az üvegezés nélküli, minimalista kialakítású vagy lapos, szabályos üvegformájú ajtók esetében az ajtókilincsek kiválasztásának trendjei inkább a négyzet alakú kilincsek felé mutat, amelyek jól kiegészítik ezt a formát. A hossz kiválasztásakor többnyire a normál hosszúságú az, amelyet előtérbe helyezünk. Méreteit tekintve a közepesen hosszú, 750 mm-es fogantyúk azok, amelyek a legkedveltebbek. Mindezen részletek nagyban függnek az ajtó kialakításától, például az üvegezés mintájától és típusától. 

 

Kovácsoltvas kilincs esetén mely szín közkedvelt? 

Természetesen nem csak a forma, hanem a szín is meghatározza a fogantyú stílusát. A modern ajtókilincseket különböző színekben gyártják, hogy azok illeszkedjenek az ajtók és homlokzatok különböző stílusaihoz és színvilágához. A színek kiválasztásánál egyre több bátorságot tapasztalhatunk, de a hagyományos kovácsoltvas kilincsek esetén egyetlen szín az, amely teljes mértékben uralja az ilyen jellegű ajtószerelvények megjelenését, mégpedig a fekete. De a fekete szín nem csak a klasszikus kilincsek esetén nagyon népszerű. Sokan modern otthonaik kiegészítői esetén a csupa feketére esküsznek, feketébe öltöztetik mind a fogantyúkat, mind a rozettákat, de még a konyhában a csapot is. Ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a fekete szín csak az egyik vagy másik stílus jellegzetessége. 

 

Végső soron az ajtókilincs anyagának megválasztása a személyes preferenciáinktól, a költségvetésünk nagyságától és a kilinccsel szemben támasztott követelményektől függ. Fontos figyelembe vennünk az anyag minőségét és a gyártót is, hogy a fogantyú tartós és megbízható legyen.