Blog

Bicikli lakat típusok - Vásárlási útmutató kerékpárosoknak

2024.05.07 13:21

Amikor kerékpár lakatot választunk, akkor a kétkerekünk biztonságát kell szem előtt tartanunk. Sokan hangoztatják, hogy a bicikli lakat annyit ér, amennyit a kerékpárunk. Ha egy olcsó változattal szeretnénk kedvenc drótszamarunkat megóvni az enyves kezektől, akkor valószínű nem rajtunk fog múlni, hogy másnap is kerékpárunkkal megyünk-e dolgozni, vagy kirándulni.

Ezért, ha biciklit választunk, akkor annak költségvetését úgy állítsuk be, hogy a lakat árát is számoljuk bele, amely a bicikli értékének körülbelül egytizede legyen. Mert akkor a tolvajok nem fektetnek energiát pont a mi kétkerekünk meglovasításába.  

 

A ZárDepo következő blogbejegyzésében összeszedtük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a bicikli lakat típusokkal kapcsolatban!

 

Milyen szempontok alapján válasszunk bicikli lakatot? 

A bicikli lakat típusoknál rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy az U-lakat a legbiztonságosabb eszköz arra, hogy kerékpárunk biztonságban legyen. 

 

De azért, ha beszereztünk egy kerékpár U-lakatot, azért ne bízzuk el magunkat, hogy innentől kezdve kétkerekünkkel semmi baj nem történik. Mert gondolnunk kell egy másodlagos záron is. 

 

Miért?

 

Mert a tolvajok bármilyen zárat, lakatot ki tudnak nyitni, el tudnak vágni. A kérdés csak az, hogy erre mennyi idejük van. Mennyire forgalmas az a terület, ahol "dolgozhatnak"? Ha kevésbé, és idejük, mint a tenger, ráadásul még egy kávét is megihatnak a lakat, zárszerkezet feltörése közben, akkor tehetünk akár három U-lakatot is a kerékpárunkra, azt is szép lassan, komótosan kinyitják. 

 

Ezért mi azt javasoljuk, hogy szerezzünk be egy olyan zárat, ami robusztus és egy olyat, ami trükkös. Emellett arra is gondolnunk kell, hogy ezt a lakatot, miközben kényelmesen tekerünk cipelnünk is muszáj. Ezért vásárláskor ügyeljünk a bicikli lakat súlyára, méretére is. Kerékpárunk akkor lesz biztonságban, ha elfogadjuk azt, hogy egyetlen zár sem elpusztíthatatlan. De a robusztus külső, és az olyan tárolóhely ahol sokan megfordulnak, elriasztja a tolvajokat, és arra ösztönzi őket, hogy könnyebb célpontot keressenek maguknak.

 

Ne csak a kerékpár lakat legyen biztonságos, hanem az egész bicikli zár! 

A profi kerékpár tolvajok lakat feltörésnél előszeretettel használnak akkus sarokcsiszolókat, hétköznapi nevén flexet. Ez az elektromos kéziszerszám gyorsan pörgő tárcsával rendelkezik, kifejezetten fém átvágására lett kifejlesztve. De zajos a működtetése, vagyis csak olyan helyen tudják a bűnözők alkalmazni, ahol senki sem nyit rájuk. Például nagyobb társasházi lakások pincéjében, kerékpártárolójában. 

 

De csavarvágókat is használnak, amely igaz, hogy hosszabb karral rendelkezik, de azt könnyen elrejthetik egy hosszabb kabát alatt. Elegendő csak odalépniük a kerékpár mellé, lehajolnak, mintha a cipőfűzőjüket igazítanák és 3 másodperc alatt már át is vágták a hurokkábelt vagy vékonyabb láncot. A lakat pedig magatehetetlenül hull a földre. Ez a példa is jelzi, hogy nem elegendő az, hogy csak a lakat legyen kellően robusztus, biztonságos, hanem az egész kerékpár zárnak hatékonynak kell lennie a tolvajok ellen.   

 

Összefoglaltuk röviden, hogy kerékpár lakat vásárlásakor mire érdemes ügyelnünk: 

  • A lakat típusa: választhatunk több fajta zártípus közül, amelyhez fixen rögzítettek lakatot a gyártók. Az összehajtható kerékpár lakattól kezdve egészen a láncos lakatig, sokféle megoldás közül választhatunk.
  • A lakathoz csatlakozó rész hossza: Ez elsősorban a használhatóságra vonatkozik, ami különösen fontos a kerékpár zárak esetén. Hiszen, ha maga a zár nem elég hosszú, akkor problémás lesz annak használata, hiszen egy szélesebb tárgyhoz nem tudjuk oda rögzíteni drótszamarunkat. 
  • A lakathoz tartozó fémből készült rész vastagsága: válasszunk olyan kerékpár zárat, amelynek a lakatot összekötő része minimum tíz milliméter vastag fémből készült
  • A lakat anyaga: olyan változatot érdemes választanunk, amely olyan edzett acélból készül, amely hatékonyan ellenáll a rongálásnak, kettévágási kísérletnek. Természetesen egy flexszel szemben szinte mindegyik fém kapitulál. 
  • A lakat zárszerkezete: választhatunk kulccsal zárható bicikli lakatot. Új bringa zárak vásárlása esetén a gyártók általában két kulcsot mellékelnek, de vannak olyan kerékpár lakat márkák is, akik hármat vagy akár ötöt is tesznek a csomagba. Ez praktikus lehet egy olyan családban, ahol a mindennapok során szinte mindenki kerékpárt használ. De egyre népszerűbb a számzáras változat is, mert nem kell a kerékpár zár kulcsával bajlódnunk. De csak abban az esetben válasszuk ezt a megoldást, ha mindig emlékezni fogunk a számok kombinációjára. 

 

Szabad-e olcsó kerékpár lakatot vásárolnunk?

A legjobb kerékpár lakatok, nem éppen olcsók. Amennyiben nagyvárosban lakunk és kétkerekünkkel ott is közlekedünk, akkor érdemes egy minőségi kerékpár lakatot beszereznünk. Ha viszont nincs szükségünk maximális védelemmel rendelkező lakatra, mert vidéken lakunk, és ott mindenki ismer mindenkit, sőt azt is tudják, hogy ki milyen színű és fajtájú biciklit használ, akkor elegendő az olcsó kerékpár lakat beszerzése. 

 

Kerékpár lakat típusok – Melyiket érdemes választanunk?   

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy milyen kerékpár lakat típusok közül választhatunk, és hogy azok milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. 

  • Kerékpár U-lakat: Ez a típusú bicikli lakat egy U alakot formáz. Ahogy azt már fentebb említettük, ez a változat nyújtja a legnagyobb biztonságot bringánk számára. Viszont a robusztusságnak hátránya is van, mégpedig az, hogy kellően nehezek. Edzett acélból készülnek, és még a csavarvágó sem képes kettévágni. Ehhez a tolvajoknak mindenképp flexre lesz szükségük. 
  • Hajtogatható kerékpár lakat: Ez a változat egy összecsukható lakat fajta. Viszont pont ebből adódik erőssége és gyengesége is. Nagyon könnyen szállítható, hiszen rövid időn belül úgy össze tudjuk hajtogatni, hogy még akár egy retikülbe is elfér. Tudjuk, hogy azzal egy olyan bűnt követnénk el, ami nehezen lenne megbocsájtható. Viszont az illesztéseknél könnyen megbontható a zár egysége. ezért csak kiegészítő lakatként tudjuk javasolni. 
  • Láncos kerékpár lakat: A lánc önmagában egy nagyon elterjedt biztonságtechnikai eszköz, ezért nem is hiányozhat egy szenvedélyes kerékpáros repertoárjából, hogy megvédje bringáját. Lehet, hogy pont ezért, mind árát, mind megjelenését tekintve nagyon közkedvelt. Ha megfelelően nagyok a láncszemek, akkor ennek a lakatnak a biztonsága vetekszik az U-lakattal. A zárszerkezetet egy lánc fogja közre, amely műanyag burkolattal van ellátva, hogy a kezelhetősége még kényelmesebb legyen. Ennek a bevonatnak köszönhetően a lánc nem hagy nyomot hátitáskánkban, ráadásul könnyen takarítható.  
  • Hurokkábel lakat: Ezt a zártípust kiegészítő zárként érdemes alkalmaznunk. A lakat két végét egy hurokkábel köti össze. Sajnos a kábel nem alkalmas arra, hogy olyan színtű ellenállást fejtsen ki, mint például egy lánc vagy egy acélcső. Ez a típusú lakat csak arra jó, hogy az alkalmi tolvajokat elriassza.  

 

A ZárDepo kínálatában található kerékpár lakatok és kerékpárzárak biztonsági szint szerint vannak osztályozva 1-től 15-ig terjedő skálán, hogy még tudatosabb döntést hozhasson a vásárlásnál!