Blog

Gomb kilincsek: Stílus és funkcionalitás egyben

2024.07.03 07:34

Azt sokszor hallottuk már, hogy a szem a lélek tükre. Ennek nyomvonalán pedig az ajtókilincs pedig megmutatja nekünk, hogy a lakberendezés mennyire fontos számunkra. 

 

Vásárolhatunk hagyományos fogantyúval rendelkező kilincset, de számos esetben a gomb kilincs is nagyon jól mutat. Ha ezt eldöntöttük, akkor érdemes megnéznünk, hogy milyen anyag az, amely az előző döntéseinket támogatja.

 

A ZárDepo következő blogbejegyzéséből megtudhatja, hogy mitől számítanak praktikusnak és stílusosnak a gomb kilincsek!



A gomb kilincsek szerepe a lakberendezésben

Lehet, hogy most sokan kétkedéssel fogadják a gomb kilincsek szerepét a lakberendezésben, de gondoljunk csak bele, ha egy ajtókilincs tökéletesen illeszkedik az ingatlan külső homlokzatához, vagy annak bejárati ajtajához, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a tulajdonosok a belső tér kialakításakor nagyon odafigyeltek a részletekre. 

 

Hiszen egy ajtókilincs az ajtó egyik funkcionális része, aminek esztétikailag sokan nem is tulajdonítanak kellő figyelmet. Pedig, milyen harmonikus is az, amikor meglátunk egy bejáratot, ahol minden passzol egymással, amely lehet elegáns vagy rusztikus, bohókás vagy robusztus, minimalista vagy retró.

 

Ezért rettentő fontos, hogy az ajtókilincs kiválasztásánál a megfelelő döntést hozzuk. A választás során először azt kell mérlegelnünk, hogy milyen kilincset is válasszunk. Melyikre áll rá legjobban a kezünk. 

 

A gomb kilincsek népszerűsége mögötti történet

Az ajtókilincsek világszerte nagyon közkedveltek, de van egy ország, ahol szinte csak a gomba kilincses változattal találkozunk. Legyen az bejárati ajtó vagy beltéri ajtó. Igen, ez az ország az Egyesült Államok. 

 

De elgondolkodtunk már azon, hogy a tengerentúlon miért használnak szinte csak gomb kilincset? Ennek funkcionális vagy stílusbeli okai vannak?

 

Az biztos, hogy a kilincshez hasonló eszközt már nagyon régóta használunk, hiszen anno is becsukták elődeink valamilyen úton-módon sátraikat, kunyhóikat, házaikat. A gomb kilincset viszont Osbourn Dorsey afro-amerikai fiatalember találta fel, amelyet 1878-ban szabadalmaztatott is. Valószínűleg, de ez csak feltevés, hogy odaát emiatt lett oly közkedvelt az ilyen fajta kilincs. 

 

Ha már feltalálta valaki, akkor az ne csak funkcionális, hanem szép is legyen, gondolták sokan, akik ebben hatalmas üzletet láttak. Ahogyan a fogantyú megmunkálása, úgy az ilyen típusú kilincs kerek felülete is számos művészi lehetőséget rejtett. Anno a rézből készült változatok voltak a legdrágábban, hiszen azok a tartósságukról voltak híresek, Napjainkban ez nagymértékben megváltozott, hiszen az üvegből, porcelánból készült gomb kilincsek hatalmas népszerűségnek örvendenek itthon is, főleg a hölgyek körében. 

 

A gomb kilincsek megfelelő biztonságot nyújtanak? 

A mai modern ajtókon egyre többször látunk kerek fogantyúkat is. Nagy előnye a gombos kilincseknek, hogy kompaktabbak és lekerekítettebbek, így ideális választás minden ajtótípushoz. 

 

  • Általában modernebb és áramvonalasabb kialakításúak, mint a hagyományos társaik. Ráadásul könnyen kombinálhatók más típusú kilincsekkel. 

 

  • Léteznek olyan változatok, amelyeknek az egyik oldalán gomb kilincs, az ajtó másik oldalán viszont hagyományos ajtókilincs található. Ebben az esetben a gomb kilincseket nem tudjuk elfordítani, mert ebben az esetben szinte csak esztétikai szerepük van. 

 

  • Viszont, ha forgatható gomb kilinccsel szeretnénk találkozni, akkor ezt leginkább fürdőszobák, illetve WC-ajtók esetén tehetjük meg, illetve olyan helyiségekben használjuk, ahol fontos a privátszféra. 

 

  • De napjainkban márt vásárolhatunk zárható gomb kilincset is. Ebben az esetben a kerek felület közepén egy zárat helyeztek el a gyártók, ahová a kulcsot kell behelyeznünk. Tehát, ha gomb kilincset szeretnénk, akkor ezek a típusú fogantyúk ugyanazt a biztonságot nyújtják számunkra, mint a hagyományos társaik. 

 

Milyen a funkcionalitásában tökéletes gomb kilincs? 

Hazánkban a legelterjedtebb típus a hagyományos fogantyúval rendelkező kilincs, de egyre többször találkozunk már gomb kilinccsel is. Az ilyen típusú kilincsek esetén nem fordulhat elő, hogy ruházatunk bele akadjon a fogantyúba és kiszakadjon az. Ráadásul a megfelelő méretű gomb kilincs tökéletesen kezünkre áll. 

 

Az igaz, hogy amikor tele van mindkét kezünk, akkor a hagyományos kilincset akár könyökünkkel is le tudjuk nyomni, ez a gomb kilincs esetén nem lehetséges. Viszont sokkal szebb, modernebb hatást kelt, mint a hagyományos változat. Viszont a gomb kilincsbe nem tudnak kisgyermekeink, illetve cicáink belekapaszkodni és ezáltal kinyitni, mert annak kinyitásához több erő és minimális gyakorlat is szükséges. Tehát a gomb kilincsnek számos funkcionális előnye van és akkor még az esztétikáról nem is beszéltünk. 

 

Ha már stílus, akkor válasszunk porcelánból készült gomb kilincseket! 

Legyen szó gomb kilincsről vagy más típusról, ez minden ajtó elengedhetetlen része, hiszen nélkülük nem tudnánk sem kinyitni, sem becsukni azt. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy olyan funkcionális eszközről van szó, amely összekötő elemként működik emberek és helyiségek között, például a konyhában, a fürdőszobában, a hálószobában vagy az irodában. 

 

Amennyiben szeretnénk, hogy ajtónk teljes mértékben harmonizáljon otthonunk belső tereivel és a finom pasztell tónusok a kedvenceink, akkor érdemes a gyönyörű kerek formákkal rendelkező gomb kilincset választanunk. Napjainkban már kaphatók porcelánból, illetve kerámiából készült gomb kilincsek is. Nem kell aggódnunk ezek ugyanolyan biztonságosak, hiszen csak a gomb része készül az előbb említett anyagokból, a többi része ugyanúgy acélból készül.

 

Ezek a gomb kilincsek kellemes tapintással rendelkeznek, valamint sokféle színben kaphatók. Ráadásul tökéletesen illeszkednek a modern bútorokhoz, és otthonunkban harmonikus hangulatot teremtenek. De választhatunk fényes, illetve matt változatot is. Mikor gomb kilincset vásárlunk ügyeljünk a méretre is. A kerek fogantyúk minimum 60 mm átmérővel rendelkezzenek, de van ennél nagyobb is, ezért érdemes erre a méretre megfelelő figyelmet fordítanunk.  

 

Milyen anyagból készülnek leggyakrabban a gomb kilincsek? 

A funkciótól függetlenül a gomb kilincsek szinte minden kivitelben, stílusban és anyagban kaphatók. 

 

Nézzük is a részleteket.

 

  • Az alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készült változatok a legnépszerűbbek napjainkban. Választhatunk polírozott vagy szálcsiszolt változatot is. Mindkettő nagyon jól mutat. Hiszen az ilyen anyagból készült gomb kilincsek tökéletesen passzolnak a mostanában oly népszerű minimalista stílushoz. 

 

  • De választhatunk kovácsoltvasból vagy sárgarézből készült díszes vagy patinás modelleket is. Ezek a változatok inkább a klasszikus stílusjegyekkel rendelkező ingatlanokhoz passzolnak a legjobban. Például meghitt hangulatot biztosít egy vidéki kúriához. 

 

  • De ahogy említettük vásárolhatunk porcelánból készült modelleket is. De nemcsak pasztellszínekben mutatnak jól, hanem fekete színben is, amelyek egy elegáns loft lakáshoz is tökéletesen illeszkednek. 

 

Válasszunk bármilyen színű vagy anyagú gomb kilincset, ezek a típusú fogantyúk egyszerre hordozzák magukban a stílust és a funkcionalitást is. 

 

Válogasson bátran a ZárDepo gomb kilincs választékából – biztosan megtalálja majd azt a típust, ami a leginkább megfelel az egyéni igényeinek!