Lakat, lakatpánt, lánc

Tudta? A webáruházunkban kapható legtöbb lakat plusz kulcsmásolással együtt is megrendelhető!

A kulcsmásolást saját zárszerelő műhelyünkben végezzük, így a szállítási idő raktáron lévő lakatok esetében kulcsmásolással együtt is változatlanul 1-2 munkanap.

Teljes leírás Kevesebb leírás

Sok esetben valamilyen helyiséget manuálisan, külső eszközzel kell lezárnunk. Olyan helyeken, ahol a hagyományos zárak beszerelése nem lehetséges, vagy kiegészítő védelemre is kiváló eszköz a lakat, amely óriási választákban kapható webáruházunkban. Léteznek belőlük normál, kültéri, számzáras és speciális biztonsági lakatok is, amelyeket a komoly megpróbáltatásokat is jól viselik, egy minőségi lakatpánttal kombinálva magas lopáskockázat esetén is alkalmazhatók. Kínálatunkban a legnevesebb lakatgyártók termékei találhatóak meg, melyek a kiváló minőségűek, nem mennek tönkre, nem rozsdásodnak be néhány hetes/hónapos használat után. 

Webáruházunkban kapható minden érdekvédelemre használatos lakatot biztonsági szint szerint osztályozunk. Mit is jelent ez? A biztonsági szint egy általunk osztályozott érték egy 1-10-ig terjedő skálán. A biztonsági szint minél magasabb, annál hatékonyabb védelmet nyújt különböző feltörési technikák ellen pl. manipulációs nyitás, lefűrészelés, levágás, lefeszítés stb.

Lakat típusok kialakítás szerint:

Áruházunkban megvásárolható lakatokat működtetés szerint kategorizáltuk, az alábbiak szerint: egyforma kulcsos lakatok, összes kulcsos működtetésű lakat, biztonsági lakatok, normál lakatok, kültéri lakatok, számzáras lakatok, hosszúkengyelű lakatok és ujjlenyomatos lakatok.

Kulcsos működtetésű lakatotok (egyedi zárlatúak):

Ezeknek a lakatoknak a kulcsai egyediek, még azonos típus vásárlása esetén sem fogják nyitni egymást.
 

Normál kengyeles lakat:

Általában kedvezőbb árfekvésű lakatok, általános felhasználásra. A kisebb méretűeket csakis csekély lopáskockázat esetén ajánljuk, bőröndök, szerszámosládák, dobozok, öltözőszekrények kazetták stb. lezárására, nagyobb méretben (45 mm felett) már igen komoly védelemre is alkalmazhatók tárolók, fészerek, raktárak, konténerek stb. lezárására.

Hosszúkengyelű lakat:

Vannak olyan esetek, hogy egymástól jóval távolabb eső pontokat kell összebilincselve lelakatolnunk, de a normál lakatok rövidebb kengyele miatt ez nem megoldható, azonban a hosszított kengyelű lakatokkal már igen. Azt viszont nem árt tudni, hogy rövid kengyeles lakatokhoz képest a hosszított kengyelesek valamennyivel alacsonyabb biztonságot nyújtanak, mivel egy esetleges betörési/lopási kísérlet estén a kengyel könnyebben levágható vagy lefűrészelhető. Tehát ha lehetséges csak abban az estben használjon hosszított kengyelű lakatot, ha a hagyományos (rövid kengyelű) lakat használata egyáltalán nem lehetséges.

Kengyelvédett lakatok:

A kengyelvédett lakatok nagyon magas védelmet képesek biztosítani, a normál kengyeles lakatoktól annyiban különböznek, hogy a lakatház úgy van kialakítva, hogy a kengyel oldalsó részét is takarják, így egy plusz védelmet nyújtanak egy levágási, lefűrészelési kísérlet esetén. Csakis a legkiválóbb minőségű alapanyagok felhasználásával készülnek edzett acél kengyellel és általában jobb minőségű zárszerkezettel, golyós reteszeléssel és magasabb manipuláció elleni védelemmel.

Tömb lakatok, vagy más néven U lakatok:

Felépítésük sok esetben eltér a normál kengyeles lakatoktól, kialakításának köszönhetően egy megfelelő minőségi lakatpánttal, vagy biztonsági lánccal kombinálva sokkal ellenállóbbak a feszítési, fűrészelési levágási stb. kísérlettel szemben. A tömb lakatok sajátossága, hogy a kengyelük egyenes és egy levágási kísérlet esetén a fűrészlappal vagy sarokcsiszolóval együtt elforognak, így megnehezítve a levágást.

Diskus lakatok:

A Diskus lakatok jellemtője, hogy a lakattest kör alakú, a kialakítása miatt nincs szükség különálló kengyelvédelemre. A diskus lakatok egy hozzá tartozó lakatpánttal kombinálva nagyon magas védelmet képesek nyújtani, ezért magas lopáskockázat esetén kifejezetten ajánljuk.

 

Egyforma kulcsos lakatok:

Több néven is találkozhatunk vele: egyforma kulcsos lakatok, azonos kulcsos lakatok, azonos zárlatú lakatok stb. Az elnevezések mind mind ugyanazt a tulajdonságot takarják. Ezeknek a lakatoknak legnagyobb előnye, hogy több darab vásárlása esetén mindegyik lakatot ugyanazzal a kulccsal nyithatjuk ki, ezáltal kulcsaink számát/kulcscsomónk méretét csökkenthetjük. Későbbi utánrendelés esetén lehetőség van további ugyanolyan zárlatú lakat megvásárlására is a zárlat kódszáma alapján , tehát ezeket a lakatokat is a korábban megvásárolt lakatok kulcsaival is ki tudja majd nyitni. Amit az egyforma kulcsos lakatok vásárlásáról tudni kell, hogy azonos kulcsos működtetés csak azonos típusú és azon belül is azonos méretű lakat vásárlása estén lesz kompatibilis, tehát pl. 5 db ABUS 727/40-es és 5 db ABUS 727/60-as lakat rendelése estén a 727/40-es lakatok kulcsai csak a többi 727/40-es lakatokat fogják nyitni a 727/60-as lakatokat nem. Az egyforma kulcsos lakatok között is egyaránt megtalálhatóak a normál kengyeles lakatok, a hosszúkengyeles lakatok, de akár tömb lakatot is vásárolhat egyforma kulcsos működtetéssel.


Számzáras lakatok:

Kulcs helyett ezek a lakatok egy tetszőlegesen beállítható számkombinációval nyithatók, nagy előnyük, hogy nem kell tartanunk a kulcs elvesztésétől. A számzáras lakatok közt is találunk nagyon magas biztonsági szinttel rendelkező lakatokat akár hosszú kengyellel is.Néhány típus hosszú kengyeles változatban is kapható.

Ujjlenyomatos lakatok:

Használatuk nagyon kényelmes, ezeket kulcs helyett az ujjunk ráhelyezésével tudjuk kinyitni, ezért ezeknél sem kell félnünk, hogy elveszítjük a kulcsot. A technológia miatt sajnos ezeknek az ára jóval borsosabb a kulcsos lakatokhoz képest, viszont a mindennapi használatot jelentősen megkönnyítik.

 

A lakatok egyéb tulajdonságai:

Kültéri lakatok:

Felépítésük hasonló a normál lakatokhoz, azonban sokkal ellenállóbbak az időjárás károsító hatásaival szemben. Rozsdamentes anyagok felhasználásával készülnek, és a legtöbb típus műanyag borítású kengyellel és a zárvédő kupakkal van ellátva, amely a zárszerkezetet védi a beázástól és a portól. Ezek a lakatok szinte minden esetben korróziónak ellenálló alapanyagok felhasználásával készülnek.

 

Biztonsági lakatok:

A biztonsági lakatok a leghatékonyabb védelmet nyújtják, ide sorolunk minden olyan lakatot, melynek biztosági szintje eléri a 6-os szintet. A hagyományos lakatokhoz képest sokkal masszívabbak, felépítésük is sok esetben más és csakis a legjobb minőségű alapanyagokból készülnek. A legtöbb típus jobb zárszerkezettel, kétoldali golyós reteszeléssel, edzett acél lakatkengyellel és magasabb szintű feltörés elleni védelemmel rendelkezik. A lakatest szerkezete/felépítése általában más, mint a normál lakatoké, de léteznek normál kengyeles változatok is, melyeknek kengyele nagyon erős edzett acélból készül. Nagyon elterjedtek az U testű lakatok, a plusz kengyeldelemmel megerősített biztonsági lakatok és a kerek formájú Diskus lakatok is, melyek a lakattest és kengyel formájának és ellenállóságának köszönhetően egy biztonsági szintben hozzá illő lakatpánttal, vagy biztonsági lánccal kombinálva sokkal hatékonyabbak a levágási, felfeszítési, lefűrészelési stb. próbálkozással szemben.

 

Riasztós lakatok:

Ezeben a lakatokban egy lopási kísérlet esetén, amikor megmozdítják a lakatot egy sziréna aktiválódik, ezzel biztosítva egy plusz védelmet.

 

Lakatok kulcsmásolás elleni védelemmel:

Kivétel nélkül a prémium minőségű biztonsági lakatok közé tartoznak. Ezekhez a lakatokhoz egy biztonsági kódkártyát is mellékel a gyártó, amellyel igazolni tudjuk, a jogosultságunkat a kulcs másoltatására, ezáltal a kulcsot illetéktelen személyek nem tudják lemásolni, tehát nyugodtan kölcsön is adhatjuk pl. egy építőipari kivitelezőnek egy felújítás idején.

 

A lakatok zárási működése:

A lakatok lezárásáról is írnánk néhány szót, mert sok esetben ez is fontos szempont lehet a vásárlás során. A zárási működésük általában kétféle lehet. Az egyik az automata ugrókengyeles működésű. Ezeknek a lakatoknak a kengyele nyitáskor automatikusan felugrik a kulcs elfordítását követően. Nyitott állapotban a kulcsot ki tudjuk húzni, bezárni pedig a kengyel benyomásával lehetséges a kulcs behelyezése nélkül. A másik fajta lakat zárási működés a kényszerített zárású, amely a lakatoknak a kengyelét nyitáskor manuálisan kézzel kell kihúznunk a kulcs elfordítását követően. A kényszerített zárású lakatoknak a kulcsát nyitott állapotban nem lehet kihúzni, a zárást a kengyel benyomását követően, a kulcs visszafordításával tudjuk elvégezni.

Néhány lakatnál van ezektől a zárási mechanizmusoktól kivétel, bizonyos típusok nem ugrókengyelesek, azonban a záráshoz nincs szükség kulcsra. Általában az állítható kengyeles lakatos ilyenek és létezik néhány olyan lakat, amely ugrókengyeles, viszont nyitott állapotban a kulcsot nem lehet kihúzni, tehát ugrókengyeles lakatok, de kényszerített zárásúak.

 

Lakatpántok:

Fontos tudni, hogy a legbiztonságosabb lakat sem ér sokat, ha nem hozzáillő lakatpántot vásárol hozzá. Kiválasztásnál mindenképp ügyeljen rá, hogy a kengyelnek kialakított lyukasztás minimum 1-2 mm-el nagyobb átmérőjű legyen, mint a lakat kengyelének az átmérője. Nagyobb kengyellyukasztású lakatpántot vásárolhat, de kisebbet nem, mivel akkor nem fogja tudni átdugni a lakat kengyelét a kialakított lyukon. Az átláthatóság érdekében a lakatpántokat is biztonsági szint szerint osztályoztuk, hasonlóan a lakatokhoz, érdemes minél magasabb szintűt választani ebből is a hatékony védelem érdekében.

 

Különleges lakatok:

Vannak lakatok, melyeket nem értékvédelmi célra terveztek, vagyis nem biztonságtechnikai eszközként használatosak, hanem például szerelmesek jelképeként szolgálnak, úgynevezett szerelemlakatok. Ilyen lakatokkal gyakran találkozhatunk rácsokon, hidak korlátjain, kerítéseken vagy nevezetes romantikus helyeken. Ez a hagyomány Olaszországból származik, mellyel a szerelmesek öröké tartó összetartozásukat szimbolizálják. Kínálatunkban is megtalálható kimondottan erre a célra gyártott piros színű szerelemlakat, amelynek felülete mindkét oldalon gravírozható. Ezen kívül webáruházunkban kimondottan kedvező áron talál gravírozható sárgaréz lakatot is. Ennek felülete is mindkét oldalon gravírozható. Hangsúlyoznánk, hogy ezeket a lakatokat semmiképpen ne használják vagyonvédelmi célra, mert nem arra vannak tervezve.

A Zárdeponál történő lakat vásárláskor érdemes előre átgondolni, hogy a lakatokhoz hány darab kulcsra lesz szükség, mivel a plusz szolgáltatásunk keretében a legtöbb lakat típus plusz kulcsmásolással együtt is megrendelhető. A plusz kulcsok másolását a forgalmasabb helyeken lévő kulcsmásoló üzletek áraihoz képest közel féláron másoljuk! A lakatokhoz a kulcsmásolást minden estben a pontosságukról híres, olasz Silca cég által gyártott professzionális gépjeinkkel, csakis minőségi nyerskulcsok felhasználásával végezzük, de természetesen minden lakatkulcsról történt másolatot azonnal kipróbálunk, így kizárva hibázás lehetőségét, hogy Ön csakis tökéletesen működő kulcsokkal kapja meg a megrendelt lakatokat.

Jó vásárlást kíván Önnek a ZárDepo csapata!

 

Teljes leírás Kevesebb leírás