Blog

Biztonsági ajtólánc felszerelése egyszerűen

2023.05.22 11:34

Mivel manapság a betörők, a csalók egyre bátrabbak, egyre bizarrabb módszereket alkalmaznak, hogy bejussanak otthonunkba. Ezért szeretnénk megvédeni családunkat, értékeinket, vagyontárgyainkat, és persze magunkat is. Sokunk csak egy kellemetlen szituáció után teszi fel magának a kérdést, hogyan lehet ezt a helyzetet a legjobban kezelni.

A ZárDepo következő cikkében kifejtjük, hogy melyek azok a betörés, behatolás elleni utólag felszerelhető védelmi eszközök, amelyek valóban ajánlottak és megfelelő védelmet nyújtanak a problémára!

 

 

Biztonsági ajtólánc: olcsó és hatékony

A pandémia után, amikor sokunk visszatért munkahelyére, folyamatosan emelkedett a betörések száma, különösen a nagyvárosokban. Ezért biztonsági szakértők egyértelműen javasolják az utólagos behatolás elleni védelmi eszközök felszerelését. A nagyon sokféle biztonságtechnikai eszköz közül talán az egyik leghatékonyabb és költségkímélőbb megoldás a biztonsági ajtózár felszerelése.

 

Biztonsági ajtóláncot már pár ezer forintért beszerezhetünk, és a beszerelés is nagyon egyszerű. Amennyiben az ajtón nincs kukucskáló, segítségével akkor is résnyire ki tudjuk nyitni ajtónkat, hogy információt kapjunk arról ki is áll valójában az ajtónk előtt. A biztonsági ajtólánc segítségével tehát blokkolhatjuk a lakásunkba való belépést.

 

Miért van szükség biztonsági ajtóláncra?

Abban mindenki egyetért velünk, hogy nem kell mindenkinek, aki ajtónk előtt áll, bejutnia otthonunkba. Főleg az idősebb családtagjaink nincsenek biztonságban saját lakásukban, ha a lakótérbe a bejárati ajtón keresztül akadálytalanul be lehet lépni. Ha kinyitjuk az ajtót, a bűnözök ezt gyakran bűncselekményre való felhívásnak tekintik, ami több esetben nem csak rablást eredményez. Ennek megakadályozása érdekében a lakás ajtaját biztonsági ajtólánccal érdemes rögzítenünk.

 

Szereljünk fel biztonsági ajtóláncot!

A biztonsági ajtólánc felszerelése nagyon egyszerű, és nem igényel kézügyességet sem. Ez nem csak azt jelenti, hogy pár ezer forintért beszerezhetünk ajtóláncot, hanem a beszerelést sem kell szakemberre bíznunk, így az ilyen jellegű költségektől is mentesülünk. A felszerelést könnyedén megtehetjük saját magunk is.

 

A biztonsági ajtólánc felszereléséhez csak egy fúróra és egy csavarhúzóra lesz szükségünk. A biztonsági ajtózárak szinte mindegyikéhez tartozik szerelési útmutató, amely bemutatja a pontos folyamatot. A láncot úgy kell felszerelni, hogy a betörő ne tudja kézzel kinyitni azt, vagyis az ajtó láncának olyan rövidnek kell lennie, hogy ki tudjunk nézni anélkül, hogy valaki át tudja préselni magát ezen az ajtórésen, de még a kezét se tudja teljes mértékben betolni otthonunkba. Felszereléskor ügyeljünk arra, hogy az ajtóláncot olyan biztonságosan kell rögzítenünk a megfelelő csavarokkal, hogy az ajtólánc használata ellenére egy testes betörő se tudja nyers erővel kívülről benyomni az ajtót.

 

Tipp: Válasszunk kiváló anyagminőségű biztonsági ajtózárat, amellyel még jobban növelhetjük otthonunk biztonságát, mert az ajtóláncnak fontos követelményeknek kell megfelelnie. Vagyis az ajtólánc anyagának olyan tartósnak kell lennie, hogy azt kívülről szerszámmal ne lehessen elvágni.

 

A biztonsági ajtólánc elriasztja a betörőket

Az ajtóláncnak megvan az az előnye, hogy a tolvajok gyakran megszakítják a betörési kísérleteiket, mert több vesződség bejutni velük a lakásba. A biztonsági ajtólánc kiiktatása túl sok időt vesz igénybe, a lakásajtó feltörése pedig nagy zajjal jár, ami riaszthatja a szomszédokat.

 

Ügyeljünk arra, hogy a biztonsági ajtólánc könnyen kiakasztható legyen!

Csengetnek, de nem vár vendéget, látogatót? Ekkor egy biztonsági ajtólánc megfelelő védelmet kínál. Az ajtólánc lehetővé teszi, hogy először csak egy résnyire nyissuk ki a bejárati ajtót anélkül, hogy otthonunkba bárki be tudna lépni.

 

De mi történik akkor, ha más úton módon már bejutottak a bűnözők lakásunkba vagy esetleg tűz ütött ki a konyhában? Ebben a helyzetben az ajtóláncnak a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban nyithatónak kell lennie, hogy a veszélyhelyzetből való menekülés ne az ajtó előtt érjen véget. Ezért vásárláskor ügyeljünk arra, hogy az ajtólánc könnyen kiakasztható legyen. 

 

Használjunk biztonsági ajtóláncot a gyerekek érdekében

A modern és biztonságos ajtólánc azonban nemcsak a bejárati ajtón, hanem a saját életterünkben is biztonságot nyújthat. Akiknek vannak kisgyerekei, pontosan tudják, hogy gyermekeink mennyire kíváncsiak tudnak lenni. Gyakran a teraszajtón keresztül felügyelet nélkül kilépnek a kertbe vagy esetleg lemennek a pincébe.

 

Ennek elkerülése érdekében beltéri ajtónkra egyszerűen szereljünk fel biztonsági láncot, természetesen a gyermekeink számára elérhetetlen magasságban. Hasznos lehet azonban olyan változatot választani, amelyhez egy további retesz is tartozik. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy egy kisgyerek a kezét az ajtón maradt résbe bedugja, és kisujjai megsérülnek.

 

Hogyan helyezzünk fel biztonsági ajtóláncot az ajtólap megfúrása nélkül?

Mivel az ajtón és az ajtókereten a biztonsági ajtólánc csavarokkal van rögzítve, egy bérelt lakásban előfordulhat, hogy a tulajdonos nem támogatja ennek a lakásbiztonsági intézkedésnek a felszerelését. Ekkor mindig jó alternatíva a fúrás nélküli kilincsre akasztható biztonsági lánc, hogy továbbra is biztonságban tudjuk családunk.

 

A felszerelése során semmiképp sem kell az ajtólapot megfúrni, mivel a lánc végét a kilincsre kell akasztani. Azt pedig mi magunk eldönthetjük, hogy a lánc másik végét az ajtókeretre, vagy a keret mellé a falba fúrjuk fel. A kilincsre akasztható biztonsági lánc különösen alkalmas üvegbetétes vagy keskeny ajtókeretes ajtók esetén.

 

A biztonsági ajtólánc alternatívájaként szereljünk fel ajtóhatárolót

Az ajtóhatárolók lényegesen nagyobb védelmet nyújtanak. Az ajtólánchoz képest ezek a biztonsági eszközök lényegesen nagyobb mechanikai ellenállást biztosítanak, így valóban jobb védelmet is nyújtanak.

 

A biztonsági ajtóhatároló bejárati- és beltéri ajtókon egyaránt használható. Ez a biztonsági eszköz 2 részből áll, egy golyós és egy kampós részből. Az ajtólánctól annyiban különbözik, hogy sokkal robusztusabb és sokak szerint esztétikusabb is. Előnye, hogy az ajtóhatároló nyitása és zárása teljes mértékben hang nélkül történik. Ellenben az ajtólánc csörgő hangot ad, amely akár jelzésértékű is lehet a betörők számára, hogy a behatolással ebbe a lakásba nem érdemes próbálkozni. 

 

A ZárDepo összegzése a biztonsági ajtóláncokról

Akár gyermekbiztonsági eszközként, akár betörők elleni védelemként, mindenki, aki szeretné biztonságban tudni családját, értékeit, a biztonsági ajtólánc segítségével alacsony költséggel tud biztonságosabb otthont teremteni magának.

 

Az ajtólánc jó szolgálatot tehet akkor, ha odafigyelünk a lánc biztonságos rögzítésére és annak megfelelő hosszára. Amennyiben biztonsági lánc védi otthonunk, akkor bátran résnyire nyithatjuk idegenek előtt ajtónkat.

 

Ennek ellenére az ajtólánc védő hatása korlátozott! Ne feledjük, átfogó ajtóbiztonság csak további biztonsági elemek beépítésével lehetséges. Különösen ajánlott egy biztonsági ajtóhatároló beépítése, amely optimális biztonságot garantál.