Zárbetétek


Webáruházunk zárbetét kínálatában elsősorban a biztonságtechnikai termékek ágazatában egyik legnevesebb gyártó az ABUS termékeit forgalmazzuk, amely a lakásbiztonság területén a legismertebb és kimagasló előnnyel az első helyen jár. Ezen kívül kínálatunkban megtalálja Mul-T-Lock® zárbetéteket is. A Mul-T-Lock® az Assa Abloy csoport tagjaként, világszerte vezető szerepet játszik a biztonságtechnikai megoldások piacán. És természetesen forgalmazzuk a hazánban igencsak népszerű  ELZETT alapbiztonságot nyújtó zárbetéteit is. Igyekeztünk, hogy minden vásárlói igényt kielégítsünk, ezért a néhány ezer forintos alapbiztonságú zárbetétektől kezdve a középkategóriás, (általában lakásbejárati ajtókhoz használt) zárbetéteken át a legmagasabb biztonsági szintet nyújtó csúcskategóriás zárbetéteteket is megtalálja webáruházunk termékei között.Hogy megkönnyítsük a zárbetét kiválasztását minden kategóriában a zárbetéteket biztonsági szint szerint osztályoztuk egy 1-10-ig terjedő skálán. Mit jelent ez? Minél magasabb egy zárbetétnél biztonsági szint annál hatásosabb védelmet nyújt betörési kísérlet esetén vagyis több betörési módszernek ellenáll. Javaslatunk, hogy bejárati ajtóba minimum 6-os vagy ennél magasabb biztonsági szintű zárbetétet válasszon! Az 1-5-ös szintű zárbetéteket csak kertkapuk, garázsok, pinceajtók, közös társasházak bejáratához stb. ajánljuk.A zárbetétek típusai:Normál zárbetétek:

Minden olyan zárbetétet, melynek mindkét oldala mechanikusan kulccsal nyitható ebbe a kategóriába soroltunk. A típusok között az alapbiztonsági szintet nyújtó zárbetétektől kezdve a közepes védelmet nyújtó zárbetéteken át a legmagasabb védelmet nyújtó csúcskategóriás zárbetéteket is megtaláljuk.Gombos zárbetétek:

A gombos zárbetétek annyiban különböznek a normál zárbetétektől, hogy a belső oldalon kulcs helyett egy modern megjelenésű forgatógombbal tudjuk nyitni és zárni. A kényelmen felül a másik nagy előnyük, hogy nem lehetséges belül felejteni a kulcsot ezáltal kizárni magunkat a lakásból, ha a külső oldalon nincs kilincs. Gyárilag gombosra szerelt kivitelben a gyártók csak a leggyakoribb méreteket készítik el előre legyártva, azonban jó hírünk, hogy számos normál cilnderzárbetétet át tudunk alakítani gombos működtetésűre.Biztonsági kódkártyás zárbetétek (védett profilú kulcsos zárbetétek):

Vásárlóink többször keresnek kódkártyás zárbetétet, azzal a tudattal, hogy a kódkártyás zárbetétekhez kulcsot csak a kódkártya felmutatásával lehet másolni, tehát illetéktelen személyeknek nem. Azonban felhívnánk figyelmét, arra, hogy ha egy zárbetéthez egy kódkártyát is adnak, nem jelenti azt, hogy illetéktelen kulcsmásolás ellen védett (nem védett kulcsprofil)! Vannak olyan zárbetétek, melyeknél a kódkártya a kulcs utánrendelési lehetőségére szolgál (pl. összes kulcs elvesztése esetén), de kulcsmásolásnál nem kell felmutatni. Az ide kattintva» csak olyan zárbetétet talál, melynek kulcsai valóban másolásvédettek, tehát kulcs csak a kódkártya felmutatásával másolható, tehát illetéktelen személyeknek nem.Elektronikus zárbetétek:

Az elektronikus zárbetétek működtetéséhez nincs szükség kulcsra, nyitni és zárni egy tetszőlegesen beállítható számkombinációs kóddal lehetséges egy az ajtóra vagy az ajtó mellé felszerelhető vezérlőpanelen. Az elektronikus zárbetétekhez opcionálisan megvásárolható távirányító, vagy vezeték nélküli billentyűzet.Félbetétek:

Legtöbbször elektronikus kapcsolódobozokban és garázsajtókban találkozhatunk velük, ezeknek a zárbetéteknek csak az egyik oldala kulcsos nyitású, a másik oldalán csak egy rövid csonk található, amely a tolókavivőt tartja.Ovális zárbetétek:

Általában vékony (30 mm-es zártszelvénybe beszerelhető) portálzárakban találkozhatunk ezekkel típusokkal.Másodzárhoz való zárbetétek:

Kiegészítő védelemre szolgáló másodzárak és kívülről kulccsal nyitható elektromos zárak cserélhető alkatrészeit találjuk ebben kategóriában.Mivel bizonyos zárbetétek több típusba is besorolhatók, ezért hogy segítsük a könnyebb tájékozódást webáruházunkban ezek a zárbetétek több kategóriában is megtalálhatók.Több zárbetét azonos kulccsal:

Amennyiben több zárbetétet is szeretne vásárolni és azt is szeretné, hogy ugyanazzal a kulccsal legyenek nyithatók, akkor webáruházunkon keresztül van lehetőség ABUS D6PS, ABUS D10, ABUS 15, ABUS Zolit 2000, ABUS Bravus 2000, Mul-T-Lock 7x7 Break Secure, Mul-T-Lock Integrator Break Secure zárbetéteteket rendelni azonos zárlattal. Az egyforma kulcsos zárbetétekről további információt a "Több zárbetét azonos kulccsal" kategóriában megtalál, melyet ide kattintva megtekinthet.A zárbetétek biztonsági funkciói:Letapogatás ellenni védelem:


A letapogatás ellen védett zárbetétek belső hengerében a kulcsot fogadó csatorna profilja úgy van kialakítva, hogy megnehezíti a zárfésüléses vagy más néven manipulációs nyitási módszereket.

 

Fúrás elleni védelem:
 
A zárbetét testébe és a hengerébe edzett acél csapokat és más alkatrészeket építenek be, ennek köszönhetően nem, vagy csak nagyon nehezen lehetséges a zárbetétet megfúrni, tehát a fúrásos támadással szemben sokkal ellenállóbb így a nyitásra fordítandó időt nagy mértékben megnöveli.
 
Magkihúzás elleni védelem:
 

A magkihúzásos nyitásnál egy speciálisan erre a célra kifejlesztett szerszámmal a zárbetét belső hengerét kitépik. A magkihúzás elleni védelemmel ellátott zárbetéteknél a cilinderzár belsejébe edzett acél alkatrészeket építenek be, ezáltal a belső hengert nem, vagy csak nagyon nehezen lehetséges kitépni.

 

Törés elleni védelem:

 

Kiemelten fontos védelmi funció, mivel a Magyarországon a legelterjedtebb nyitási módszer, ennek oka, hogy viszonylag gyorsan elvégezhető és nem jár nagy zajjal ez a nyitási technika.  A törésvédelemre kétféle módszert fejlesztettek ki a zárbetét gyártók. Az egyik fajta  törésvédelmi megoldásnál a zárbetétek  testét egy nagyon erős edzett acélhídra építik fel ezáltal a zártörést nagyon megnehezíti. A másik megoldás, hogy a tolókavivő előtt néhány cm-el meggyengítik a zárbetétet teljes szerkezetét, így a zárbetét eltörése estén a test középső része ép marad, így tolókavivő továbbra sem lesz hozzáférhető.

 

Kulcsütéses nyitás elleni védelem:

 

Bumping key vagy közismertebb nevén kulcsütéses nyitási módszer elleni védelemmel ellátott zárbetéteknél a testbe speciálisan kialakított csapok és rugók vannak beépítve és bizonyos típusoknál mágneses alkatrészek is, amelyek nagyon megnehezítik az ezzel a módszerrel történő feltörést.

 

Kulcsmásolás elleni védelem:

 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a zárbetéthez tartozó kulcsot nem lehet másoltatni, hanem azt, hogy a kulcs szabadalmilag védett profilú.  Kulcsot másoltatni, vagy kódkártya alapján rendelni az ilyen zárbetétekhez csak a mellékelt kódkártya bemutatásával lehetséges a gyártó szerződött partnereinél, tehát illetéktelen személyeknek nem.

 

A zárbetétek egyéb funkciói:

 

Vészfunkció:

 

A vészfunkció, vagy más néven pánikfunkciós zárbetétek akkor is nyithatók ez egyik oldalról, ha a zárbetét másik felén benne van egy másik kulcs.

 

További információ a zárbetétekről:

 

Mit nevezünk zárbetétnek?

Zárbetétnek (más néven: hengerzárbetét, cilinderbetét) hívjuk az ajtónak azt a részét, ahova bedugjuk a kulcsot. Azonban nem összekeverendő a zárral vagy a zártesttel: ezek azok az alkatrészek, amiket a zárbetét működtet, és ezek felelnek a zárásért is.

 

Milyen zárbetét típusok közül lehet válogatni?

A zárbetétek több szempont szerint is csoportosíthatók:

  • Zárbetétek kulcsnyílás alapján. Eszerint megkülönböztethetünk horizontális és vertikális szerkezeteket. Horizontális, ha a kulcs először függőlegesen kerül bele a nyílásba és vertikális, ha vízszintesen. Az utóbbit pontfuratos kulccsal rendelkező zárbetétnek is szokás nevezni, amely magasabb biztonsági szintet tud nyújtani kialakításának köszönhetően. A fogazott kulcsos hengerzárbetétekhez képest például több betörésmód ellen tud védelmet nyújtani.
  • A zárbetétek anyaga. A gyártásnál felhasznált anyagok között találkozhatunk réz, nikkel, króm, és újezüst zárbetétekkel is. Utóbbi a réz, a nikkel, és a cink ötvözete.
  • A zárbetétek biztonsági szintjei.  A legegyszerűbb cilinderbetétek nem nyújtanak sok védelmet az esetleges betörések ellen, de olyan többcsapos, lamellás zárbetétek közül is válogathatunk, amelyek fúrás, letapogatás, maghúzás, és törés esetén is képesek helytállni.
  • A zárbetétek alakja. A zárbetétek fajtáit még alakjuk szerint is csoportosíthatjuk. A hazánkban (és a legtöbb európai országban) leginkább elterjedt kialakítást „europrofil” néven tartják számon. Ovális alakú skandináv, és kerek amerikai hengerzárbetétek is léteznek, de ezek Magyarországon olyan ritkák, mint a fehér holló.

 

Miben különböznek a zárak és zárbetétek?

Ahogyan azt az előbb is írtuk, nem szabad összekeverni a zárbetétet magával a zárral. A zár felel a nyitás és a zárás műveletéért, tehát amikor az ajtó kilincsét lenyomjuk, akkor a zárnyelv dolgozik, ami kinyitja az ajtót. A zárak fajtái leginkább két fő csoportba sorolhatók:

  • Kulcsos zár: amikor a kulcs a zár tartozéka.
  • Cilinderes zár: amikor olyan alakú nyílás található a záron, amelybe beleillik egy cilinderbetét. Habár külön is lehet vásárolni cilinderes zárat meg cilinderbetétet, csak együtt van értelme a használatuknak a hétköznapokban.

 

Hogyan végezhető el egy zárbetét karbantartása?

Rendeltetésszerű használat esetén nincs szükség egy zárbetét karbantartására, amennyiben zárt, időjárási viszonyoktól védett helyen használjuk. Fontos még azt is fejben tartanunk, hogy egy zárbetétet olajozni vagy zsírozni szigorúan tilos!

Habár ritka, de előfordulhat, hogy a zárbetét „kiszárad”, például amikor huzamosabb ideig egy poros, száraz helyen tartjuk vagy használjuk a zárbetétet . A nem megfelelő használat jeleit könnyű észrevenni: ilyenkor a kulcsot nehezebben tudjuk a nyílásba dugni, és csak akadozva tudjuk azt elforgatni, még nyitott ajtó esetén is. Ilyen esetekben egy több helyen is beszerezhető, széleskörű célokra alkalmazható WD-40, vagy ABUS PS88 kenőanyaggal saját magunk is elvégezhetjük a zárbetét karbantartását. Amennyiben viszont még az előbb említett tüneteknél is komolyabb problémákat észlelünk, akkor nagy eséllyel már nem a zárbetét kiszáradása a gond, és érdemes szakemberhez fordulnunk.

 

Melyek a legfontosabb zárbetét alkatrészek?

A csapok a zárbetét legfontosabb alkatrészei közé tartoznak. Olyan apró, legtöbbször rézből vagy acélból készült alkotórészekről van szó, amelyek a zárbetét belsejében találhatók. Afféle biztonsági őrként működnek, mivel ők felelnek a hengerzárbetétekhez tartozó kulcsok azonosításáért: amennyiben a megfelelő kulcs kerül a nyílásba, akkor engedélyezik a kulcs elforítását, vagyis a nyitás műveletét.

Számuk zárbetétenként eltérő lehet. Tulajdonképpen minél több a csapok száma, annál nagyobb biztonságot tudnak nyújtani: egy magas csapszámmal rendelkező darabnál több kulcsvariáció hozható létre, és betörési próbálkozásoknál a csapokat is sokkal nehezebb manipulálni. Az egyszerűbb zárbetéteknél általában oldalanként öt csap található, a prémium kategóriás betéteknél ez a szám oldalanként lehet hat, tíz, de akár tizenhárom is. Az ilyen daraboknál ráadásul nem csak a henger alatt, hanem annak oldalán és tetején is lehetnek csapok, amelyek így több oldalról képesek letapogatni a beérkező kulcsot. Ezek az úgynevezett oldal, vagy passzív csapos hengerzárbetétek, amelyekből főkulcsos rendszer is biztonságosabban készíthető el.

 

Mit értünk másolásvédett zárbetét, illetve biztonsági kódkártyás zárbetét alatt?

Tulajdonképpen a legtöbb gyártó által alkalmazott biztonsági eljárásról van szó, amely a törvényen kívüli kulcsmásolást hivatott megakadályozni. Amennyiben az általunk vásárolt zárbetét is ilyen védelemben részesült, akkor a dobozában olyan kódkártyát találunk majd, amelyen egy sorszámot fogunk látni. Ha bármikor szeretnénk ehhez a zárbetéthez kulcsot másoltatni, akkor erre a kódkártyára mindenképp szükségünk lesz, mivel ennek hiányában a kulcsmásolást meg fogják tagadni. Ezért érdemes olyan helyen őrizni ezt a kódkártyát, ahol biztonságban van, és nem felejtjük el, hogy hova tettük. Hagsúlyozzuk, hogy nem minden kódkártyával mellékelt zárbetét kulcsai másolásvédettek.

A kulcsmásolás helyszíne a zárbetét típusán is múlik. Ez lehet a gyártó által meghatározott kulcsmásoló, az adott zárbetét forgalmazója, de akár olyan biztonsági hengerzárbetéttel is találkozhatunk, amelyhez csak a gyárban másolnak le kulcsot.

 

Milyen termékeket lehet kapni a Zárdepo zárbetét webáruházában?

Mivel igyekszünk eleget tenni a vevőink különböző igényeinek, zárbetét webáruházunkban több gyártó termékeit is forgalmazzuk. Az alap biztonságot nyújtó, egyszerűbb zárbetétektől kezdve, a közép-kategóriás darabokon át egészen a maximális biztonságot nyújtó, prémium hengerzárbetétekig mindent megtalál nálunk. Bőséges választékunkból így mindenki kiválaszthatja saját szempontjai szerint, hogy melyik darab felel meg legjobban a céljainak. Mivel manapság ezek a termékek kiemelkedett szerepet kapnak a különböző értékek védelmében, ezért mind üzletünkben, mind webáruházunkban különféle zárbetét méretek közül lehet válogatni. Ezenfelül pedig kulcsmásolással, azonos zárlattal, és gombos működtetéssel is megvásárolhatók a nálunk kapható zárbetétek.

Az általunk forgalmazott zárbetét márkák között megtalálható az ABUS, a Mul-T-Lock, az Elzett és az Anbo.