Blog

Zárjavítás otthon, avagy belevágjak-e egyedül?

2023.03.02 12:22

A zárbetét láttán a betörő gyorsan eldönti, hogy érdemes-e bajlódnia vele, vagy inkább egy házzal továbbáll. Amennyiben saját és családunk biztonságáról van szó, mindenképpen kérjük ki szakember véleményét, és csak olyan javításokat, zárcseréket végezzünk, amelyeket maximális tökéletességgel el tudunk végezni. Ha nem vagyunk biztos valamiben, akkor ne javítsuk saját magunk az ajtózárat, mert a zár egy rendkívül összetett biztonsági szerkezet, amely nem tolerálja a legapróbb hibát sem.

 

 

Tipp: Vizsgálja meg bejárati ajtaja biztonsági zárát. A zárbetét nem nyúlhat ki három milliméternél nagyobb mértékben a zárszerkezetéből. Miért fontos ez? Egyrészt mert ezzel megkönnyítjük a betörők dolgát, másrészt ebben az esetben a biztosító nem fizeti meg a kárt. A kiálló zárbetétet könnyebb kiszerelni a helyéről.

 

Az ajtózár beragadt, ez lehet az oka

Mi sem bosszantóbb, mint amikor egy fárasztó nap után hazaérünk, és a kulcs nem forog a zárban. Szinte mindenki volt már hasonló helyzetben és ismeri ezt az érzést. De miért szorulnak a zárak? Mutatjuk a lehetséges okokat:

 

  • Az ajtó típusa nem megfelelő

A faajtók különösen hajlamosak arra, hogy megvetemednek, és ilyenkor a zár is szorul. Reggel, párás hideg idő van, délután pedig pont a bejárati ajtóra süt a nap. A hőmérséklet ingadozások hatására a fa, mint anyag megvetemedik, ez viszont minimális elmozdulást okoz a zár mechanikájában, és a kulcsot már nem lehet megfelelően elfordítani.

 

  • Olaj a zárszerkezetben

Minden ajtózárat időnként meg kell olajozni. Ennek hiánya vagy a túlzott olajozás, minden esetben problémákat okozhat a zárszerkezet belsejében. A szennyeződés és a por az olajjal vegyülve iszapot képez, amely megnehezíti a zár működését, és a kulcs már nem illeszkedik megfelelően a zárba, és az ajtózár szorul.

 

  • A kulcs elhajlik

A kulcsoknak sokat kell kibírniuk. Az évekig tartó használat miatt a fém a zárban a rengeteg használat során meghajlik, beszorul. Vagy olyan új kulcsot használunk, amelyet nem kellő gondossággal állítottak elő. Ezért nem illeszkedik pontosan a zárhengerbe, és problémákat okoz nyitáskor.

 

  • Eltörött a rugó a zárban

Bizonyos esetekben a probléma a zár belsejében keresendő, például a rugók azok, amik meghibásodnak, eltörnek. Így a zár belsejében lévő mozgási energia nem kerül továbbításra, ezáltal az ajtó zárva marad.

 

Mielőtt azonban tárcsáznánk a lakatos telefonszámát, nézzük meg, hogy magunk is meg tudjuk-e javítani a hibát. Összegyűjtöttünk Önnek 5 bevált tippet, amelyek segíthetnek vészhelyzetben.

 

5 jó tanács, hogy hogyan javítsuk meg az ajtózárat magunk

Az ajtózárak nap mint nap nagy igénybevételnek vannak kitéve. Így nem ritka, hogy néha akad vagy szorul bennük a kulcs. De nem kell azonnal szakembert hívnunk. Öt hasznos tippet gyűjtöttünk össze, amelyeket akkor alkalmazhatunk, ha az ajtózár ismét beragad. Főleg hétvégén vagy késő este a lakatosok komoly felárat számolnak fel szolgáltatásukért. Hasznos tehát, ha saját magunk is megpróbálunk néhány egyszerű tippet, mielőtt a szakembernek kell beavatkoznia.

 

Tipp: Soha ne fordítsuk el a kulcsot erővel! Mert legrosszabb esetben eltörik, és ennek hatására nem kerülhetjük el az ajtózár teljes cseréjét.

 

  1.  Próbáljuk érzéssel mozgatni a kulcsot

Az első és legfontosabb, hogy ha szorul a kulcs, akkor is próbáljuk érzéssel mozgatni a zárat. Előfordul, hogy ilyenkor feszültebbek vagyunk, de meg kell próbálni higgadtan kezelni a helyzetet. Főleg faajtóknál gyakori a vetemedés, így egy kis odafigyelés és egy finom mozdulatsokat segíthet. Nyitás közben próbálja meg enyhén maga felé meghúzni a kilincset, majd finoman nyomja be az ajtót a keretbe. Ez feloldja a zárban lévő rövid időre felgyülemlett feszültséget. Az ajtólap megemelése vagy néhány enyhe koppintás az ajtólapon szintén segíthet.

 

  1. Olajozzuk meg a zárat, de érzéssel

Minden mechanikus eszköz karbantartást igényel. A bejárati ajtózárak különösen veszélyeztettek, hiszen közvetlenül vannak kitéve az időjárás viszontagságainak, és ez gyakran problémákat okoz. Az eső és a páratartalom szó szerint kimossa a zárból a zsírt. Ezért a kenőolaj hiánya is gyakori oka az ajtózár szorulásának. A megfelelő olajozó spray-kel a kenőanyagot közvetlenül a zárszerkezet belsejébe permetezhetjük. Ezenkívül kenjünk meg egy kis olajjal a kulcsot is. Ha gond nélkül újra ki tudjuk nyitni a zárat, a biztonság kedvéért forgassuk el néhányszor előre-hátra a kulcsot az ajtózárban, hogy a kenőolaj jobban átjárja a zárszerkezet belsejét.

 

  1. Távolítsuk el rendszeresen a szennyeződéseket

A zár rendszeres olajozása azonban problémákat is okozhat, mert a zsír magához vonzza a szennyeződéseket és a port. Ennek eredményeként a kulcs már nem illeszkedik pontosan a zárba, és többé nem tudjuk kinyitni az ajtót. Egy kiegyenesített gémkapoccsal eltávolíthatjuk az esetlegesen a zárban megakadt szennyeződéseket. Alternatív megoldásként a permetező tisztítószerek is megfelelőek, amelyek minden zsíros lerakódást és szennyeződést kifújnak, kitakarítanak a zárból. Hogyan működik? Egyszerűen irányítsuk a spray fúvókáját közvetlenül a zárba, és várjuk meg, amíg a szennyeződés kifolyik.

 

  1. Ellenőrizzük, hogy a kulcs fogazata tökéletes

Néha nem a zár, hanem a kulcs a hiba forrása, amiért az ajtót már nem tudjuk kinyitni. Ezért ellenőriznünk kell, hogy a kulcs tökéletes állapotban van. Ehhez helyezzük a kulcsot egy sima felületre, például egy A/4-es lapra. Így tökéletesen látni fogjuk, hogy a kulcsunk 100 százalékos állapotban van-e, vagy esetleg hiányzik belőle egy-két darab. Ebben az esetben a pótkulcs lesz a megoldás, amellyel az ajtónk tökéletesen nyílik.

 

  1. Az ajtózár a hibás

Ha a fenti tippek egyike sem segít, valószínűleg a zár a hibás. A törött rugó okozhatja az ajtózár beragadását. Ha van kéznél, és meg is vannak a szükséges szerszámok, a zárat saját magunk is kiszedhetjük, és esetleg meg is javíthatjuk. De mi inkább azt javasoljuk, hogy vegyünk egy új zárat, főleg, ha a korábbi szerkezetet évekkel ezelőtt vásároltuk.Ekkor érdemes egy újabb, biztonságosabb ajtózárba beruházni. Ebben az esetben mindenképp kérjük ki szakember véleményét.

 

A zárjavítást csak akkor végezzük magunk, ha biztosak vagyunk a tökéletes megoldásban

A beragadtajtózárak olyan bosszúságot okoznak, amelyeket nem látunk előre, természetesen vannak jelei, amire oda kell figyelni, például a kulcs már enyhén szorul. Ne feledjük, a biztonságos zár a nyugodt, otthonos érzés előfeltétele. Ha rendelkezünk a szükséges kézügyességgel, szerszámokkal akkor rövid időn belül saját magunk is el tudjuk végezni az apróbb javításokat, vagy akár a zárat is ki tudjuk cserélni. Ezzel megtakaríthatjuk a lakatos munkadíját. Ha azonban bizonytalanok vagyunk, ne saját magunk cseréljük ki zárat, hanem kérjük szakember segítségét. Akár magunk, akár szakemberrel javíttatjuk meg a zárat, ügyeljünk arra, hogy minden esetben az optimális betörésvédelem legyen a legfontosabb szempont.