Blog

Wc fordítós zár: előnyök és hátrányok

2023.03.02 13:42

A kiváló minőségű ajtózárak nagyobb biztonságot és jobb betörésvédelmet biztosítanak. De van olyan beltéri ajtózár, amelynek nem elsősorban a biztonság az, ami az elsődleges feladata. De milyen beltéri ajtózárak léteznek?

Az egyik legismertebb a hagyományos tollas kulccsal záródó beltéri ajtózár. Ezt az ajtózárat olyan beltéri ajtókhoz használjuk, ahol nem okoz gondot, ha a beltéri ajtók egymás kulcsával zárhatók, például a szobaajtó, konyhaajtók. Ezeket az ajtózárakat BB zárnak is nevezzük.

 

Amennyiben a beltéri ajtóinkat különböző kulcsokkal szeretnénk zárni, akkor PZ zárra lesz szükségünk. Ezekkel a zárakkal a biztonságra helyezzük a hangsúlyt. Ezeket a zárakat elsősorban irodaházakban, kereskedelmi egységekben használjuk. Ezen zártípus esetén használhatunk akár mesterkulcsos rendszert is, ahol egy központi kulcs, például a takarító személyzetnél lévő kulcs minden ajtót nyit, de a kollégák nem tudnak bejutni egymás irodáiba. Ezenkívül beltéri ajtók esetén vannak még a wc fordítós zárak.

 

Amit a wc zárakról tudni érdemes

Ahogy már korábban is említettük ezek az egyszerű ajtózárak beltéri ajtókhoz használatosak. Általában két lyuk van rajtuk: a felső az ajtókilincs számára lett kialakítva, alatta a pedig a gombos rész található. Az ajtó mindkét oldalán egy forgó gomb található, amely vagy kör- vagy négyzet alakú rozettában ül. A fürdőszoba vagy wc fordítós zár esetén nincs szükség kulcsra. Vészhelyzet esetére az ajtó külsején egy kisebb bemélyedés található a vészhelyzeti, pénzérmével vagy csavarhúzóval történő nyitáshoz. Vannak olyan változatok, amelyek elfordításakor egy piros vagy zöld színű kijelző jelenik meg, ez alapján látható, hogy az ajtó belülről zárva van-e vagy sem. Ennek köszönhetően a foglalt vagy szabad jelzéssel ellátott a wc fordítós zár különösen alkalmas vendég vagy nyilvános vécékbe. Ezért az úgynevezetett wc-zárat foglaltságjelző gombos hengerzárnak is nevezik, és 90 fokos záráshatárolóval rendelkezik.

 

A wc zárak biztonságot nyújtanak, de nem a betörők ellen

A hagyományos ajtózárak, amelyeket otthonunk beltéri ajtajaiba szerelünk be, a wc ajtókhoz, fürdőszoba ajtókhoz nem praktikusak. Ezek a klasszikus, kulccsal nyitható zárak veszélyessé válhatnak, ha kisgyerekek vagy idősek szobájukba véletlenül bezárkóznak. Ha belülről lezártuk ezeket az ajtókat, akkor kívülről senki sem jut be anélkül, hogy a zárban vagy az ajtóban ne kellene kárt okozni. Különösen a gyerekeknek van gyakran problémájuk az ajtó kinyitásával. Miért van szükség a wc-zárak alkalmazására? Mert sajnos gyakran megtörténik, hogy egy idős hozzátartozónk elesik a fürdőszobában, vagy akár el is ájul, és a mentők nem tudnak bejutni a helyiségbe. De az is előfordul, hogy a nagy sietség közepette beletörjük a kulcsot a zárba, és emiatt úgymond szobafogságra kényszerülünk, legalábbis egy időre. Ezért a wc ajtókhoz olyan zárra van szükség, amely nem kulccsal nyitható, zárható, hanem egy úgynevezett fordítós zárral.

 

A különleges megjelenésű kulcslyuk nélküli beltéri ajtók

Manapság egyre népszerűbbek a zár nélküli beltéri ajtók, mert különösen elegánsak és modernek. Ráadásul a fürdőszobába nyíló ajtókon kívül sok beltéri ajtó szintén ritkán van bezárva, ezért a kulcslyuk gyakran feleslegessé válik. Ennek okán az ajtón két lyuk helyett csak egy van, az is a kilincs számára van fenntartva. Viszont ezeket az ajtókat nem szabad összekeverni a wc ajtókkal, hiszen ezeket az ajtókat nem tudjuk zárni.

Figyelem: A zár nélküli beltéri ajtókat az ajtógyártók általában egyedi gyártású termékként kínálják. Amennyiben ragaszkodunk a gyártóhoz akkor igény esetén érdemes időben megrendelnünk az ilyen jellegű beltéri ajtókat. Ez a változat azonban egyre népszerűbb, ezért vannak olyan gyártók, amelyek már ezeket az ajtókat is a választékuk állandó tagjaként kínálják.

 

Miért nevezik a wc zárat kényelmi zárnak is?

A kényelmi zárat a rendszeresen zárandó helyiségek gyorsabb, egyszerűbb nyitására találták ki. Továbbá ideális megoldás a bereteszelt beltéri ajtók gyors és egyszerű kinyitására, amennyiben azt a vészhelyzet indokolja. De idős nagyszülők szobáiba is tökéletesen alkalmas ez a zártípus.  Ezért a szakemberek a kényelmi záras kilincseket nemcsak wc-kre, mosdókra, hanem gyerekszobákra és más beltéri ajtókra is javasolják. Ne feledjük, szinte minden beltéri ajtózárnak van kényelmi záras kivitele is.

 

A wc zárak hátrányai

A bevésőzár egy különösen biztonságos zártípus, amelyet számos ajtóban használunk. Ezt a zárat nagyon nehéz feltörni, mert van néhány biztonsági funkciója, amelyek az egyik legjobb zárrendszerré teszik. Maga a zár mechanizmusa nagyon erős, nagy erőt is kibírnak, mielőtt eltörnének. Így amennyiben ez a zártípus valami oknál fogva elromlik, akkor annak javítása, csak az ajtólap megbontásával lehetséges.

 

A wc zárak karbantartása

Minden mechanikus eszköz karbantartást igényel, nincs ez másképp a wc fordítós zárak esetén sem. Mivel ezek a zárak a beltéri ajtózárak családjába tartoznak, így az időjárás viszontagságainak nincsenek kitéve. De ez nem jelenti azt, hogy nem kell őket karbantartani. Ezért időnként ezeket a zárakat is meg kell olajozni, de mint más zárakat ezeket is érzéssel kell befújni olajozó spray-vel. Ne feledjük a kenőolaj hiánya is gyakori oka az ajtózár szorulásának. A wc zárak esetén is a megfelelő olajozó spray-kel a kenőanyagot közvetlenül a zárszerkezet belsejébe kell permetezni, de figyeljünk mert ebben az esetben nincs kulcslyuk. A biztonság kedvéért forgassuk el néhányszor előre-hátra a zárat a forgató gomb segítségével, hogy a kenőolaj jobban átjárja a zárszerkezet belsejét.

 

A wc ajtózár cseréje

Mikor a wc ajtózáron a karbantartás már nem segít, ekkor az egyetlen célravezető megoldás a zárcsere. Ügyeljünk arra, hogy méretében ugyanolyat zárat vásároljunk. Annak érdekében, hogy a wc ajtózárak ismét zökkenőmentesen nyithatók és zárhatók legyenek, elmagyarázzuk Önnek, hogyan cserélheti ki egyszerűen ennek a beltéri ajtónak a zárját.

A wc zár cseréje rendkívül egyszerű, és alig vesz igénybe több időt, mint egy csap felszerelése.

 

  • Először a bevésőzárak számára kialakított zárszerkezetet helyezzük a wc ajtóba, akárcsak egy hagyományos bevésőzárat.
  • Ezután a zárat zárt helyzetbe állítjuk, és így az ajtó külső oldalán a piros jelzés jelenik meg.
  • Ezután a belső rozettát, majd aztán a külső rozettát is csavarral rögzítjük.
  • Végezetül pedig a zárszerkezet rögzítőcsavarjait a helyére illesztjük és csavarhúzó segítségével megfelelően meghúzzuk.

 

Amennyiben a beltéri ajtóba zárbetéttel rendelkező zárat szereltünk be, akkor egy mindkét oldalán forgó gombbal rendelkező zárbetét segítségével később könnyen átalakíthatjuk wc-ajtózárrá. És mindezt anélkül tudjuk megtenni, hogy ne kellene kicserélnünk a teljes zárszerkezetet!