Blog

Mit tegyek, ha lötyög a kilincs?

2023.06.05 10:59

Mindenki tudja, hogy a lötyögő ajtókilincs milyen idegesítő is tud lenni. Ebben az esetben mindig az az érzésünk, hogy az ajtó nem záródik rendesen, és úgy gondoljuk, hogy még egyszer vissza kell lépnünk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy valóban becsuktuk, bezártuk az ajtót. Ez önmagában véve egy megérzés csupán, minden technikai háttér nélkül, de nem kellemes.

A ZárDepo következő cikkében kifejtjük, hogy orvosolható gyorsan ez a probléma!

 

Mit tegyünk, ha a beltéri ajtókilincs már nem ül biztosan a helyén?

Ha az ajtókilincs lötyög, valószínű nincs más teendőnk, mint, hogy az ajtón meg kell húznunk a megfelelő csavarokat. Ha azonban a csavarok feszesen meg vannak húzva, akkor a zár belsejében lévő rugót kell kicserélni.

De amennyire könnyűnek tűnik ez a feladat, annyira bonyolult is lehet. Mert a lötyögő ajtókilincsnek több oka is lehet, amelyekre különböző javítási megoldások léteznek:

  • a cilinder laza
  • az ajtókilincs nincs megfelelően rögzítve
  • a fogantyút rögzítő csavar meglazult

A javításhoz nem lesz szükségünk sok szerszámra, elegendő egy vagy több csavarhúzó, egy sima és egy csillagcsavarhúzó, valamint egy imbuszkulcs.

 

A rozetta, cilinder meglazult, ez okozza a kilincs lötyögését

A vasalatot csavarokkal kell rögzítenünk az ajtólaphoz. Ne feledjük, ez azokra a vasalatokra is vonatkozik, ahol nem látható a csavar. Ebben az esetben egy díszburkolat helyezkedik el a valódi rögzítést biztosító vasalat felett. Sajnos idővel a rögzítő csavarok meglazulhatnak. Aztán már lötyög is az ajtókilincs. A probléma megoldásához egyszerűen húzza meg újra a csavarokat. Előfordulhat, hogy el kell távolítania a rozetta vagy a cilinder felső részét, mielőtt hozzáférne a csavarokhoz.

 

Az ajtókilincs meglazult, talán a rugó lehet az oka

Amennyiben a kilincsnek nincs feszessége, akkor lazán lóg. Így nem lötyög ide-oda, de már nem is áll egyenesen saját erejéből. Ebben az esetben el kell távolítanunk az ajtókilincset, és szét kell szerelnünk a zárat. A belsejében egy erős rugó található, amely visszahelyezi a kilincset az eredeti helyére. Ha a rugó eltört, vásároljunk újat és szereljük be. Ez várhatóan megoldja a problémát.

 

A kilincs rögzítő csavarja meglazult

Azt mindenki tudja, hogy amikor becsukjuk az ajtót, és hirtelen a kezünkben marad a kilincs, hogy azt vissza kell csavaroznunk. Sok esetben viszont nem teszünk mást, mint visszahelyezzük azt a helyére, és boldogan vesszük tudomásul, hogy újra működik. Amíg be nem nyit a következő gyanútlan családtagunk, kollégánk és be nem csukja ő is az ajtót, és ő is a kezében fogja tartani a kilincset, hiszen magától ez a probléma nem oldódik meg.

 

Ne feledjük, a kilincs az ajtó egyik legfontosabb alkatrésze, de viszonylag egyszerű felszerelni, működtetni és javítani. Az ajtókon lévő fogantyúk az ajtón áthaladó négyzetes formájú kilincstengelyre ülnek fel. A négyzet alakú tengely hatására az ajtóretesz elmozdul, és kinyitjuk vagy bezárjuk az ajtót. Az ajtókilincset a négyszögletű kilincstengelyhez egy úgynevezett hernyócsavarral, egy kis imbuszcsavarral rögzítjük. Csak egy megfelelő méretű imbuszkulcsra van szükség ennek a csavarnak a rögzítéséhez.

 

Ha az ajtókilincs és a vasalat, amely lehet hosszúcím vagyis hosszúkás cilinder vagy rozetta is, már rögzítésre került, azaz a kilincs a négyzetes kilincstengelyen ül, akkor csak a csavarokat kell meghúznunk. Ezeket a csavarokat az óramutató járásával megegyező irányba kell meghúzni.

 

Javaslat: ne húzzuk túl ezeket az apró csavarokat. Mert a menet, amelyben a hernyócsavar ül, meglehetősen érzékeny. Ha hosszabb ideig erővel forgatjuk, előfordulhat, hogy a csavar végül átfordul, és a menet megsérül. Mi ilyenkor a teendő? Ebben az esetben nagyobb menetet kell fúrnunk, és új csavart kell beszereznünk, valamint behelyeznünk. De amennyiben nem erővel szeretnénk a helyzetet orvosolni, akkor ez a folyamat könnyen elkerülhető.

 

Mi a teendő, ha az ajtókilincset nem tudjuk megfelelően rögzíteni?

Ha meghúztuk a hernyócsavart, de az ajtókilincs még mindig lötyög, akkor a kilincstengely, amelyre az ajtókilincset rögzítettük, hornyot kapott. Ilyesmi megtörténhet, ha az ajtókilincset a hernyócsavar meglazítása nélkül, azaz komoly erőbehatással távolítottuk el.

 

Miért olyan nagy gond ez? Mert ebben az esetben megsérült a kilincstengely. Ha ez a helyzet, nem igazán tudunk mit tenni, csak cserélni tudjuk ezt az alkatrészt. Mivel a kilincstengelyek szabványos méretűek, és a ZárDepo szaküzletbenkönnyen megvásárolhatók, ezért nincs más hátra, mint a beszerzés. Ezután mindkét oldalon távolítsuk el a régi ajtókilincset, és helyezzük be az új kilincstengelyt. Ha ez megtörtént már csak a kilincseket kell mindkét oldalon visszacsavarozni a helyére, de ha lehet, most érzéssel tegyük mindezt.

 

A bejárati ajtókilincs lötyög, mi ebben az esetben a teendő?

A bejárati ajtón lévő kilincsek nem mindegyike van csavarral rögzítve. Mert az ajtókilincs amelyik a bejárati ajtó külső felületén található, az fixen van rögzítve a kilincstengelyhez. Pontosan ez akadályozza meg azt, hogy az illetéktelen behatolók könnyedén leszerelhessék. Így kívülről nem lehet eltávolítani ezeket a kilincseket és így a betörők nem tudnak könnyedén bejutni lakásunkba.

 

Például vannak olyan kilincsek, amelyek nem kapcsolódnak a zárszerkezethez, hanem csak az ajtólaphoz vannak rögzítve. Amennyiben a bejárati ajtón lévő kilincsünk lötyög, és a kilincstengely a felelős ezért a problémáért, akkor sajnos a kilincset is cserélnünk kell, hiszen a tengely össze van hegesztve a kilincs külső részével. Ez csak abban az esetben nem igaz, ha a kilincs fixen az ajtólaphoz van rögzítve.

 

Ügyeljünk a kilincstengely hosszúságára

Otthonunk biztonsága érdekében lehetőleg minél nagyobb fokú védelmet kínáló kilincsekre van szükség, ezért az nem megengedett, hogy a beltéri ajtónkban lötyögjön a fogantyú. Ebben az esetben meg kell vizsgálnunk, hogy a bejárati ajtónk hosszúcímes cilinderrel vagy rozettás kilinccsel van szerelve.

 

A hosszúcímes ajtókilincs esetén egy hosszabb cilinder van a bejárati ajtólapon, s ezen ül a kilincs. Alul helyezkedik el a furat, amelyet a zárbetét vagy a kulcslyuk számára alakított ki a gyártó. Fontos, hogy ebben az esetben ügyelnünk kell a kilincstengely hosszúságára is, mert ezek rengeteg méretben kaphatók. Fontos, hogy a megfelelőt válasszuk, mert csak abban az esetben fog a bejárati ajtónkba kilincsünk tökéletesen illeszkedni.

 

A bejárati ajtókilincs javításának menete

Amennyiben bejárati ajtónkon rozettás kilincs található, akkor kettő cilinder van rajta. Egy a kilincs körül, a másik pedig a zárt öleli körbe, pontosabban a zárbetét vagy a kulcslyuk körül helyezkedik el. Ha lötyög a kilincs, a javítás ebben az esetben is nagyon egyszerű. A bejárati ajtólap belső felén kell meghúznunk vagy meglazítani a csavarokat. Amennyiben a hernyócsavar meghúzása nem oldja meg a problémát, vizsgáljuk meg, hogy a kilincsben megfelelően rögzül a kilincstengely.

 

A hagyományos hosszúcímes kilincseknél szinte elronthatatlan a javítás, de a rozettás kilincseknél sem sokkal bonyolultabb. Utóbbiaknál először a felső, úgynevezett fedőrészt kell eltávolítanunk és ezután szétszednünk a kilincset. Amennyiben a hibás alkatrész cseréje megtörtént, a kilincstengely visszahelyezése után a kilincseket rögzítjük egymással, majd laposfejű csavarhúzóval vagy imbuszkulccsal a hernyócsavart meghúzzuk. A javítás végeztével visszapattintjuk a rozetták felső burkolatát. Mint a beltéri ajtóknál, ebben az esetben is nagyon fontos, hogy a hernyócsavarokat itt is óvatosan csavarjuk be, ne húzzuk túl, mert az a tengely sérüléséhez vezethet.