Blog

Postaláda zárak: Hogyan válasz megfelelőt a biztonság érdekében?

2023.08.19 09:12

A postaládák az elmúlt években egyre inkább a bűnözők célpontjává váltak. A postán érkezett küldemények, dokumentumok között nemcsak számos érték, hanem érzékeny irat is található. Nem ritka, hogy a csalók gazdasági előny megszerzése érdekében a postai küldemények megszerzésével próbálnak fontos információkat, adatokat megszerezni. Ezért a postaláda zárja központi szerepet játszik a postai úton érkező adataink biztonságában. Ennek köszönhetően, ha jó minőségű levélszekrényt vásárolunk, mindig élvezhetjük a modern és biztonságos zár előnyeit is.

Hogyan védjük hatékonyan postaládánk tartalmát?

Miután a bűnözők sikertelen kísérletet tettek, hogy hozzáférjenek postaládánk tartalmához, a zárat javasoljuk, hogy ezután mindenképp cseréljük le. Bár a betörőnek nem sikerült bejutnia a levélszekrényünk belsejébe, de fő az óvatosság. Mert, ha esetleg most nem sikerült, akkor az nem azt jelenti, hogy legközelebb sem fog neki sikerülni. Esetleg az is előfordulhat, hogy kísérlet közben megsérülhetett a postaláda zárja. A zár cseréjével maximális biztonságot és állandó védelmet biztosítunk adatainknak.

 

Tipp: Alapjában véve egy levélszekrény két kulccsal rendelkezik. De érdemes annyi kulcsot rendelni még hozzá, hogy minden családtagnak legyen egy kulcsa a postaládához. 

 

A maximális biztonság érdekében mely postaláda zár a megfelelő? 

Mind a levélszekrény kulcsa, mind pedig maga a postaláda zár kiváló minőségű anyagokból kell, hogy készüljön, így optimális stabilitást biztosít. Ezenkívül a postaláda zárjának zárbetét része megfelelő vastagságú anyagvastagsággal kell, hogy rendelkezzen. Laikusként hogyan tudjuk mindezt megítélni, eldönteni, hogy a zár megfelelő anyagvastagsággal rendelkezik? Ha a tenyerünkbe vesszük, akkor a megfelelő zárnak, amibe a megfelelő anyagot pestiesen szólva beletették, akkor annak súlya van. Tehát mikor a tenyerünkben tartjuk és érezzük, hogy a zárnak tömege van, akkor jó döntést hoztunk. Ily módon a gyártók által kínált kiváló minőségű zárbetétekkel rendelkező levélszekrény zárak teljes körű védelmet biztosítanak számunkra.

 

Ha már nem tudjuk kinyitni vagy bezárni postaládánkat, gyorsan kell cselekednünk. Sokunk azt gondolja, hogy ugyan már majd kicserélem, amikor ráérek. Addig is a gyermekem a vékony kezével, vagy majd a feleségem egy villa, vagy kés segítségével mindig kihalássza az érkező leveleket. Ugye, hogy ismerős? Ezért, csak ha gyorsan kicseréljük a levelesláda zárját, akkor férhetünk hozzá biztonságosan saját leveleinkhez, és ezzel egyidejűleg megakadályozhatjuk, hogy illetéktelenek hozzáférjenek annak tartalmához. Ne feledjük, ezek a zárak nincsenek szabványosítva. Ha ki akarjuk cserélni postaládánk zárját, győződjünk meg arról, hogy a zárbetét hossza illeszkedik a postafiók mélyedéséhez.

 

Haladéktalanul cseréljük a postaláda zárat, ha már nem tudjuk kinyitni!

Ez akkor fordulhat elő, ha elvesztettük a kulcsot, esetleg eltört vagy a legrosszabb eshetőség, hogy beletörtük a zárba a kulcsot. De érdemes akkor is kicserélni a levélszekrény zárját, ha az elhasználódik. Ezt úgy tudjuk megállapítani, hogy a kulcsnak túl sok holtjátéka van a zárban. Még akkor is ez az eset áll fenn, ha a kulcs állandóan beszorul a zárba, és a kenőolaj sem segít ezen a problémán.

 

A postaláda zárjának cseréjéhez mire lesz szükségünk?  

Azt már korábban tisztáztuk, hogy adataink védelme érdekében érdemes zárfeltörés, elhasználódás, kulcs elvesztése, vagy eltörése esetén a zárat cserélni. Mielőtt azonban kivennénk ezt a zárat, fontoljuk meg, hogy saját magunk akarjuk-e mindezt megcsinálni, vagy inkább mással szeretnénk elvégeztetni a munkát. Annyiban kívánjuk megkönnyíteni a döntést, hogy a postaláda zár cseréjéhez csak a megfelelő eszközökre, egy csavarhúzóra és egy villáskulcsra, egy új zárra és némi kézügyességre van szükség. Egyszerűbb, mint egy bejárati ajtózárat kicserélni, és pénzt takaríthatunk meg, ha ezt a műveletet magunk végezzük el. Ha tényleg nincs rá időnk vagy abszolút kétbalkezesek vagyunk, akkor hívjunk lakatost! Ne feledjük, amennyiben albérletben lakunk, általában a tulajdonos felel a postaláda zár cseréjéért. Ebben az esetben csak jeleznünk kell neki a problémát, és a többit már ő intézi. 

 

Mivel nem minden zár egyforma, célszerű a régi levélszekrény zárját magunkkal vinni, és ha szükséges, kérjünk tanácsot, hogy mindenképp a legbiztonságosabb változattal térjünk haza. Ahogy már korábban jeleztük, ügyeljünk arra, hogy a zárbetét hosszának meg kell egyeznie a postafiók mélységével, hogy a zár valóban biztonságos legyen és megfelelően működjön. Ha a zár olyan helyen található, amely ki van téve az időjárás viszontagságainak, akkor válasszunk egy vízálló burkolattal rendelkező zárat.

 

Hogyan kell kicserélni a postaláda zárját? 

Mivel nem egy bonyolult folyamatról van szó, ezért a zár cseréjekor csak néhány apróság van amire érdemes odafigyelni.

  • Lazítsuk meg a zárat rögzítő csavarokat. Ehhez nyissuk ki a postaláda fedelét, így tudjuk ellenőrizni, hogy van-e kéznél megfelelő csavarhúzó vagy villáskulcs. A villáskulcs segítségével forgassuk el az anyákat az óramutató járásával ellentétes irányba, amíg meg nem lazulnak és nem tudjuk őket kivenni.

 

Figyelem: Ha a postaláda zárva van, mert például beletört a kulcs, akkor az ajtaját sem tudjuk kinyitni. Ebben az esetben vagy fel kell feszítenünk magát a levélszekrényt, ami annak sérüléséhez is vezethet, vagy ehelyett vásároljunk egy új postafiókot!

 

  • Csavarjuk ki a postaláda zárját. A zár kicsavarozása után már könnyen eltávolítható. Ehhez billentsük kissé előre a zárat, különben a fül akadályozza, hogy ki tudjuk húzni. Ha nem tudjuk könnyen eltávolítani, alkalmazzunk egy kis erőt, és rángassuk meg óvatosan a zárbetétet. Előfordulhat, hogy a záron lévő fém fülek kis csillag csavarokkal vannak összekötve a zárral. Ebben az esetben a zár kivétele előtt el kell távolítanunk a fém füleket.

 

  • Helyezzük be az új postaláda zárat!

Az új zárbetétet ugyanabba a pozícióba kell behelyeznünk, ahonnan a régi zárat eltávolítottuk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a nyílásba tenni azt. Mielőtt mindent visszacsavaroznánk, győződjünk meg arról, hogy a zár megfelelően van behelyezve, és problémamentesen nyitható és zárható.

 

  • Fixáljuk a zárat rögzítő csavarokat. Utolsó lépésként húzzuk meg erőssen a rögzítőelemet. Ha csavaranyáról van szó, akkor a megfelelő villáskulccsal húzzuk meg, hogy a zár ne billegjen. 

 

Ezzel a levélszekrény cseréjét el is végeztük, ugye, hogy nem is volt olyan nehéz. Ha azonban nem szeretnénk, hogy a zárcsere ismétlődő feladattá váljon, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni. Még akkor is, ha megfelelően cseréltük ki a postaláda zárját, az anyák a zárcsere utáni első napokban kissé meglazulhatnak. Ezért ellenőrizzük, hogy a zárbetét feszes-e, és néhány nap múlva húzzuk meg újra a csavarokat.

A zár hosszú élettartamáról úgyis gondoskodhatunk, hogy ügyelünk arra, hogy a kulcs könnyen becsússzon a hozzá tartozó zárba. Ennek biztosításához használjunk zárolajzó sprayt. Ez kenőanyagként biztosítja a kulcs és a zár zökkenőmentes együttműködését.