Blog

Különböző ajtózár típusok és jellemzőik

2023.09.29 16:37

Az ajtózárak az ajtó elválaszthatatlan részét képezik, és mindennap használjuk őket. A zár ugyanis nem csak a zárásért, hanem az ajtó nyitásáért is felelős. De milyen típusú ajtózárak léteznek, és mely ajtózár típusok a legalkalmasabbak számunkra?

Milyen ajtózár típusok léteznek? 

A mechanikus ajtózárak a legelterjedtebb változatai a zárszerkezeteknek. Ezek a zárak könnyen felszerelhetők és alapvető biztonságot nyújtanak lakások és házak számára. Használhatunk például az ajtóba beépített bevésőzárat, amely reteszből és megfelelő kulccsal forgatható zárhengerből áll. Egy másik lehetőség például a lakat, amely az ajtó felületére van rögzítve, szintén kulccsal nyitható vagy zárható. De valljuk meg őszintén, a lakat optikailag nem egy szép látvány egy modern bejárati ajtón. Ezenkívül választhatunk még portálzárakat, többpontos zárakat, rászegezős másodzárakat valamint hevederzárakat is. A mechanikus ajtózárakon kívül milyen más típusú zárak léteznek még? Természetesen a kulcs nélküli változatok, amelyek az elektronikus ajtózárak.

 

Amit az elektronikus ajtózárakról tudni érdemes

Az elektronikus ajtózárak a mechanikus zárszerkezetek modern alternatívái. Elektronikus alkatrészeket, például billentyűzetet, érintőképernyőt vagy vezeték nélküli technológiát használnak az ajtó nyitásához és zárásához.

Az elektronikus ajtózár népszerű típusa a kóddal nyitható ajtózár, ahol felhasználóként egy speciális kódot írunk be, hogy hozzáférjünk az ajtóhoz. Gyakran használjuk irodákban, szállodákban vagy otthonainkban is, kényelmes módot biztosít az ajtóhoz való hozzáférés szabályozására. További változatok lehetnek a biometrikus zárak, például az ujjlenyomat használatával nyíló változatok. A biometrikus zárak kényelmet kínálnak, és olyan biztonsági szempontból kritikus területeken is használhatók, mint például a kormányzati épületek vagy a fokozott biztonságú rendszerekkel védett objektumok. Az elektronikus ajtózárakkal már az intelligens otthon integrációja is megoldható, amely segítségével a zár távvezérlése sem okoz problémát. Az elektronikus ajtózárak nagyobb biztonságot és kényelmet kínálnak, mivel nem igényelnek fizikailag kulcsot, nincs mit elveszítsünk, és megkönnyítik a helyiségekbe való belépés ellenőrzését is. Ez akkor lehet nagyon hasznos, ha esetleg otthonunkban személyzet is tartózkodik. 

 

De milyen elektronikus ajtózárak léteznek még? A kártyás beléptető zár. Napjainkban speciális kártyákat használunk erre a célra. Egyszerűen a zárhoz tartjuk a kártyát, amely felismeri azt és kinyitja az ajtót. Ez a rendszer lehetővé teszi különböző hozzáférési engedélyek beállítását, kényelmes és biztonságos megoldást kínálva lakó- és kereskedelmi épületek számára egyaránt. De most térjünk vissza a mechanikus ajtózárakhoz.

 

A bevésőzárak előnyei és tulajdonságai

Ahogy azt már korábban is említettük a bevésőzár egy a beltéri ajtókban, bejárati ajtókban használt mechanikus zárszerkezet. A zár egy fémtokból áll, amelyben a szerkezete található. A kulcs és a kilincs mozgatásával tudjuk zárni vagy nyitni. Ez a típus egy biztonságos és megbízható változat, amely sokféle ajtólapban alkalmazható. De miért is olyan népszerű ez a zártípus? Mert egy különösen biztonságos szerkezetről van szó. A zárak ezen változatát nagyon nehéz a bűnözőknek feltörni, mert a mechanizmusa nagyon erős, nagy erőbehatást is kibír, mielőtt eltörnének. A bevésőzár ezért nagyon jó választás például bejárati ajtókhoz, amelyek kifejezetten magas biztonsági szintet követelnek. De előnyeként meg kell említeni azt is, hogy ultra könnyű beszerelni, mivel az ajtólapba a zárszerkezetet csak egy előre kialakított mélyedésbe kell behelyeznünk. További előnye ennek a típusnak, hogy szerkezete egy fémházban található, ennek köszönhetően olcsóbb is, mint a többi zártípus. Amennyiben praktikus és masszív zárszerkezetet keresünk, akkor a bevésőzár a tökéletes választás.

 

A többpontos ajtózárak a biztonságról híresek

Ez a típus az ajtó élének teljes hosszán végigfutó biztonságtechnikai eszköznek köszönheti a nevét, melyet a kilinccsel vagy a kulccsal tudunk működésbe hozni. Az ilyen típusú zárak magasabb szintű biztonságot nyújtanak, mint a hagyományos mechanikus változatok. A többpontos zár nyitásához minimum három érintkezési pont szükséges, de létezik öt, hét és kilenc pontos változat is. Ennek köszönhetően a bűnözöknek sokkal nehezebb bejutni lakásunkba, sőt kinyitása csak az ajtólap bontásával oldható meg, ami viszont zajjal jár. Az ilyen típusú szerkezetek másik előnye, hogy nagyobb ellenőrzést biztosít az otthoni vagy az üzleti ingatlanunkhoz való hozzáférés során.

 

Miért olyan közkedveltek a rászegezős másodzárak 

Ahogy a nevük is jelzi, leginkább második vagyis kiegészítő zárként használjuk. Ezzel a típussal találkozhatunk fa, műanyag, valamint fémajtókon is. Ügyeljünk arra, hogy üvegajtók esetén ezt a változatot ne alkalmazzuk. Feladatuk elsősorban az ajtó reteszelése, rögzítése, mert ez a típus nem rendelkezik csapdanyelvvel, amiből pedig az következik, hogy kilinccsel nem is tudjuk nyitni vagy zárni. De, hogy a kérdésre is válaszoljunk, ez a szerkezet megnöveli az ajtó feltörésének idejét, mert véd az ajtó befeszítése ellen. Amennyiben gyengébb zár van a bejárati ajtónkba beszerelve, akkor a biztosító előírhatja másodlagos zár felszerelését, ebben az esetben ez a típus nagyon praktikus megoldást jelent. 

 

A portálzárak többnyire fém és műanyag ajtókban használatosak 

A portálzárak jóval keskenyebb fémházzal rendelkeznek, mint a bevésőzárak. De nézzük is, hogy milyen típusok léteznek ebből a fajta szerkezetből. A váltós, a csapdás, a görgős és a kampós portálzár. Miben különböznek ezek a zártípusok egymástól? A váltós hengerzárbetéttel működő egycsukású portálzárak esetén a zár csapdanyelve nem csak kilinccsel, hanem a zárbetéttel is hátrahúzható. A csapdás változat használatakor az ajtó bezárása előtt  a kilincset nem muszáj lenyomnunk, elég csak becsuknunk az ajtót, attól még az nem fog kinyílni, hisz az úgynevezett  csapdanyelv beakad a zár 

ellenoldalába. Ennek köszönhetően az nem engedi kinyílni az ajtót. Ez a csapdanyelv jobbos és balos ajtókba egyaránt beszerelhető. Léteznek cilinderlyukas- kilincslyukas és toalett elfordító zárak is ebben a változatban. A harmadik típus a görgős portálzár, amely egy retesszel záródik, ezért az ajtó bezárásához, nyitásához nem kell lenyomnunk a kilincset, elegendő, ha betoljuk vagy meghúzzuk azt. Ezek a szerkezetk is kaphatók jobbos és balos kivitelben is. A kampós portálzárak kétszárnyú ajtókban, illetve tolókapu zárként ismertek elsősorban. Amennyiben az ajtót szeretné valaki felfeszíteni, az ellen nagyon komoly védelmet nyújt, mert a kampós nyelv beakad a zárszerkezet ellenrészébe, aminek köszönhetően a zár nemcsak a nyitás irányába képes rögzíteni az ajtót, hanem az esetleges elhúzás irányába is. Fontos tudni, hogy a kampós változatokat csak zárbetéttel tudjuk működtetni, a kilincs csak a felső nyelv mozgátására alkalmas.

 

Milyen típusú hevederzárakat ismerünk? 

A hevederzárak extra védelmet biztosítanak, hiszen feladatuk, hogy a feszítés útján történő behatolást megakadályozzák. Ne aggódjunk, mert ezeket a szerkezeteket szinte bármilyen ajtóra felszerelhetjük. A hevederzárakat fogaskerék működteti, vagyis egy tolórudazat található a belsejében, amely a kulcs elforgatásakor a zárban található fogaskerék mozgatásán keresztül működteti a fogasléceket, amely aztán kitolja a zárórudakat. Mint ahogy a másodzárak esetén ezt a típust sem ajánlják a szakemberek üvegajtóra. Ügyeljünk arra, hogy olyan hevederzárat válasszunk, amely fúrás és törésvédelemmel rendelkezik, valamint beütős nyitás elleni védelemmel is ellátták. Megkülönböztetünk, vízszintes, kereszt alakú, függőleges, valamint félkaros hevederzárat is. A vízszintes a leggyakoribb, a kereszt alakú a régebbi kétszárnyú ajtók esetén volt használatos, a függőleges változatot az ajtók közepére helyezik a szakemberek, a félkaros hevederzárnak pedig a legmodernebb változata a szúrókulcsos, homlokcsapos zárszerkezet.