Blog

Füstjelző elhelyezése: Hogyan érdemes elhelyezni a füstjelző készüléket?

2023.10.08 13:16

A füstjelzők vagy másnéven füstérzékelők életeket menthetnek, ezért a lakásokba és házakba történő beszerelése erősen ajánlott. A helyes felszerelés azért is fontos, hogy a füstjelző megbízhatóan jelezhessen, amennyiben lakásunkban, családi házunkban füst vagy tűz keletkezett. Miért olyan fontos ez? A füstjelző felszerelésével mindig időben kapunk figyelmeztetést, ha tűz keletkezik otthonunkban. Mert csak akkor tudunk időben ingatlanunkból kimenekülni, ha a füstérzékelő időben jelez vagy a tűzoltóság kimenekít bennünket. De van, hogy ez sajnos már csak úgy lehetséges, hogy közben egészségünk károsodik. A modern füstjelzők már nem csak arra képesek, hogy riasztanak bennünket, hanem vészhelyzet esetén közvetlenül értesítik a tűzoltóságot, még akkor is ha esetleg nem tartózkodnánk otthon. A füstjelző felszerelésével otthonunkat, a benne található vagyontárgyainkat sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk.

Hol érdemes elhelyezni a füstjelző készülékeket?

A füstérzékelőket lakások esetén érdemes szinte minden helyiségbe felszerelni, hiszen elektromos vezeték mindenhol van. Hálószobában, gyerekszobában, nappaliban, de még a folyosóra is érdemes füstérzékelőt elhelyezni. Miért olyan fontos ez? Mert vészhelyzetben a folyosó menekülési útvonalként szolgálhat. Egyedül a fürdőszoba az, ahol nem feltétlenül szükséges a füstjelző felszerelése, mivel ez egy úgynevezett vizes helyiség, ahol az oltáshoz szükséges víz nagy mennyiségben megtalálható. 

 

Zárdepó tipp: Füstérzékelőket nem szabad huzatveszélyes helyekre telepíteni, például klímaberendezés közelébe, különben a tűzből származó füst nem éri el a füstérzékelőt, és ezáltal a készülék nem tud jelezni! 

 

Miért érdemes füstjelzőt felszereltetni? 

Mert ezek a készülékek időben és megbízhatóan figyelmeztetnek a tűzveszélyre. Ez azt jelenti, hogy tűz esetén időben kiszaladhatunk a szabadba, és ha komolyabb berendezést vásárlunk, akkor az azonnal jelez a tűzoltóság számára, akik így gyorsan és hatékonyan tudnak reagálni, vagyis képzett személyek oltják el tüzet annak korai szakaszában. Nekünk ebben az esetben az a feladatunk, és talán ezzel segítünk a tűzoltóknak is, ha a szabadban várakozunk. Csak akkor kíséreljük meg a tüzet eloltani, ha a szakemberek még nem érkeztek meg és a megfelelő oltóanyag a rendelkezésünkre áll. Ellenkező esetben lehet, hogy nagyobb kárt okozunk. Miért, kérdezik ezt most sokan? 

A tűz mellett különösen veszélyesek a füstgázok. Ezek gyorsan és hangtalanul terjednek, így tűz esetén a lakóknak nem sok időnk marad időben biztonságba menekülni, vagy a tüzet annak kitörése után azonnal eloltani. Amennyiben nem megfelelő oltóanyaggal oltunk, a kapkodás, vagy a tűz okozta stressz miatt nem szakszerűen kezdünk neki az oltási folyamatnak, és ekkor előfordulhat, hogy akaratlanul is rosszat teszünk. 

 

Hogyan működik a füstjelző?

Ezek a berendezések általában úgynevezett optikai füstérzékelők. Az úgynevezett szórt fény elve szerint működnek. A füstjelző készülék reagál az alacsony koncentrációjú füstre, de nem ad riasztást, ha például a cigaretta enyhe füstjét érzékeli. A füstérzékelő infravörös fénykibocsátó diódát és fényérzékeny érzékelőt, úgynevezett fotodiódát tartalmaz. Működése során a berendezés folyamatosan olyan tesztfénysugarat bocsát ki, amely az emberi szem számára láthatatlan. Amennyiben füstrészecskék kerülnek a levegőbe és behatolnak az érzékelő optikai látószögébe, akkor a füstjelző által kibocsátott infravörös fénysugarak beleütköznek a füstrészecskékbe és visszaverik azt, vagyis a füstérzékelő riaszt.

 

Hova érdemes rögzíteni a füstjelző készülékeket? 

Szinte minden esetben a mennyezetre kell őket felszerelni. A tűzjelzőt a faltól legalább 50 centiméter távolságra kell elhelyezni, valamint a berendezési tárgyaknak legalább egy méter távolságban kell lenniük. A legjobb, ha a füstjelzőket a plafon mértani közepén helyezzük el. Ahogy már korábban is említettük, a füstjelző berendezéseket különböző helyiségekben kell instalálni, nézzük, hogy mely helyiségre milyen szabályok vonatkoznak.

 

  • Folyosók esetén hova helyezzük a füstjelzőt? Amennyiben a folyosó szélessége nem haladja meg a három métert, akkor a szomszédos helyiségtől 15 méter távolságra, a folyosó végétől legfeljebb 7,5 méterre lehet füstérzékelőt elhelyezni.
  • Szobákban hova érdemes instalálni a füstérzékelőt? A kis alapterülettel rendelkező helyiségekben is a mennyezet közepére kell felszerelni a füstjelző készüléket. Amennyiben nagyon kicsi helyiségbe, például spájzba szeretnénk füstérzékelőt rakni, alternatív megoldásként megfontolható a füstérzékelő falra szerelése is.
  • Nagyobb alapterülettel rendelkező helyiségekben hova érdemes elhelyezni a füstérzékelőt? A füstérzékelő hatósugara körülbelül 6 méter átmérőjű kör, ezért a füstérzékelőket úgy kell felrakni, hogy ennek fényében teljesen lefedjék a helyiséget és minden védendő terület belekerüljön a füstjelzők hatósugarába. Ügyeljünk arra, hogy amennyiben 80 négyzetméternél nagyobb helyiségbe szeretnénk elhelyezni füstérzékelőt, ebben az esetben sem lehet 5,7 méternél kisebb a készülék hatósugara.
  • Ferde mennyezet esetén hova kell szerelni a füstjelzőt? A 20 foknál kisebb dőlés szögű mennyezetekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a vízszintes plafonokra. Amennyiben a dőlés szög értéke ennél nagyobb, a tetőoromzatban a meleg levegő összegyűlhet, amelyek akadályozhatják a füstérzékelő működését. Ebben az esetben a mennyezet csúcsa alá legalább fél méterrel és legfeljebb egy méterrel érdemes a füstérzékelőt felszerelni.

 

A megfelelő füstjelző készülék kiválasztása

A tűzveszély elleni átfogó védelem a füstjelző megvásárlásával kezdődik, amelyet a helyes összeszerelés és telepítés, valamint a rendszeres karbantartás követ. A megfelelő füstérzékelő kiválasztásánál fontos szerepet játszik a minőség. Napjainkban ennek a berendezésnek az optikai füstérzéklők jelentik a legfejlettebb változatát. Mikor ilyen készüléket szeretnénk vásárolni, ügyeljünk a mechanikai felépítésükre, legyen stabil és határozott. Emellett igen fontos még a készüléket működtető szoftverre is rákérdeznünk, hogy milyen gyártmányról is van szó. A mai modern füstjelző készülékekben már általánosan jellemző a mikroprocesszorok alkalmazása, amelyeknek egyik alapvető feladata a beérkezett jelek szűrése. Ennek következtében a helyiség elektromágneses és rádiófrekvenciás zavarjeleit is ki tudják szűrni. 

 

Milyen részletekre érdemes még odafigyelnünk? Amennyiben nem szeretnénk folyamatosan elemet cserélni, válasszunk olyat, amiben akkumulátor található, amely ráadásul hosszú élettartammal rendelkezik. Az ilyen típusú készülékek lítium akkumulátoron kívül jobb mérőelektronikával, valamint stabilabb alkatrészekkel és zömökebb házzal rendelkeznek. De választhatunk elemes füstjelzőt is. Az elemes füstérzékelők ideálisak új épületekbe, valamint lakó-, iroda- és kereskedelmi területek utólagos felszerelésére. További előnyük, hogy kábelfektetés nélkül is felszerelhetők, ezért függetlenek az elektromos áramkörtől. 

 

Füstjelzők tesztelése és karbantartása

Fontos tudnunk, hogy még az olyan apró részecskék is, mint a por vagy a rovarok riasztást válthatnak ki. Ezért fontos a füstérzékelők rendszeres karbantartása. A füstjelző készülékek megvásárlása és felszerelése után rendszeres időközönként, de legalább évente egyszer ellenőriznünk kell a működésüket. Hogyan tudjuk ezt elvégezni? Minden füstjelzőnek van egy tesztgombja, amelyet addig kell nyomnunk, amíg meg nem szólal a riasztó. Ha elengedjük, a jelzés is leáll. Ha a riasztó nem szólal meg, a készüléket vagy az elemeket ki kell cserélnünk. A rendszeres karbantartás során a füstjelző nyílásaiból rendszeresen távolítsuk el a port, vagy az egyéb idegen tárgyakat.