Blog

Ujjlenyomatos széf előnyei és hátrányai

2023.10.24 11:45

A széf biztonságos kinyitásának számos lehetősége van. A legrégebbi megoldás a kulcs, amelyet könnyen el is veszíthetünk. A másik lehetőség a számkód. Ezt a számkombinációt viszont meg kell jegyeznünk, vagy egy biztonságos helyre kell felírnunk, hogy el ne felejtsük. Ez nagyon körülményes megoldás. A hagyományos számkódok, de mára a betű-szám kombinációk is a biztonsági rendszerek gyenge pontjaivá váltak. Ezért szükség volt egy további lehetőségre is, mégpedig az ujjlenyomattal való nyitásra. De hogyan is működik ez az innovatív megoldás? Az ujjlenyomatos széf egy nagyon modern változata a kulccsal nyitható páncélszekrényeknek. A széf ajtajának kinyitása csak az arra jogosult személy egyéni ujjlenyomatával történhet meg. Mindenki más számára a széf zárva marad.

Mennyire biztonságosak az ujjlenyomatos széfek?

A modern rendszerek magas biztonsági szabványokkal rendelkeznek, amelyeket nem lehet könnyen manipulálni. Az ujjlenyomatos széf zárszerkezete azonnal érzékeli, ha nem az szeretné kinyitni azt, aki jogosult rá. Mikor a zárrendszerbe rögzítjük az ujjlenyomatunkat, akkor az ujjunkon található bőr felső rétegeit szkenneli be a berendezés, és mikor az olvasóra helyezzük ujjunk, akkor a rendszer összehasonlítja a hozzáférésre jogosultak ujjlenyomataival. Csak akkor engedi a zárrendszer kinyitni a páncélszekrény ajtaját, ha egyezést talált. Ezért lehetetlen, hogy valaki más, akinek nincs tárolva az ujjlenyomata, kinyitja széfünk ajtaját. Az sem lehetséges, hogy ujjunk lenyomatával próbálkoznak illetéktelenek, a manipuláció ezekkel a modern berendezésekkel már szinte elképzelhetetlen. 

 

Miért olyan biztonságos az ujjlenyomatos széf? 

Az ujjlenyomatunk egy úgynevezett biometrikus kód, amelyből csak egy van a világon. Az ujjlenyomatunk teljesen egyedi. Mikor a zárrendszer leolvassa egyedi ujjlenyomatunk, akkor egy úgynevezett biometrikus azonosítás történik, amely az emberi szervezet bizonyos jellemzőinek felismerésén alapul. Az ujjlenyomaton kívül milyen testrészünk alkalmas még a biometrikus azonosításra? Az arcunk, a hangunk, a retinánk, a DNS-ünk és a tenyerünk. Az emberi ujjlenyomatok egyedisége miatt nemcsak kulcsként, hanem objektív vagy térbeli hivatkozás bizonyítékaként is megállják a helyüket. Különösen az ujjbegyeken található verejtékmirigyeknek köszönhetően szinte minden megérintett helyen és tárgyon könnyen felismerhetők az ujjlenyomatok. Általában csak annyi izzadságot termelünk az ujjainkon, amennyire szükségünk van a tárgyak megfogásához vagy megtartásához. Ennek az önszabályozó folyamatnak köszönhetően kifinomult tapintási érzékelésünk van.

 

Amit még az ujjlenyomatos széf működéséről tudni érdemes. 

Az ujjlenyomatos széf zárrendszere akár több mint tíz különböző ujjlenyomatot is képes tárolni, így gyakorlatilag az egész család hozzáférhet a páncélszekrény tartalmához. Már, ha mi ezt szeretnénk. Abban az esetben, ha az érzékelő nem működik, egy 4-8 számjegyű kód segítségével is ki tudjuk nyitni azt. Az ujjlenyomattal ellátott széf ezért könnyen használható, és jó alternatíva a kulcsos vagy kombinációs zárral szerelt változatokkal szemben.

 

Figyelem: az ujjlenyomatos széffel nemcsak az illetéktelen hozzáféréstől, hanem a tűztől is megóvjuk értékeinket, hiszen minden páncélszekrény rendelkezik bizonyos fokú tűzvédelemmel.

 

Az ujjlenyomatos széf előnyei és hátrányai

Az ujjlenyomatos széfnek számos előnye van, sajnos azonban vannak hátrányai is. Egy páncélszekrénynél az az elsődleges szempont, hogy azt ne tudják mások kinyitni. A régebbi zárrendszerek, amelyek a széfet védték, többnyire kijátszhatók voltak. A kulcsot le lehet másolni, a kódot pedig meg lehetett fejteni. Ahogy azt már előbb kifejtettük, az ujjlenyomat minden embernél egyedi, ezért másolni nem lehet. A másik hatalmas előnye egy biometrikus kódnak, hogy az ujjunk mindig kéznél van. Elég, ha csak rövid ideig az érzékelőn tartjuk például a hüvelykujjunk, és az ajtó már nyitva is van. Viszont előfordulhat, hogy a kezünket bekentük kézkrémmel, akkor a zárszerkezet nem érzékeli a bőrünkön található apró barázdákat és nem nyitja ki széfünk ajtaját. Ügyeljünk arra, hogy kezünk, de leginkább az ujjunk tiszta és az ujjlenyomat érzékelő számára könnyen olvasható legyen. Összegyűjtöttük az ujjlenyomatos széfek előnyeit és hátrányait: 

 

Az ujjlenyomatos széf előnyei:

  • Az ujjlenyomat leolvasása rendkívül biztonságos, szinte hamisíthatatlan
  • A biometrikus azonosítás mindig kéznél van, nem tudjuk elveszíteni
  • Nem kell emlékeznünk semmilyen számkombinációra vagy kódra
  • Nem szükséges elrejtenünk a széfnek a kulcsát

 

Az ujjlenyomatos széf hátrányai:

  • az ilyen típusú széfnek a beszerzési költsége jóval magasabb, mint egy hagyományos páncélszekrény ára
  • Az ujjlenyomat szkenner nem fogja felismerni a biometrikus kódot, ha az ujjunkon komoly sérülés található 
  • Erős szennyeződés esetén a leolvasó nem tudja azonosítani az ujjlenyomatunkat.

Ahogy azt már korábban is jeleztük, amennyiben az ujjlenyomat leolvasása a fent említett nehézségek miatt nem lehetséges, nem képes azonosítani bennünket a rendszer, akkor numerikus kóddal, vagyis betűk és számok képezte kóddal továbbra is ki tudjuk nyitni a páncélszekrényt. 

 

Hogyan működik az ujjlenyomatos széf? 

Az ujjlenyomatos széf optimális működése érdekében nekünk és mindenki másnak, akinek hozzáférést biztosítunk, a rendszerben el kell mentenünk az összes ujjlenyomatát. Az ujjlenyomatos széfek a leolvasóból, a vezérlőegységből és a motoros zárszerkezetből állnak. Mikor az ujjlenyomatos zárszerkezet leolvasójához illesztjük ujjunkat, a rendszer azonosítja azt, és jelet küld a vezérlőegységnek, amely a motoros zárszerkezetet működteti, Záráskor pedig a rendszer automatikusan zárja önmagát. Ahogy azt már korábban is említettük, a zárrendszer csak akkor nyitja ki az ajtót, ha az ujjlenyomat egyértelműen felismerhető. Ezzel a biztonsági rendszerrel nem csak széfjeinket védhetjük az illetéktelen behatolások ellen, hanem okostelefonunkat, laptopunkat is, de egyre gyakoribb, hogy bejárati ajtókra is ilyen típusú zárszerkezetet szerelnek fel. Ez a rendszer annyira intelligens, hogy az ujjlenyomatos ajtózárak esetén az okosotthon rendszerünkön keresztül is tudjuk irányítani, hogy ki léphet be ingatlanunkba. 

 

Hova érdemes elhelyezni az ujjlenyomatos széfet? 

Erre három lehetőségünk van, vagy szabadon hagyjuk a széfünket az ingatlanon belül ott, ahol nincs szem előtt, vagy pedig beépítjük egy bútorba, esetleg a falba helyezzük el. Amennyiben A4-es dokumentumokat szeretnénk a széfben tárolni, akkor erre a célra elegendő a szabadonálló ujjlenyomatos széf, de választhatunk nagyobb modellt is, amelynek például 42 liter az űrtartalma. Kisebb értéktárgyakhoz elegendő lehet egy 16 literes széf is. Ne feledjük, a legnagyobb biztonságot mégiscsak az ujjlenyomatos fali páncélszekrény nyújtja. Miután befalaztuk vagy bebetonoztuk a falba, már szinte nem lehet onnan eltávolítani. Mivel ez utólag rendkívül nagy erőfeszítést jelentene, ezért építkezéskor, felújításkor érdemes előkészíteni a falazatot arra, hogy később széfet fogunk oda beépíteni.