Blog

Digitális ajtókitekintő vagy hagyományos: Melyik éri meg jobban?

2023.11.02 13:58

Az ajtókitekintőn keresztül mindig láthatjuk, hogy ki áll a bejárati ajtónk előtt, anélkül, hogy ki kellene nyitnunk azt. Ez lehetővé teszi, hogy biztonságban eldöntsük, be akarjuk-e engedni azt a személyt, aki az ajtó előtt áll vagy sem. Ily módon a nemkívánatos személyek nem juthatnak be a lakásunkba, irodánkba vagy házunkba. Ez természetesen növeli a kényelem és a biztonság érzetét. De az ajtókitekintő segítségével elkerülhetjük a házalókkal is a kellemetlen beszélgetéseket.

Alapvetően az ajtókitekintők mindenki számára alkalmasak, aki egy kis kényelmet és biztonságot szeretne otthonában. Az idősek, nyugdíjasok és fogyatékkal élők számára különösen a digitális ajtókitekintő jelent megkönnyebbülést és fokozott biztonságot. Mindenki ismeri a hagyományos ajtókitekintőt, a bejárati ajtón szemmagasságban egy lyuk található. Általában egy csappantyúval van ellátva, hogy otthonunkba kívülről ne lássanak be az illetéktelenek. A jelenlegi modellek széles látószögű lencsével rendelkeznek, amely segít, hogy azokat is meglássuk, akik nem közvetlenül a bejárati ajtónk előtt állnak.  

 

Zárdepó tipp: Olyan ajtókitekintőt válasszunk, amely homorú lencsével rendelkezik, mert ez megakadályozza, hogy kívülről bárki belásson otthonunkba.

 

Amit a hagyományos ajtókitekintőről tudni érdemes

A klasszikus ajtókitekintő a bejárati ajtó lapjának felső területén található. Mivel nincsenek benne mechanikusan kopó alkatrészek, ezért szinte örökké a rendelkezésünkre fog állni. Mivel nagyon praktikus, ezért javasolt, hogy minden társasházi lakás bejárati ajtaján alapfelszereltségként felszerelésre kerüljön. Viszont van egy hátránya, amennyiben az ajtón kívüli területet este nem világítjuk meg, akkor sajnos nem látunk semmit. Most biztosan sokan azt mondják, hogy nekik nincs szükségük ilyen ajtókiegészítőre, hiszen rendelkezik biztonsági ajtólánccal vagy retesszel. Igen, de ezekben az esetekben résnyire kell nyitni az ajtót. Amennyiben a bűnözők egy erősebb mozdulattal kívülről benyomják az ajtót, akkor már kevés esélyünk van feltartóztatni őket. Ellenben az ajtókitekintő használatakor az ajtó mindvégig zárva marad. Amennyiben még nagyobb biztonságra vágyunk, választhatunk digitális ajtókitekintőt is. 

 

Mi az a digitális ajtókitekintő?

Mindenki ismeri a klasszikus bejárati ajtón található kémlelőnyílást. Ez alapvetően egy homorú üveglencse, amely fémkeretben található és mindez az ajtólapjába van beépítve. Ahogy azt már fentebb említettük nagy látószöggel rendelkezik, így belülről láthatjuk, ki tartózkodik az ajtónk előtt. Ennek a hagyományos technikának azonban van néhány hátránya. Ezeket a negatívumokat kompenzálják az új digitális ajtókitekintők. 

 

Hogyan telepíthető kamerás, digitális ajtókitekintő?

A digitális ajtókitekintő összeszerelése gyerekjáték. Lecsavarjuk a régi kémlelőnyílást, vagyis eltávolítjuk a helyéről, és a digitális lencsét elölről, vagyis a kábellel befelé a bejárati ajtó külső részén bedugjuk a nyílásba. A kábelt a tartólemezen keresztül vezetjük be. A tartólemez lapos oldala az ajtó belső részére kerül elhelyezésre. Az ellensúlyozáshoz használjuk a dobozban található két fémhenger egyikét. A kémlelőnyílást és a hengert ellentétes irányba csavarjuk, így a rögzítőlemez önmagában is biztonságosan tart majd. Többnyire négy darab AA elem elegendő a működéséhez. 

 

Mennyi a digitális ajtókitekintő készenléti ideje és mennyi áramot fogyaszt? 

Ez a funkcionalitástól és a felhasználási körtől függ. Egy egyszerű digitális ajtókitekintő, amely nem rendelkezik mozgásérzékelővel bő hat hónapig bírja, mielőtt elemet kellene cserélni benne. A digitális ajtókitekintő normál esetben alvó üzemmódban van. Ha valaki megnyomja a csengőt, az evvel a gombnyomással aktiválódik, és csak ezután fogyaszt áramot. Aktiválás után néhány másodperc múlva automatikusan kikapcsol. Vagyis nem fogyaszt több áramot, mint egy rádió. 

 

A digitális ajtókitekintő működtetése

Az elektronikus kémlelőnyílásnak a működtetése még egyszerűbb, mint a telepítése, mivel a digitális ajtókitekintőnek csak egy gombja, és ezért csak egy funkciója van. Ha megnyomjuk a kijelzőn található gombot, egy másodpercen belül megjelenik az ajtó előtti kép. A kijelzők mára már megfelelő mérettel rendelkeznek, átlagban nagyjából tizenegy cm képátmérővel számolhatunk. Ráadásul az elem cseréje pillanatok alatt megoldható. Más teendőnk nincs annak érdekében, hogy ez a biztonsági eszköz éveken keresztül szavatolja családunk védelmét. 

 

Mennyibe kerül egy digitális ajtókitekintő?

Az árak itt jelentősen eltérnek. A funkciók körétől függően 25.000 és 40.000 Forint közötti összegért találunk megfelelő digitális ajtókukucskálót. Egy egyszerűbb kivitelű digitális kémlelőnyílást, amelynek kamerája és kijelzője gombnyomással aktiválható, körülbelül 20-25.000 Forintért kapható. Ha mozgásérzékelőt, csengőt vagy éjjellátó funkciót is szeretnénk, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.  

 

A digitális ajtókitekintő az okosotthon egyik eleme

Amennyiben otthonunkban intelligens rendszerrel rendelkezünk vagy ilyet szeretnénk kiépíteni, akkor ennek a digitális ajtókitekintő egy fontos eleme. Miért? Mert ebben az esetben lehetőségünk van az ajtókukucskáló nyílások hangkommunikációval történő összekapcsolására, a kaputelefonhoz hasonlóan. Amennyiben a digitális ajtókukucskálót intelligens csengőhöz vagy ajtónyitóhoz csatlakoztatjuk az ajtó szükség szerint kinyílik. Az infravörös mozgásérzékelővel ellátott kültéri kamera is alkalmas arra, hogy az okosotthon rendszerén keresztül az elektronikus kémlelőnyílással összekössük. Ebben az esetben nagyobb betörésvédelemmel látjuk el otthonunk. További előnye egy ilyen rendszernek, hogy amennyiben nem tartózkodunk otthon, akkor is láthatjuk, ki áll a bejárati ajtónk előtt, és esetleg távolról is be tudjuk engedni ingatlanunkba. Ne feledjük, az okosotthon WiFi jelet igényel, ezért a megfelelő hatótávolságú WiFi routerrel kell rendelkeznünk. 

 

Az ajtókitekintők az idősek számára nyújtanak extra biztonságot

Már a hagyományos ajtókukucskálók is nagyon hasznos ajtókiegészítő eszközök, de amennyiben a kaputelefon funkcióval rendelkező mobil képernyős kémlelőnyílást választjuk, akkor anélkül tudunk kommunikálni az idegenekkel, akik ajtónk előtt állnak, hogy kinyitnánk azt. A mobil kamerás ajtókitekintőnek más előnyei is vannak. A nagy kijelző megkönnyíti a látást, anélkül, hogy hunyorítanunk kellene. Sajnos idősebb embertársaink rosszabbul látnak, ezért számukra egy ilyen képernyő hatalmas segítséget nyújt. Egyszerűen bekapcsolják, és már a kezükben lévő képernyőn látják, mi történik a bejárati ajtójuk előtt. A kaputelefon funkcióval még párbeszédre is van lehetőség, sőt. Sok idősebb rokonunk hallásproblémával küzd, ezért, hogy jól hallják, mit szeretnének tőlük, résnyire nyitják a bejárati ajtót, ami veszélyt jelenthet számukra. De egy kaputelefon funkcióval rendelkező elektronikus ajtó kémlelőnyílással erre már nincs szükség. 

 

Összegzésként elmondható, hogy a mind a hagyományos, mind a digitális ajtókitekintő mindenki számára hasznos eszköz, aki egy kis kényelmet és biztonságot szeretne otthonában. A digitális kémlelőnyílás mobil képernyőjén azonnal és jól láthatjuk, hogy ki van a bejárati ajtónk előtt anélkül, hogy fel kellene állnunk és az ajtóhoz kellene sétálnunk. Ráadásul még jobban is halljuk őket ezen az eszközön keresztül. Az idősek, nyugdíjasok és fogyatékkal élők számára különösen az elektronikus ajtókitekintő jelent extra kényelmet és fokozott biztonságot. Amennyiben okosotthont szeretnénk, akkor egy ilyen digitális eszköz, egyszerűen elengedhetetlen. Mivel a digitális ajtókitekintő jóval több funkcióval rendelkezik, és sokkal nagyobb biztonságot is nyújt, mint a hagyományos, ezért mi ezt javasoljuk.