Blog

Postaláda kulcs: hogyan pótolhatom, ha elveszett

2023.12.19 08:06

Mikor végre hazaérünk és ki akarjuk venni a postaládából a leveleinket, folyóiratainkat, van, hogy azt tapasztaljuk, hogy a kulcs elveszett vagy éppen egy erősebb mozdulat folytán beletörött. Ez elég bosszantó tud lenni. A postaláda kulcsa, amely általában elég kicsi, nagyon gyorsan elveszhet, elkeveredhet a táskánk mélyén. A gyártók általában kettő kulcsot biztosítanak a leveles szekrényhez. De az a legidegesítőbb, ha nem gondoltunk arra, hogy egyszer szükségünk lesz egy pótkulcsra. Milyen lehetőségeink vannak, ha elvesztettük a postafiók kulcsát? Hogyan pótolhatjuk, ha elveszett vagy eltörött? Cikkünkben különféle megoldásokat mutatunk, hogy hogyan juthatunk hozzá leveleinkhez, kedvenc újságjainkhoz.

Miért van szükség a postaláda kulcsára?

A postán érkező levelek, küldemények, dokumentumok között számos érzékeny irat található. Ezért azok védelme mindegyikünk elemi érdeke. De vannak olyan postai küldemények, amelyeket, ha nem veszünk át, és nem ismerjük meg tartalmukat, akkor is beáll a kézbesítés vélelme. Ezért mindenképp érdemes hozzáférnünk postaládánk tartalmához. Amennyiben nem találjuk a kulcsot, vagy beletörtük azt, akkor mindenképp intézkednünk kell. Amennyiben a levelek felhalmozódnak a leveles ládánkban, akkor akár az is előfordulhat, hogy illetéktelenek is hozzá férnek adatainkhoz. Amennyiben nem találjuk meg a pótkulcsot, akkor a zárat mindenképp cseréljük le.

 

Mit tegyünk, ha a postaláda kulcsa elveszett?

Számos megoldás létezik, ha elvesztettük a postafiók kulcsát. A legtöbb postaláda gyártó több kulccsal szállítja a levelesládát. Ebben az esetben, ha ezeket egy biztonságos helyen megőriztük, akkor nem kell kulcsot másoltatnunk. Nincs más dolgunk, minthogy bemegyünk a lakásba, házunkba és megkeressük a pótkulcsot, és már olvashatjuk is leveleinket. Amennyiben nem így tettünk, akkor a postaláda gyártótól tudunk megfelelő pótkulcsot rendelni. Ehhez elég egy pillantást vetnünk a zárra. Általában egy kulcskódot találunk rajta. Ezzel a kulcsszámmal új kulcsot rendelhetünk közvetlenül a gyártótól, de ez alapján már a lakatos is tud nekünk segíteni. Ebben az esetben viszont a zár márkáját is tudnunk kell.

 

A pótkulcsok pótlása nem egy komoly befektetés, nem merülnek fel jelentős költségek. Ha elvesztettük a postafiók kulcsát, a pótkulcs beszerzése a jó megoldás arra, hogy ne kelljen új levelesládát beszereznünk, vagy esetleg a meglévő postaládánkat felfeszíteni.

 

Cseréljük ki a postaláda zárját, ha a kulcs elveszett

Egy másik megoldás a postafiók teljes zárjának cseréje. Az új zárért típustól függően pár ezer Forintot kell fizetnünk. Rendeljük meg online a zardepo.hu webáruházban, ahol széles választékban találunk postaláda zárakat. Az új zárat általában különösebb erőfeszítés nélkül eltávolíthatjuk és felszerelhetjük. Különösebb kézügyességet nem igényel a folyamat. Tehát, ha megérkezett a csomag a Zárdepó webáruházból, akkor a postaláda zár cseréjéhez nem kell szakembert hívnunk, meg tudjuk azt oldani magunk is. De a legjobb, ha előre lemérjük a zárat, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a megfelelő méretet választottuk. Ügyeljünk arra is, hogy a hajlított nyelv ne legyen túl rövid, hogy a postafiók zárja megfelelően zárható legyen.

 

Hogyan kell kicserélni a postaláda zárját?

Nyissuk ki a levélszekrény fedelét, és nézzük meg, hogy a zár milyen csavarokkal van rögzítve. Mert csak így tudjuk ellenőrizni, hogy van-e kéznél megfelelő csavarhúzó vagy villáskulcs. A megfelelő szerszám segítségével forgassuk el az anyákat az óramutató járásával ellentétes irányba, amíg meg nem lazulnak és nem tudjuk őket kivenni. Ezután csavarjuk ki a postaláda zárját. A zár kicsavarozása után az már könnyen eltávolítható. Ehhez billentsük kissé előre a zárat, mert ellenkező esetben a nyelv megakadályozza ezt, majd húzzuk ki. Ha a zárat nem tudjuk könnyen eltávolítani, alkalmazzunk egy kis fizikai erőt. Lehetséges, hogy a záron lévő fémből készült hajlított nyelv csillag csavarokkal vannak összekötve a zárszerkezettel. Ebben az esetben a zár kivétele előtt el kell távolítanunk a fém nyelvet. Ha mindezzel végeztünk, akkor az új zárbetétet ugyanabba a pozícióba kell beraknunk, ahonnan a régit kivettük. Mielőtt mindent visszacsavaroznánk, rögzítsük a zárat a rögzítő csavarokkal. Végül a megfelelő szerszámmal húzzuk meg az anyákat, hogy a zár ne billegjen.

 

A legvégső esetben hívjunk lakatost!

Amennyiben nincs meg a postaládához a pótkulcs és ehhez a könnyed művelethez nincs meg a kellő önbizalmunk vagy képességünk, esetleg nem rendelkezünk kellő szabadidővel, hogy a zárcserét végrehajtsuk, vagy esetleg nem akarunk kockáztatni, hogy még nagyobb kárt okozunk, akkor hívjunk lakatost. A szolgáltatók néhány egyszerű fogással és a megfelelő műszerekkel könnyedén ki tudják nyitni a ládát anélkül, hogy maradandó károsodást okoznának benne, sőt a zárat is pár perc alatt kicserélik. Ennek a változatnak csak egyetlen hátránya van, hogy jóval költségesebb, mint ha magunk végeznénk el mindezt. A kiszállás helyétől, illetve a levelesláda zárjának bonyolultságától függően akár 15.000 Forintba is kerülhet egy pár ezer forintos művelet.

 

A legvégső esetben cseréljük ki a postaládát!

Mint legvégső megoldást ezt is meg kell említenünk, de ez egy elég extrém eset lenne. Hiszen, ha kilyukad a bicikli kereke, akkor sem új biciklit veszünk, hanem a gumit megjavíttatjuk, vagy cseréljük. De biztos van olyan eset, amikor a kulcs elvesztése a postaláda cseréjét vonja maga után. De ez a legdrágább megoldás. Ráadásul ez csak akkor lehetséges, ha olyan postaládáról van szó, amely a miénk. Amennyiben albérletben lakunk és a helyzet megoldásaként ezt a változatot preferáljuk, akkor fel kell vennünk a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy megvitassuk vele a lehetőségeket. Ebben az esetben a végső döntést neki kell meghozni.

 

Mi a teendő, ha az albérlethez tartozó postaláda kulcsa veszett el?

Ahogy azt már fent említettük, ebben az esetben fel kell keresnünk a lakás tulajdonosát és tájékoztatnunk kell a fejleményekről. Bérlőként általában mi viseljük az új kulcs vagy az új zárrendszer költségeit. Akkor is ez érvényes, ha a kulcsot harmadik fél, például a barátunk vagy családtagunk vesztette el. De amennyiben a lakásra akár mi, akár a tulajdonos olyan biztosítást kötött, ami ezt a kárt megtéríti, akkor akár még szerencsénk is lehet, de csak akkor fizet a biztosító, ha a kulcsot nem elvesztettük, hanem ellopták. A normál felelősségbiztosítás általában csak a standard lakáskulcsok ellopására terjed ki. Azonban egyes felelősségbiztosítási kötvények már tartalmaznak ilyen tételt. Mielőtt bármit teszünk, érdemes utánanéznünk a részleteknek.

 

Elektronikus zárrendszerrel szerelt postaláda a megoldás kulcsa?

Ebben az esetben nincs többé elveszett kulcs! Ezekkel a modern zárszerkezetekkel ellátott postaládákat immár elektronikusan is kinyithatjuk, méghozzá egy RFID kulcstartó segítségével. Ezt a megoldást alkalmazhatjuk egy postaládához is, de akár a társasház összes leveles szekrényét is tudják a lakók ezzel a technikával nyitni/zárni. Természetesen egy ilyen zárhoz, akár több felhasználót is hozzá tudunk rendelni. A szakemberek azon dolgoznak, hogy hamarosan olyan ultramodern postaládák legyenek a bejárataink közelében, amelyet akár már telefonunkkal is ki tudunk nyitni vagy zárni.