Blog

Az amerikai postaláda működése - Miben más, mint a hagyományos?

2024.02.04 11:31

Annak érdekében, hogy postai küldeményeinket biztonságosan átvehessük, lakásunknak vagy családi házunknak, kereskedelmi ingatlanunknak zárható postafiókkal kell rendelkeznie. Nagyon sokféle formájú és színű postaláda közül választhatunk. Dönthetünk falra szerelhető levélszekrény vagy kerítésbe beépíthető változat mellett, de van egy típusú postaláda, amely nagyon egyedi külsővel rendelkezik. Ez pedig az amerikai postaláda. Ez a levélszekrény sok ember számára a hollywoodi filmekből ismerős. A külseje talán annak is köszönhető, hogy az USA-ban hatalmas farmok vannak. Kerítés pedig nem igazán ott van, ahol a ház felépült. Ezért az út mellett kihelyeznek egy bádogból meghajlított tárolót, amely tökéletesen betölti ennek szerepét.

Miben különbözik egy amerikai típusú postaláda az európai levélszekrénytől? 

Az első és talán a legszembetűnőbb különbség az a forma. Hiszen Európában egy téglalap alakú levélszekrényhez vagyunk hozzászokva, amely könnyen felszerelhető akár a társasház falára vagy a családi ház kerítésére. A kialakítása egyszerű, ámde funkcionális, nem túl széles, nehogy beleakadjon valaki. Ezzel szemben az amerikai változat egy megtermett levélszekrény, sokkal nagyobb, magasabb, ráadásul a felső része íves kialakítást kapott. De van még egy nagy különbség. Mi itt Európában nem tudjuk, ha a levélszekrény levelet rejt. Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, ki kell nyitnunk azt. Ez Amerikában sokkal praktikusabb, mert egy piros zászló jelzi, ha a postás beletett valamit, mert akkor a zászló felfelé áll. Mikor mi kiürítjük a postaláda tartalmát, akkor a zászlót lehatjuk, ezzel mindenkinek jelezzük, hogy annak tartalmát kivettük. De van még egy nagy különbség, mégpedig az, hogy az amerikai postaládát nem tudjuk falra vagy kerítésre szerelni, hanem egy oszlopra lehet az ilyen postaládát felhelyezni. 

 

Minden USA-rajongó számára kötelező az amerikai dizájnú postaláda 

Az a bizonyos kis vörös zászló, amely ott található minden ilyen típusú levélszekrény oldalán, meghatározza minden amerikai postaláda külsejét. Nincs mese, aki nagy rajongója az Újvilágnak, annak csakis ilyen leveles szekrénye lehet. Eredeti dekorációként szolgál, de ezenkívül megvédi postánkat a széltől és az esőtől. Ha megnézünk egy ilyen típusú postaládát, akkor azt tapasztaljuk, hogy hatalmas, ahogy az ország is az. Az országutak, az autók, a házak, szóval minden. Miért lenne a postaláda kicsi? Méreténél fogva ez a postafiók ideális újságok és kisebb csomagok tárolására is, vagyis nem kell várnunk a futárt, egyszerűen csak beleteszi a csomagot és már megy is tovább. Fel sem tűnik senkinek, ha egy hétig ki sem ürítjük, hacsak a zászló nem jelezné ellenkezőjét. 

 

Miből készül az amerikai postaláda? 

Bádogból, horganyzott acéllemezből, minden olyanból, amit könnyen meg lehet hajlítani. Ezért Amerikában nem igazán fogunk műanyagból készült változattal találkozni. Azt nem állítjuk, hogy a tengerentúlon esetleg még nem készült olyan levélszekrény, ami fából van, de nem ez a jellemző. A színük változatos, de jellemzően szürkék, vagy feketék. Hiszen ezek a tónusok tökéletesen kidobják a vörös színt. Ennek köszönhetően már messziről látjuk, hogy ha a piros kis zászló felfelé áll. De ahogy azt már előbb említettük ennek a postaládának szüksége van egy oszlopra. Ez több esetben fából készül, de nem ritka a betonból készült változat sem. Az a lényeg, hogy strapabíró legyen. Bírja az időjárás viszontagságait. 

 

Amerikai postaláda működése

Mindenki látott már amerikai filmet, ahol sok tipikus króm színű USA postaláda figyelhető meg. Ez alapján tudható, hogy az ilyen típusú levélszekrények nemcsak fogadásra, hanem küldésre is szolgálnak? A tulajdonosuk belehelyezi a leveleit, felfelé tolja a piros zászlót, jelezve a kézbesítőnek, hogy vigye magával a küldeményt.

 

Amit az amerikai postaládáról még tudni érdemes

Az amerikai postafiók kialakítása kissé eltér a klasszikus európai postaládától. Általában van egy alapja, ami egy oszlop, és maga postaláda ehhez van rögzítve. A magassága miatt a beltartalma különösen jól védett a nedvességtől és a rovaroktól. A legtöbb modell egy kis hozzáértéssel a falra is felszerelhető. A postafiók oldalára erősített híres piros zászló az ikonikus azonosítója ennek a nosztalgikus tárgynak. A postás felemeli a zászlót, amikor kézbesítette a levelet. Ez azt jelenti, hogy egy pillantással azonnal megtudhatjuk, hogy időben megérkezett-e a levél vagy a magazin, amit vártunk. Van azonban egy hátránya az ilyen típusú levélszekrényeknek. Mégpedig az, hogy az amerikai postaláda általában nem zárható. Bár a test mindkét végén egy lehajtható ajtó található, ami megvédi annak tartalmát, de egyik oldal sem zárható, így illetéktelenek hozzáférhetnek leveleinkhez. 

 

Az amerikai postaláda itt Európában sok esetben inkább dísztárgy

Azt már megbeszéltük, hogy az amerikai postaláda kialakításában különbözik a hagyományos európai levélszekrénytől. Ez többek között az apró részleteknek köszönhető, mint például a vörös zászló, vagy a szegecselt illesztés. De sokunk számára itt Európában az amerikai postaláda egyben dísz is. Sokféle színben kapható, és gyártótól függően egyedi szimbólumokkal is díszíthető. Már a kapuban jelzi az, aki ilyen levélszekrényt alkalmaz, hogy ő már pedig hatalmas USA-fan. 

 

Ausztrália megirigyelte az amerikai postaládát

Ők mosódobokat használtak erre a célra. Úgy voltak vele, hogy ha már az amerikaiaknak van saját levélszekrényük, akkor nekik is kell. De az ciki lett volna, ha ugyanúgy nézne ki. Ezért felhasználták a már kidobásra váró mosódobokat és postaládát készítettek belőle. Ebből lett az ausztrál levélszekrény. Ha elmegyünk vidékre, a kenguruk földjére, rengeteg ilyen különleges változattal fogunk találkozni. Abban egyeznek amerikai társaikkal, hogy ők is az út mellett teljesítenek szolgálatot. Ennek, különösen a ritkán lakott területeken van értelme. Ez azért is jó, mert így itt sem kell, mint ahogy Amerikában sem a postásnak minden egyes házhoz autóval behajtania. Nem is biztos, hogy jó ötlet ez olyan területen, ahol az emberek szabadon viselhetnek fegyvert.