Blog

Fiókzárak, élvédők, avagy mi kell ahhoz, hogy bababiztossá tedd a lakásodat!

2024.02.07 08:01

Amikor gyermekünk elkezd mászni, rögtön megfogalmazódik bennünk a kérdés, hogyan tegyük gyermekbiztossá otthonunkat. Csemeténk eleinte kúszik-mászik a lakásban. Aztán elkezdődnek az első kísérletek arra, hogy felálljon, ezért elkezdi felhúzni magát a keze ügyébe kerülő tárgyakon. Végül következnek az első óvatos lépések, és mielőtt észrevennénk, egy kis forgószél söpör végig a lakáson. Ezért különösen fontos, hogy otthonunkat még időben bababiztossá tegyük! Cikkünkből kiderül, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy az otthon gyermekeink biztonságban legyenek.

Szabályok bevezetése nélkül, talán a babafiókzár sem hozza meg a kellő hatást! 

Annak érdekében, hogy semmit se hagyjunk ki, készítsünk egy listát, amely segít abban, hogy a lakásunk biztonságos legyen. Amennyiben sok óvintézkedést teszünk annak érdekében, hogy otthonunk gyermekbiztos legyen, de nem az összes veszélyforrást szüntetjük meg, akkor az olyan mintha szinte nem tettünk volna semmit. Az apróságok kiszámíthatatlanok, mindig történhet velük valami váratlan. Ezért a legfontosabb, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül gyerkőceinket. De még akkor is előfordulhatnak olyan figyelmetlen pillanatok, amelyek balesetekhez vezethetnek. Talán azonkívül, hogy rengeteg óvintézkedést teszünk, az a legcélravezetőbb, hogy már kiskorban szabályokat vezetünk be. Már a babák is képesek az egyszerű tiltásokat megérteni. Ha gyengéden, de határozottan és következetesen rámutatunk arra, hogy mit ne tegyen, a baba végül betartja a szabályokat. A konnektorok például abszolút tabunak számítanak, függetlenül attól, hogy fel van-e szerelve aljzatvédelemmel vagy sem.

 

Hogyan tegyük bababiztossá lakásunk, a fiókzár kevés lesz a biztonságos környezethez! 

A kisgyermekekben fáradhatatlan vágy tombol azzal kapcsolatban, hogy felfedezzék környezetüket. Mivel minden lakás más és más, ezért a legjobb, ha csöppségeink látómezőjéből figyelve nézzük végig, hogy hol leselkednek a veszélyek. Másszunk végig azokon az útvonalakon, ahol csemeténk közlekedik, azonnal meg fogjuk látni azokat a helyeket, ahol szükség lesz a beavatkozásra. Mert abból a látószögből, amit mi felnőttek nap mint nap látunk, teljesen mást észlelünk. De nézzük is a részleteket! Talán az egyik legkézenfekvőbb, hogy az éles bútorsarkokat élvédőkkel látjuk el. 

 

Soha ne hagyjuk nyitva felügyelet nélkül az ablakokat és az erkélyajtókat 

A nyitott ablakok felkeltik a gyerekek kíváncsiságát. Még ha nem is tudnak közel menni, szívesen használnak különböző segédeszközöket, hogy kinézzenek a szabadba. Ennek nagyon súlyos következményei lehetnek. Amennyiben lehajolnak, gyorsan előrebillenhetnek, aminek drámai eredménye lehet. Ezért soha ne hagyjuk a csöppséget felügyelet nélkül olyan helyiségben, ahol nyitva van az ablak, még akkor sem, amikor a gyermek alszik! De ha már az ajtóknál tartunk, érdemes odafigyelni arra, hogy megakadályozzuk az ujjak becsípődését. Mert a zsanér súlyos sebeket okozhat. Ezért mindenképp helyezzünk el ajtóütközöket, amely nem engedi, hogy az ajtó becsukódjon. 

 

Mikor van szükség gyerek fiókzárra? 

A következő lépés, hogy szereljünk fel baba fiókzárat a szekrényajtókra és a fiókokra. Miért van erre szükség? Mert a szekrényekben és fiókokban sok veszély leselkedik, éles tárgyak, tisztítószerek stb. formájában. De nemcsak az a gond, hogy kirámolják és megkóstolnak mindent, amit benne találnak, hanem az apróságok a fiókokat szívesen használják mászási segédeszközként is. Ezért fel kell, hogy szereljünk speciális vasalatokat, hogy csak mi szülők, vagy felnőtt rokonaink tudják kinyitni azokat. A www.zardepo.hu webáruházban széles választékban találunk különböző modelleket, például mágneses vagy láthatatlan baba fiókzárakat. Ezek a zárszerkezetek nagyon praktikusak, mert felszerelésüket követően emberpalántánk majd ki sem tudja húzni a fiókot. Ráadásul ezek a fiókzárak nagyon diszkrétek, kívülről nem is látszódnak, így bútoraink, megjelenését nem rontják. Az ilyen típusú zárakat könnyedén fel tudjuk helyezni arra a bútorra, ahol szükségünk lesz rájuk. Többnyire ragasztóval vagy csavarral szerelhetjük fel őket, még fúrnunk sem kell, vagyis a szekrényajtó vagy fiók belsejét sem kell megbontanunk anélkül, hogy a baba fiókzárakat felszerelnénk.  

 

Válasszunk minőségi gyerek fiókzárat! 

Abban az esetben, mikor gyermekeink testi épségéről van szó, nem kísérletezhetünk, ezért kizárólag olyan baba fiókzárat válasszunk, amely 100%-os biztonságot nyújt, hogy gyermekünk nem fogja tudni kinyitni a szekrény fiókját. De honnan ismerjük fel a tökéletes védelemmel rendelkező változatokat?  Javasoljuk, hogy gyermekeink védelme érdekében tartózkodjunk az olcsó változatok beszerzésétől.  A biztonságos védelem érdekében válasszunk olyan gyerek fiókzárat, amelyek tartós anyagból készültek, mert csak ezek garantálják a hosszantartó védelmet. Az ilyen esetekben a német precizitás és minőség az, amire érdemes támaszkodnunk. Az ABUS márka gyerek fiókzárjai hosszú termékfejlesztési procedúrán esnek át, és természetesen csak akkor kerülhetnek forgalomba, ha azt előtte megfelelően tesztelték. Az ABUS vállalat több mint 100 éves múltra tekint vissza, ami azt feltételezi, hogy hatalmas tapasztalattal, szakmai tudással rendelkeznek. Ezért a www.zardepo.hu webáruház úgy állította össze a gyerek fiókzár választékát, hogy minden bútorhoz megtaláljuk az ABUS biztonságos megoldásait. Az ABUS Junior termékcsalád gyerkőceinknek biztonságos otthont, nekünk pedig stresszmentes napokat biztosít.

 

A baba fiókzár felhelyezése után rögzítsük a bútorokat a falhoz

Ez azért is fontos, mert miközben gyermekeink járni tanulnak, belekapaszkodnak a bútorokba, és ha nem rögzítettük őket a falhoz, akkor akár magukra is ránthatják azokat, ami viszont súlyos sérülésekkel járhat. Ehhez különböző konzolokat kell alkalmaznunk. Amennyiben ezzel végeztünk, még nem dőlhetünk hátra, mert, ha emeletes az otthonunk, akkor a lépcső mindkét végére fel kell szerelnünk egy kaput, hogy gyermekünk ne tudjon észrevétlenül fel-le mászni a lépcsőn. Takarításkor ügyeljünk arra, hogy mindig vigyük magunkkal a tisztítószereket, hogy a mérgező anyagokat tartalmazó flakonok ne kerüljenek a gyerkőcök kezébe. De amire még érdemes odafigyelni az az, hogy a hosszabbítókat, kábeleket rakjuk el egy szekrénybe. Természetesen a szekrény legyen ellátva gyerek fiókzárral, mert, ha a nyakuk köré tekerik, az veszélyes is lehet. De ugyanez a javaslat az üvegből készült tárgyakkal kapcsolatban. Az üveg eltörhet, és a szilánkok súlyos sérüléseket okozhatnak.