Blog

Beltéri vs. kültéri tolóajtó zárak - A 3 legfőbb különbség

2024.03.21 16:55

Napjainkban a helytakarékos belsőépítészeti megoldások rendkívül népszerűek. Ezért a kültéri és beltéri tolóajtók egyre közkedveltebbek. Az ajtó mögött nincs holttér, nem akadunk bele a folyosón a kilincsbe. Ráadásul a mai modern tolóajtók csendes eleganciával működnek. Normál ajtók alternatívájaként tökéletes választás, legyen szó a hálószoba gardróbjának tolóajtó eleméről, térelválasztóba épített tolóajtóról, vagy esetleg a hatalmas üvegfelülettel rendelkező terasz tolóajtajáról. Manapság már minden lehetséges. Ezért választhatunk falsíkon futó tolóajtót vagy úgynevezett falba rejtett tolóajtót is, vagy ahogyan sokan nevezik zsebajtót. Ez a fajta tolóajtó a falba süllyeszthető, tehát amikor kinyitjuk nem látszik. Ezért is nevezik falba süllyeszthetőnek, vagyis zsebajtónak, mert mint egy zsebben eltűnik az ajtólap.

Nem minden ajtózár, tolóajtó zár egyforma!

A beltéri és kültéri ajtóknak más és más biztonsági követelményei vannak. Ezért az alkalmazási területtől függően különböző ajtózárakat használunk. Ma leginkább bevésőzárakat alkalmazunk, amelyeket az ajtó oldalának mélyedésébe, az úgynevezett zárzsebbe helyezünk be. Régebben az ajtó belső oldalára helyezett doboz jellegű zárak is elterjedtek voltak. Ezek a zárak anno úgy működtek, mint a mai gombos zárak. A bevésőzárak különböző típusokra oszthatók. A hagyományos tollas kulcsos kivitelre, és a modern cilinderzáras változatra. Beltéri ajtókhoz általában elegendők az egyszerű tollas kulccsal zárható zárak. Hiszen csak arra van szükség, hogy bizonyos helyzetekben gyermekünk elől elzárjunk olyan helyiségeket, ahol esetleg olyan vegyszereket tárolunk, amely veszélyes lehet az egészségükre. Ezen zárak kulcsai úgynevezett szakállal rendelkeznek, amely különböző formájúak lehetnek. Egy kulccsal több zár is nyitható. Ennek az az oka, hogy mindössze több tíz különböző profil létezik. A kulcs elvesztése esetén a zár egy speciális horoggal is könnyedén kinyitható. Valljuk meg őszintén ezek a zárak nem alkalmasak arra, hogy akár teraszajtókba, vagy bejárati ajtókba szereljük őket. Ezekbe az ajtókba a modern cilinderzáras változatra van szükség. A külső ajtók általában hengeres zárrendszerrel vannak felszerelve. Ahogy a neve is sugallja, a megfelelő zárak külön zárhengerrel rendelkeznek, amelyben különböző rugós csapok találhatók. Ezek biztosítják, hogy minden zár csak a hozzá tartozó kulccsal legyen nyitható.

 

Tolóajtók esetén nagyon praktikus megoldás a padlóba süllyeszthető zár

Ezt a típusú zárat kifejezetten nyíló és toló ajtókhoz tervezték, hogy optimális biztonságot és funkcionalitást nyújtsanak otthoni vagy üzleti környezetben egyaránt. Hazánkban ezzel a megoldással inkább bevásárlóközpontok üzleteinek bejáratainak biztonságos zárásakor találkozhatunk. Ez a zárszerkezet két ellendarabbal rendelkezik, a fogadó részt kell a padlóba süllyeszteni, így rugalmasan alkalmazhatjuk a különböző térkialakításokhoz és igényekhez. Ez különösen hasznos tulajdonság, ha olyan helyiséget szeretnénk berendezni, ahol a tolóajtó a belsőépítészeti elképzelések szerves részét képezi. Ezt a zártípust megbízható működés és a tartósság jellemzi, így hosszú távon is megőrzi funkcióját és biztonsági szerepét. Ez a tolóajtó zár tökéletes választás azoknak, akik értékelik azt, hogy a zárszerkezet szinte láthatatlan, valamint megbízhatóságot garantál. Egy biztos, nem nyújt olyan szintű védelmet, mint egy hagyományos zárszerkezet. 

 

Beltéri tolóajtó zárak esetén mire érdemes ügyelnünk? 

A tolóajtó zárszerkezetek tökéletes választás otthonunk tolóajtóihoz, elegáns kivitelükkel dekoratív megjelenést kölcsönöznek. Az acélból készült zárszerkezetek magas minőségűek, szilárd rézből készült horgony formájú, de sokan kampós kialakításnak is nevezik az ilyen zárnyelvvel rendelkező zárat, így élettartamra szóló problémamentes használatot nyújtanak. A rézből készült nyelvrész azért horgosított, hogy maximális biztonságot garantáljon. Ezzel biztosan zárva tartjuk a beltéri ajtóinkat. A zárszerkezetet nem kilinccsel tudjuk működtetni, hanem ahol normál esetben a kilincset találnánk egy kagylószerű mélyedést látunk, amelyen egy elforgatható fogantyú található. Ahhoz, hogy az ajtót ki tudjuk nyitni, ezt kell elmozdítanunk. Nagy erőfeszítést nem kell kifejtenünk, mert ez a modern ajtózár könnyen nyílik. Az ilyen típusú zárak esetén választhatunk cilinderes, keresztkulcsos, csapda nélküli változatot is. 

 

Amit a kültéri tolóajtó zárakról tudni érdemes 

A kültéri tolóajtók működési mechanizmusa ugyanolyan egyszerű, mint a beltéri változatoké. Ebben az esetben is az ilyen típusú ajtók egy mozgatható és egy fix szárnyból állnak. Ha a mozgatható szárnyon lévő kilincset elfordítjuk, az ajtó picit megemelkedik és a görgőknek köszönhetően egy sínen könnyedén eltolhatjuk azt a fix rész felé. Vannak, akik attól tartanak, hogy ezek a nagy üvegfelülettel rendelkező tolóajtókat csak nagy erőfeszítéssel nyithatók. Ez egy tévhit. A modern tolóajtók rendkívül egyszerűen mozgathatók, gyerekek vagy idősebb családtagjaink is könnyen tudják használni ezeket a típusú ajtókat. Ráadásul a zárszerkezetük sem bonyolult, semmiben nem másak, mint a beltéri társaik felépítése, annyiban azért különböznek, hogy egy cilinder található bennük, amelynek köszönhetően kulccsal zárhatók. A kilincs elforgatásakor a vasalat a kívánt pozícióba mozdul, és nincs más dolgunk, mint egy mozdulattal bezárni azt. 

 

Mi a különbség a beltéri és a kültéri tolóajtó zárak között? 

Ahogy azt már korábban jeleztük, a beltéri tolóajtók nem rendelkeznek kulccsal, szinte csak egy fogantyút találunk a kagylóba süllyesztve, amit el kell forgatnunk. Többnyire kilincs sincs a beltéri tolóajtókon. Miért is lenne, hiszen az ilyen típusú ajtóknak pont az a lényege, hogy helytakarékosak legyenek. De van még egy láthatóan jelentős különbség. Mégpedig az, hogy a beltéri tolóajtókba BB zárak kerülnek. Ezekhez általában tollas kulcsok valók, de a tolóajtók esetén ezt a funkciót az elforgatható gomb veszi át.