Blog

Elektromos zár bekötése és működése: ezekről érdemes tudnia!

2024.05.15 16:58

A biztonság egyre fontosabb szerepet játszik otthonunk védelmében. Napjainkban az elektromos zár bekötése egyre szélesebb körben alkalmazott megoldás, és praktikus alternatívát jelentenek a hagyományos zárrendszerekhez képest. Működésüket tekintve PIN-kóddal, kártyával, ujjlenyomattal vagy különböző biztonságos alkalmazással nyithatók.

A ZárDepo következő blogbejegyzésében összeszedtük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a témában!

 

Mitől ilyen népszerűek az elektromos zárak?

Az elektromos zárrendszerek használata azért is egyre népszerűbb, mert az okosotthon rendszerek kiépítése és alkalmazása egyre nagyobb teret nyer. Hiszen az okosotthon rendszerén keresztül akár távolról is kinyithatjuk gyermekünknek a bejárati ajtót.

 

A klasszikus mechanikus záraknak ezzel szemben van egy gyenge pontja, mégpedig a kulcs. Ha elvesztjük, vagy ellopják, akkor az, aki a kulcsot birtokolja könnyen hozzáférhet értékeinkhez. Ha elveszítjük a kulcsot, akkor egyetlen jó döntés van csak, mégpedig az, hogy haladéktalanul zárat cserélünk, ami viszont drága "mulatság". Főleg, ha gyermekeink előszeretettel hagyják el táskáikat, amiben természetesen minden esetben ott lapult a lakáskulcs. 

 

A modern technológiák használata, az elektromos zár bekötése segíthet elkerülni az ilyen problémákat. 

 

 

Hogyan működnek az elektromos ajtózárak?

Az elektromos zár működésének az alapja az úgynevezett Smart Lock. Ez az angol szóösszetétel okos zárat jelent magyarul.

 

Ennek a zártípusnak az egyik fő előnye a könnyű használat. Ez azt jelenti, hogy aki jogosult, egyetlen érintéssel működésbe tudja hozni a bejárati ajtó zárszerkezetét. De elektromos zárral akár beltéri ajtót is felszerelhetünk. Ebben az esetben elektromos meghajtással rendelkező zárrendszer kerül az ajtóba. 

 

A mechanikus zárrendszerrel ellentétben az ilyen meghajtással rendelkező változat működtetése egy elektromos motoron alapul, vagyis egy tengelykapcsolón keresztül mozgatja a reteszelő zárnyelvet, és így nyitja ki az ajtót. 

 

Az elektromos zár működési elve alapvetően egy mechanikus ajtózárhoz hasonló. A különbség az, hogy a működést nem egy mechanikus kulcs, hanem egy villanymotor hozza létre. Egy másik különbség a hozzáférési közegben rejlik: Míg a mechanikus záraknál a kulcs felelős a zárban található csapok megfelelő helyzetbe állításáért, addig az elektromos záraknál egy rádiójel vagy a megfelelő ujjlenyomat leolvasása is elegendő a forgás elindításához. 

 

Az elektromos zárak kompatibilisek az okosotthon rendszerekkel?

A modern elektromos ajtózárak gyakran olyan intelligens okosotthon rendszerekkel is kompatibilisek, mint az Amazon Alexa, a Google Home, a Loxone vagy a Chameleon.

 

Előnye, hogy az intelligens ajtózárat integrálhatjuk a központi épületvezérlésbe és az alkalmazáson keresztül bejárati ajtónkat kényelmesen nyithatjuk vagy zárhatjuk. 

 

Természetesen az okosotthon rendszer arra is lehetőséget biztosít, hogy az elektromos zárat összekössük a vészjelző funkcióval. 

 

Mit jelent ez?

 

Amennyiben otthonunkban tűz üt ki, akkor a rendszer automatikusan kinyitja a zárat. Nem kell azzal foglalkoznunk, míg családunkat mentjük a lakásból, családi házból, hogy megkeressük a kulcsot, vagy hogy kinyissuk azt, hanem azonnal szaladhatunk a szabad levegőre, mert a zár már nyitva van. 

 

Mennyire biztonságos az elektromos ajtózár?

Az elektromos ajtózárak nagyon biztonságosak a hagyományos mechanikus zárakhoz képest. Nem fogjuk elveszteni a kulcsot, mert nem kell hozzá. 

 

Az elektromos ajtózárhoz beállított, beprogramozott kód, vagy ujjlenyomat könnyen aktiválható, de ugyanilyen könnyen deaktiválható is. Ráadásul az elektronikus kód megszerzése szinte lehetetlen. 

 

Az elektromos zárak többnyire magas biztonsági előírásokkal rendelkeznek. Működtethetjük az ilyen típusú zárat rádiófrekvenciás jellel is, az ajtó ebben az esetben csak akkor nyílik ki, ha a jel megegyezik a számára beprogramozott kóddal. De akár választhatunk olyan változatot is, amely ujjlenyomatunkkal működtethető. Mivel ez annyira egyedi, hogy mindenki ujjlenyomata megismételhetetlen. 

 

Számos változat például arra is lehetőséget biztosít számunkra, hogy listázzuk az otthonunkhoz való hozzáférést. Ez azt jelenti, hogy szinte másodpercre pontosan nyomon tudjuk követni, hogy ki ment be lakásunkba, családi házunkba és ki hagyta el azt. Ez egy nagyon hasznos funkció, főleg, ha otthonunkhoz másoknak is adunk hozzáférést. 

 

Az elektromos zár működése áramszünet esetén

Az elektromos ajtózárak működése elemmel is lehetséges, ezért áramszünet esetén sem fognak minket cserben hagyni. A zár idejekorán emlékeztet minket arról, hogy cseréljük a benne lévő elemeket. Emiatt nem kell aggódnunk, hogy egy áramszünet vagy az elemek lemerülése megakadályoz minket abban, hogy otthonunkba bejussunk. A rendszer már olyan szinten kiforrott, hogy teljes biztonságot garantál az ilyen eshetőségekre is. 

 

Az elektromos zár bekötése

Az elektromos ajtózár bekötése akár utólagosan is lehetséges. Mivel ezeket a zárakat nem kell minden esetben bekábelezni, mivel elemmel is működtethetők, ezért szinte ugyanúgy zajlik bekötésük, mintha mechanikus zárat szerelnénk be. 

 

Természetesen vannak apró eltérések, de aki rendelkezik egy kis kézügyességgel, annak nem fog problémát okozni egy ilyen típusú ajtózár bekötése. 

 

De nézzük is az elektromos zár bekötésének az alapvető lépéseit!

 

  1. Amennyiben újonnan kerül bekötésre az elektromos ajtózár, akkor az ajtó oldalában lévő nyílásba kell csak behelyeznünk az intelligens zárszerkezetet. Ha utólag szeretnénk beszerelni, akkor természetesen a meglévő mechanikus zárat el kell távolítanunk. 
  2. Minden elektromos zárszerkezethez csatol a gyártó egy bekötési útmutatót, ez alapján pár lépésben könnyen el tudjuk végezni az abban foglaltakat.
  3. Ha ezzel megvagyunk, akkor nincs más dolgunk, mint hogy rögzítjük a zárat az ajtó lapjához, majd felszereljük a zárólemezeket és az ajtókilincset.
  4. Ezután kezdjük meg a programozást, ehhez rögzítenünk kell az általunk megadni kívánt jelsort, vagy ujjlenyomatokat. Ha ezzel megvagyunk, akkor a zár már csak akkor fog kinyílni, ha ezen információk, jelek birtokosai szeretnének belépni otthonunkba.
  5. Amennyiben okosotthonon keresztül is szeretnénk használni elektromos zárunkat, illetve más funkciókkal is szeretnénk összekötni, akkor ezt is be kell állítanunk. Lehet, hogy ehhez a művelethez szakembert kell hívnunk, hiszen az okosotthon rendszere egy kicsit bonyolultabb annál, mint hogy kettő lépésben mindent beállítsunk rajta. 

 

Mire ügyeljünk még az elektromos ajtózár kiválasztásakor?

  • Ahhoz, hogy a tökéletes megoldást megtaláljuk, ami az elektromos ajtózárat illeti, azt is számításba kell vennünk, hogy új épületbe vagy meglévő lakásba kerül beépítésre a zárszerkezet. 
  • Ügyeljünk arra, hogy az elektromos zárszerkezet kellően robusztus legyen. De azt is meg kell vizsgálnunk, hogy az általunk kiválasztott elektromos zár, hány kód, jel alkalmazására képes. Mert az is előfordulhat, hogy nagy a család, mi pedig egy kisebb tároló kapacitással rendelkező változat mellett döntöttünk. 
  • De azt is meg kell kérdeznünk az eladótól, hogy amennyiben okosotthon rendszerhez szeretnénk a zárat csatlakoztatni, akkor arra alkalmas-e az általunk kiválasztott elektromos zár.
  • De sajnos még egy kérdést fel kell tennünk, mégpedig azt, hogy a zár mely rendszerrel kompatibilis. Mert sajnos az okosotthon rendszerek sem egyformák. Ami a Loxone-hoz jó, az nem biztos, hogy az Amazon Alexához is csatlakoztatható. 

 

Forduljon bizalommal a ZárDepo csapatához, és válogasson a webáruházunk kínálatában található elektromos zárak között!