Blog

Gyerekbiztos ablakzár vásárlás: vásárlási útmutató szülőknek

2024.05.24 07:11

Az ablakok nagy veszélyt jelenthetnek gyermekeinkre, de szerencsére gyerekbiztos ablakzár vásárlásával megelőzhető a baj!

 

A ZárDepo következő blogbejegyzésében elmagyarázzuk, egyik-másik megoldás hogyan működik, és mikor melyiket érdemes választanunk.

Gyerekbiztos ablakzár felszerelése és egyéb módszerek

 

A kisgyerekek imádnak mászni, felfedezni a környezetüket, kikukucskálni az ablakon, hiszen a külvilág oly izgalmas. Mert figyelemfelkeltő hangok, csábító jelenetek zajlanak odakinn. Mikor hazaérkezünk integetni szeretnének, eközben egy szempillantás alatt megtörténhet a baj. 

 

Ezeket a helyzeteket nagyon egyszerűen és könnyen megelőzhetjük. Akár utólagosan felszerelhető gyerekbiztos ablakzárakat is alkalmazhatunk, amelyek minimalizálják ezeket a veszélyeket.

 

Az első és legfontosabb, hogy a lehetséges veszélyekről beszélünk gyermekeinkkel, és tudatosítjuk bennük, hogy nem jó ötlet az ablakok közelében játszani és kihajolni rajtuk. Szerencsére vannak egyszerű eszközök, amelyekkel rögzíthetjük az ablak kereteit, zsanérjait és kilincseit is. 

 

Miért elengedhetetlen a gyerekbiztos ablakzár felszerelése?

Ezért az első és talán a legbiztonságosabb intézkedés, amellyel növelhetjük az ablakok gyermekvédelmét, hogy gyerekbiztos ablakzárat szerelünk a kilincsbe. Amennyiben nem rendelkezünk megfelelő kézügyességgel, akkor hívhatunk szakembert is, aki gyorsan és szakszerűen elvégzi a beszerelést. Kulcs nélkül az ablakot nem tudja majd gyermekünk kinyitni. Még akkor sem, ha van olyan ügyes, hogy a kilincset már el tudja forgatni. Ez a megoldás nemcsak hatékony gyerek biztonságot garantál, hanem javítja az ablak betörésvédelmét is.   

 

Gyakran alábecsüljük azt a veszélyt, amelyet az ablakok vagy az erkélyajtók jelentenek a két és öt év közötti kisgyermekeinkre. Kétéves koruktól már kellően fejlett képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy gond nélkül ki tudják nyitni otthonunk ablakait. Ráadásul ebben a korban a gyermekek súlypontja még mindig a váll és a nyak környékén található. Ez különösen sebezhetővé teszi őket az ablakon való átfordulással szemben. Nem is kell, hogy kihajoljanak rajta, elég, ha csak a pici ujjaikra csapódik az ablak vagy a teraszajtó, már az is komoly sérülést okozhat. 

 

Hogyan tehetjük gyerekbiztossá ablakainkat? 

Addig amíg gyermekünk a babaágyban édesdeden alszik, addig mi szülők nyugodtan élhetjük mindennapjainkat. De, amikor elkezdenek mászni, vagy járni, és már elég nagyok ahhoz, hogy elérjék az ablakkilincset, nekünk felnőtteknek már egy perc nyugalmuk sem lesz. 

 

Ez az a pillanat, amikor végig kell gondolnunk, hogy hogyan tudjuk gyerekbiztossá tenni otthonunk, és ebbe beletartozik az is, hogy ablakaink, teraszajtóink biztonságáról gondoskodunk. 

 

  • Ebben az esetben nem azt kell megakadályoznunk, hogy bejussanak rajta, hanem hogy gyermekünk ne tudja kinyitni azt. Ezért különböző eszközöket kell alkalmaznunk annak érdekében, hogy a bajt megelőzzük, például tetőablakunkra gyerekzárat kell felszerelünk.
  • Normál ablakok esetén, ahogy azt már fentebb említettük, talán a legnagyobb biztonságot az garantálja, ha az ablakkilincsekbe zárat helyezünk el, de választhatunk nyomógombbal ellátott ablakkilincseket is. 
  • Számos más megoldás is létezik arra, hogy gyermekeinket biztonságban tudjuk. Az egyik ilyen megoldás az, hogy amikor az ablakokat bukóra állítjuk, akkor egy nyitáshatárolóval vagy kábeles, láncos ablakvédővel gátoljuk meg annak nyitását. De vannak olyan nyitáskorlátozó reteszek is, amivel tetőablak nyitását tudjuk megakadályozni.

 

ZárDepo tipp: Az ablakredőnyök zsinórjai is gondot okozhatnak. A redőnyök hosszú madzagjait tartsuk távol gyerekeinktől, vagy olyan rolót válasszunk, amely fel és le mozgatása másmilyen megoldással működik. 

 

Tegyük zárható ablak kilinccsel gyerekbiztossá nyílászáróinkat!

Talán a zárható ablak kilincs a legbiztonságosabb megoldás arra, hogy gyerekbiztossá tegyük ablakainkat, és zárva maradjanak. Ebben az esetben a kilincs közepén egy zárbetét kap helyet, aminek elforgatása után tudjuk csak mozgatni a kilincset. 

 

Sokunk elköveti azt a hibát, hogy a kulcsot a zárban hagyja annak érdekében, hogy el ne vesszen. Viszont gyermekeink addig-addig próbálkoznak, míg rájönnek, hogy hogyan is működik ez a zárszerkezet, ennek folytán ki tudják nyitni az ablakot vagy a teraszajtót. Ezért a kulcsokat érdemes kivennünk és egy biztonságos helyen tárolnunk. 

 

A kilincsbe épített ablakzár használata során azt is megtehetjük, hogy bukóra tesszük az ablakot és akkor zárjuk le a kilincset, ezzel megoldjuk a lakás szellőztetését, de gyermekünk még véletlenül sem tudja kinyitni azt. De a zárható ablakkilincs nemcsak hatékony gyerekzárat biztosít, hanem javítja az ablak betörésvédelmét is. Mivel az ablakot a bűnözők csak úgy tudják kinyitni, ha betörik annak üvegét, az viszont hatalmas zajjal jár.  

 

Mennyire gyerekbiztosak a gombos ablak fogantyúk? 

Ez a biztonsági fokozat inkább csak a kisebb gyermekek esetén hatásos, idősebb gyerkőcök ellen már kevésbé nyújt hatékony védelmet.

 

Ebben az esetben a kilincset a gyártók egy középső gombbal szerelik fel, ami ugyanazt a funkciót látja el, mint a kulcsos zárszerkezet. A gomb megnyomásával tesszük lehetővé azt, hogy az ablak nyithatóvá váljon, ehhez a gombot a kilincs elfordításával egyidejűleg kell megnyomnunk. Ez egy nagyon kényelmes megoldás, hiszen, nem kell a kulccsal bajlódnunk.

 

Viszont gyermekeink nagyon könnyen rájönnek arra, sőt mivel folyamatosan figyelik tevékenységünket látják és alkalmazzák is azt, amit tapasztalnak, és már nyitható is az ablak. 

 

Milyen más eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy gyerekbiztossá tegyük ablakainkat?  

Választhatunk a fenti két eszközön kívül más megoldásokat is, hogy gyerekbiztossá tegyük ablakainkat, és amelyek szintén hatékonyan tudnak működni annak érdekében, hogy gyermekünk ne tudja felügyelet nélkül kinyitni otthonunk nyílászáróit. 

 

  • Az egyik ilyen biztonsági eszköz a kábel vagy láncos ablakzár. Ebben az esetben az ablakzár egyik részét az ablakkeretre a másikat pedig a tokra kell helyeznünk.
  • Létezik beakasztós és kulccsal zárható változat is. Nagy előnyük, hogy segítségükkel résnyire nyitható a teraszajtó vagy az ablak. Ez különösen fontos lehet nyáron. Hátránya, hogy a keretre kell csavaroznunk. Ez azt jelenti, hogy ha már nincs rá szükségünk, akkor eltávolítása csak úgy lehetséges, hogy a rögzítésnek nyoma marad. 
  • Használhatunk nyitáshatároló vasalatot is. Ezzel a megoldással az ablak a fogak függvényében mozgatható. Ezzel a bukó-nyíló ablakok és az erkélyajtók résre nyitására és rögzítésére van mód. Felszereléskor arra kell ügyelnünk, hogy a fémlemezt a kilincs alá kell helyeznünk. 

 

Ezeket az eszközöket akár kiegészítőként is alkalmazhatjuk. 

 

Hogyan tudjuk tetőablakainkat gyerekbiztossá tenni? 

Amennyiben már az építkezés során gondolunk erre a problémára, akkor érdemes olyan tetőablakot rendelnünk, amely már eleve el van látva gyerekbiztos funkciókkal. 

 

Amennyiben már adottak a tetőablakok, akkor választhatunk tetőablakhoz kifejlesztett zárszerkezetet is. Ez részben az ablakkeretre, részben az ablakszárnyra van felcsavarozva, akár oldalra vagy alá is rögzíthetjük. Amennyiben alul helyezzük el a zárat, akkor az lehetővé teszi az ablak billentését is. 

 

De választhatunk speciális reteszelőket is, amelyek tompítják a tetőablak lengő funkcióját. Ez azt jelenti, hogy az ablak már nem nyitható ki teljesen. Ezen eszköz alkalmazásával mi döntjük el, milyen szélesre nyitható az ablak, de a rés ne legyen nagyobb mint 10-12 cm. 

 

Válogasson bizalommal a ZárDepo kínálatában kapható gyerekbiztos ablakzárak között!