Blog

A legbiztonságosabb zártípusok bejárati ajtóra

2024.04.02 13:23

Amikor bejárati ajtót vásárlunk alaposan végig gondoljuk, hogy mely tulajdonságok azok, amelyek fontosak számunkra? Legyen egyedi, jól szigetelt, robusztus. Természetesen a biztonságra is gondolunk, hiszen anélkül bárki bejuthat féltve őrzött életterünkbe. Társasházak esetén a betörők először a bejárati ajtókat ellenőrzik le, hogy hátha valaki nyitva hagyta azt, illetve megvizsgálják, hogy az ajtón milyen zártípus található. Ha a legmodernebb, legbiztonságosabb változatokkal találkoznak, akkor a teraszajtóknál vagy családi házak esetén a pinceablakoknál próbálkoznak.

A biztonságos bejárati ajtó zártípusok garantálják, hogy ne kelljen félelemben élnünk 

Sokunk nem veszi komolyan a biztonság kérdését. Számos esetben bebizonyosodott, hogy könnyelműen kezeljük a zárakkal kapcsolatos teendőket. Biztos már mi is sokszor hallottuk, hogy: „á dehogy, hozzám úgyse akar betörni senki”. Sajnos csak akkor értékeljük a dolgokat, ha elveszítjük. Ugyanez vonatkozik a biztonságérzetre is, amely azonnal elillan, amint egy hívatlan vendég átlépi otthonunk küszöbét. Mert betörés eredménye nem csak az anyagi kár, mert azt lehet pótolni, hanem a nyugtalanság és a félelem is, amely több év után is megmarad. Ezért ne várjuk meg, míg hozzánk is betörnek, hanem a biztonságos otthonunkért megéri mindent megtenni. Mert a biztonság érzése felbecsülhetetlen.

 

A biztonságos zártípus mellett mire érdemes még odafigyelnünk? 

Bár a legtöbb betörés nappal történik, a megfelelő éjszakai beltéri ajtó megvilágítása is hozzájárulhat otthonunk biztonságosabbá tételéhez. De nemcsak a bűnözőkre gondolunk ebben az esetben, hanem családtagjainkra és magunkra is. Hiszen ki szeret a sötétben hosszasan szórakozni a kulccsal, hogy végre beletaláljunk a kulcslyukba, mikor késő este hazaérünk. Sőt, ha lépcső van a bejárati ajtó előtt, akkor a sötétben hanyatt is eshetünk rajta. Gyermekünk rendszeresen az ajtó előtt hagyja a biciklijét, akkor a koromsötétben át is eshetünk rajta. De térjünk vissza a betörőkre, ők kifejezetten imádják a vaksötétet, hiszen nyugodta tudnak "dolgozni". Ebben az esetben a legbiztonságosabb zárszerkezet sem ment meg minket attól, hogy behatoljanak otthonunkba, hiszen a sötétség leple alatt idejük, mint a tenger. A megfelelő világítással nagyobb biztonságot garantálhatunk családunk számára. A bejárati ajtó megvilágítására talán a legpraktikusabb és legköltséghatékonyabb megoldás a mozgásérzékelővel felszerelt lámpák használata. Amennyiben okosotthon rendszerrel rendelkezünk, akkor azzal azt is beprogramozhatjuk, hogy amennyiben nem tartózkodunk otthon, akkor a lámpa bizonyos időközönként felvillanjon. 

 

A biztonságunk érdekében ügyeljünk a zárszerkezet állapotára is

A zárszerkezet gyakran a bejárati ajtó leggyengébb pontja, főleg, ha gyengébb anyagokból készült, nem megfelelően van beszerelve, elavult vagy rozsdás. Ezért nemcsak a megfelelő minőségű zárszerkezet beszerzése a fontos, hanem annak optimális karbantartása is. Nincs más teendőnk, mint a zár mechanikus részeit rendszerességgel megolajozni. De ne túl sok olajat használjunk ehhez, mert a felesleg akár a ruhánkra is fröccsenhet. Amennyiben a zár valamelyik rögzítő csavarja meglazult, akkor érdemes azt újra meghúznunk. Amennyiben a bejárati ajtónkban található zárszerkezet elavult technikával rendelkezik, akkor annak korszerűsítése rendkívül fontos lehet otthonunk biztonsága szempontjából. 

 

A biztonságunk érdekében bejárati ajtónkba válasszunk bevésőzárakat!

A bevésőzár bejárati ajtóba használt mechanikus zár. De gyakran találkozunk ezzel a zárszerkezettel beltéri ajtók esetén is. A bevésőzárak szerkezete egy fémtokban helyezkedik el. Mint a legtöbb zárszerkezet esetén az ilyen típusú zár használatakor is, a kulcs és a kilincs mozgatásával tudjuk a zárat zárni vagy nyitni. De mitől olyan biztonságos ez a zártípus? A zárak ezen változatát a bűnözők csak nagy erőfeszítés árán tudják feltörni, mert maga a zár mechanizmusa nagyon erős, nagy erőbehatást is kibírnak, mielőtt eltörnének. Viszont ez zajjal jár, amivel a bűnözők felhívnák magukra a figyelmet, és az akár a lebukásukhoz is vezethet. Tehát, ha ilyen zárat látnak, akkor nagy az esélye annak, hogy továbbállnak és egy gyengébb zárszerkezettel rendelkező bejárati ajtónál próbálkoznak. 

 

A többpontos ajtózár a bejárati ajtók leggyakrabb zártípusa 

Ezt az ajtózár típust az ajtó élének teljes hosszában kell beépítenünk, és ez adja azt a magasfokú biztonságot, amit kínál. Természetesen ezt a zártípust is kilinccsel vagy kulccsal tudjuk működtetni. A többpontos zár nyitásához minimum három érintkezési pont szükséges, de létezik öt, hét és kilenc pontos változat is, ezért magasabb szintű biztonságot nyújtanak, mint a hagyományos mechanikus ajtózárak. Ennek köszönhetően a bűnözök sokkal nehezebben tudnak bejutni otthonunkba, sőt a zár kinyitása csak az ajtólap bontásával oldható meg, ami viszont zajjal jár. Azt már említettük, hogy ez viszont akár a lebukásukhoz is vezethet. Amennyiben ilyen zártípust szeretnénk bejárati ajtónkba beépíteni, akkor készüljünk fel arra, hogy az eladó megfogja tőlünk kérdezni, hogy kilincsemeléses vagy kulcsemeléses változatot szeretnénk vásárolni. Az első fajta, ahogy a nevéből is sejthető a bejárati ajtó bezárása előtt a kilincset fel kell húznunk, majd, ha bezártuk azt, már nem fogjuk tudni lenyomni a fogantyút. A kulcsemeléses többpontos ajtózár bonyolult zárszerkezettel rendelkezik, ráadásul jóval drágább, mint a kilincsemeléses ajtózár, ezért nem is olyan népszerű.  

 

Milyen másodzárak növelik otthonunk biztonságát? 

Amennyiben még tovább szeretnénk fokozni otthonunk biztonságát, akkor válasszunk olyan zárat, amelyet ajtónk belső felületére szerelünk fel. A legnagyobb biztonságot ebben az esetben a hevederzárak nyújtják. Alkalmazásuk célja, hogy a feszítés útján történő behatolást megakadályozzák. Amikor hazaértünk vagy amikor elhagytuk otthonunk, egyszerűen egy kulcs segítségével elfordítjuk a tolórudazatot, mert ezt a zárszerkezetet fogaskerék működteti. Mint ahogy a másodzárak esetén, ennél is olyan típusút válasszunk, amely fúrás és törésvédelemmel rendelkezik, valamint beütős nyitás elleni védelemmel is ellátták. Amennyiben ilyen zárat szeretnénk vásárolni, akkor választanunk kell a vízszintes, a kereszt alakú, a függőleges, valamint félkaros hevederzár közül. Normál bejárati ajtóra válasszunk vízszintes hevederzárat.