Blog

Hevederzár betét cseréje házilag - Mire érdemes figyelni?

2024.04.09 12:58

A hevederzár nagyon hatékony védelmet biztosít a bejárati ajtóink biztonságosabbá tételekor. Ne feledjük, hogy másodzárról van szó, és amennyiben nem szeretnénk régebbi bejárati ajtónkat kicserélni, akkor ezzel a zárszerkezettel egyszerűen és költséghatékonyan tudjuk ezt a problémát kezelni. Az előnye abban rejlik, hogy az ilyen típusú zárszerkezetek kétoldali zárást biztosítanak, amelynek köszönhetően az ajtó felfeszítése vagy annak leemelése ellen szinte tökéletes biztonságot garantál.

Milyen hevederzárat válasszunk? 

Mielőtt kiválasztjuk az általunk megfelelőnek tartott hevederzárat, kérjük ki a Zárdepó webáruház szakembereinek véleményét. Sokéves tapasztalatuknak köszönhetően nagy részletességgel tudjuk velük átbeszélni, hogy mely zárszerkezet lesz számunkra a tökéletes választás. Például ügyelnünk kell arra, hogy a zár saválló, fúrás-, illetve a teljes zárszerkezet acélburkolattal védett, és kívülről akkora nyílás legyen csak rajta, ahova a kulcsot éppen, hogy be tudjuk helyezni, valamint a letapogatásos módszer ellen is védett legyen. Mit jelent ez pontosan? Amennyiben hevederzárunk az ilyen típusú feltörések ellen védett, akkor nem kell számolnunk, a zárfésűs, a rezgő nyitós, a beütős valamint a csaplenyomós kísérletekkel.

 

Milyen hevederzárak léteznek?

Választhatunk vízszintes, kereszt alakú, függőleges, valamint félkaros hevederzárakat. Hazánkban a legelterjedtebb a vízszintes hevederzár. Ezeket a zárszerkezeteket egyszárnyú bejárati ajtókra tudjuk felszerelni. Számos méretben, színben állnak rendelkezésünkre. Ez a zárszerkezet ahogy azt már korábban említettük, másodzárként az ajtó belső felére kerül felhelyezésre. A zárszerkezetben található fogasleceket kulccsal tudjuk mozgatni, amely a hevederzár közepén kerül elhelyezésre. Kétszárnyú ajtók esetén, ahogy arról majd részletesen írunk is, keresztirányú hevederzárat alkalmazunk. Ebben az esetben egy függőleges és egy vízszintes zárszerkezet kerül felhelyezésre, amelynek következtében a kétszárnyú ajtók biztonsága is garantálható. A szerkezet lényege, hogy a fix ajtószárnyra egy függőleges hevederzár kerül, amelynek közepébe csatlakozik a vízszintes zárszerkezet. A függőleges hevederzár akár önmagában akár a keresztirányú változatba kerül felszerelésre, a lakás födém szerkezetébe és a padlóba záródik. De ezenkívül választhatunk még félkaros változatot is, amelyet akkor kell alkalmaznunk, ha valamilyen okból a vízszintes másodzár felszerelése nem lehetséges. Ebben az esetben a zár nem kétoldalra, hanem csak az egyik oldalra tolja ki az úgynevezett tüskéket.

 

Kétszárnyú ajtók esetén milyen hevederzárat válasszunk? 

Az ilyen típusú bejárati ajtókkal főként nagyvárosokban találkozhatunk, amelyek az 1900-as évek elején épülhettek. Többségük tömör fából készült, viszont számos olyan változat van, amelynek felső része üveges kialakítással rendelkezik. Ebben az esetben egy rácsot mindenképp érdemes még felszerelnünk. Kétszárnyú ajtók esetén egy vízszintes és egy függőleges hevederzár kombinációját kell alkalmaznunk. Mert ezzel tudjuk garantálni, hogy a bejárati ajtónk megfelelően védett lesz. De nézzük is a részleteket. A függőleges hevederzárat a nem használatos ajtószárnyra kell felhelyeznünk, ezzel tudjuk biztosítani, hogy az ajtót alul és felül nem tudják a betörők felfeszíteni. A függőlegesen elhelyezett zárszerkezetbe illeszkedik bele a vízszintes hevederzár, mintha egyszárnyú ajtóról lenne szó. Viszont amennyiben kazettás a bejárati ajtó, akkor a hevederzár sem jelent megfelelő védelmet. Ebben az esetben a rácsos ajtó felhelyezése jelent megoldást. 

 

Házilag is felszerelhetjük a hevederzárat?

A hevederzár megvásárlásakor ügyeljünk a megfelelő méretre. Mérjük le a bejárati ajtó lapjának szélességét, vastagságát, illetve a leendő hevederzár hosszát. Hiszen, ha nagyobbat vagy kisebbet vásárlunk, mint amekkorára szükségünk lenne, akkor sajnos be kell szereznünk egy olyan hevederzárat, amely a bejárati ajtónkhoz pontosan illeszkedik. Ráadásul a zárszerkezet megvásárlásakor azt is tudnunk kell, hogy egyszárnyú vagy kétszárnyú ajtóra szeretnénk azt felhelyezni. Amennyiben megvettük a megfelelő méretű hevederzárat, és otthonunkban a megfelelő szerszámok rendelkezésünkre állnak, valamint némi kézügyességgel is rendelkezünk, akkor bejárati ajtónkra mi is felszerelhetjük a hevederzárat. Mielőtt ennek a folyamatnak nekikezdünk érdemes végig gondolnunk, hogy milyen feladatokat is kell majd elvégeznünk. Hiszen vésnünk is kell, illetve az ajtó lapját is meg kell fúrnunk. 

 

A heverderzárhoz milyen zárbetétet válasszunk?

A hevederzár a bejárati ajtó másodlagos védelmét látja el. Hiszen az ajtó pontos záródását a többpontos- vagy a bevésőzárak biztosítják. Ennek ellenére a zárba érdemes a legjobb minőségű, megbízható zárbetétet választanunk. Ügyeljünk arra, hogy a zár kódkártyás legyen, valamint MABISZ (amely a Magyar Biztosítók Szövetségének rövidítése) forgalomba hozatali engedéllyel és annak ajánlásával is rendelkezzen. Ebben az esetben biztosak lehetünk, hogy jó döntést hoztunk. Mit jelent az, hogy kódkártyás? Ez nem azt takarja, hogy a zártípusa kártyával nyitható, hanem a kulcs másolásához egy kártyát biztosít annak gyártója. Így a bűnözők nem tudják azt a kulcsmásolónál újra elkészítetni, valamint mikor a kulcsmásolást kérjük az adatainkat ráírják magára a kódkártyára. Ezzel is biztosítva azt, hogy azonnal visszakövethető, hogy ki volt az, aki a másolást kérte. Amennyiben ilyen zárszerkezetre van szükségünk, a www.zardepo.hu webáruházban széles választékban találunk bejárati ajtókhoz és hevederzárakhoz is megfelelő zárszerkezeteket. 

 

Mire figyeljünk a hevederzár betétjének cseréjekor?

Természetesen az első és legfontosabb, hogy megfelelő méretű betétet vásároljunk. Amennyiben a hevederzár betétjét magunk szeretnénk kicserélni, és lemezes zárszerkezettel állunk szemben, akkor csak egy csavarhúzóra lesz szükségünk és nem lesz olyan nehéz dolgunk. Ebben az esetben nem szükséges a teljes zárat leszerelnünk. Először is szedjük le a zárszerkezetet védő burkolatot, majd a csavarokat csavarjuk ki. Ezt követően húzzuk ki a zárbetétet. De ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha a kulcs megfelelő helyzetben áll. 30 fokban kell elfordítanunk a kulcsot ahhoz, hogy a zárbetét nyelve ne legyen útban. Ha ezt megtettük, akkor nincs más dolgunk, mint a hevederzár betétjét kivennünk, és az újat a helyére beraknunk. Amennyiben csavaros hevederzár betét cseréjét szeretnénk elvégezni, akkor úgy kell készülnünk, hogy az egész hevederzárat le kell szerelnünk, mert a zárbetét az ajtóhoz van csavarozva. Amennyiben nem rendelkezünk megfelelő kézügyességgel vagy tapasztalattal, akkor ennek a műveletnek az elvégzéséhez hívjunk szakembert, hiszen ez már komoly szaktudást igénylő tevékenységet takar. Először az egész hevederzárat le kell szerelünk és csak ezután tudjuk elvégezni a betét cseréjét. Mikor ezzel végeztünk, akkor vissza kell az egész zárszerkezetet szerelnünk.