Blog

Állítható ajtózsanérok: Rugalmas megoldás az ajtó beállítására

2024.04.26 16:12

Az ajtópántok összekötik az ajtólapot a kerettel, másrészt segítik az ajtó zökkenőmentes mozgását. Ezek a vasalatok általában meglehetősen kicsik, és többnyire acélból készülnek, de van nagy teherbírású teflonbetétes változat is, és van, hogy műanyag burkolatot kapnak.  Azért kell, hogy acélból vagy teflonbetéttel készüljenek, mert saját súlyuk sokszorosával terheljük őket, vagyis az ajtószárnyak súlyával. Milyen ajtókhoz is használunk ajtópántokat?  Fa, acél, üveg és műanyag nyílászárókhoz egyaránt, hiszen nélkülük nem tudjuk kinyitni, zárni az ajtót, ablakot. Ezek az ajtó kiegészítők a felelősek azért, hogy az ajtó hosszú ideig mozgatható és működőképes maradjon. Alapjában véve ajtónként két ajtópánt használatos, ettől akkor térnek el a gyártók, ha túl nehéz az ajtó, esetleg biztonsági nyílászáróról van szó, mert ebben az esetben 3 vagy akár 4 ajtózsanér is teljesíthet szolgálatot.

Mennyi elemből áll az állítható ajtózsanér? 

Alapvetően két elemből állnak, de állhatnak kettőnél több részből is. Van a felső pánt rész, amely az ajtólaphoz van rögzítve. Felszerelésekor használjunk fúrósablont, mert azzal nem téveszthetjük el azt, hogy hol kell befúrnunk az ajtólap anyagába, ha magunk végezzük ezt a munkafolyamatot. Amennyiben ezzel végeztünk, akkor nincs más dolgunk, mint becsavarni a pánt felső részét. A zsanér alsó részét pedig az ajtótokhoz kell rögzítenünk. Az eljárás ugyanaz. Látni fogunk egy csavaros-, illetve egy csapos részt. Amikor ez az egység is a helyére került, akkor nincs más dolgunk, mint hogy beállítjuk az ajtópántot, hogy az ajtólapja tökéletesen illeszkedjen annak tokjába. Ebben az esetben egy imbuszkulcsra lesz szükségünk, amely segítségével könnyen, az ajtó leemelése nélkül állíthatjuk a pántot. Nagyon egyszerű a folyamat és még szakember segítségére sem lesz szükségünk. 

 

Mi a különbség a pánt és a zsanér között, amelyet kivetőpántnak is hívnak? 

Az egyik legjelentősebb különbség talán az, még akkor is ha sokunk ezt a kettő kifejezést gyakran összekeveri, hogy az ajtópántok többnyire kettő, míg a zsanér csak egy részből áll. Nem lehet szétszedni őket és nem is lehet őket állítani. Ahogy azt már említettük, az ajtópánt használata esetén az ajtólap könnyen levehető anélkül, hogy a vasalatot ki kellene csavaroznunk. Az ajtózsanér ezzel szemben be van csavarokkal rögzítve van, és mivel egy egységet alkot, ezért ahhoz, hogy az ajtólapot leszedjük, ki kell csavaroznunk. Ezért a zsanérokat inkább kisebb bútorajtók rögzítésére használjuk. Ráadásul a zsanérok többnyire egy lemezből készülnek és nem képesek olyan terhet mozgatni, mint a pántok. Olyan ajtók esetén, amelyek nagy közforgalmat bonyolítanak, nemcsak az ajtó súlyát kell tudniuk gördülékenyen mozgatni, hanem bizonyos biztonsági követelményeknek is meg kell felelniük. A frekventált középületekben, például kórházakban vagy szabadidős létesítményekben speciális tűz- és füstgátló ajtópántokat kell alkalmaznunk, oda ajtózsanérok semmiképp sem megfelelőek. 

 

Milyen típusú ajtópántokat különböztetünk meg

Ahogy azt már fentebb említettük, megkülönböztetünk 2 és 3 részes ajtópántokat, de ezenkívül még létezik az úgynevezett Tectus-, a görgős-, valamint a 3D ajtózsanér. Nézzük is részletesen, hogy mely vasalat milyen előnyökkel rendelkezik. A Tectus ajtózsanérok teljesen rejtett pánttal rendelkeznek, amelyek nagyon elegáns megjelenést garantálnak. Elsősorban falc nélküli ajtókhoz használjuk, leginkább úgynevezett bélelt tokos és acéltokos kerethez alkalmazható, ráadásul jobbosként és balosként is felszerelhető. Beállításuk állítási lehetőséget nem kínál. A görgős ajtózsanérok az ajtónak modern külsőt és magas stabilitást kínálnak. Az ilyen típusú vasalatokat is alkalmazhatjuk balos, illetve jobbos ajtókhoz, illetve, ha beltéri ajtókról van szó, akkor belső és külső nyílású ajtóhoz is használhatjuk. Ezeket a vasalatokat biztonsági ajtókhoz is ajánlják a szakemberek. Éppen azért, mert ezeknek az ajtó kiegészítőknek a karbantartásához nem szükséges zsírzás és olajozás. Beállításuk pedig rém egyszerű. Ha a beállítást sikerült szakszerűen elvégeznünk, akkor tartósságuk verhetetlen. A 3D ajtópántokat elsősorban üvegajtókhoz, illetve ablakokhoz javasoljuk. De miért hívjuk őket 3D ajtózsanérnak? Mert mindhárom irányban van lehetőség a nyílászáró beállítására. Hogyan? A kis csavarok segítségével az ajtólap magassága, oldala precízen állítható. Ez lehetővé teszi a folyamatos beállítást anélkül, hogy a helyéről az ajtólapot ki kellene emelnünk. De meg kell még említenünk a lengőajtópántokat is. Ahogy a nevében is szerepel lengőajtókhoz használatos és sok beállítási lehetőséget nem rejt magában ez a zsanér. 

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő ajtózsanért? 

A megfelelő ajtópántok kiválasztása számos tényezőtől függ. Ez magában foglalja az ajtólap súlyát és méretét, a kívánt stílust, az ajtólap vastagságát és a beépítés helyét. Fontos annak biztosítása, hogy az ajtózsanérok elbírják az ajtólap súlyát és kellő stabilitást biztosítsanak. Ha bizonytalan vagyunk abban, hogy melyik típusú ajtózsanért válasszuk, forduljunk a www.zardepo.hu szakembereihez, akik segítenek a megfelelő ajtópántok kiválasztásában, sőt a tökéletes beállítás érdekében tanácsokkal is segítenek minket. 

 

A tökéletes beállítás érdekében hogyan szereljük fel az ajtózsanérokat?

A pontos beépítési mód az ajtópántok típusától függően változhat, de általában a beszerelés a következő lépésekben történjen. Először az ajtólapon és a tokon határozzuk meg az ajtópántok helyzetét. Ezután jelöljük meg a rögzítőcsavarok furatainak helyzetét. Ha ezt megtettük, akkor fúrjuk ki a lyukakat a jelöléseknek megfelelően, majd rögzítsük a zsanér lemezét, mind az ajtólaphoz, mind az ajtókerethez. Ha ezt megtettük, akkor jöhet az ajtólapjának beállítása, ebben segít az állítható ajtópánt. Ahogy azt már említettük ebben többnyire egy imbuszkulcs lesz segítségünkre. 

 

Hogyan tartsuk karban az állítható ajtózsanérokat? 

Természetesen ezeket az ajtóvasalatokat is rendszeresen karban kell tartanunk. Az első és talán a legfontosabb, hogy a rögzítőcsavarokat rendszeresen ellenőrizzük, és szükség esetén húzzuk is meg őket. Amennyiben ezzel végeztünk, akkor kenjük meg a pántokat megfelelő kenőanyaggal, hogy biztosítsuk a zökkenőmentes nyitást és zárást. De figyelem, amennyiben görgős ajtózsanérokat helyeztünk fel, akkor erre a műveletre nem lesz szükségünk. A karbantartás folyamán töröljük át a zsanérokat, ha esetleg a zsírzás vagy az olajozás folytán szennyeződés kerül a pánt külső részére. De csak is olyan tisztítószerrel, amely nem károsítja annak felületét. Ezen munkafolyamat során ellenőrizzük azt is, hogy a vasalaton kopás vagy sérülés nyomait tapasztaljuk-e, ha igen, akkor szükség esetén cseréljük ki a hibás ajtópántokat. Amennyiben követjük ezeket a tanácsokat, akkor azzal biztosíthatjuk, hogy az ajtózsanérjaink optimálisan működnek és hosszú ideig nem lesz gondunk ajtónk pontos működésére.