Blog

Postaláda kültéri helyeken: nem mindegy, hogy hova helyezik fel!

2024.06.14 08:01

A kültéri postaláda a levelek biztonságos tárolására szolgál. Nekünk, családi házak, sorházak, társasházi lakások tulajdonosainak, bérlőinek a felelőssége, hogy otthonunk bejáratánál egy szabadon hozzáférhető levélszekrény kerüljön kialakításra. 

 

A ZárDepo következő cikkében összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában!



A kültéri postaláda legyen könnyen megközelíthető! 

 

Fontos, hogy a leveleinket tároló kültéri postaláda mindig könnyen megközelíthető legyen, vagyis a postások és futárok számára a postafiókba kényelmesen és szabadon elhelyezhetők legyenek a küldeményeink. 

 

Erre a legideálisabb helyszín a telekhatár, vagyis a kerítésen való elhelyezés, de a minimalista dizájn szerint sokunk már nem épít kerítést, vagy ha igen, akkor azt nagyon stilizált formában tesszük. Erre is van megoldás, hiszen ebben az esetben a telekhatár vonalában a gyalogos bejárat mellet saját lábakon álló postaládát kell elhelyeznünk. 

 

Amennyiben társasházban lakunk, akkor többnyire már a tervező meghatározza, hogy mely az a falsík, amely a bejárat közelében kellően nagy ahhoz, hogy a leveles ládákat az építtető elhelyezze. Sőt az is fontos, hogy a terület jól megvilágított legyen. 

 

Miért van szükség még mindig kültéri postaládára? 

Mivel a levelezés ideje sokak szerint lejárt, hiszen rengeteg információt, dokumentumot már elektronikus úton kapunk meg, ezért nem is gondolkodnak abban, hogy kültéri postaládát szereljenek fel. Pedig ez mekkora tévedés. 

 

Az igaz, hogy számos terméket már szinte csak webáruházban vásárlunk meg, és ezeket a termékeket futár szállítja házhoz. Ezért bosszantó, ha nem rendelkezünk egy megfelelő mérettel rendelkező kültéri leveles szekrénnyel. Így a várt csomagot általában csak másnap vehetjük át, ha bemegyünk a postára, vagy pedig megvárjuk a futárt, és ezért szabadságot veszünk ki. 

 

Ennek elkerülése érdekében érdemes a klasszikus kültéri postaládánál egy kicsit nagyobb mérettel rendelkező változatot választanunk, amelybe még egy közepes méretű futárzacskó is belefér. Ennek köszönhetően küldeményeink védve lesznek, és nem kerülhet illetéktelenek kezébe. 

 

Mikor és hol látja el teljes mértékben a funkcióját egy kültéri postaláda?

Ahhoz, hogy helyesen járjunk el, ki kell választanunk azt a helyet, amely a legközelebb van az utcafronthoz és a telekhatárhoz, illetve ügyeljünk arra, hogy ahova a kültéri postaládát elhelyezzük, az ne legyen zárt területen. 

 

De azt is érdemes számításba vennünk, hogy ha esetleg kutyát tartunk, hogy olyan helyre helyezzük el a postaládát, ahol a kutya nem tudja elérni a postás vagy a futár kezét, mert az akár balesetveszélyes is lehet. Mivel a kutyusunk akadályozhatja őket ezáltal a munkavégzésükben, ezért az is előfordulhat, hogy védve a saját testi épségüket, máshova helyezik el a leveleinket. Ezzel azt is veszélyeztetjük, hogy a benne található bizalmas adatok illetéktelenek kezébe kerülhetnek. 

 

Amire még oda kell figyelnünk, az az, hogy a kültéri postaláda megfelelően beazonosítható legyen, hogy hozzánk tartozik. Ezért helyezzünk el névtáblát a postafiókon. A legalább 8 mm nagyságú betűméret az optimális. Mert ellenkező esetben az is előfordulhat, hogy a szomszéd leveleit, küldeményeit kapjuk meg, vagy fordítva ő kapja meg a miénket. 

 

Milyen anyagból készült kültéri postaládát válasszunk? 

Ebben az esetben leginkább a rozsdamentes- esetleg horganyzott acélból vagy az alumíniumból készült kültéri postaládák jöhetnek szóba. Amennyiben ilyen alapanyagból készült változatot választunk, akkor sok éven keresztül nem lesz gondunk a karbantartásával. 

 

A kialakításnak és a felhasznált anyagnak azt is biztosítania kell, hogy a postaláda ne deformálódjon. Ezek az anyagok rendkívül magas korrózióállósággal rendelkeznek, és szemet gyönyörködtető felülettel bírnak. Sőt ezeket a postaládákat festenünk sem kell, hiszen maga az anyag felületének szépsége is már kellő eleganciát biztosít számukra. 

 

Választhatunk például porszórt vagy csiszolt felületű kültéri postaládát is. Emellett még tökéletes kialakítással, letisztult vonalakkal és magas műszaki funkcionalitással is rendelkezniük kell. De ezek a levélszekrények a szélnek és viharos időjárásnak vagy akár agresszív vegyszereknek is hatékonyan ellenállnak, de a magas biztonsági követelményeknek is megfelelnek, ha erre van szükségünk. Természetesen az ilyen külsővel felvértezett levélszekrények a modern stílusú házakhoz, kerítésekhez illenek a legjobban. 

 

Az ilyen anyagból készült kültéri postaládák nem olcsók, ezért a vásárláskor mindenképp érdemes rákérdeznünk, hogy a postafiókra hány év gyártói garancia van, valamint mennyi ideig biztosítanak átrozsdásodás elleni garanciát. 

Milyen zárral rendelkező kültéri postaládát válasszunk? 

Igazán nagy választék nincsen a kültéri postaládák zárját illetően. Korábban a levélszekrényeket bútorzár jellegű egyszerű zárszerkezettel látták el. Manapság viszont lemezszekrény zárakat szerelnek a gyártók a postafiókokba.

 

Az ilyen típusú zárszerkezet körbe-körbe forog, mikor a kulcs elfordul. Ezek a zárak nem a biztonságukról híresek, tényleg csak annyi a funkciójuk, hogy zárva tartsák a postaládát. De ha valaki hozzá szeretne jutni a leveleink tartalmához, egy erős mozdulattal meg tudja tenni. Általában a lemezszekrények kettő kulccsal rendelkeznek, ráadásul ezek a kulcsok bárki által másolhatók. 

 

A kültéri postaláda minimális mérete

Ha már kiválasztottuk azt a kültéri postaládát, ami számunkra megfelelő, akkor meg kell határoznunk, hogy hova, milyen magasságba szereljük fel azt. 

 

Ügyeljünk arra, hogy a levélszekrény nyílása megfelelő magasságban legyen. Ezáltal mind a postai dolgozó, mind pedig mi kényelmesen tudjuk kezelni annak tartalmát. Ez számokban azt jelenti, hogy a nyílás körülbelül 140 centiméter magasban legyen, de ez attól is függ, hogy mi milyen magasak vagyunk. A behelyező nyílás szélessége pedig legalább 230 milliméter legyen, attól függően, hogy mekkora küldeményeket várunk. 

 

De ne feledjük, hogy a postások sokszor nemcsak hosszában, hanem keresztben is elhelyezik a leveleket. Ebben az esetben nemcsak a nyílás minimális szélessége, hanem a belső tér térfogata is fontos. Általában a postaládáknak az összkapacitása 8,5 liter, amennyiben ilyet választunk, akkor a borítékok gyűrődés nélkül tárolhatók benne. 

 

A kültéri postaládák megfelelő helyen való rögzítése

Fontos meghatároznunk, hogy hova is helyezzük el a postaládát, és azt is figyelembe kell vennünk, hogy a hely teljesen időjárásálló. Ez azt jelenti, hogy egy kiadós eső esetén nem lesznek leveleik teljesen nedvesek. Mert ebben az esetben az is előfordulhat, hogy a fontos dokumentumokon a tinta összefolyik, és olvashatatlanná válik tartalmuk. Ez különösen bosszantó, ha hivatalos levelekről van szó, például hatóságoktól, bankoktól érkezik küldeményünk. 

 

Ennek elkerülése érdekében, ha nem tudjuk olyan helyre helyezni kültéri postaládánkat, ahol nem esik rá az eső, akkor válasszunk olyan változatot, amelynek fedele teljes mértékben fedi a bedobó nyílást.  Sőt a vizet hatékonyan el is vezeti. 

 

Kültéri postaládák a ZárDepo kínálatában

Válogasson bátran a webáruházunkban kapható kültéri postaládák közül!