Blog

Zár típusok - Biztonsági szempontból melyikkel járok jobban?

2024.06.26 05:27

Biztonsági szempontból talán az egyik legfontosabb perspektíva, hogy olyan zár típusokat alkalmazzunk, amelyeket a betörők azonnal felismernek, és ez alapján tudják, hogy azok a zárak megfelelő védelmet biztosítanak. Ennek köszönhetően meg se próbálnak betörni otthonunkba.

 

A ZárDepo következő cikkében összefoglaltuk a leglényegesebb tudnivalókat a biztonsági zár típusokról!



A zár típus választás szempontjai 

 A biztonság érdekében válasszunk olyan zárakat, amelyek a zártörés, a zárhenger felfúrása és a fésülés ellen is védenek. Tehát olyan zárakra lesz szükségünk, amelyek minőségüknél fogva nagyon magas szintű betörésvédelmet biztosítanak. 

 

Ennek érdekében választhatunk mechanikus és elektromos zárakat is. 

 

Az elektronikus ajtózárakkal már az okosotthon integrációja is megvalósítható, amelynek köszönhetően a biztonsági és kényelmi funkciók köre nagyban bővíthető. De az elektronikus ajtózárak azért is nyújtanak nagyobb biztonságot és kényelmet, mert használatukkor nincs szükség kulcsra. Az ilyen típusú zárak ujjlenyomattal, számkóddal, mágneskártyával vagy akár a retinánk leolvasásával is nyithatóak. Ezenfelül az elektromos zárak lehetővé teszi a különböző hozzáférési engedélyek beállítását, ezzel nyomon tudjuk követni, hogy ki és mikor lépett be vagy távozott otthonunkból. 

 

Mikor biztonsági zártípust választunk, ügyeljünk a következő részletekre! 

Mielőtt belemerülünk, hogy mely zárak típusai nyújtanak megfelelő védelmet számunkra, érdemes megnéznünk, hogy amennyiben maximális biztonságra törekszünk, akkor milyen zárat válasszunk. 

 

Ha biztonsági ajtót építünk be, akkor ahhoz olyan zár dukál, amely mélyen záródó tüskékkel rendelkezik. Ezek a fémtüskék 5 cm mélyen átnyúlnak az ajtó keretébe. Ennek köszönhetően az ajtó azon a részén szinte felfeszíthetetlen, hacsak a bűnözők ki nem tépik azt tokostul. De, az ugye zajjal jár tehát, nem fogják megpróbálni, hacsak nem az erdő mélyén lakunk. Ezenfelül az ilyen típusú zárszerkezet rejtett tüskékkel is rendelkezik, Tehát a betörő nem látja, hogy mivel áll szemben. 

 

Viszont ügyelnünk kell arra is, hogy a zárszerkezet milyen biztonsági osztályba sorolható. Mert ez mutatja meg, hogy az fúrás és marás védelemmel is el van-e látva. Ha tehetjük, válasszunk 7-es szintű zárszerkezetet. De ez még nem minden, mert az időfaktor is fontos, ha az otthonunk biztonságáról van szó. Mert, ha nem olyan környéken lakunk, amelynek átmenő forgalma jelentős, akkor a bűnözőknek kellő időt adunk, hogy kártékony tevékenységüket befejezzék. Ezért gondoskodnunk kell egy biztonságos kiegészítő zárról is. Ráadásul a biztosítók is kedvezőbb díjat állapítanak meg, ha kettős zárszerkezet védi bejárati ajtónkat. 

 

A mechanikus ajtózár az egyik legelterjedtebb ajtózár típus, de vajon ez a legbiztonságosabb is?  

A mechanikus ajtózárak egyik nagy előnye, hogy könnyen felszerelhetők. De nem biztos, hogy megfelelő védelmet biztosít mindegyik. Nézzük is milyen mechanikus zár típus közül választhatunk? 

 

Például vásárolhatunk bevésőzárakat, amelyek reteszből és megfelelő kulccsal forgatható zárhengerekből állnak. De választhatunk bevésőzárakat, többpontos zárakat, és mindezeket kiegészíthetjük valamilyen másodlagos zár típussal is. Például rászegezős másodzárakat valamint hevederzárakat is választhatunk. 

 

Biztonságra vágyunk? Válasszunk bevésőzárakat!

A biztonsági zár típusok közül talán az egyik legismertebb mechanikus zárak a bevésőzárak. Nemcsak bejárati ajtókon találkozhatunk ezzel a zártípussal, hanem beltéri ajtók esetén is. 

 

Mitől olyan biztonságos ez a fajta zár? 

 

A bevésőzárak szerkezete egy fémtokban helyezkedik el, vagyis az ilyen típusú zár használatakor, a kulcs és a kilincs mozgatásával tudjuk a benne lévő szerkezetet zárni vagy nyitni. Éppen azért, mert a zár szerkezete egy fémtokban található, a zár mechanizmusa nagyon erős. Ennek köszönhetően a bűnözők csak nagy erőfeszítés árán tudják feltörni, ami viszont hangos zajjal jár. Ezért, ha ilyennel találkoznak meg se próbálják feltörni, hiszen a lebukás kockázatát mindig minimalizálják. Ezért biztonságunk érdekében válasszunk márkás bevésőzárakat! 

 

A többpontos ajtózár a bejárati ajtók biztonságos zártípusa 

Mitől olyan biztonságosak a többpontos zárak? Talán az egyik legfontosabb, amit meg kell említenünk ezzel a zár típussal kapcsolatban, hogy (ahogy a neve is jelzi) több ponton záródik. 

 

Mivel ezt a zár fajtát az ajtó élének teljes hosszában építik be a szakemberek, ezért annak teljes hosszában véd, ez garantálja a magasfokú biztonságot. Tehát a betörők kénytelenek nagy erőfeszítést, roncsolást véghez vinni ahhoz, hogy otthonunkba bejussanak, Ez viszont hatalmas hangzavarral jár. 

 

Létezik három érintkezési ponttal rendelkező többpontos zár, de van öt, hét és kilenc pontos változat is. A ZárDepo csapata azt javasolja, hogy ha tehetjük, válasszunk olyat, ami a legtöbb ponton záródik, mert az magasabb szintű biztonságot nyújt, mint a hagyományos mechanikus ajtózár. 

 

Az ilyen típusú biztonsági zárak esetén választhatunk kilincsemeléses vagy kulcsemeléses változatot. 

  • Az elsőnél, ahogy a nevéből is kikövetkeztethető az ajtó bezárása előtt a kilincset fel kell húznunk. 
  • A másik lehetőség a kulcsemeléses többpontos ajtózár, de mivel az ilyen változat bonyolult zárszerkezettel rendelkezik, sőt drágább is, mint a kilincsemeléses fajtájú zár, ezért sokan inkább az elsőt választják. 

 

Hol érdemes portálzárakat használni?  

A portálzárak jóval keskenyebb fémházzal rendelkeznek, mint a bevésőzárak, és a zárszerkezet is jóval egyszerűbb. Biztonsági szempontból nem tudnak versenyezni a bevésőzárakkal, ezért ezeket a zár típusokat inkább kertkapukhoz, kerítés ajtókhoz használjuk.

 

Létezik váltós, csapdás, görgős és kampós portálzár is. 

  • A váltós portálzárak használatakor a zár csapdanyelve nem csak kilinccsel, hanem a zárbetéttel is hátrahúzható.  
  • A csapdás portálzárak esetén a kilincset nem kell lenyomnunk, elég csak becsuknunk az ajtót, mert a csapdanyelvnek köszönhetően bekattan a zár az ellenoldalba. 
  • A görgős portálzár egy retesszel záródik. Az ajtó zárásakor nem szükséges lenyomnunk a kilincset, elegendő, ha betoljuk vagy meghúzzuk azt. 
  • A kampós portálzárak pedig inkább kétszárnyú ajtókba, illetve tolókapu zárként ismertek.

 

A másodzárak is növelik otthonunk biztonságát 

Ahogy azt már fentebb leírtuk, ahhoz, hogy tovább növeljük otthonunk biztonságát, el kell gondolkodnunk a rászegezős másodlagos zárak felszerelésén is. De a biztonságunk szempontjából nem mindegy, hogy milyen másodlagos zártípus mellett tesszük le a voksunk.

 

A legnagyobb biztonságot ebben az esetben a hevederzárak nyújtják.

 

Megkülönböztetünk, vízszintes, kereszt alakú, függőleges, valamint félkaros hevederzárat. Az utóbbi biztonsági zártípusnak a legmodernebb változata a szúrókulcsos, homlokcsapos zárszerkezet. Ezekkel a zárakkal a feszítés útján történő behatolást tudjuk megakadályozni. Ez a zárszerkezet egy tolórudazatot működtet, mégpedig fogaskerekek segítségével. 

 

Ha hevederzárat választunk, akkor ebben az esetben is ügyelnünk kell arra, hogy olyat szereljünk fel, amely fúrás és törésvédelemmel rendelkezik, valamint beütős nyitás elleni védelemmel is ellátták. De választhatunk rászegezős másodzárakat is.

 

Viszont ezt a zártípust üvegajtók esetén nem alkalmazhatjuk. Ennek a másodzárnak elsődleges feladata az ajtó reteszelése, mert ez a fajta zár nem rendelkezik csapdanyelvvel. Ugyanakkor ez a zártípus növeli az ajtó feltörésének idejét, mert véd az ajtó befeszítése ellen. 

 

Zár típusok a ZárDepo kínálatában

Válogasson bátran a webáruházunkban kapható zár típusok közül!