Blog

Zárbetét típusok: melyik a legbiztonságosabb?

2024.07.23 11:19

A szakemberek azt vallják, hogy egy minőségi zár, zárbetét csak félsiker a tökéletes biztonság elérése érdekében. Tehát nem elég, ha beszereljük a legbiztonságosabb zárbetét típust. 

 

A ZárDepo következő blogbejegyzésében részletesen körbejártuk a témát!

Zárbetét típusok – Biztonsági kockázatok

Maga a gyenge bejárati ajtó is biztonsági kockázatot jelent. Ezért mikor azt vizsgáljuk, hogy milyen zárbetét típust is vásároljunk, vegyük számításba azt, hogy az ajtó tömör, az ajtópántok pedig betörésbiztosak legyenek.

 

Természetesen egy biztonságos bejárati ajtó komoly kiadást jelent minden háztartás számára. Ezt a kényes helyzetet sokan úgy próbálják meg orvosolni, hogy a bejárati ajtóra minél több zárat szerelnek fel, és ez majd elriasztja a betörőket. 

 

De ez nem így van! 

 

Mindenképp komplexen kell kezelni a helyzetet. Természetesen a beltéri ajtó esetén ritka az, hogy zárbetéttel kell, hogy ellássuk, ezért elsősorban a bejárati ajtóba szerelünk zárbetétet. 

 

De melyik a legbiztonságosabb zárbetét típus? Ennek jártunk utána!   

 

Hova érdemes kellő biztonságot nyújtó zárbetét típust beszerelnünk? 

A jó válasz az, hogy ha tehetjük, akkor mindenhova. Ahogy azt már fentebb említettük elsősorban bejárati ajtókra érdemes felszerelnünk hatékony zárbetét típusokat.

 

De vannak olyan esetek, amikor igenis célszerű szobaajtóra is beszerelni őket. Például, ha otthon dolgozunk, és személyzettel is rendelkezünk, akkor indokolt védeni az irodánkban található információkat, adatokat. Garázskapukra vagy pinceajtókra alapjában véve nem szükséges a legbiztonságosabb zárbetét típust felszerelni, ha azonban ezek a helyiségek össze vannak kötve otthonunkkal, akkor a zárrendszer magas minősége ismét fontos szempont lehet.

 

Mi alapján válasszunk biztonságos zárbetét típust? 

Mikor zárbetétet vásárlunk akkor ügyeljünk arra, hogy az általunk kiválasztott zár megfelelő törésvédelemmel rendelkezzen. Minimum 6, de az még jobb, ha 7 vagy 10-12 csappal rendelkezik a zárszerkezet.

 

De ez még nem minden, egy biztonságos zárbetét típus ezenfelül megerősített fúrás- és maghúzás elleni védelemmel is el van látva, valamint finomnyitás, illetve letapogatás ellen is biztonságot nyújt. Vásárláskor ne csak a zárbetétet vegyük szemügyre, hanem a kulcsot is, és ennek fényében fúrt kulcsos kivitelt válasszunk, és azért, hogy ne tudja bárki lemásolni a kulcsainkat, a kódkártya is ad bizonyos biztonságot. Ennek meglétére is érdemes ügyelnünk. 

 

A legelterjedtebb zárbetét típusok: a normál kivitelezés

  1. A normál zárbetéteknek csak az egyik oldala kulcsos, a másik oldalon csak a tolókavivőt tartó rövid kis csonkot találjuk ennél a típusnál. Amennyiben számunkra elegendő az alapfokú védelmet biztosító zárbetét, akkor válasszuk a normál fogazott rendszerű 5 csapos működéssel, alapfokú fúrásvédelemmel rendelkező zárbetétek egyikét. 

 

  1. Amennyiben közepes biztonsági védelmet nyújtó zárbetét típust szeretnénk vásárolni, akkor válasszuk a fúrt kulcsos rendszerű biztonsági cilinderbetét valamely változatát. Ezek a biztonsági betétek gyári vészfunkcióval, 12 csapos működéssel, törésvédelemmel, fúrás és kulcsmásolás elleni védelemmel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a kulcsmásolás csak a zárbetéthez járó kártya felmutatásával lehetséges. Ezek az úgynevezett biztonsági kódkártyás zárbetétek

 

  1. Ha a maximális biztonságra törekszünk, akkor érdemes olyan zárbetét típust választanunk, amely 16 darab aktív csappal, beépített mágneses technológiával, masszív acélvázra épülő törésvédelemmel, kulcsütögetéses nyitás elleni védelemmel rendelkezik. Amennyiben több azonos típusú zárbetétet vásárlunk, abban az esetben lehetőségünk van arra, hogy mindegyiket átalakítsuk azonos zárlatúra. Ez biztosítja számunkra azt a kényelmet, hogy mindegyik zárbetétet ugyanolyan kulccsal tudjuk nyitni. 

 

Zárbetét típusok és elektronikus ajtózárak - számos gyakorlati előnyre számíthatunk

A hagyományos zárbetétek esetén a kulcs elvesztése költséges zárcserével jár, ennél a típusnál ezt megspórolhatjuk. Az, hogy ki az, aki a bejárati ajtón beléphet, azt mi határozhatjuk meg azzal, hogy beprogramozzuk a zár belsejébe az adott kódot. 

 

Ráadásul az ilyen típusú elektromos zárbetéteket könnyen össze tudjuk hangolni az okosotthon rendszerünk különböző elemeivel. Például tűz esetén a rendszer automatikusan kinyitja a zárat.

 

A gombos zárbetét típusok idősek és gyermekek számára nyújtanak megfelelő biztonságot

A gombos zárbetétek esetén ezt a típusú zárat belülről kulcs nélkül tudjuk zárni, vagyis a kialakításából adódóan nyújt azoknak biztonságot, akik kevésbé vannak hozzászokva ahhoz, hogy minden esetben kulcsot használjanak az ajtó kinyitása érdekében. 

 

Hogyan is működik az ilyen típusú zárbetét? 

 

Belülről egy gomb elforgatásával nyitható a zárszerkezet. Kívülről viszont csak kulcs használatával tudjuk nyitni vagy zárni az ajtót. Amennyiben emellett a zárbetét típus mellett döntünk, vegyük figyelembe, hogy nem javasolt üvegbetétes ajtókhoz. 

 

Az ovális zárbetét típusok nem a legnagyobb biztonságot nyújtják

Az ilyen típusú zárbetéteket keskeny zártszelvénybe beépíthető hagyományos és kampós nyelvű portálzárakba szoktuk beszerelni. Ezért az ovális zárbetétek egy igen kicsi és speciális részét képezik a zárszerkezeteknek.

 

Ennek mi az oka? 

 

Ezeket a zárbetéteket normál cilinderbetét kialakítással rendelkező zárakba nem tudjuk beszerelni. De ha már az ovális zárbetéteknél tartunk, akkor itt érdemes megemlíteni, hogy léteznek kerek zárbetétek is, de ezeket inkább bútorokba szokták beszerelni, és ennél fogva nem a biztonság az elsődleges szempont az, amiért beépítjük őket. 

 

Az egyik legbiztonságosabb zárbetét típus a fogaskerekes változat

Amennyiben a legmagasabb biztonsági szintre vágyunk, ami a zárbetétet típusokat illeti, akkor érdemes elgondolkodnunk a fogaskerekes zárbetét beszerzésén. 

 

  • Miért? Mert az ilyen típusú zárszerkezetek hatékony törésvédelemmel rendelkeznek.
  • Mit jelent ez? Azt, hogy a zár speciális bevágással bír, és ennek köszönhetően csak a meggyengített rész törhető. Ezenfelül fúrás- és finomnyitás elleni védelemmel is ellátta őket a gyártó. 

 

De azt is meg kell említeni, hogy ezek a zárak többnyire kódkártyával rendelkeznek, tehát csak ezek felmutatása esetén lehet őket másolni. Ráadásul a kulcs, amit az ilyen zárak használatakor a zárba kell helyeznünk pontfurattal lettek ellátva. 

 

De mitől olyan biztonságosak ezek a zárbetét típusok? 

 

A szabadalmaztatott technológián alapuló kulcsba integrált, úszó csaprendszernek köszönhetően maximális védelmet nyújtanak. Ezt azt jelenti, hogy a zár csak akkor nyitható, ha a kulcs használatakor a zárbetét belsejében a speciális külső és belső csaprendszer az úszó csapokkal megfelelő helyzetbe kerül. A zárbetét szinte maximális biztonságához az is hozzájárul, hogy az ilyen típusú zárbetétekhez kiváló minőségű alapanyagokat használnak a gyártók. 

 

A vészfunkciós zárbetét típusok ugyanolyan biztonságot nyújtanak, mint a normál változat

Ez egy nagyon funkcionális zárbetét típus. Már biztosan sokunkkal előfordult, hogy mikor hazaérkeztünk, párunk, gyermekünk benne hagyta a kulcsot a zárban és elaludt. Addig amíg fel nem tudtuk ébreszteni, addig sajnos a bejárati ajtó előtt voltunk kénytelenek állni és várni, míg az akadály elhárul, ez ebben az esetben a bent felejtett kulcsot jelenti. 

 

Éppen ezért a gyártók, mint például az ABUS kifejlesztette a vészfunkciós zárbetétet, ami igazából egy normál zárbetétet jelent. Annyi a különbség a két változat között, hogy a vészfunkciós zárbetét a duplakuplungos szerkezete miatt akkor is nyitható, ha a zár belső felében benne hagytuk a kulcs. 

 

Az ilyen fajta zárbetét abban az esetben is nagy segítséget nyújt, ha hozzátartozónk rosszul lett, és azonnal be kell jutnunk a lakásba. Ezekben a helyzetekben minden perc számít. A vészfunkciós zárbetét biztonsági fokozata megegyezik a normál zárbetétekével. 

 

Félbetéteket vagy másnéven a fél zárbetét típusokat nem a biztonságuk miatt használjuk elsősorban

Az úgynevezett félbetétek, de félcilindernek is nevezik ezt a típusú zárbetétet elektronikus kapcsolódobozokban, garázsajtókban használjuk. Ahogy a neve is sugallja, méretei sokkal kisebbek, mint a normál zárbetéteké. 

 

Ráadásul minden esetben csak az egyik oldaláról tudjuk kulccsal működtetni, mert a másik oldalon teljesen felesleges egy kulccsal nyitható rész kialakítása. Éppen ezért a biztonsági fokozata nem is kell, hogy olyan magas legyen, mint egy normál zárbetété.