Blog

Biztonságos bejárati ajtók: Mit kell tudni a választás előtt?

2024.08.07 15:16

Ahhoz, hogy otthonunk megfelelően védett legyen, olyan bejárati ajtót kell beépítenünk, amely nemcsak esztétikailag illik a családi házunk, társasházunk külső megjelenéséhez, hanem ellenáll a mechanikai behatásoknak is. Ehhez viszont nemcsak tömörnek kell lennie az ajtólapnak, hanem a megfelelő zártípussal, pántokkal is rendelkeznie kell. Sőt az sem árt, ha belülről másodzárral is ellátjuk. De nem feledkezhetünk meg az ajtókitekintőről sem.

Mielőtt kiválasztjuk biztonsági bejárati ajtónkat, játszunk el a gondolattal, hogy hogyan jutnánk be otthonunkba? 

Miért jó ötlet ez? Mert a biztonságos otthonhoz mindenekelőtt átfogó biztonsági tervre van szükség. Sokan most biztosan azt mondják, hogy ők nem tudnak egy bűnöző fejével gondolkodni. Ez igaz, de a szokásainkat mi ismerjük. Ezért érdemes végig gondolnunk, hogy hol hagyunk esélyt számukra, mert ott fognak először próbálkozni. Ha mindezt számba vettük, akkor jöhetnek azok a részletek, amelyeket segítünk sorba venni, hogy amikor hazaérünk, ne érjen minket váratlan meglepetés, vagyis egy feltört bejárati ajtó. 

 

Milyen biztonsági szinttel rendelkező bejárati ajtót válasszunk? 

Ahhoz, hogy a bejárati ajtó biztonsági ajtónak minősüljön, rendelkeznie kell a megfelelő nemzetközi tanúsítvánnyal. Erre mindenképp ügyelnünk kell, ha ilyen típusú ajtót vásárlunk. A betörés elleni védelem szintjét az EN 1627:2021 számú európai szabvány határozza meg, amely a betörés ellenállási szintjét 1-től 5-ig terjedő osztályokra osztja. Természetesen minél magasabb a szám, annál magasabb szintű védelmét biztosít az adott bejárati ajtó. Ezért, ha tehetjük legalább 2-es vagy 3-as védelmi szinttel rendelkező ajtót válasszunk, amelyek már a legmodernebb betörésgátló technológiával bírnak. 

 

Miért fontos a megfelelő ajtópánttal ellátott bejárati ajtó kiválasztása? 

Amennyiben a betörők azt tapasztalják, hogy a zárfeltörés, zárfelfúrás technikájával nem érnek célt, viszont az ajtót könnyen ki tudják emelni a helyéről, mert a nem megfelelő ajtópántokkal vannak ellátva, akkor azt egy gyors mozdulattal meg is fogják tenni. Tehát érdemes a bejárati ajtót biztonságos ajtópántokkal ellátni, vagyis olyan vasalattal amelyek kellő szilárdsággal rendelkeznek, hogy egy esetleges betörés esetén, nehogy kiszakadjon az ajtó helyéről. De az ilyen típusú ajtópántok a különböző időjárási viszonyoknak is hatékonyan ellenállnak. Mert esetükben kellően védettek a korrózió ellen. Ha az ajtónk tömör fából készült, nem pedig alumíniumból, vagy műanyagból, akkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a szokásos három ajtópánt helyett még kettőt szereltetünk fel. Ezzel megakadályozzuk, hogy a bejárati ajtó hamar megsüllyedjen, de azt is minimalizálja, hogy a betörők kitépjék a helyéről. Ez ritkán fordul elő, hiszen nagy zajjal jár, de ha olyan helyen lakunk, amely kevésbé forgalmas, akkor meg szoktak vele próbálkozni. 

 

Üveges bejárati ajtó esetén válasszunk edzett biztonsági üveget!

Az üvegbetéttel ellátott bejárati ajtók nagyon jól néznek ki, ez kétségtelen. De az üveg könnyen törik, és ha azt a bűnözők betörték, akkor már csak belülről kell kinyitniuk az ajtót. Természetesen ebben az esetben is érvényes az, hogy az üveg betörése zajjal jár, tehát ahol sok a járókelő, ott nem valószínű, hogy meg fogják próbálni. Az edzett biztonsági üveg megfelelő védelmet biztosít, de van egy költséghatékonyabb megoldás is. Mégpedig az, hogy az üvegfelületet biztonsági fóliával látjuk el. Egyrészt a fólia megakadályozza, hogy az üveg betörjön, de azt is, hogy az üvegszilánkok szétszóródjanak. 

 

Lássuk el biztonságos bejárati ajtónkat többpontos ajtózárral!   

A többpontos ajtózárat az ajtó élének teljes hosszában kell felszerelnünk, és ez adja a magasfokú biztonságot. Ezt a zárszerkezetet kilinccsel vagy a kulccsal tudjuk működtetni. A többpontos zár minimum három érintkezési ponton záródik, de létezik öt, hét és kilenc pontos változat is. Minél több ez a szám, annál magasabb szintű biztonságot nyújtanak. Amennyiben ilyen zártípust szeretnénk bejárati ajtónkba beépíteni, akkor választanunk kell kilincsemeléses vagy kulcsemeléses változat közül. Az első fajta esetén a kilincset kell felhúznunk, majd, ha bezártuk azt, már nem fogjuk tudni lenyomni a fogantyút. A kulcsemeléses többpontos ajtózár jóval bonyolultabb zárszerkezettel rendelkezik, ezért drágább is. De ehhez a zárszerkezethez válasszunk cilinderbetétes zárat. Bejárati ajtókba ez a legbiztonságosabb zártípus. Ezt a zár közepén található tolókának, valamint a zárban elhelyezett záró- és hengercsapoknak köszönheti, mert ebben az esetben a zár csak a hozzá tartozó kulccsal nyitható.

 

Hogyan tudjuk manuálisan tovább fokozni bejárati ajtónk biztonságát? 

A biztonsági ajtólánc vagy a hevederzár felszerelése nagyon egyszerű, és nem igényel kézügyességet sem. Ez nem csak azt jelenti, hogy komoly kiadástól megkímélve magunkat, hatékony másodzárakat szerelhetünk fel, hanem a beszerelést sem kell szakemberre bíznunk. A hevederzár célja, hogy a feszítés útján történő behatolást megakadályozza. Az ilyen típusú másodzár esetén egyszerűen egy kulcs segítségével elfordítjuk a tolórudazatot, mert ezt a zárszerkezetet fogaskerék működteti. A biztonsági ajtóláncot pedig csak be kell akasztanunk, ha hazaértünk. A kettő megoldás között annyi a különbség, hogy a hevederzárat akkor is tudjuk nyitni-zárni, ha elhagyjuk otthonunkat. A láncot, viszont csak belülről tudjuk használni. A felszerelés esetén arra kell ügyelnünk, hogy az ajtó láncának olyan rövidnek kell lennie, hogy a bejárati ajtó nyitásakor ki tudjunk nézni anélkül, hogy valaki át tudja préselni magát rajta. De erre talán az ajtókitekintő biztonságosabb megoldást nyújt. 

 

Amennyiben még biztonságosabb bejárati ajtóra vágyunk, a modern technológia lesz segítségünkre! 

A mesterséges intelligencia korában mi is profitálhatunk az innovatív lehetőségek alkalmazása révén abból, hogy még biztonságosabbá tegyük bejárati ajtónkat. A manuális megoldások mellett számos modern technológia közül választhatunk. A kiváló minőségű betörésbiztos bejárati ajtókat ezért egyre gyakrabban szerelik fel intelligens és/vagy elektronikus nyitó- és zárrendszerekkel, amelyek helyettesítik a hagyományos kulcsokat, és képesek az ajtó automatikus zárására is. Napjainkban már ujjlenyomatunkkal, RFID-kártyával, PIN-kóddal vagy mobiltelefonunkkal is nyithatjuk bejárati ajtónkat. De annak nyitását/zárását összehangolhatjuk a riasztó rendszerünkkel is. Az okosotthon rendszer is növeli otthonunk biztonságát. Hiszen, ha szeretnénk azt is beállíthatjuk rajta, hogy szöveges üzenetet küldjön minden alkalommal, amikor az érzékelő a bejárati ajtó mozgását jelzi, de a biztonsági kamerákon keresztül azt is láthatjuk, hogy ki szeretne bejutni otthonunkba. Esetleg gyermekünk elhagyta a kulcsát, vagy elfelejtette a kódját, akkor azon keresztül azt is megtehetjük, hogy távolról beengedjük.